Sfecla de zahar – beneficii si remedii cu sfecla

Timp de citire estimat: 4 minute


sfecla de zahar

Deşi este cunoscută mai ales ca plantă industrială, sfecla de zahar, Beta vulgaris saccharifera, poate fi folosită şi direct în alimentaţie sau în bioterapie. Este una dintre cele mai vechi plante cultivate fiind originară din bazinul mediteranean. În alimentaţie această legumă poate fi utilizată coaptă sau în amestec cu roşii, în salate. Este răcoritoare, diuretică şi laxativă şi este contraindicată diabeticilor.

Sfecla de zahar conţine aproape 75% apă, proteine şi grăsimi brute. Este bogata in substanţe neazotate, mai ales zaharoză şi glucoză. Rădăcinile conţin celuloză, substanţe minerale şi vitaminele A şi C. De asemenea, mai conţine principii active care ajută la reglarea funcţiilor ficatului. Ameliorează şi înlătură durerile de stomac şi stimulează pofta de mâncare. Frunzele şi rădăcinile sfeclei pot fi utilizate şi în uzul extern în tratamentul hemoroizilor sau al rănilor.

Recoltare – Cand se culege sfecla de zahar

Radacinile sfeclei de zahar sunt bune de recoltat cand inceteaza sa mai creasca, iar continutul de zahar a ajuns la limita maxima.Recoltarea lor se face in septembrie-octombrie. Productia de sfecla rosie variaza in functie de vreme, agrotehnica, soiul cultivat, boli si daunatori. Pentru a o putea folosi iarna in scopuri medicinale, sfecla de zahar se pastreaza in beciuri sau pivnite unde nu ingheata.

Sfecla de zahar – Beneficii si proprietati terapeutice

Radacinile si frunzele plantei au utilizari in medicina umana traditionala. Contin principii active care regleaza functiile ficatului, amelioreaza sau inlatura durerile de stomac, stimuleaza pofta de mancare. In unele zone, sfecla de zahar este folosita contra diareei si dizenteriei, pentru tratarea amigdalitei, ranilor infectata, contuziilor, scurgerilor vaginale.

Sfecla de zahar beneficii si proprietati

Tratamente si remedii cu sfecla de zahar

Decoctul din rădăcinile sfeclei de zahar curăţate şi date pe răzătoare are acţiune favorabilă în inflamaţiile urinare, constipaţie, în tratamentul hemoroizilor şi dermatozelor. De asemenea decoctul (află cum se face un decoct) de sfecla de zahar poate fi utilizat contra durerilor stomacale, în anorexie, iar empiric în diaree şi dizenterie.

Sucul extras din rădăcini proaspete sau coapte de sfecla de zahar stimulează pofta de mâncare. De asemenea este şi un remediu pentru înlăturarea durerilor de stomac. Pentru stimularea functiei hepatice, tratarea durerilor de stomac, in anorexie:

  • se consuma cate 2-3 pahare de suc de sfecla de zahar pe zi;
  • se mananca radacina proaspata data pe razatoare sau coapta.

Frunzele crude de sfecla de zahar pot fi utilizate în formă de cataplasme sub ureche şi în jurul gâtului contra amigdalitei (vezi ce sunt cataplasmele si cum se aplica). Mai pot fi folosite în cazul panariţiilor şi pentru maturarea furunculelor.

Frunzele de sfecla fierte şi transformate în terci pot fi folosite sub formă de cataplasme în cazul hemoroizilor, abceselor, tumorilor şi arsurilor.

Rădăcinile tăiate felii sau rase şi prăjite aplicate ca şi cataplasme pe răni infectate, contuzii şi în cazul amigdalitei sunt tratamente simple şi la îndemâna oricui.

Pentru tratarea scurgerilor vaginale (leucoree), se prepara un decoct din radacina de sfecla rosie data prin razatoare. Se fierbe 30 de minute. Se strecoara. Se fac 3 spalaturi pe zi, din care ultima inainte de culcare.

Sfecla de zahar folosita in industrie si zootehnie

Radacina este utilizata ca materie prima pentru extragerea zaharului si fabricarea spirtului. Melasa este folosita in industria spirtului.

Extragerea zaharului din sfecla a fost realizata pentru prima data de chimistul german Marggraf, in 1747. Prima fabrica de zahar a fost infiintata in Silezia (1802). Industria zaharului extras din sfeclă a inceput sa se dezvolte dupa 1840.

In zootehnie, melasa se foloseste in hrana animalelor. Taiteii (partea insolubila) proaspeti, uscati, murati, sunt un nutret valoros. Frunzele de sfecla si coletele reprezinta un nutret verde cu valoare nutritiva ridicata, comparabila cu a porumbului si a sfeclei de nutret.

În plus, acest tip de sfeclă folosită în bucătărie dă o savoare specială mâncării! Nu ezitaţi să o folosiţi alături de ceea ce folosiţi deja!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Sfecla de zahar – beneficii si remedii cu sfecla”

  1. Avatar miron
    miron

    e bine de reţinut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *