Pesticide naturale ieftine – tratamente bio pentru grădina ta

Timp de citire estimat: 6 minute


buburuzele pesticide naturale

Te-ai întrebat vreodată ce făceau fermierii cu sute de ani în urmă pentru a lupta împotriva dăunătorilor culturilor? Mult înainte de inventarea pesticidelor chimice nocive, fermierii, gospodarii, foloseau pesticide naturale .

Retete de pesticide naturale, organice, necostisitoare pentru grădina ta

Uleiul  de neem

Indienii foloseau ulei de neem pentru apărarea împotriva dăunătorilor. De fapt, sucul de neem este cel mai puternic pesticid natural de pe planetă. Acest suc este extrem de amar şi are efecte imediate.  Poate fi cumpărat de la o serie de companii de renume.

Pentru a-ţi face propriul spray cu ulei de neem, adaugă 14 g de ulei de neem şi jumătate de linguriţă de săpun lichid organic la 2 litri de apă caldă. Se amestecă încet. Adaugă conţinutul într-o sticlă cu pulverizator şi foloseşte-l imediat.

Spray cu sare de Himalaya

Pentru a trata plantele infestate cu acarieni, se amestecă 2 linguri cu cristale de sare de Himalaya în 4 litri de apă caldă şi se pulverizează pe zonele infectate.

Ulei mineral

Se amestecă 10-30 ml de ulei de calitate superioară cu un litru de apă. Se amestecă bine şi se foloseşte cu ajutorul unei sticle cu pulverizator. Acest pesticid natural funcţionează bine pentru deshidratarea insectelor şi a ouălor acestora.

Ulei de citrice cu piper cayenne

Acesta este un pesticid organic care funcţionează bine în cazul furnicilor. Pur şi simplu se amestecă 10 picături de ulei esenţial de citrice cu o linguriţă de piper cayenne şi o ceaşcă de apă caldă. Se agită bine şi se pulverizează în zonele afectate.

Săpun organic, ulei de portocale şi apă

Pentru a prepara acest pesticid natural, se amestecă 3 linguri de săpun lichid organic cu 30 ml ulei de portocale şi 4 litri de apă. Se agită bine. Acesta este un tratament eficace pentru melci şi poate fi pulverizat direct pe furnici şi gândaci.

Ulei de eucalipt

Un excelent pesticid natural pentru muste, albine şi viespi – pur şi simplu se pun câteva picături de ulei de eucalipt unde se găsesc insectele. Toate vor pleca înainte să faci cunoştinţă cu ele.

Spray de ceapă şi usturoi

Toacă mărunt un căţel de usturoi, o ceapă medie şi adaugă-le la un litru de apă. Aşteapă o oră, adaugă o linguriţă de piper cayenne, o lingură de săpun organic şi amestecă foarte bine. Acest pesticid organic îşi păstrează potenţa timp de o săptămână dacă este ţinut la frigider.

Ceai din flori de crizanteme

Aceste flori conţin un component chimic foarte puternic, denumit piretru. Această substanţă atacă sistemul nervos al insectelor, imobilizându-le. Pentru a face acest ceai, ai nevoie de 100 g de flori uscate la un litru de apă. Se fierb timp de 20 de minute, se strecoară, se răceşte şi se pune ceaiul de crizanteme într-o sticlă cu pulverizator. Acest puternic pesticid natural poate fi depozitat timp de până la 2 luni de zile. Pentru o eficacitate sporită, poţi adăuga câteva picături de ulei de neem organic.

Spray de tutun

Tutunul este toxic pentru oameni, însă este folosit ca pesticid natural pentru uciderea omizilor şi afidelor. Se ia o cană de tutun şi se amestecă cu 4 litri de apă (de preferinţă tutun organic). Se lasă amestecul la macerat peste noapte. După 24 de ore, amestecul ar trebui să aibă o culoare maro deschis. În cazul în care este un maro închis, se adaugă mai multă apă. Acest amestec poate fi folosit pe cele mai multe plante, cu excepţia celor din familia Solanacee (tomate, ardei, vinete, etc). Acesta este Unul dintre cele mai bune pesticide naturale. Ajuta mult si daca plantezi tutun in gradina, este un foarte bun protector!

Pudră de ardei iute şi pământ de diatomee

2 ardei iuţi uscaţi se fac pudră fină, se amestecă cu o ceaşcă de pământ de diatomee şi se adaugă la 2 litri de apă. Se lasă amestecul peste noapte, se pune într-un pulverizator şi se amestecă bine înainte de folosite.

Pământul de diatomee

Împrăştie pământul de diatomee la baza plantei. De asemenea, prafuieşte cu acest pământ frunzele şi tulpinile, pentru a asigura o barieră între plante şi insecte.

pamant de diatomee

Pământul de diatomee este util şi în cazul în care ai probleme cu puricii. Dacă ai animale de companie şi ai probleme cu puricii, atunci pune grămăjoare de pământ în diverse locuri din casă, pe la colţuri, şi aceştia vor dispărea. (Se poate găsi sub numele de kieselgur, pământ de diatomee, pămânțel,diatomit sau diatomita – pulbere utilizata si in constructii).

Ceai de usturoi sau ceapă

Prepară un ceai de usturoi sau ceapă, apoi după ce se răceşte, pune-l într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizează conţinutul flaconului pe plantele cu insecte.

Zaţul de cafea

Presară zaţ de cafea în jurul bazei fiecărei plante infestate din curte sau grădină. Răsadurile sunt cele mai vulnerabile la infestare, din moment ce au mai puţină umiditate decât plantele dezvoltate complet.

Trifoi tocat si alte pesticide naturale

Se presară trifoi tocat într-un strat destul de gros, ca un pat, în grădină, în zona cu plantele afectate. Folosind trifoi tocat pe post de mulci, gandacii, puricii, insectele in general vor sta la distanţă de zona tratată.

Presară mentă, iarba mâţei (Nepeta Cataria), frunze de soc sau frunze de roşii la baza plantelor afectate.

buburuzele pesticide naturale

Un mic secret pentru grădina ta – cu cât ai mai multe buburuze, cu atât ai mai puţine probleme cu dăunătorii. Buburuzele se hrănesc cu afide, musculiţe albe şi alte insecte. Buburuzele pot fi atrase în grădină dacă plantezi margarete sau coada şoricelului (dacă nu ai deja).

Dacă ai ceva reţete simple de pesticide naturale, nu ezita si împărtăşeşte-le cu noi!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

12 răspunsuri la „Pesticide naturale ieftine – tratamente bio pentru grădina ta”

  1. Avatar Roland
    Roland

    Bună ziua tuturor, vizitați și http://www.euro-diatomite.com

  2. Avatar Ciurdariu
    Ciurdariu

    Vă mulțumesc pentru informațiile deosebit de interesante!
    Cu stimă, Ramona Ciurdariu

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Cu mare drag, va multumesc pentru incredere si pentru interesul acordat acestor informatii! Numai bine!

  3. Avatar Mihaela
    Mihaela

    Cum scap de mana din solar /la rosii?
    Dar de omizi mici ?tot la rosii in solar! Cat mai natural!!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      In principiu, nu puteti sa mai faceti mare lucru, decat sa indepartati frunzele manate si eventual si rosiile prinse de mana, astfel mana nu se raspandeste foarte usor la restul plantei. In principiu, sunt anumite tratamente preventive, acestea se fac insa inainte de aparitia bolii.

      Pentru a feri de mana rosiile, se planteaza printre ele usturoi care este un foarte bun antibiotic si ceapa. Sper ca aceste informatii va vor fi de folos in viitor. Eu printre rosii am plantat ceapa, usturoi, galbenele, craite si busuioc. Ceapa si usturoiul sunt bune impotriva bolilor, busuiocul le da rosiilor un gust special, galbenelele si craitele tin la distanta anumiti daunatori.

      Recent am aflat ca este indicat ca rosiile sa se ude dimineata devreme, si nu seara.

      Pentru a scapa de omizi, puteti incerca maceratul de ceapa. Lasati la macerat 200 g de coji de ceapa in 10 l de apa, timp de 4 zile. Dupa cele 4 zile, se strecoara si se dilueaza – 1 l la 10 l. Se stropesc rosiile o data pe saptamana, timp de 4 saptamani. Acest tratament este bun atat impotriva omizilor, dar si al afidelor.

      Spor la gradinarit si numai bine!

  4. Avatar Carmen
    Carmen

    Buna ziua! va solicit ajutorul. Cum se pot elimina melcii si limacsii din gradina? Nu pot sa am nici o floare sau rasad de ei. Va multumesc!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna Carmen. Din ceea ce am observat, la melci nu le plac cojile de oua. Personal colectez cojile de oua, le usuc in cuptor si apoi le maruntesc in mojar, insa nu le fac chiar praf, ci bucatele mai mici. Apoi, cojile sfaramate pot fi imprastiate de jur imprejurul plantelor, astfel incat melcii sa nu poata ajunge la ele. Nu le place sa treaca peste cojile de ou pentru ca sunt destul de ascutite. Gasesti mai multe informatii despre cojile de ou in acest articol – Cojile de ou sursa de calciu natural – 5 utilizari in gradina
      Numai bine si spor la gradinarit.

  5. Avatar Tudor
    Tudor

    Buna, Jorjette, multumim pentru informatiile interesante. Caut de ceva vreme pe internet o sursa romaneasca de diatomita dar inca nu am rezultate incurajatoare. Stii tu o astfel de sursa?

    Maria, legat de numele piperului in engleza, ar fi bine sa fie lucrurile asa de clare, dar nu sunt, se pare ca pepper este un nume generic pentru fructele mai multor genuri de plante foarte diferite, incluzand Capsicum si Piper.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Pepper
    https://www.merriam-webster.com/dictionary/pepper

    Multumesc oricum pentru observatie, mi-am clarificat si eu lucrurile cu ocazia asta.

    Spor la toate!

    Tudor

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Bine ai venit, Tudor. Imi cer scuze de intarzierea raspunsului, insa am fost prinsa in cursul vietii.

      Am cautat si eu astfel de surse, si tot ce am gasit sunt niste site-uri care comercializeaza diatomita:

      https://www.alforno.ro/produse/materiale-izolatoare/detalii-diatomita-kg(657)
      https://zeolitos.ro/shop/

  6. Avatar Maria
    Maria

    Nu exista piper cayenne. Este vorba de ardei iute cayenne. La o cautare pe google se si vad imagini cu ardeii. Planta de piper se cheama Piper nigrum.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Asa este, insa se gaseste in comert chili piper de cayenne…
      Cauta pe google – chili piper de cayenne si o sa vezi ce rezultate obtii…

      Piperul rosu, cum mai este denumit, este extras din ardeiul rosu de Cayenne.

      1. Avatar Maria
        Maria

        Denumirea din comert este gresita. Cayenne este specie de ardei. https://en.wikipedia.org/wiki/Cayenne_pepper
        Probabil a fost tradus aiurea din engleza:
        Engleza > Romana
        pepper > piper = gresit
        pepper > ardei = corect
        piper > piper = corect

        Piperul rosu n-are nicio legatura cu chili. https://www.thespruceeats.com/what-is-chili-powder-995615

        Piperul rosu este obtinut din aceeasi planta ca si piperul alb, negru si verde. Diferenta o face momentul cand este cules, in functie de cat de coapte sunt boabele, si modul de procesare (de ex. cel alb este decorticat).
        http://gernot-katzers-spice-pages.com/engl/Pipe_nig.html

        Chiar daca pe plic scrie “chili piper cayenne”, n-ar trebui sa perpetuam prostia unora. Zic si eu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *