De ce ne machiem noi, femeile? Machiajul si efectele sale

Timp de citire estimat: 3 minute


ayurveda pentru femei

De ce folosim machiajul, de ce folosim atâtea substanţe chimice pentru a arăta altfel? De ce stăm atâta timp în faţa oglinzii pentru a lipi o mască (falsă de altfel) pe deasupra feţei noastre naturale? Ne ascundem oare de ceva? De ce ne este frică oare? De ceea ce suntem noi cu adevărat, de ceea ce cred ceilaţi despre noi? Dacă  ne placem atât de mult pe noi, de ce credem cu atâta ardoare ca ceilalţi nu ne plac?

Auci, cred că am nimerit o  bubiţă, nu ne placem atât de mult pe noi încât să nu ne pese de ceea cred alţii despre noi!

Generalizez şi mă bag şi pe mine în aceeaşi oală, deşi am renunţat de ceva timp la toate “vopselele” care nu fac decât să-mi distrugă corpul fizic şi nu numai. Am renunţat la machiaj în momentul în care plasticul unui mp3 s-a topit în contact cu un “lipstick”, pe româneşte un luciu de buze. Foloseam tot tacâmul – rimel, fard de pleoape, dermatograf sau tuş, ruj, fond de ten, dar într-o zi am renunţat la toate şi le-am aruncat – de ce să le mai folosesc dacă îmi fac rău? Şi mai mult, eu eram cea care alesesem să-mi fac rău – bineînţeles e o modă să te machiezi, nu poţi ieşi nici măcar până la piaţă nemachiată pentru că cine ştie cu cine te întâlneşti sau cine te vede.

V-aţi uitat vreodată să vedeţi ce substanţe conţin toate aceste produse cosmetice pe care le “consumăm”? Să spunem că da, însă nu ştim ce efecte au acele substanţe în contact cu pielea noastră, efecte care apare în timp, nu imediat.

Folosim creme pentru întinerire, care nu fac decât să ne imbătrânească, să ne rideze mai mult. Dacă tot există atât de multe produse naturiste, de ce să nu avem grijă de noi cu ajutorul acestora: ceaiuri din plante, uleiuri, creme făcute pe baza unor compuşi naturali, elixiruri. Sunt o sumedenie de creme care se pot face acasă, fără a cumpăra ceva despre care nu ştim exact ce conţine.

ayurveda pentru femei Ayurveda, de exemplu, este un sistem tradiţional de medicină care cuprinde şi această ramură a îngrijirii cu produse naturale. Vă recomand şi o carte care oferă o sumedenie de soluţii:

  • un program cosmetic personal;
  • produse pe care le puteti crea singure pentru curatarea pielii si pastrarea stralucirii ei;
  • tratamente ayurvedice revigorante si de intinerire;
  • masaje cu ulei;
  • meditatie, yoga si exercitii respiratorii;
  • un program de redobandire a formei si formule cosmetice pentru week-end

Cartea se numeşte “Ayurveda pentru femei”, autor: Ernst Schrott, Cyntia Lina Bolen.

Dacă într-adevăr vreţi să aveţi grijă de voi, iubiţi-vă şi aveţi grijă de corpul vostru, purtaţi-vă cu tandreţe cu el, nu-l supuneţi unor traume pentru că la un moment dat va ceda. Gândiţi-vă la voi, nu la cei care comercializează produsele cosmetice care fac o grămadă de bani cu ele! Pe ei nu-i interesează sănătatea dumneavostră atât de mult, pe cât îi interesează afacerea în sine, care dealtfel, în momentul actual este o afacere de succes!

Stiati ca…?

“Ştiaţi că…industria cosmetică este considerată o ramură a industriei petrochimice?
Ştiaţi că… în medie, din cauza ingredientelor din produsele de frumuseţe şi de igienă personală un om ajunge să se expună zilnic la 126 de substanţe chimice diferite, dintre care multe sunt dovedite a fi toxice…”?
Răsfoind astăzi înternetul în cautarea “apei vii”, am găsit acest catalog de produse organice, pe care l-am răsfoit şi am descoperit câteva combinaţii interesante: http://www.drogheria.ro/catalog.php. Tot de aici am preluat şi cele două “ştiaţi că…”.

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

10 răspunsuri la „De ce ne machiem noi, femeile? Machiajul si efectele sale”

  1. Chiar va admir pentru tot ceea ce reusiti.
    Eu sunt mai micuta si nu am inca posibilitatea de a face ce faceti voi insa pot spune cu mandrie ca si eu am renuntat la cosmetice si incerc sa-mi fac acasa creme si alte produse de ingrijire cu bunatati de la bunica din gradina.Avand in vedere ca sunt crescute la tara de catre bunicii mei sunt sigura ca apartin gamei bio 🙂
    <3

    1. Avatar Jorjette

      Felicitari!! Sa continui tot asa si sa nu te lasi atrasa de ceea ceea ce este fals. Fii naturala si alege naturalul. 🙂

  2. Avatar Jorjette
    Jorjette

    Momentan sunt doar la pragul de experiment, pe parcurs poate revin cu ceva detalii în plus despre uleiuri.

