Napul ~ Beneficii, proprietati, cultivare + Retete

Timp de citire estimat: 17 minute


Pesto din frunze de nap cu miez de nuca

Napul (Brassica napus rapifera ) este o planta erbacee bienala, melifera, legumicola, cu valoare terapeutica, originara din bazinul mediteraneean. Popular, napul se mai numeste brobe, cius, colza, curechi chinezesc, curechi de camp, hardal, napi curecesti, napi de miriste, napi de vara, napi salbatici, pere de pamant, rapita, rapita colta, rapita de camp, rapita marunta, rapita salbatica, ripac, turnep, tus. Napul a fost cultivat inca din Antichitate. Romanii il numeau rapum.

Plantarea si cultivarea napului

Napul se cultiva destul de mult in jumatea nordica a Europei. In Romania, napul se cultiva pe suprafete mici. Planta are pretentii reduse fata de caldura. Prefera climat umed si racoros. Germineaza la 2-3 grade. Suporta temperaturi de -1, -2 grade, iar la maturitate de -7, – 8 grade C. Temperatura optima de vegetatie este de 15-18 grade. Napul nu suporta excesul de apa. Prefera solurile afanate, bogate in humus, nisipo-lutoase pana la argilo-lutoase, cu reactie neutra sau usor acida.

Cand se planteaza napul

  • pentru o recolta la sfarsit de primavara, se seamana semintele de nap direct in gradina cam cu 2-3 saptamani inainte de estimarea ultimului inghet;
  • pentru o recolta de toamna, se planteaza semintele de nap pe la sfarsitul verii. Se seamana dupa culturile de vara de ceapa, dovlecei sau fasole;
  • pentru o recolta toamna tarziu, se planteaza napul la inceputul toamnei.

Cand se recolteaza napul

Napul poate fi recoltat destul de devreme pentru frunzele sale verzi. Frunzele de nap au un gust foarte placut cand sunt tinere si fradege.

Tipurile timpurii de napi se recolteaza aproximativ dupa 5 saptamani, iar tipurile de cultura se culeg dupa 6-10 saptamani. In cultura, recoltarea radacinilor are loc cand planta se apropie de maturitate. Orientarea se face dupa ingalbenirea frunzelor. Frunzele se recolteaza la nevoie. In scop medicinal, frunzele se folosesc proaspete.

Pentru consum, se recolteaza napul la orice dimensiune. Napii mici si tineri sunt fragezi si gustosi.

La recolta de toamna, ar trebui sa iei in considerare sa o faci imediat dupa primul ger usor, dar inainte de un inghet. Daca faci acest lucru, napii vor avea un gust mai dulce. Napul se pastreaza cel mai bine in pamant, decat in spatiile amenajate.

Cum se pastreaza napii

Napii se depoziteaza si se pastreaza foarte bine pana la 3-4 luni intr-un loc racoros, intunecat si umed. De preferat este sa se pastreze in pivnita sau chiar si in sertarul de legume al frigiderului. Daca se pastreaza in frigier, acestia se depoziteaza intr-o punga de plastic perforata. Este important ca napii sa nu se usuce, dar nici sa nu mucegaiasca de la prea multa umiditate.

Pentru scopuri medicinale, se pot pastra si prin uscare. Radacinile se taie rondele mici si se ususca artificial la 50 de grade, apoi se macina.

Napul ~ Proprietati terapeutice si beneficii pentru sanatate

Radacinile si frunzele napului au utilizari terapeutice in medicina umana. Principiile active continute actioneaza ca diuretic si dizolvant al acidului uric (descopera mai multe tratamente pentru acid uric), antiscorbutic, emolient pectoral, revitalizant, racoritor. Planta este recomandata in litiaza renala, guta, cistite, enterite, bronsite, tuse, angine, obezitate, oboseala generala, eczeme, acnee.

Napul ~ Utilizari in tratamentele interne

Pentru tratarea cistitelor, in litiaza urica, guta, bronsite, tuse, angina pectorala, enterite, se consuma radacina cruda de nap. Se poate razui si consuma simpla sau in amestec cu alte legume si verdeturi proaspete. Actiunea depurativ-diuretica are efecte favorabile in combaterea acneei si eczemelor.

Pentru tratarea cistitelor, in guta, litiaza urica, eczeme, acnee, enterite, cu efect diuretic, se prepara o infuzie din 1 lingura pulbere de radacina de nap la jumatate de litru de apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Cantitatea de ceai de nap se bea in 2-3 reprize pe parcursul unei zile.

Pentru tratarea bolilor pectorale (angine, bronsite, tuse) se prepara un decoct din 100 g radacini taiate felii la 1 litru de apa sau lapte. Se fierbe 20-30 de minute. Se lasa la racit. Se strecoara. Se bea de mai multe ori pe zi, dupa voie. La nevoie, se poate face si gargara.

Pentru tratarea bronsitei, tusei, in angine, litiaze urice, guta, eczeme, se consuma suc de nap. Siropul sau sucul de nap se pregateste astfel:

  • napul se scobeste cu un cutit;
  • in cavitatea formata se pune miere de albine;
  • se aseaza intr-un vas cu concavitatea in sus;
  • in cateva ore se formeaza sucul sau siropul de nap.

Se administreaza cate o lingurita la nevoie.

Napul folosit in remediile externe

Pentru grabirea maturarii abceselor si furunculelor, vindecarea degeneraturilor si completarea tratamentului pentru guta, se fac cataplasme cu radacini de nap fierte sau coapte, aplicate pe zona cu probleme. Se maseaza usor locul pentru a se absorbi sucul sau se bandaeaza pe timpul noptii.

Napul planta leguminoasa beneficii si retete cu napi

Pentru degeraturi, se coace in cuptor o radacina fara a se coji. Se lasa la racit pana devine calduta. Se taie in doua. Se freaca degeraturile cu partea taiata, presand usor pentru a se asimila sucul.

Pentru tratarea abceselor si furunculelor, se fac cataplasme cu frunze proaspete de nap. Acestea se oparesc in apa fiarta si se aplica pe locul afectat, apoi se bandajeaza.

In cosmetica, pentru tratarea acneei, se fac cataplasme cu napi fierti sau copti. Se maseaza local.

Napul folosit in alimentatie ~ Retete cu napi

Napul este utilizat in diverse preparate culinare. Este folosit in ciorbe si supe, ca aromatizant. In mediul rural, napul se mureaza. Napii murati sunt foarte gustosi si revitalizanti pentru organism.

Napul este indicat ca leguma in dieta tinerilor, batranilor, sedentarilor si sportivilor. Este un adevarat tonic pentru organism.

Sos pesto din frunze de nap

Pesto din frunze de nap cu miez de nuca

Ingrediente:

  • frunzele de la 2 bulbi de napi de dimensiuni medii sau de la 1 buchet de ridichi;
  • 50 g nuci;
  • 1 catel de usturoi;
  • 2 linguri ulei de masline;
  • 1/4 lingurita sare de himalaya;
  • 1 lingura suc de lamaie;
  • jumatate lingurita pudra de salvie.

Mod de preparare:

Se spala frunzele de napi sau de ridichi. Se sparg nucile daca este necesar si se pregatesc restul ingredientelor. Se prajesc nucile intr-o tigaie pana se rumenesc usor. Se curata usturoiul. Se pun toate ingredientele intr-un blender sau robot de bucatarie si se amesteca pana cand compozitia este fina, bine omogenizata. Se adauga mai mult ulei de masline daca pesto-ul este prea gros.

Pesto-ul din frunze de nap sau ridichi se serveste pe sandvisuri, cu legume proaspete de primăvară sau cu paste.


Mancarica cu radacina, frunze de napi si sos alb

Mancarica de napi radacina si frunze de napi

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de masline;
  • 1 catel de usturoi;
  • 500 g radacina de nap, decojita si taiata in bucati;
  • jumatate de cana de apa, mai multa in caz de nevoie;
  • 1 lingurita coaja de lamaie razuita;
  • 1 lingurita zeama de lamaie;
  • jumatate lingura de sare;
  • 4 cani de frunze de napi tocate;
  • 2 linguri de faina;
  • o cana si jumatate de lapte;
  • jumatate lingura de nucsoara macinata;
  • piper dupa gust.

Mod de preparare:

Intr-o tigaie mare se pune uleiul si usturoiul si se lasa 1-2 minute. Se adauga radacinile de napi, apa, sucul de lamaie si un sfert de lingurita de sare. Se acopera si se lasa sa fiarba aproximativ 10 minute, pana radacina de nap devine frageda.

Se adauga verdeata si se gateste, fara capac, amestecand ocazional, pana lichidul se evapora si napii sunt fragezi (aprox. 10-15 minute). Se adauga apa in cazul in care se elimina apa inainte ca frunzele sa se fragezeasca.

Se adauga faina si se amesteca timp de 30 de secunde. Se pune si laptele, nucsoara, piperul si restul de sare. Se gateste, amestecand, pana sosul este suficient de gros, cam 2-3 minute. Se serveste cu coaja de lamaie.

In cazul in care gasesti doar radacina de nap, fara tulpini, spanacul este un inlocuitor excelent!


Curry de radacina de nap

Napul in alimentatie curry cu radacina de nap

Ingrediente pentru curry-ul cu napi:

  • radacina de nap
  • ulei de cocos
  • pudra de curry
  • turmeric
  • boia de ardei
  • ceapa
  • usturoi
  • ghimbir
  • ardei gras rosu
  • cimbru
  • supa de legume
  • ardei iute
  • sare

Mod de preparare:

Se incalzeste uleiul de cocos intr-o tigaie. Se adauga curry, turmeric, boia si ardei iute. Se amesteca constant aproximativ 1 minut.

Se adauga ceapa, usturoiul, ghimbirul, ardeiul gras si cimbrul si se amesteca pana se inmoaie ceapa, aproximativ 2 minute.

Se adauga radacina de nap taiata in cuburi. Se adauga supa de legume, se acopera si se lasa sa fiarba.

Se reduce la foc mic si se fierbe pana radacina este frageda, aproximativ 20-25 de minute, sau pana cand ramane doar un sos mai gros. Se adauga sare dupa gust.


Napi condimentati serviti cu spanac

Napi condimentati cu spanac si coriandru

Ingrediente:

  • 1 kg radacina de nap;
  • 1 lingurita seminte de chimen;
  • 1 lingurita turmeric macinat;
  • 1 lingurita garam masala;
  • 200 g spanac;
  • o ceapa;
  • sare.

Mod de preparare:

Se curata 1 kg de radacini de napi. Se taie in bucati mari. Se fierb in apa clocotita, usor sarata, sau se gateste la aburi pana se fragezeste.

Intr-o tigaie se prajeste in unt o ceapa decojita si tocata. Se adauga cate 1 lingurita de seminte de chimen, turmeric macinat si garam masala. Se gateste usor pana se parfumeaza.

Se adauga spanacul spalat. Se acopera cu un capac si se lasa sa se gateasca cam 3 minute. Se adauga apoi radacinile fragede de nap si se lasa sa se rumeneasca si sa se aromatizeze. Se mai adauga sare dupa gust. Napii condimentati se pot servi cu iaurt si cu frunze de coriandru.


Supa crema de napi

Supa crema de napi

Ingrediente:

  • 4 napi medii ~ 700 g radacina de napi;
  • o cana si jumatate de frunze de nap sau spanac;
  • 2 linguri ulei de masline;
  • 1 lingura de unt;
  • o ceapa medie;
  • 1/2 lingurita rozmarin uscat;
  • 1/2 lingurita de sare;
  • 1/4 lingurita piper;
  • 4 cani supa de legume;
  • 1/4 cana morcov ras;
  • 2 linguri frunze de ceapa verde;
  • 2 lingurite otet de vin.

Mod de preparare:

Se cojesc si se feliaza napii. Se incalzeste 1 lingura de ulei si untul intr-o cratita. Se adauga ceapa si se gateste. Se amesteca pana incepe sa se rumeneasca. Se adauga napii taiati, rozmarin, 1/2 lingurita sare si piper. Se amesteca sa se combine. Se acopera si se gateste, amestecand din cand in cand.

Se adauga supa de legume si se aduce la punctul de fierbere. Se da focul la mic si se fierb radacinile 10-12 minute.

Intre timp, se amesteca frunzele de nap sau de spanac tocate marunt cu morcovul, ceapa verde tocata marunt, otet, ulei sare si piper.

Supa se transforma in piure cu ajutorul unui blender vertical sau intr-un blender normal. Se serveste fiecare portie de supa crema de napi cu o cantitate generoasa de salata.


Frunze de napi cu fasole si dressing

Frunze de nap cu fasole si dressing

Ingrediente:

  • 500 g frunze de napi;
  • jumatate ardei rosu, jumatate galben si portocaliu, taiati in felii subtiri;
  • 500 ml supa de legume;
  • jumatate de cana dressing balsamic;
  • 500 g boabe de fasole fiarta.

Mod de preparare:

Frunzele de napi, ardeiul feliat, apa si supa se pun la fiert pentru 15 minute. Cand frunzele sunt gatite, se scurg bine, se amesteca cu dressing si cu boabele fierte de fasole.


Mancarica de legume cu frunze de nap

Mancarica de legume cu frunze de nap

Ingrediente:

  • 2 cani de supa de legume;
  • 2 cani de cuburi de cartofi dulci sau dovleac de placinta;
  • 3 cani frunze si tulpini de napi;
  • 1 cana de mazare;
  • 1 lingura de sos de soia;
  • 1 lingurita sirop de agave;
  • sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Se spala bine frunzele si tulpinile de nap. Intr-un vas mare se adauga supa de legume, cartofii dulci, verdeata si mazarea. Se aduce la punctul de fierbere si se da focul la mic. Se adauga si restul de ingrediente si se fierbe 25 de minute.


Napi cu sos de mustar si pasta de rosii

Ingrediente: 450 g napi, 450 g sos de mustar cu pasta de rosii, 1 ceapa mare de apa, 5-6 linguri cu fulgi de grau germinat, 1 legatura de marar cu patrunjel, 50 g petale rosii de nalba de gradină, 7-8 foi de salata verde.

Mod de preparare: în platoul cu fulgi de grau germinat se adaugă sosul amestecat cu napii rasi si ceapa taiata peatiaori, iar deasupra se presara verdeturile taiate marunt si florile taiate fideluta.

Salata de varza alba cu napi murati

Ingrediente: 300 g varza alba, 150 g napi murati, tarate, 2 linguri cu ulei, 1 legatura de telina cu tarhon, o lingurita si jumatate cu pulbere din seminte de rosii, 1 lingurita cu pulbere din plante aromatice, 1 lingurita cu pulbere de alge, 1 linguriţă cu apilarnil, 50 g petale rosii de trandafiri sau 1 felie de sfecla rosie, hrean, 1 fir de praz.

Mod de preparare: varza taiata fasii in acelaşi timp cu prazul, se amesteca cu napii murati rasi, cu pulberile, apilarnilul, uleiul, 1 lingurita cu hrean ras fin si 2 linguri cu tărâţe. Pe deasupra se presara verdeturile taiate marunt, petalele rosii de trandafiri tăiate sau sfecla roşie rasă.

La fel se pot prepara salate cu varză creata, varză de Bruxelles sau varza rosie.

Idei de retete cu napi in imagini

Sper ca am reusit sa te conving sa introduci napul in dieta ta!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Napul ~ Beneficii, proprietati, cultivare + Retete”

  1. Avatar Aristide Mariana
    Aristide Mariana

    Bună!
    Interesante rețetele tale, eu la țară am un soi comun de napi dar eu îi las cum cresc ei foarte deși și sunt foarte mici și încă un soi care l-am pus din Kaufland, ei sunt puțin mai mare, întrebarea mea este că ar fi necesar la ce distanță să fie unii de alții? Chiar azi voi pune frunze la uscat de napi și voi face și o mâncare din frunzele lor fragede și cu urzici că am unele fragede…azi am pus la ceai pentru prima dată și frunze de napi, nu le-am folosit niciodată frunzele dar nici rădăcinile lor mici.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Bună! Mă bucur tare mult că ți s-au părut interesante rețetele cu napi! Este o plantă extraordinară ce merită consumată în forme cât mai diverse!

      Cât despre distanța de plantare a napului, aceasta poate varia în funcție de varietatea de nap și de scopul cultivării (pentru rădăcină și seminte sau pentru frunze). În general, se recomandă următoarele distanțe de plantare pentru nap:

      Cultivarea pentru rădăcină – distanța între rânduri poate fi de aproximativ 30-45 cm, iar distanța între plante în rând poate fi de aproximativ 10-15 cm. Aceasta permite plantelor suficient spațiu pentru a se dezvolta și a forma rădăcini mari.

      Cultivarea pentru frunzele comestibile – distanța între rânduri poate fi de aproximativ 15-30 cm, iar distanța între plante în rând poate fi de aproximativ 5-10 cm. O distanță mai mică poate fi utilizată pentru a obține o recoltă mai densă de frunze.

      Este important de menționat că distanța de plantare poate fi ajustată în funcție de varietatea de nap, condițiile de sol și cerințele specifice ale culturii. Oricum, dacă ai plantat seminețele de nap prea des, ceea ce e destul de firesc, după ce seminețele de nap răsar, plantele tinere pot fi rărite și chiar se pot răsădi dacă ai suficient spațiu în grădină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *