Plantele de apartament: Redaţi-le strălucirea!


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!

Scurtarea zilei înseamnă mai puţină lumină. Plantele de apartament nu sunt stimulate să producă clorofila, pigmentul verde care asigură fotosinteza, iar încălzirea artificială le deshidratează. Nu este de mirare că unele dintre ele încep să pălească sau chiar să se usuce pe alocuri. Acordaţi-le îngrijiri suplimentare căci au nevoie de ajutorul dumneavoastră în această perioadă a anului. Urmaţi câteva reguli simple de îngrijire şi nu o să fiţi dezamăgiţi de rezultate!

plantele de apartament - ingrijire

Dozaţi bine udările la plantele de apartament

Cu excepţia unor specii care pot înflori în sezonul rece, plantele de interior trăiesc într-o stare apropiată de hibernare în timpul iernii. Reduceţi frecvenţa udărilor şi opriţi fertilizările. Apa de la robinet este prea clorinată şi uneori prea dură pentru plante. Puteţi scăpa de clor lăsînd apa într-un vas deschis peste noapte (pentru evaporarea acestuia). Tot seara, adăugaţi şi o linguriţă de oţet pentru a neutraliza calcarul (care îi conferă apei duritate). Utilizaţi apă pentru stropit numai la temperatura camerei şi lăsaţi pământul să se usuce la suprafaţă înainte de următoarea udare.

Mentineţi umiditatea plantelor de apartament

Pentru a combate efectele aerului uscat din casă asupra florilor, introduceţi în fiecare ghiveci câte un mic recipient pe care îl umpleţi cu apa (cutiuţe de vitamine, ambalajul de la filmele foto etc.). Pentru filodendron sau alte plante de apartament cu rădacini aeriene, utilizaţi un vas deschis în care să stea extremităţile rădăcinilor aeriene. Plantele de apartament mici pot fi grupate într-o tavă cu nisip pe care o umeziţi frecvent. Si, bineînţeles, pulverizaţi frecvent apa pe frunze.

Înlăturaţi praful

Pulverizarea nu este recomandabilă la speciile care au frunze acoperite cu puf. In acest caz, utilizaţi o perie fină pentru a şterge praful acumulat între peri.

Eliminaţi paraziţii plantelor de apartament

Dacă utilizaţi un spray insecticid, introduceţi planta într-un sac menajer, pulverizaţi, apoi închideţi sacul şi aşteptaţi două ore. În acest fel, particulele fine se vor aşeza uniform pe toată planta, inclusiv pe dosul frunzelor.

Gândiţi-vă şi să:

  • protejaţi de vânt plantele rămase în balconul deschis, utilizînd cartoane.
  • debarasaţi scoarţa pomilor din grădină de licheni sau muşchi, deoarece aceştia ascund de regulă paraziţi.
  • supravegheaşi tuberculii, legumele sau bulbii puşi la hibernat. Inlăturaţi tot ceea ce dă semne de putrezire.
  • când incepe frigul şi dă ingheţul, scuturaţi pomii şi arbuştii de gheaţă, chiciura sau zppada. Acestea pot rupe crengile sau afecta frunzele plantelor care rpmân verzi.
  • aerisiţi plantele de apartament, când afară este vreme însorită, cu temperaturi peste 14°C, scoţîndu-le cîteva ore pe balcon sau în curte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

+ 71 = 72