    Încep în viitorul apropiat să folosesc nişte tratamente ayurvedice din plante, pentru corpul fizic. Dacă te interesează mai multe, vorbim noi:).

    Cu drag.

  3. Avatar Iulia

    E foarte bine ca esti atenta cu tine si ma bucur ca sunt femei ce au grija astfel de ele. Eu nu te contrazic in ceea ce afirmi doar ca eu sunt o persoana mai comoda iar cand vine vorba de produse ecologice prefer sa vad o eticheta de certificare. Asa sunt eu , pana nu vad nu cred.
    Poate ai sa ne impartasesti si noua cateva retete de uleiuri, cine stie poate ma apuc si eu de economisit.
    Merci pentru toate cele interesante!

  4. Avatar Jorjette
    Jorjette

    Apropo de produse, am pus un update la articol (la finalul lui). Uleiul de măsline folosit este presat la rece şi este făcut de nişte prieteni, deci sunt sigură că este bio, chiar am participat şi la culegerea măslinelor într-un an.

    Cât despre săpunul de casă, ceea ce am folosit a fost făcut într-o manieră în care să nu distrugă pielea capului, conţinând şi uleiuri esenţiale şi plante.Dacă vrei să foloseşti pentru scalp, săpunul trebuie făcut destul de atent.

    Şi eu folosesc produse cumpărate bio, dar niciodată nu ştiu cum sunt făcute (şi nu spun asta cu scepticism) nu le-am eliminat de tot, însă pe cât posibil le elimin. În ultimul timp am reuşit să aflu foarte multe informaţii, am reuşit să aflu cum să-mi fac singură ulei din anumite plante….mai multe:D.

  5. Avatar Iulia

    Eu folosesc produse de la Lavera, NaturKosmetic sau Dr. Hanushka sunt produse Bio (pretul e maricel) sau All Natura care sunt foarte accesibile ca si pret.
    Nu vreau sa te contrazic cand spui ca tu folosesti produse naturale ca ti le prepari singura, dar ai uitat un element foarte important, produsele de baza ce le folosesti sunt naturale? Uleiul de masline e Bio? Altfel si ele contin factori care afecteaza pH-ul, consistenta pielii. Deci foarte mari grija.
    Cat despre spalatul parului cu sapun de casa, eu personal il gasesc nu chiar optimal, dar aici depinde de fiecare.
    Si cel mai mare secret al frumusetii pielii este consumarea de produse Bio (Eco), produse fara chimicale; alea sunt oportune pentru masti tratament.
    Astept noutati.
    Pupici

  6. Avatar Jorjette
    Jorjette

    Deci nici eu nu sunt singura:)). Produse naturale nu înseamnă neapărat produse cumpărate…de exemplu pentru ten folosesc o cremă din ulei de măsline presat la rece şi ghee (făcută de mine) cu puţină esenţă de trandafir pentru miros, şi sunt atât de multe lucruri care pot fi făcute din lucruri cunoscute de noi, creme făcute cu plante culese de noi din zone mai puţin poluate…şi aşa mai departe.

    Eu am mult mai puţin ca tine, am vreo 1 an jumătate de când am renunţat la toate deodată machiaj, vopsea de păr, lac de unghii, ţigări şi la şamponul comercial în favoare săpunului moale de la hofigal. Recent am început să mă spăl pe păr cu săpun de casă şi să mă clătesc cu oţet sau cu borş acru. Nu fac asta tot timpul pentru că uneori nu am cele necesare, dar sper să devină un obicei:D.

    Tu ce produse foloseşti?

  7. Bravo!!! Un articol interesant! Eu am renuntat de 5 ani la machiaj, si de 9 ani la vopseaua de par. Produsele naturale sunt minuni ale tehnolegiei, dar sa nu uitam ca si ele sunt produse cosmetice. Eu am oportunitatea sa folosesc doar produse Bio, recunosc la inceput am avut ceva retineti.
    Si eu mi-am donat produsele cosmetice…deci nu sunt singura!!!!

  8. Avatar Jorjette
    Jorjette

    Păi ele oricum dau bani ca să le cumpere, aşa că eu le-am dat pe degeaba, mai ales ca îmi spuneau ce fain e ăsta, sau ce-mi place. Doar nu vroiai să le spun “te ucide, nu pune mâna pe el”.Multumesc dragule, nu mai pot de altruism:)).

  9. Avatar vreauultimulloc
    vreauultimulloc

    Mi-a placut ca le-ai dat la altii dc iti fac rau =)).
    Altruisto ce esti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *