Podbalul in tratamente naturiste si alimentatie ~ Beneficii si proprietati

Timp de citire estimat: 9 minute


Paste cu mazare muguri de pintofu cu flori de podbal min

Podbalul (Tussilago farfara) din fam. Asteraceae este o planta medicinala erbacee, perena, comuna in intreaga tara, intalnita in locurile umede de pe malul raurilor, șanțurilor, coastelor , sapaturilor, de la campie pana la zona de munte. Planta de podbal vegeteaza pe solurile nisipoase, pietroase, argiloase. Popular, podbalul se mai numeste bruscăniș, brustan, brustur alb, cenușoară, gălbinele, gușa-găinii, limba-vecinei, lăpoșel, papalungă, păpădie, rotungioare. Dacii il numeau propodilă, brobodilă, bripodilă, podbădilă, podbeal, podbăl, podbeală.

Podbalul folosit in alimentatie, ca si planta comestibila

In unele zone ale tarii, frunzele tinere de podbal sunt folosite la ciorbe (in borșuri), supe sau la invelirea sarmalelor.

Podbalul infloreste la inceputul primaverii. Mai intai apar florile si dupa aproximativ 6 saptamani incep si frunzele verzi sa creasca.

De obicei florile de podbal se combina cu miere pentru a crea un sirop de tuse destul de cunoscut pentru beneficiile sale. Pentru a prepara sirop de podbal, se umple jumatate/trei sferturi de borcan cu flori. Se umple borcanul cu miere si se lasa la macerat 10-14 zile. Se strecoara si se foloseste siropul de podbal la nevoie.

Intreaga planta (flori si frunze) este comestibila si are un gust asemanator cu gustul salatei. Podbalul contine acizi organici, minerale si unele micro-elemente. Bineinteles, podbalul trebuie cules din locurile salbatice, din cele aflate departe de drumuri.

Frunzele de podbal contin mucilagii, tanin, tusilagina (substanta amara), acizii galic, stearic, palmitic, carotenoizi, inulina, fitosterine, saruri minerale reprezentate prin nitrat de potasiu, saruri de zinc, magneziu, fosfor, etc. Florile de podbal contin mucilagii, tanin, urme de ulei volatil, saruri minerale, hiperina, rutozid, etc.

Retete cu flori si frunze de podbal

Paste cu mazare, tofu, pesto, seminte de pin si flori de podbal

Paste cu mazare muguri de pintofu cu flori de podbal min

Ingrediente:

  • 200 g paste de orez (sau orice alt tip de paste);
  • o bucata de tofu organic cu ierburi;
  • o cana de mazare ;
  • pesto din frunze de nap (vezi reteta);
  • 2 cepe medii;
  • 2 catei de usturoi;
  • o mana de seminte de pin sau seminte de floarea soarelui;
  • 2 linguri ulei de masline;
  • cateva flori de podbal.

Mod de preparare:

Se fierb pastele conform instructiunilor de pe pachet. Tofu se scoate din pachet, se inveleste in 2 foi de hartie, se pune pe o farfurie si se pune o greutate peste el.

Intr-o cratita mica, in 2 cani de apa se fierbe mazarea congelata sau proaspata. Se strecoara de apa si se pune intr-un vas cu apa foarte rece. Acest secret ii pastreaza culoarea suculenta.

Tofu se scoate din servete si se taie cubulete. Intr-o tigaie se rumenesc semintele si se dau deoparte.

Se curata si se toaca ceapa. Se adauga ulei in tigaie. Se pune ceapa tocata si usturoiul. Dupa cateva minute se adauga cubuletele de tofu si se prajeste pana se rumeneste. Se adauga mazarea scursa bine, pastele si la final se adauga pesto-ul, putina sare si piper si se amesteca totul foarte bine.

Se impart in portii, se presara cu nuci de pin sau seminte de floarea soarelui prajite si cateva flori de podbal.

Sarmale in foi de podbal

Pentru a face sarmale in foi de podbal, te invit sa citesti modul in care eu aleg sa prepar sarmale cu miez de nuca sau cu alte ingrediente decat cele standard. .

Sarmalute in foi de podbal servite cu iaurt sau smantana

Frunze de podbal pane

Frunze de podbal pane servite cu miere sau zahar

Ingrediente:

  • frunze de podbal
  • 100 g faina
  • un varf de sare
  • 1galbenus de ou
  • 1 albus de ou
  • 1 lingura bere
  • 1 lingura ulei
  • 60 ml lapte
  • 1 lingurita de zahar
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare:

Intr-un bol se amesteca faina cu sare. Se adauga galbenusul, berea, uleiul si laptele si se omogenizeaza. Intr-un castronel se bate albusul cu zaharul pana se intareste. Se amesteca apoi cu compozitia de faina.

Separat, se spala frunzele de podbal si se usuca cu servete de hartie. Se trec frunzele prin compozitie si se prajesc pana devin aurii. Se scot frunzele de podbal pe servete de hartie. Se servesc cu miere de albine sau cu zahar pudra.

Cei vegani pot folosi pentru frunzele de podbal doar un amestec de faina, sare, apa minerala sau bere, condimente dupa gust si ulei.

Recoltare ~ Cand se culege podbalul

Recoltare. Florile de podbal se culeg prin ciupire la inceputul deschiderii lor, in martie-aprilie. Frunzele de podbal se recolteaza din aprilie pana in iulie. Recoltarea ambelor produse se face pe timp frumos, dupa ora 10. Uscarea podbalului se face la umbra, in strat foarte subtire.

Podbalul se numara printre primele plante medicinale ale primaverii dupa care trebuie sa ne uitam. Trebuie sa fim foarte atenti sa nu ratam podbalul pentru ca florile sale trec destul de repede. Ca si florile de papadie, cele de podbal se transforma destul de repede in puf.

Ceaiul de Podbal – Proprietati si Beneficii pentru sanatate

Frunzele si florile de podbal au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara, culta si traditionala.

Podbalul este cunoscut ca si planta medicinala inca din Antichitate. Dioscoride si Plinius foloseau pobdalul in tratamentul unor afectiuni pulmonare. Hipocrat recomanda decoctul de podbal ca emolient pentru furuncule. El si elevii sai administrau radacina de podbal oamenilor aflati in convalescenta, dupa boli grele.

Podbalul este un produs lipsit de toxicitate. Principiile active pe care le contine podbalul actioneaza colagog si diuretic, emolient si expectorant, antispastic bronsic, antiseptic al aparatului respirator.

Podbalul:

  • stimuleaza eliminarea bilei din vezica biliara;
  • mareste cantitatea de urina eliminata;
  • are efect de scadere sau oprire a unei secretii;
  • relaxeaza tesuturile;
  • diminueaza starea inflamatorie;
  • favorizeaza expectoratia;
  • diminueaza sau inlatura spasmele sau contracturile involuntare ale bronhiilor;
  • distruge microorganismele aflate pe mucoasele sau tesuturile aparatului respirator.

Ceaiul de podbal este recomandat in bronsita, tuse, astm, raguseala, emfizem pulmonar, silicoza si in general in toate afectiunile cailor respiratorii, in dischinezii biliare insotite de tulburari usor dispeptice, ca tonic aperitiv.

Podbalul ~ Utilizari in tratamentele interne

Pentru tratarea tusei de diverse etiologii, astmului brosic, emfizemului pulmonar, in silicoza pulmonara, dispepsii, dischinezie biliara, se recomanda:

  • infuzie din 1-2 lingurite flori si frunze uscate de podbal maruntite la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi;
  • ceai de podbal concentrat din 2-3 linguri la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperit 25-30 de minute. Se strecoara si se ia cate o lingura din ceaiul de podbal din 2 in 2 ore.

Pentru tratarea emfizemului pulmonar si silicozei pulmonare, se bea:

  • ceai de podbal preparat din 10 g flori si frunze peste care se toarna 2 cani (500 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperit 25-30 de minute. Se strecoara, se amesteca cu miere de tei sau flori de munte. Se beau 2 cani de ceai de podbal pe zi, una dimineata si alta seara, inainte de culcare.

Pentru tratarea bronsitei, se face:

  • infuzie din 2-3 linguri de flori si frunze uscate maruntite la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara si se bea la 2-3 ore cate o cana de ceai de podbal.

Pentru scaderea crizelor de astm bronsic, se recomanda:

  • frunzele uscate si taiate marunt sunt folosite in loc de tutun

Pentru tratarea laringitelor, traheitelor, dispepsiilor, se consuma:

  • infuzie din 2-3 linguri de flori si frunze uscate si maruntite la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara, se bea in cursul unei zile in mai multe reprize.

Podbalul in uz extern

Pentru tratarea plagilor, ulceratiilor si eruptiilor tegumentare, se prepara:

  • decoct din 2-3 linguri de frunze zdrobite la o cana cu apa. Se fierbe 10 minute, dupa care se lasa acoperit 20 de minute.  Se strecoara si se spala local folosind un tampon de vata.

Pentru tratarea ranilor:

  • frunze de podbal proaspete se aplica pe locul afectat. Frunzele de podbal au rolul de a grabi vindecarea.

Podbalul in cosmetica naturista

Pentru ingrijirea tenurilor uscate, ridate, se prepara ceai de podbal din 1 lingura de flori uscate la 100 ml de apa clocotita. Se lasa acoperit 15 minute, apoi se aplica comprese inmuiate in ceaiul de podbal.

Bibliografie

  • Universul Plantelor – Prof. Dr. Constantin Pârvu

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Podbalul in tratamente naturiste si alimentatie ~ Beneficii si proprietati”

  1. Avatar miron
    miron

    interesant!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *