Întrebarea de ce trebuie să consumăm fructe, ar trebui să și-o spună fiecare din noi. Evident, că dacă tot suntem aici, vei primi un răspuns. Încercăm în cele ce urmează să observăm și să analizăm rolul fructelor și de ce este benefic consumul lor. În principiu totul se reduce la starea de sănătate, dar hai să vedem în detaliu, mai exact, cum și de ce.
Toată viața organismului nostru este o bătălie pentru supraviețuire. Dacă la nivel macro este cât de cât pace, la nivel micro-biologic, organismul se apară non-stop, împotriva microbilor și a efectelor lor, folosind leucocitele din sangele circulant. Mai mult? Lupta împotriva intrușilor se desfășoară pe două flancuri, prin puteri ereditare și prin puteri dobândite.
În procesul de fagocitoză, organele hematoformatoare distrug microbii. Cât de important este starea de sănătate și buna funcționare a acestor organe? Toate aceste organe, împreună cu unele substanțe din umori și sistemul de apărare celulară, alcătuiesc baza imunității ereditare.
Organismul are insuşirea de a forma unele substanţe de apărare, specifice, numite anticorpi, care formează baza imunităţii dobândite.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Consumăm fructe pentru că au rol în mecanismul de apărare al organismului.
Consumul de fructe proaspete este astăzi o necesitate stringentă şi pentru faptul că în alimentaţia zilnică suntem tot mai tributari unor alimente prelucrate, care în cursul proceselor tehnologice pierd o bună parte din vitamine.
Cercetările efectuate au condus la concluzia că vitaminele influenţează favorabil rezistenţa la infecţii. Rolul vitaminelor în sporirea capacităţii de apărare a organismului şi de menţinere a stării de sănătate constă în faptul că stimulează atât leucopoieza medulară (producerea leucocitelor în măduva osoasă roşie), cât şi activitatea fagocitară a leucocitelor şi producerea de anticorpi specifici. Este important să consumăm fructe proaspete pentru că ele sunt bogate în vitamine și întrețin sistemul imunitar cu “muniție de lupta”.
Leucocitele sunt celule dintre cele mai bogate în vitamina C. S-a constatat că în timpul migraţiei lor spre locul infecţiei, conţinutul lor în vitamina C creşte, activitatea fagocitară fiind strâns legată de conţinutul în această vitamină. În timpul bolilor infecţioase se produc proliferări şi aglomerări de celule limfatice, mai ales de plasmocite, celule producătoare de anticorpi care iau parte la lupta împotriva microbilor. Așadar, consumăm fructe pentru că sunt bogate in vitamina C și te ajută să lupți cu infecția, de orice fel!
În cazul unei alimentaţii dezechilibrate, deficitară în vitamine, ca şi în cazuri de denutriţie, formarea de anticorpi este inhibată. Țesutul limfoid se atrofiază, scade capacitatea de apărare. Microbii pătrund şi se răspândesc mai uşor în organism. Infecţiile latente încep să evolueze, unii germeni saprofiţi devin patogeni, producând leziuni locale sau generale. În consecinţă, o alimentaţie săracă în vitamine, îndeosebi în vitamina C, care se găseşte numai în fructele şi legumele proaspete, creează premize potenţiale de îmbolnăvire, iar evoluţia unor afecţiuni este mai rapidă şi mai gravă.
De ce este recomandat sa mancam fructe?
Cunoaşterea compoziţiei şi a influenţei diferitelor componente ale fructelor asupra rezistenţei la infecţii prezintă un mare avantaj profilactic şi ne orientează spre echilibrarea raţiilor alimentare. Este recomandat să mâncăm fructe și am găsit opt motive ca să faci asta zilnic:
- Consumul de fructe influenţează favorabil organismul uman nu numai prin aportul de vitamine, catalizatori indispensabili ai diferitelor procese metabolice, dar şi prin aportul de săruri minerale, majoritatea acestora având efect alcalinizant. Într-un organism alcalin nu se dezvolta virușii și microbii.
- Introducerea sucului de fructe în alimentaţia copilului are importanţă majoră atât datorită vitaminelor, cât mai ales a sărurilor de fier. Copilul va avea un sistem imunitar activ, forță de viață și rezistență imunologică crescută.
- Sucurile din fructe şi fructele rase constituie surse principale de fier în hrana sugarului. Suplimentele cu fier sunt depasite cu mult de calitatea merelor (rase pe sticlă, plastic sau lemn, dar nu pe metal că se oxidează).
- S-a constatat, în foarte multe cazuri, că hrănirea copiilor numai cu laptele matern, fără adaos de zeamă de fructe, a provocat anemii severe.
