Afla cum sa prepara acasa vin de mure si lichior

Timp de citire estimat: 5 minute


vin de mure

Lichiorul de mure, cunoscut si sub numele de crema de mure, este o adevarata necesitate in casa fiecaruia, atat pentru beneficii, cat si pentru aroma unica, specifica. Acelasi lucru pot sa il spun si despre minunatul vin de mure care nu trebuie sa lipseasca! In acest articol voi vorbi despre cum se face vinul de mure si lichiorul, dar si despre beneficiile si proprietatile acestor bauturi.

Cum se prepara lichior de mure

Ingrediente pentru lichior de mure: 1 kg mure, 1 rămurica de rozmarin sau de salvie, 1 kg miere (dupa gust), 1,5 litri alcool de 96°, apa.

Mod de preparare lichior de mure:

vin de mure si lichior de mure - mod de preparare

Murele bine coapte se strivesc. Se pun într-o sticla de mărime potrivita odată cu plantele de mai sus, cu mierea şi alcoolul. Se închide sticla ermetic si se înfăşoară în hârtie albastră. Se lasă la macerat 21 zile, timp în care se agită zilnic. După cele 21 de zile, se filtrează si se dilueaza cu apa distilata, dupa gust. Se păstrează lichiorul în sticle închise ermetic, la loc rece.

Lichiorul de mure este un bun vitaminizant care ajută în special în afecţiunile pulmonare.

Cum se face vinul de mure – Reteta

Ingrediente si necesare pentru vin de fructe de mur

  • 8 kg de mure
  • 3 kg de miere de albine
  • 10 l de apa
cum sa faci acasa vin de mure

Mod de preparare vin de mure

Pentru prepararea vinului de mure, avem nevoie de una sau 2 damigene de sticla, in functie de cantitatea preparata si disponibilitate.

Se amesteca apa cu mierea de albine. Se pun murele in damigeana de sticla, peste care se adauga amestecul de apa cu miere. Se acopera damigeana cu dop special pentru vin. Pentru inceperea fermentatiei vinului de mure se poate adauga si putina drojdie sau se poate lasa sa fermenteze natural. Se aseaza damigeana / damigenele intr-un loc racoros, intunecat si se lasa sa fermenteze timp de 6 saptamani. O data pe saptamana se amesteca sau se agita pentru a amesteca ingredientele.

Dupa 6 saptamani, se trage vinul de mure in sticle inchise la culoare si se imbuteliaza. Sticlele cu vin de mure se pastreaza intr-un loc racoros.

Daca vrei sa faci o cantitate mai mica de vin de mure, diminueaza cantitatile de mai sus!

Beneficiile consumului de vin de mure

Despre mure se stie ca poseda numeroase substante care sunt necesare pentru mentinerea sanatatii. Murele poseda diversi compusi, printre care acid galic, acid elagic, potasiu, fibre, vitamina C, rutin, toti acestia fiind de mare ajutor in stimularea imunitatii.

Vinul de mure este cunoscut pentru beneficiile pe care le poseda, aceleasi pe care le ofera si consumul de mure proaspete. Este important de retinut ca trebuie sa se consume cantitati moderate de vin de mure, deoarece un consum exagerat poate declansa efecte nedorite. Expertii in domeniul sanatatii sustin ca barbatii ar fi indicat sa consume cel mult 200 de ml de vin de mure pe zi, in timp ce femeile doar 100 de ml pe zi.

Citeste mai multe despre beneficiile murelor si a frunzelor de mure!

Se bea vin de mure pentru a preveni aparitia bolilor de inima

Murele sunt considerate a fi de ajutor in reducerea riscului de a dezvolta boli de inima, datorita compusilor prezenti in aceste fructe, cum ar fi procianidinele. De asemenea, a fost documentat faptul ca cei care consuma vin de mure in cantitati moderate si sufera de hipertensiune arteriala, prezinta un risc scazut de a suferi de un atac de cord, in comparatie cu cei care nu consuma vin de mure.

Vinul de mure contine salicilat, compus ce are rolul de a calma durerile si de a combate bolile de inima.

Consumul de vin de mure previne aparitia cheagurilor de sange si scade nivelul de colesterol

Vinul de mure poseda non flavonoide – antioxidanti utili in reducerea nivelului de colesterol rau, precum si in prevenirea deteriorarii vaselor de sange. S-a dovedit ca este benefic consumul de vin de mure in reducerea riscului de a suferi de diabet si obezitate. Aceste beneficii sunt oferite de resveratrol, acesta prevenind aparitia cheagurilor de sange si reducand riscul de a suferi de accidente vasculare cerebrale cu 50%.

Vinul de mure previne aparitia cancerului

Vinul de mure poseda antioxidanti utili in prevenirea aparitiei cancerului. Acestia ajuta la protejarea celulelor organismului in fata radicalilor liberi, care conduc la dezvoltarea cancerului.

Consumul de vin de mure este cunoscut a fi de ajutor in prevenirea dezvoltarii cancerului de gat, esofag, ficat si laringe.

Bea vin de mure pentru a preveni aparitia osteoporozei

S-a dovedit ca un consum regulat de vin de mure este benefic in mentinerea oaselor sanatoase si puternice. Acest lucru se intampla datorita faptului ca mareste productia de estrogeni (tot ce trebuie sa stii despre estrogeni). Vinul de mure este de asemenea cunoscut pentru cantitatea mare de mangan pe care o ofera corpului. Aceasta este de ajutor in prevenirea aparitiei osteoporozei. Consumul de vin de mure este util in prevenirea fracturilor osoase, in special pentru persoanele care au peste 50 de ani.

Vin de mure – Contraindicatii

In general, pentru orice afectiune, se recomanda un consum redus de vin de mure. Pentru inceput, se consuma vin de mure in cantitati foarte mici pentru a vedea cum reactioneaza organismul.

Sa ne pastram sanatosi! Sa consumam vin de mure si lichior cu masura! Orice exces dauneaza sanatatii!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Afla cum sa prepara acasa vin de mure si lichior”

  1. Asa face si socrul meu 🙂 Iar eu mai fur de la el pentru diferite prajituri 🙂

  2. Buna seara. Am gasit rețete si cu drojdie si fara drojdie la fermentație. Imi puteți spune va rog, fara drojdie iese un pic spre sec si mai slab sau…?

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Salut Dorin. Vinul este un produs rezultat din fermentare. In procesul de fermentare, zaharurile se transforma si apare alcoolul. Un vin bun este considerat acela care are cel putin 12 % alcool. Putem tine cont de faptul ca in fermentare 1kg de zahar produce 1% alcool cu aproximatie, in raport cu 1 la 100 zahar si must (masa de fructe). In reteta din articol raportul zahar/must este de 21,5%. Mult zahar, rezulta intr-un vin puternic alcoolizat, cu trasaturi seci, aspre, dar pline de claritate aromatica, adica un gust distinctiv cu personalitate specifica fructului din care provine mustul.

      Procesul de fermentare porneste si se opreste cand alcoolul incepe sa se formeze respectiv cand tot zaharul s-a terminat. Practic daca pui prea mult zahar intrun vin, ai sansa sa ai vin dulce, pentru ca alcoolul intro anume cantitate taie fermentatia, distrugand bacteriile de ferment. Din acest motiv, daca pui un varf de cutit de drojdie la o damigeana de 10 l de must pentru vin, fermentarea incepe mai devreme si mai intens, astfel se va produce alcoolul mai repede, inainte sa incetineasca fermentarea din cauza distrugerii fermentului. Cu drojdie practic vinul fermenteaza mai repede si mai intens. Dar la final, cu sau fara drojdie, tot vin obtii, iar daca nu iti place gustul, nu poti da vina pe drojdie …

  3. Foarte bun!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *