Uleiurile esențiale ~ Cum le folosim și ce beneficii aduc

Timp de citire estimat: 15 minute


Imagine descriptiva uleiuri euflora mockup

Alchimiştii considerau uleiurile esențiale ca fiind parte din sufletul naturii. În procesul de transformare, alchimistul reuşea să obţină esenţa din orice materie. Din plante, esenţa obţinută sub formă de uleiuri esențiale, era și este sufletul plantei. Mai departe procesul continuă, alchimistul folosind această esenţă pentru a se transforma pe sine sau pentru a schimba realitatea.

Uleiurile esențiale miros grozav, reduc stresul, tratează infecțiile fungice și te ajută să dormi. Sunt extracții concentrate din plante. Un proces numit distilare transformă „esența” unei plante într-o formă lichefiată pentru multe utilizări medicinale și recreative.

Există o mare varietate de uleiuri esențiale disponibile. Unele sunt apreciate pentru aroma lor plăcută și pentru proprietățile puternice de vindecare. Uleiurile esențiale sunt adesea folosite în aromaterapie, o formă de medicină alternativă care folosește extracte de plante pentru a susține sănătatea și bunăstarea.

Ce părere ai până acum? Merită să-ți faci un obicei din a folosi uleiuri esențiale, pentru nevoile tale de a avea o viață sănătoasă și pentru o transformare?

Dacă te gândești să îți creezi un obicei din a folosi uleiuri esențiale, acest articol îți oferă toate informațiile de care ai nevoie pentru a lua decizii informate despre uleiurile esențiale și aromaterapie. Tot aici poți afla ce beneficii ale uleiurilor esențiale ar putea fi potrivite pentru tine și care sunt esențele pure de care ai tu nevoie.

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt compuși extrași din plante. Uleiurile captează mirosul și aroma plantei sau „esența”. Compușii aromatici unici conferă fiecărui ulei esențial esența sa caracteristică.

Uleiurile esențiale sunt obținute prin distilare (prin abur și/sau apă) sau prin metode mecanice, precum presarea la rece.

Odată ce substanțele chimice aromatice au fost extrase, acestea sunt combinate cu un ulei purtător pentru a crea un produs care este gata de utilizare.

Modul în care sunt făcute uleiurile este important, deoarece uleiurile esențiale obținute prin procese chimice nu sunt considerate uleiuri esențiale adevărate.

Ulei esențial de tămâie

Tamaie uleiesential

Utilizări

piele, gât, nivel celular, mușchi, țesuturi

Precauții

razele UV, contactul cu ochii

Sinergii

sacralitate în toate religiile, proprietăți calmante și sedative, acțiune directă asupra sistemului imunitar prin protecție, regenerare și echilibrare.

Ce este aromaterapia?

Una dintre cele mai sigure și mai eficiente forme de medicină alternativă este aromaterapia.

Aromaterapia folosește uleiuri esențiale pe bază de plante pentru a oferi minții și corpului numeroase beneficii pentru sănătate. Efectul utilizării apare foarte repede, deoarece uleiurile sunt absorbite prin piele și plămâni.

Uleiurile esențiale folosite în aromoterapie declanșează răspunsuri în creier care pot echilibra nivelurile hormonale, pot ameliora tulburările digestive și pot reduce dramatic simptomele de depresie și anxietate.

Studiile științifice au arătat că aromaterapia este o formă completă de medicină. Prin inhalarea uleiurilor esențiale, nervii din nas declanșează răspunsuri puternice ale creierului. În mod similar, aplicarea topică permite acestor uleiuri esențiale să intre rapid în fluxul sanguin, fiind absorbite prin țesutul pielii.

Cum pot fi aplicate uleiurile esențiale?

Aromaterapia poate fi aplicată în multe moduri diferite, în funcție de afecțiunea pe care dorești să o abordezi sau de ceea ce dorești să experimentezi.

Utilizarea locală a uleiurilor esențiale este foarte eficientă în tratarea afecțiunilor pielii și a tulburărilor de dispoziție, cât și pentru creșterea vibrației ființei.

Unele uleiuri esențiale sunt extrem de benefice atunci când sunt ingerate. De exemplu, înghițind ulei esențial de mentă, poți ameliora gazele și crampele stomacale. Pentru cele mai multe uleiuri esențiale, se recomandă consumul intern în capsule vegetale. Unele uleiuri esențiale pot fi folosite chiar și ca agenți de aromatizare care oferă valoare nutritivă, cum ar fi uleiul esențial de lămâie, care adaugă aromă apei, oferind organismului vitamina C.

Dacă utilizezi aromaterapia pentru a rezolva un dezechilibru psihologic, cum ar fi stresul, depresia sau anxietatea, probabil te întrebi cum va influența un ulei esențial creierul?

Uleiurile esențiale folosite pentru anxietate și alte dezechilibre ale creierului sunt eliberate prin difuzor sau o baie fierbinte. Pur și simplu inspirând uleiul, vei simți beneficiile pe care acest ulei le poate oferi la nivel psihologic.

Aceste arome funcționează prin două metode. În primul rând, mirosul este un simț puternic. Mirosurile plăcute ne pot aminti de momentele bune și pot ameliora nervii, stresul și anxietatea. În al doilea rând, substanțele chimice inhalate intră de fapt în fluxul sanguin și pot ajuta la echilibrarea nivelurilor hormonale.

Cea mai bună (și cea mai populară) metodă de utilizare a acestor uleiuri este difuzorul. Un difuzor de ulei funcționează ca umidificator, permițând uleiurilor esențiale vindecătoare să pătrundă în corp chiar și în timp ce dormi.

Ai nevoie de un difuzor de uleiuri esențiale?

Dacă nu ai un difuzor de uleiuri esențiale (sau dorești să iei unul nou), atunci iată trei opțiuni preferate. Găsește difuzorul care îți place și apoi fă clic pe butonul galben pentru a obține mai multe informații:

Difuzor de uleiuri esentiale copacul vietiiCea mai bună alegere – Difuzorul de uleiuri esentiale cu model Copacul ViețiiClick aici pentru a vedea prețul
Difuzor uleiuri esentiale ultrasonic, din lemnCel mai bun difuzor de ulei de ultimă generație – acest model de difuzor cu ultrasunete, cu o baza din lemn, difuzeaza uleiurile fără a fi încălzite, astfel proprietatile lor raman intacteClick aici pentru a vedea prețul
Ddifuzor uleiuri esentiale festival de luminiO opțiunea prietenoasă cu culorile – difuzorul Festival, cu o carcasa din sticla cu efect 3D, efect vizual magic, cu lumini scanteietoare asemeni artificiilorClick aici pentru a vedea prețul

Ce este un ulei purtător?

Când se aplică uleiuri esențiale local, unele uleiuri necesită un ulei purtător. De exemplu, uleiul de arbore de ceai este foarte eficient în tratarea infecțiilor fungice și a inflamației, dar poate fi ușor iritant pentru zonele mai sensibile ale pielii, cum ar fi zona ochilor și organele genitale. În acest caz, este necesar un ulei purtător.

uleiurile esentiale pentru sanatatea ta

O bază purtătoare sau un ulei purtător este un ulei în care uleiul esențial poate fi diluat. Prin diluarea uleiului esențial într-un ulei purtător, acesta poate fi apoi aplicat cu ușurință pe piele. Uleiurile purtătoare vor reduce sensibilitatea pielii și, de asemenea, vor crește absorbția prin țesutul pielii. Există mai multe uleiuri transportoare diferite dintre care poți alege, inclusiv:

  • Ulei de măsline;
  • Ulei de cocos;
  • Ulei de jojoba;
  • Ulei de migdale;
  • Ulei de avocado.

Este important să experimentezi, deoarece uleiurile purtătoare diferite pot afecta pielea în mod diferit. De exemplu, dacă utilizezi un ulei esențial pentru a trata acneea, testează câteva uleiuri diferite pe o mică secțiune a feței pentru a vedea cum reacționează pielea.

Beneficii pentru sănătate ale uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale ocupă un loc proeminent în medicina tradițională și populară din întreaga lume. Medicina modernă susține multe dintre afirmațiile antice făcute despre ele, inclusiv:

Uleiurile esențiale sunt recomandate pentru reducerea stresului!

Multe uleiuri esențiale sunt folosite în aromaterapie pentru a gestiona stresul și anxietatea. De exemplu, oamenii de știință au descoperit că uleiul de portocale a avut un efect de reducere a anxietății asupra voluntarilor bărbați care au inhalat 2,5, 5 sau 10 picături. Sunt necesare mai multe cercetări, dar rezultatele inițiale au fost promițătoare.

Ulei esențial de Lămâie

Lamaie uleiesential

Utilizări

piele, unghii, păr, gât, sistem nervos, sistem circulator

Precauții

razele UV, contactul cu ochii și pielea (se diluează)

Sinergii

Este foarte versatil și util ca tonic antiinfecțios, hepatic, digestiv și venos, purificator și antiseptic al aerului..

Uleiurile esențiale sunt de ajutor în infecții fungice

Studiile timpurii asupra uleiului de arbore de ceai au avut rezultate promițătoare în ceea ce privește calitățile antimicrobiene promovate de mult în medicina tradițională. Uleiul a fost folosit pentru piciorul atletului, afte bucale și infecții fungice precum candida.

Uleiurile esențiale sunt de ajutor pentru somn

Se crede că parfumul relaxant al uleiului de lavandă îmbunătățește calitatea somnului. Oamenii de știință au testat această afirmație pe adulți în vârstă care prezintă demență. Ei au descoperit că stropirea cu ulei esențial pe prosoape în jurul pernelor le-a crescut semnificativ timpul de somn, ajutându-i să doarmă mai mult dimineața.

Se folosesc pentru prevenirea bolilor

Multe uleiuri esențiale au proprietăți antioxidante. Antioxidanții ajută la prevenirea deteriorării celulelor cauzate de radicalii liberi. Aceste deteriorări pot duce la boli grave, cum ar fi cancerul. Cercetătorii sunt interesați de modul în care adăugarea de uleiuri esențiale la alimente poate crește consumul nostru de antioxidanți și poate prelungi perioada de valabilitate.

Uleiuri esențiale pentru cele 5 planuri

Uleiurile esenţiale lucrează pe 5 nivele, chiar dacă le foloseşti într-o anume terapie, ele au puterea de a pătrunde în tine prin aceste 5 nivele.

Uleiuri esențiale pentru Fizic – Uleiurile esențiale sunt formele cele mai puternice de energie pe bază de plante. Ele au efecte antiseptice și stimulente imunitare, sunt prima alegere pentru un ajutor în fiecare zi.

Uleiuri esențiale pentru Emoţional – Uleiurile esenţiale stimulează amintirile, conştientul nostru şi subconştientul, pornirile noastre de bază şi hormonii. Ele ajută în tratamentul depresiei, condiţiilor de stres şi în momentele de îndurerare.

Uleiuri esențiale pentru Energie – Uleiurile esențiale sunt folosite pe meridianele de acupunctură, chakre şi puncte subtile de energie.

Uleiuri esențiale pentru nivelul Celular – Uleiurile esențiale sunt bune vindecătoare de răni, de regenerare a ţesutului pielii, pentru cicatrizare. Ele menţîn un nivel de umiditate în piele şi protejează de infecţii.

Uleiurile esențiale pentru nivelul Spiritual – Multe culturi şi societăţi au folosit și folosesc uleiurile esențiale pentru rugăciune, meditaţie, în ritualuri, magie, misticism, pentru purificare şi celebrare. Mulți cred că potențează concentrarea (atenţia) şi aduc o semnificaţie mai profundă a existenţei noastre.

Ulei esențial de Dafin

Dafin ulei esential

Utilizări

piele, gât, nivel celular, mușchi, țesuturi

Precauții

sarcină, contactul cu ochii și pielea

Sinergii

largă sferă de aplicații, de la întinerirea și regenerarea pielii, la afecțiuni ale pielii, ale aparatului respirator, digestiv, limfatic. Este un ulei extrem de puternic, te ajută să îți depășești limitele, să ai încredere în tine, să îți dezvolți intuiția și creativitatea.

Cum să alegi uleiurile esențiale potrivite

Atunci când alegi uleiuri esențiale, este important să cauți produse pure și naturale. Uleiurile care conțin substanțe chimice sintetice și coloranți nu vor fi nici pe departe la fel de eficiente. Din acest motiv, noi recomandăm uleiurile esențiale pure Euflora, marcă românească!

Multe companii susțin că uleiurile lor sunt „pure” sau „de calitate medicală”. Cu toate acestea, acești termeni nu sunt definiți universal și, prin urmare, nu au prea mare relevanță.

Având în vedere că aceste uleiuri sunt produse ale unei industrii nereglementate, calitatea și compoziția uleiurilor esențiale pot varia foarte mult.

Ține cont de următoarele sfaturi pentru a alege numai uleiuri de înaltă calitate:

  • Puritate: Găsește un ulei care conține doar compuși aromatici din plante, fără aditivi sau uleiuri sintetice. Uleiurile pure enumera, de obicei, numele botanic al plantei (cum ar fi Lavandula officinalis), mai degrabă decât termeni precum „ulei esențial de lavandă”.
  • Calitate: Adevăratele uleiuri esențiale sunt cele care au fost cel mai puțin modificate prin procesul de extracție. Alege un ulei esențial fără substanțe chimice care a fost extras prin distilare sau presare mecanică la rece.

Contraindicații și riscuri pentru sănătate

Deși uleiurile esențiale provin din natură și au fost folosite de secole, nu sunt lipsite de riscuri. Utilizarea necorespunzătoare poate provoca reacții adverse grave sau chiar otrăvire, așa că acestea trebuie utilizate și depozitate conform specificațiilor producătorului.

Uleiurile esențiale ar trebui ținute departe de copii și animalele de companie, ale căror corp adesea nu pot tolera în aceleași doze că un adult. În plus, femeile însărcinate trebuie să consulte un medic înainte de a folosi uleiuri esențiale.

Doar pentru ca ceva este natural nu înseamnă că este sigur. Plantele și produsele pe bază de plante conțîn mulți compuși bioactivi care pot dăuna sănătății, iar uleiurile esențiale nu sunt diferite.

Cu toate acestea, atunci când sunt inhalate sau combinate cu un ulei de bază pentru utilizare pe piele, majoritatea uleiurilor esențiale sunt considerate sigure.

Cu toate acestea, ele pot provoca unele reacții adverse, inclusiv:

Cel mai frecvent efect secundar menționat este erupția cutanată. Uleiurile care au fost asociate cel mai frecvent cu reacții adverse sunt uleiul esențial de lavandă, mentă, arbore de ceai și ylang-ylang.

Uleiurile bogate în fenoli, cum ar fi scorțișoara și oregano, pot provoca iritații ale pielii și nu ar trebui folosite pe piele fără a fi combinate cu un ulei purtător. Între timp, uleiurile esențiale din fructe citrice cresc nivelul de reacții ale pielii la contactul cu lumina soarelui și pot apărea arsuri. Înainte de a folosi uleiurile esențiale pentru piele și intern, documentează-te despre efectele pe care le poate avea!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Uleiurile esențiale ~ Cum le folosim și ce beneficii aduc”

  1. si de unde poti procura uleiuri esentiale ???

    1. Sunt foarte multe site-uri care comercializeaza uleiuri esentiale. Eu ultima data mi-am cumparat de pe un site si mi-au placut foarte mult – de aici (mi-am cumparat ulei de melissa, de salvie, lavanda, ylang-ylang si cedru).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *