Valeriana (in latina Valeriana officinalis) este o planta medicinala erbacee, perena. In popor se mai numeste si iarba-mâțului, gușa porumbelului, iarba pisicii, năvalnic, odolean. Are frunzele combinate cu un miros de păstăi de mazăre şi clustere de flori parfumate ca mierea în miezul verii. Rădăcina de odolean este utilizată în parfumuri şi fierturi, iar rădăcina necurăţată este un bun tranchilizant.
Planta de valeriana suporta bine temperaturile scazute. Este pretentioasa la umiditate, vegetand bine la precipitatii de circa 650 mm anual, la lumina si semiumbra. Prefera soluri profunde, usoare, luto-nisipoase, bogate in humus, permeabile pentru apa. In culturi, sunt contraindicate solurile grele.
Valeriana este cunoscuta ca planta medicinala inca din Antichitate. I s-a recunoscut actiunea sedativa in secolul al XVIII-lea. Este cultivata ca planta medicinala in multe tari din Europa.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Valeriana – Proprietati si utilizari terapeutice
Rizomul si radacinile plantei au utilizari terapeutice in medicina umana si in cea veterinara. Ca tranchilizant, planta nu este toxica, nu provoaca efecte secundare nedorite.
Farmacodinamic, asigura sedare sistemului nervos, micsoreaza starile de excitatie, regleaza ritmul inimii, ajuta in insomnii, anticolic si antispastic, antiastmatic, emetic, hipotensiv. Valeriana intra in compozitia preparatelor Pasinal si Extraveral si a unor ceaiuri Plafar – ceai calmant, ceai gastric si ceai sedativ.
Cand se culege valeriana
Rizomul si radacinile de valeriana se recolteaza toamna tarziu, cu cazmaua, iar in cultura intensiva, cu masina de scos cartofii. Se taie partea aeriana . Se curata de pamant prin scuturare. Se spala repede intr-un curent de apa pentru a nu-si pierde calitatile. Se lasa la zvantat 1-2 zile in straturi de 5-6 cm, direct in aer liber, la soare sau in incaperi bine aerisite. Uscarea artificiala se face la 35-40 de grade.
Ceaiul de valeriana – beneficii pentru sanatate
Planta tratează durerile de cap, crampele musculare şi sindromul colonului iritabil, este folosită pentru răni, ulcere şi eczeme. Testele de laborator au demonstrat activitatea anti-tumorală a acestei plante. Frunzele sunt bogate în minerale, însă nu trebuie consumate în doze mari sau continuu. Rădăcina plantei are un miros puternic înţepător. Ceaiul de frunze de valeriană vă va ajuta să adormiţi cu uşurinţă.
Valeriana este cunoscuta pentru calitatile sale sedative si capacitatea sa de a relaxa sistemul nirvos central si grupele musculare netede. Aceasta planta a fost folosita pentru a induce somnul de foarte mult timo mai ales in cazul persoanelor care nu pot dormi pe fond nervos. In valeriană se gasesc peste 120 de componente,si desi este o planta foarte complexa, nu s-au descoperit efecte secundare negative.
Este calmanta fara a exercita un efect prea sedativ si nu provoaca dependenta, este un tratament valoros pentru insomnie.
Planta este folosita ca antispastic in special pentru crampe abdominale cauzate de nervozitate si pentru crampe uterine si agitatie menstruala. Ajuta in ameliorarea simptomelor dismenoreei si poate fi benefica in migrene si dureri reumatice. Aceasta poate fi de asemenea aplicata local ca si tratament pentru crampe si tensiuni musculare.
Este de asemenea utilizata ca un usor tranchilizant pentru persoanele care se confrunta cu stres emotional, dar si pentru anxietate si epuizare.
Valeriana in tratamentul intern
Pentru tratarea afectiunilor cardiace (tulburari de ritm cardiac, nevroza cardiaca), vomei, colicilor abdominale la adulti (dureri), in astm bronsic, insomnii, palpitatii:
- se prepara un ceai de valeriana din 1 lingurita pulbere de radacina peste care se toarna 200 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperit ceaiul 15-20 de minute. Se strecoara. Se bea ceaiul de valeriana treptat in cursul unei zile. Ceaiul de valeriana are efecte de calmare.
- se consuma pulbere de radacina de 3 ori pe zi, cate un varf de cutit. Pulberea este un bun calmant si somnifer.
- se administreaza tinctura de valeriana, preparata din 20g pulbere de radacina la 100 ml de alcool de 70 de grade. Se lasa la macerat 8 zile. pentru omogenizarea continutului, se agita sticla zilnic. Se strecoara in sticle inchise la culoare. Se astupa cu dop. Se iau de 2-3 ori pe zi cate 15-20 de picaturi. Tinctura de valeriana are actiune sedativa si este un bun calmant cardiac.
Pentru combaterea durerilor menstruale, ca sedativ, somnifer, antinevralgic, se recomanda extractia apoasa din 10 g pulbere de radacina de valeriana la un pahar cu apa rece. Se lasa la macerat de seara pana dimineata, Se strecoara. Se indulceste cu miere de albine. Se bea fractionat in cursul unei zile.
Pentru combaterea insomniei, se face un decoct de valeriana. Se pune 1 lingurita pulbere de radacina la 200 ml de apa. Se fierbe 3-5 minute. Se lasa la racit 10-15 minute. Se strecoara. Se bea seara inainte de culcare.
Pentru combaterea viermilor intestinali, in colici renale, diaree, dizenterie, se bea decoct de valeriana. Se obtine din 8-10 g radacina la 150 ml de apa. Se fierbe 5 minute. Se lasa la racit 20-30 de minute. Se fac clisme, spalaturi anale cu ceaiul de valeriana obtinut.
Radacina si rizomul plantei se folosesc in amestec cu diverse plante medicinale, dozate cantitativ, pentru a trata angina pectorala, ateroscleroza, sindromul dispeptic, gastrita hiperacida, in ulcer gastric, meteorism, colici hepato-biliare, dismenoree, helmintiaza.
Planta de valeriana – Contraindicatii si efecte secundare
Valeriana este destul de sigura pentru majoritatea persoanelor atunci cand este utilizata in cantitati medicinale pe termen scurt. Cercetarile clinice au raportat utilizarea preparatelor cu valeriană in scop medicinal in studii care au durat pana la 28 de zile. Siguranta utilizarii pe termen lung este necunoscuta.
Utilizarea plantei de valeriană poate provoca unele efecte secundare, cum ar fi cefalee, stomac deranjat, excitabilitate, tulburari ale inimii chiar si insomnie la unele persoane. Cateva persoane s-au simtit mai lente dimineata dupa ce au luat valeriana, mai ales in doze mai mari. Unele persoane au observat uscarea gurii, dar si o experienta mai intensa in timpul somnului, experimentand ceea ce numim ca fiind vise vii, reale.
Pentru a evita posibilele efecte secundare la intreruperea tratamentului cu valeriana dupa o utilizare pe termen lung, este recomandat sa reduci incet doza cu o saptamana inainte de a inceta tratamentul.
Alcoolul interactionează cu valeriana. Consumul de alcool poate provoca somnolenta. Valeriana ar putea, de asemenea, provoca somnolenta. Utilizarea de cantități mari de valeriană impreună cu alcoolul poate determina un grad prea ridicat de somnolenta.
Medicamentele sedative, depresive, interacționeaza cu valeriana. Medicamentele care produc somnolenta se numesc sedative. Luand valeriană împreună cu medicamente sedative poate duce la aparitia unei stari prelungite de somnolenta.
Valeriana in ritualuri si pentru utilizări magice
O plăntuţă de valeriană strecurată în haina unei femei îi va determina pe bărbaţi să o urmeze ca “nişte copii”. Rădăcina este adăugată în poţiunile pentru dragoste. Se pune în pernă pentru a vă oferi o stare de odihnă plăcută. Se utilizează în ritualuri pentru protecţie, purificare, armonie, pace, fericire, iubire, bani şi creativitate la locul de muncă.
Uleiul esential de valeriană in aromaterapie
Uleiul esential de valeriană se utilizează în caz de insomnie, indigestie pe fond nervos, migrene, stări de tensiune, nelinişte. Uleiul are efect sedativ, puţin hipnotic, calmant, de reglementare, de împământare.
Bibliografie:
Universul plantelor, 2006 – profesor doctor Constantin Parvu
Plante medicinale – izvor de sanatate, 1981 – O. Bojor, M. Alexan
Valeriana – Utilizari, efecte secundare, dozaj si contraindicatii
Lasă un răspuns