Plantele pentru stimularea sistemului imunitar

Timp de citire estimat: 2 minute


ginseng

În medicina tradiţională chineză există plante inferioare, ciuperci care conţin o polizaharidă capabilă să stimuleze sistemul imunitar. Printre acestea sunt ciupercile Rheishi sau Shiitake pe care chinezii le folosesc ca atare adăugate în mâncare sau uscate şi măcinate, ambalate sub formă de capsule şi granule din care se prepară o infuzie cu efect antiviral şi antitumoral.

Ginseng-ul, folosit de medicina tradiţională chineză, este cultivat în Siberia, Coreea, Japonia şi China. Este folosit în întreaga lume pentru proprietăţile sale. Este revitalizant, imunostimulator, inhibă sinteza trombocitelor, creşte randamentul fizic şi mental, este hipoglicemiant şi antioxidant. Acţiunea imunostimulatoare se manifestă la nivelul limfocitelor B şi T, având rolul de a regla eliberarea interferonului, stimulează activitatea macrofagelor.

Fitoterapia românească recomandă câteva plante cu efecte benefice asupra sistemului imunitar:

Unghia găiniiAstragalus Glycyphyllos – din care se foloseşte rădăcina uscată. Se prepară un decoct din care se beau 1-2 căni pe zi.

Lemnul câinescLigustrum Vulgare– de la care se folosesc fructele, are proprietăţi hepato-protectoare şi de stimulare a refacerii numărului de leucocite după tratamentele citostatice.

polen

Urzica moartă –Laminum Album– de grădină are proprietăţi imunostimulatoare. Se foloseşte partea aeriană a plantei culeasă când este cald, în jurul orei 11, sub formă de infuzie: 1-2 căni pe zi.

Gheara mâţei – este o altă plantă medicinală cu efecte asupra imunităţii. Alcaloizii din rădăcina plantei stimulează nespecific sistemul imunitar. Glicoizii acidului  quinonic au proprietăţi antioxidante, antivirale, antiinflamatorii, antitumorale.

Genţiana – Gentiana Verna– prin flavonoizii pe care îi conţine în rădăcină, stimulează producerea leucocitelor. Astfel creşte rezistenţa organismului la agesiunea factorilor infecţioşi. Din rădăcina plantei se prepară decoct sau vin tonic.

Polenul are efect imunostimulator, trofic vascular, antioxidant, protector hepatic, normalizează nivelul colesterolului şi lipidelor sangvine.

Yucca este un palmier veşnic verde din deşertul Arizonei. Este considerat arborele vieţii de către indienii americani. De la arbore se folosesc rădăcina, tulpina, floarea şi seminţele pentru proprietăţile antiinflamatorii, antialergice, antiateromatoase, antioxidante şi de stimulare a imunităţii. Yucca stimulează sistemul imunitar prin accelerarea procesului de maturare a limfocitelor T. La noi în ţară planta a fost introdusă cu ceva ani în urmă sub formă de capsule. Se pot folosi 1-2 capsule de 2-3 pe zi, în curede 5-6 săptămâni, însă pe parcursul tratamentului este necesar consumul a cel puţin 2 litri de lichide zilnic.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *