Conopida si sucul de conopida – 14 beneficii, proprietati si contraindicatii

Timp de citire estimat: 13 minute


Sucul de conopida beneficii pentru sanatate

Conopida face parte din legumele crucifere, alaturi de broccoli, varza si kale. Conopida cruda are o textura ferma, dar spongioasa, un gust usor amar, cu o tenta sulfuroasa. Culoarea celor mai multe soiuri este alba, dar mai sunt si altele de culoare verde si violet. Pentru a beneficia de proprietatile acestei legume, consuma conopida cruda sau sucul de conopida!

Proprietati nutritive ale conopidei

beneficiile consumului de conopida

Conopida este o sursa excelenta de vitamina B si C. In departamentul de minerale, este bogata in potasiu (vitamina K), calciu, magneziu, mangan, cupru, fier, molibden, fosfor si bor (acesta din urma ajuta la absorbtia calciului si magneziului pentru sanatatea oaselor).

Conopida este analgezica, antianemica, bactericida, antiinflamatoare, aperitiva, decongestionanta, depurativa, diuretica, energizanta, hipoglicemianta, remineralizanta.

Conopida si sucul de conopida sunt indicate ca adjuvant in: acnee, adenita, afectiuni tiroidiene si vasculare, angina, arterita, artritism, astenie, ciroza, colica nefritica, constipatie, flebita, hipertensiune arteriala, infectii intestinale, prostatita, ulcer gastroduodenal.

Conopida si sucul de conopida – beneficii pentru sanatate

Ca si celelalte legume din familia cruciferelor, conopida si sucul de conopida au proprietati medicinale care sunt utile in prevenirea cancerului, dar si a altor probleme de sanatate:

  • Sucul de conopida are efect anti-imbatranire. Cantitatea mare de antioxidanti este esentiala in distrugerea radicalilor liberi care accelereaza semnele de imbatranire, in special cele ce apar la nivelul pielii.
  • Sucul de conopida este recomandat in artrita. Anumite componente din aceasta leguma s-au dovenit a preveni inflamatiile cronice ce duc la aparitia artritei si a durerilor cronice.
  • Se bea suc de conopida pentru sanatatea oaselor. Prezenta borului in aceasta leguma floare poate face mai eficienta absorbtia calciului si a magneziului pentru dezvoltarea oaselor, prevenirea osteoporozei si artritei.
  • Consumul de conopida cruda si suc de conopida ajuta la prevenirea cancerului. Continutul ridicat de antioxidanti neutralizeaza in mod semnificativ toxinele din corpul nostru, prevenind daunele provocate de acestea care pot de altfel creste riscul de cancer. Pentru a beneficia de actiunea acestor antioxidanti, adauga conopida in sucuri sau smoothie-uri.
  • Sucul de conopida ajuta la prevenirea cancerului la femei. Indole-3-carbinol este o substanta ce se gaseste in conopida si alte crucifere, care afecteaza metabolismul estrogenului din organism, prevenind cancerul de san si alte tipuri de cancer care lovesc in primul rand sistemul de reproducere al femeilor.
  • Pentru afectiuni ale inimii, se recomanda consumul de conopida cruda. Vitamina C, K si cantitatile de omega 3 din conopida imbunatatesc circulatia sangelui si ajuta la prevenirea formarii plachetelor in vasele sanguine. Este un aliment ce sustine sistemul cardiovascular, fiind util pentru prevenirea bolilor de inima.
  • Conopida are efecte benefice in sanatatea colonului. Are proprietati antiinflamatorii si un efect calmant care ajuta la prevenirea inflamatiilor cronice ce duc la aparitia unor afectiuni intestinale. Fibrele dietetice din aceasta leguma sunt importante pentru activitatea normala a intestinului si protejeaza colonul de cancer.
  • Pentru raceala si gripa, consuma suc de conopida. Continutul ridicat de vitamina C o face una din legumele importante in caz de raceala. Consuma in mod regulat suc de conopida pentru a intari sistemul imunitar!
  • Sucul de conopida este recomandat in boala Crohn. Unul dintre fitonutrientii miraculosi cunoscut sub numele glucozinolat este convertit in molecula izotiocianat care previne raspunsurile inflamatorii in boala Crohn, atunci cand se consuma sucul de conopida tanara.
  • Daca ai diabet zaharat, bea suc de conopida. Cu diverse proprietati medicinale, un continut scazut de carbohidrati si cu un indice glicemic scazut, conopida este un aliment vindecator si adecvat pentru diabetici.
  • Sistemul digestiv are de beneficiat in urma unui consum regulat de conopida. Aminoacidul glutamina prezent in sucul de conopida este foarte bland si calmant pentru sistemul digestiv, detoxifiant, vindecator, regenerativ. In scop terapeutic, se consuma acest suc in cantitati mici de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Se poate amesteca cu suc de morcov si de telina, daca gustul nu este pe placul tau.
  • Pentru ulcer peptic, este recomandat sucul de conopida proaspat preparat. Sulforafanul continut de conopida ajuta la protejarea mucoasei gastrice in lupta cu dezvoltarea bacteriilor, cum ar fi Helicobacter pylori.
  • Conopida este recomandata in timpul sarcinii. Bogata in acid folic (vitamina B9), ajuta la dezvoltarea fatului. Inainte si in timpul sarcinii, acidul folic previne aparitia unor defecte neurologice, cum ar fi bifida, la fat.
  • Vrei sa slabesti? Scapa de kilogramele in plus adaugand in dieta zilnica conopida cruda sau sucul de conopida. Deoarece are putine calorii, este recomandata in diete. Nutrientii prezenti satisfac pofta de mancare si reduc pofta de a manca mai mult.

Conopida – Sfaturi de consum si pastrare

Atunci cand cumperi conopida, alege-o pe cea curata, compacta si ferma. Daca o gasesti deja curatata si taiata sau ofilita, evita sa o cumperi.

Pentru a o pastra pentru mai mult timp, pune-o intr-o punga de hartie sau de plastic si bag-o la frigider, unde se va mentine proaspata cel putin o saptamana.

Cel mai bun mod de a beneficia de toate vitaminele si mineralele care se gasesc in aceasta leguma, este sa o consumi sub forma de suc. Acesta este mai usor de consumat in comparatie cu sucurile preparate din ceilalti membrii ai familiei cruciferelor. Se poate amesteca sucul de conopida cu sucul de morcov si mere pentru un gust mai placut.

Cum se prepara sucul de conopida cruda la blender sau storcător

Pentru a prepara sucul de conopida, aceasta se spala sub jet de apa. Se taie buchetele de conopida si se pun in blender cu putina apa si alte ingrediente (mere, pere, alte fructe, miere de albine, etc). Se porneste blenderul si se omogenizeaza foarte bine. Se consuma cu tot cu pulpa sau se poate strecura.

Sucul de conopida beneficii pentru sanatate

Dacă ai un storcător cu presare la rece, lucrurile stau mult mai simplu! Conopida spălată și tăiată bucățele mai mici o bagi în storcător și obții minunatul suc!

Daca nu ai un storcator de fructe sau un blender, poti da pe razatoare conopida si apoi o poti stoarce cu ajutorul unui tifon.

Conopida si sucul de conopida – Contraindicatii

Conopida contine o substanta naturala cunoscuta sub numele de purina. Atunci cand purina este separata, se transforma in acid uric, astfel ca un aport excesiv de purina poate duce la cresterea nivelului de acid uric din organism. Desi purina se gaseste in mod obisnuit la oameni, sunt persoane care au probleme legate de nivelul acestei substante. Astfel, un nivel ridicat de purina duce la aparitia gutei sau a pietrelor la rinichi. Se recomanda in acest caz, limitarea aportului de conopida.

Atunci cand este zdrobita sau transformata in suc, are un miros care da senzatia ca ar fi stricata. Nu-ti fa griji atata timp cat ai folosit o floare proaspata, e un miros natural.

Retete cu conopida

Conopida are gust placut, fin. Se consuma in stare proaspata sau se adauga diferitelor preparate culinare, muraturilor, marinatelor.

Conopida coapta servita cu sos pesto

Conopida coapta cu sos pesto de spanac servita cu ridichi

Ingrediente:

  • 2 capatani de conopida;
  • 1 lingurita sare;
  • jumatate lingurita de piper negru
  • jumatate lingurita usturoi razuit;
  • jumatate lingurita boia de ardei;
  • 60 ml ulei
  • 1 lingurita patrunjel tocat.

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Se indeparteaza frunzele exterioare de la conopida si se taie tulpina. Se foloseste un cutit mare pentru a taia conopida in jumatate, prin centru.

Se feliaza fiecare jumatate obtinuta in felii. Se indeparteaza florile care nu sunt prinse de tulpina. Feliile se pun in tava cu hartie de copt.

Intr-un bol mic se amesteca sare, piper, usturoi si boia. Se stropeste conopida cu ulei, apoi se presara amestecul facut pe ambele parti.

Se acopera tava cu o folie si se da la cuptor pentru 5 minute. Se scoate folia si se mai lasa inca aproximativ 10 minute, pana conopida face o crusta aurie pe ambele parti. Se scoate in farfurie si se presara cu patrunjel tocat. Se serveste cu un sos pesto.


Supa crema de conopida cu praz si frunze de caltunasi sau condurasi

Supa crema de conopida praz parmezan si frunze de coltunasi

Ingrediente:

  • 150 g praz tocat;
  • 4 catei de usturoi;
  • 1,5 kg conopida;
  • 3 lingurite ulei de masline;
  • 1-2 l supa de legume;
  • 1 cana smantana;
  • sare si piper dupa gust.
    Pentru florile de conopida coapte:
  • o mana de flori de conopida;
  • 2 lingurite ulei de masline;
  • 70g parmezan ras;
  • sare si piper proaspat macinat;
    Pentru untul cu lamaie:
  • 150 g unt;
  • sucul de la o jumatate de lamaie;
    Pentru decorat:
  • frunze de coltunasi/caltunasai sau condurasi;
  • frunze de germeni.

Mod de preparare:

Pentru supa: Prazul se rumeneste usor in ulei de masline intr-o cratita mai mare. Se adauga conopida si se soteaza pentru 5 minute, apoi se adauga supa de legume. Se fierbe aproximativ 40 de minute.

Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se foloseste un blender vertical sau un robot de bucatarie, se amesteca cu smantana si se transforma intr-o supa crema fina. Se pune intr-o caserola sau oala curata pentru a se incalzi, apoi se asezoneaza dupa gust.

Pentru florile de conopida coapte cu parmezan: Se preincalzeste cuptorul la 200 grade C. Florile se stropesc cu ulei de masline si se aseaza pe o foaie de copt in tava. Se condimenteaza si se coc vreo 25 de minute. Se presara cu generozitate parmezan si se coc inca 5-10 minute pana branza se caramelizeaza si devine aurie.

Pentru untul cu lamaie: Se topeste untul intr-un vas, la foc mediu. Se lasa sa devina auriu, ca in procesul de preparare a gheei. Se indeparteaza de pe foc si se strecoara in unt sucul de lamaie.

Pentru servire: peste supa crema de conopida se pune unt cu aroma de lamaie, se adauga florile coapte cu parmezan. Se garniseste cu frunze de condurasi si frunze de diverse seminte germinate.

Retete cu conopida in imagini

Adauga conopida si sucul de conopida in dieta ta! Daca te intereseaza vreuna din retetele cu conopida prezentate in imagine, doar spune-mi care si vei aflaingredientele si modul de preparare!

Sursa: Beneficiile conopidei pentru sanatate sunt recomandate in prevenirea cancerului


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *