MEI = Plantă erbacee din familia gramineelor, cu inflorescenţă ramificată şi cu flori albe-gălbui, folosită ca nutreţ pentru vite; părâng, păsat (Panicum miliaceum); seminţele acestei plante, folosite în trecut pentru hrana oamenilor, azi mai ales ca hrană pentru vite şi păsări. Mei mărunt (sau păsăresc) = varietate de mei ale cărei flori sunt dispuse în spiculeţe care formează o inflorescenţă compusă.
Zilele trecute am trecut pe la magazinul cu produse naturale şi am cumpărat mei. Nu am mai mâncat până astăzi- educaţia culinară nu prea include meiul, care în prezent este mai mult folosit, după cum spune dexul, ca hrană pentru animale şi păsări. Există destul de multe ingrediente despre care cei mai mulţi nici nu au habar.Până să vin în Iasi, nu ştiam nimic despre linte, despre năut, despre mei, şi despre altele. Aici am început să le consum, sub diverse forme. Sunt retete cu mei simple, gustoase, adevărate surse de energie.
Retete cu mei – supă, budincă și salată
Am cumpărat o pungă de mei decorticat. Pe verso sunt prezentate 2 retete cu mei:
Supă de mei
Ingrediente: 50g mei, legume (ceapă, varză, ţelină, ardei, etc), ulei, sare, condimente. Se călesc legumele în ulei (nu e neapărat să fie călite) apoi se adaugă apa.Spre final se adaugă boabele de mei şi se mai fierb 10 minute.
Budincă de mei
Ingrediente: 200g mei, 1 cartof ras, o varză mică, ulei. Boabele de mei se spală şi se amestecă cu cartoful ras şi bine scurs şi cu varza dată prin răzătoare apoi se condimentează. Compozişia astfel obţinută se pune într-o tavă unsă cu ulei şi se bagă în cuptoru fierbinte pentru 50 de minute, la foc potrivit. Se poate combina şi cu alte cereale: năut, soia, etc.
Astăzi, însă, n-am gătit nici una dintre aceste reţete, ci una proprie.
Salată cu mei
Am fiert o cană cu mei, timp de vreo 10-15 minute.Separat am tăiat într-un vas două roşii, mărar şi am dat pe răzătoare 6-7 căţei de usturoi. După ce a fiert meiul, am scurs apa şi l-am adăugat la compoziţia pregătită separat, turnând pe deasupra aproximativ 200 g de smântână.
Deasemenea, am adăugat puţină sare şi puţin piper, am amestecat şi salata de mei a fost gata!
Poftă bună pentru cine mai doreşte!
Lasă un răspuns