- În numeroase cercetări s-a demonstrat acţiunea energetică a coacăzelor negre în reglarea digestiei şi combaterea oboselii. Alternative de fructe acceleratoare energetice naturale sunt: lămâia, măceșele, agrișele, grefele, portocalele și altele bogate în vitamina C.
- Introduse în alimentaţia gravidelor, coacăzele negre reduc frecvenţa cazurilor de avort.
- De asemenea, se recomandă să se consume sucul de fructe, pentru că stimulează lactaţia femeilor care alăptează.
- Merele şi strugurii, prin conţinutul lor în glucide, apă şi săruri minerale potasice, au efect în tratamentul unor boli renale şi cardiovasculare, precum şi în unele afecţiuni hepatice.
Virtuți binefăcătoare dobândite dacă consumăm fructe proaspete:
Încă nu sunteti convinși de proprietățile benefice ale consumului de fructe? Hai să ne convingem împreuna! Fructele sunt cele care ne ancorează organic în îndelungul proces al evolutiei în general, și al vietii în particular. Te invit sa descoperi șapte mari virtuți binefăcătoare ale consumului zilnic de fructe proaspete:
Este important sa se consume fructe pentru ca ele sunt mari rezervoare de vitamine
Este vorba în special de vitamina C, nu intamplator denumita și vitamina vitaminelor. Într-adevar, fructele dimpreuna cu legumele reprezinta practic singurele surse naturale în acest important factor nutritiv. Toate celelalte produse alimentare precum carnea, laptele, branzeturile, apoi produsele zaharoase și grasimile sunt foarte sarace sau chiar lipsite de vitamina C. A nu se uita că fructele cele mai bogate în vitamina C sunt măcesele, citricele, zmeura, agrișele, scorușele etc. Să nu uităm, de asemenea, ca la 100 g de produs comestibil din pulpa banalelor măceșe, revin în jur de 1000 mg de vitamina C, în vreme ce la o cantitate similară de miez de portocala, revin doar 50 mg, iar la una de banane, doar 7 mg.
Este sanatos sa mananci fructe pentru ca sunt mari rezervoare de saruri minerale
Principalul component dintre aceste oligoelemente este potasiul, care reprezintă jumătate din totalul substanțelor minerale. Alături de potasiu se mai află cantități semnificative de calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu, sulf, clor, ca și de alte oligoelemente necesare organismului. Marea bogație în potasiu a fructelor, pe de o parte, și continutul lor mai scazut în sodiu, pe de alta, conferă acestor produse naturale proprietăți diuretice, adica de eliminare a surplusului de apa din organism. Mai este de reținut apoi faptul că fructele conțin mai mult calciu decât carnea și derivatele din cereale.
Trebuie să consumăm fructe pentru că au acțiune alcalină
Deși fructele au în marea lor majoritate un gust usor acrișor, ele totuși sunt alcalinizante, actiune foarte importantă pentru organism, deoarece în felul acesta se asigură echilibrul dintre substanțele acide și alcaline, contrabalansându-se astfel tendința spre acidoza determinată de consumul de carne, ouă și grăsimi.
Este recomandat să mâncăm fructe pentru că au în general o mare valoare energetica
Valoarea energetica a fructelor este imprimată de bogatul lor conținut glucidic, în special în glucoză, fructoză și zaharoză care, prin definiție, sunt usor asimilabile. Rețineți în acest sens că măceșele, strugurii, merele, perele, prunele, scorușele etc, au între 15-20% continut glucidic.
Consumul de fructe oferă un bogat material fibros, nedigerabil
Asta înseamnă că intestinele primesc material de tipul celulozei, care nu se digeră și nu se asimilează, dar care contribuie la stimularea contracțiilor intestinale și la stimularea evacuării conținutului intestinal. Astfel se evită constipația, cu numeroasele ei neplaceri de tip somatic sau psihic.
Trebuie să consumăm fructe pentru că ele conțin o gamă largă de acizi organici și de arome naturale
Aceste elemente nutritive, dimpreuna cu glucidele, le conferă gustul lor dulceag și în același timp acrisor, ca și marea lor atractivitate gustativă – gustul dulce-acrișor.
Se recomandă consumul de fructe pentru valorile lor psiho-senzoriale, simbolice, filozofice
După cum prea bine știți, fructele înnobileaza o simplă masă cu bucurie, strălucire, varietate și dinamism. Apoi, consumând fructe, consumăm nu numai vitamine, glucide, săruri minerale, fibre, ca și atatea alte componente, ci și anume stări de spirit. În plus, nici un alt aliment nu ne proiectează cu atâta vehemență și promptitudine în mijlocul naturii, ca și în universul ei fabulos, neuitând că Natura este singura carte cu toate paginile pline de fond, cum sustine J.W. Goethe.
Lasă un răspuns