Ambalarea şi depozitarea plantelor medicinale pentru păstrarea calității


Plante medicinale in pungi de hartie

Cantităţile obţinute prin uscarea plantelor medicinale trebuie să îndeplinească anumite condiţii, atât în ceea ce priveşte aspectul, cât şi conţinutul în principii active. Produsele obţinute prin uscarea plantelor în general trebuie să păstreze caracteristicile plantelor din care provin, adică să păstreze culoarea naturală, mirosul şi gustul specific al plantei, să nu aibă mucegai sau alte mirosuri străine.

Totodată se recomandă ca plantele să fie recoltate la timpul arătat (sfaturi pentru recoltarea plantelor medicinale) şi numai părţile sănătoase, neatacate de rugină sau insecte, să fie uscate şi păstrate în cele mai bune condiţii, să nu conţină alte părţi din plantă sau corpuri străine.

Controlul calității înainte de depozitare, pentru fiecare tip de produs vegetal

Premergător procedeului de ambalare și înainte de depozitare la locul special amenajat, pentru fiecare tip de produs (radacini, frunze, flori, fructe, scoarte, muguri) trebuie acordată atenție deosebită la calitatea produsului. Pregatirea pentru depozitare presupune controlul calității produselor vegetale și asigurarea unui standard de calitate corespunzator, astfel:

Rădăcinile nu trebuie să conţină părţi găunoase sau seci, cioturi sau părţi aeriene din plantă şi să fie bine curăţate sau spălate de pământ.

Frunzele, în general, vor fi recoltate fără peţiol, exceptându-se de la această regulă Solanaceele, unde principiile active sunt concentrate în peţiol şi nervuri. În stare uscată, frunzele vor fi cât mai întregi şi neamestecate cu frunze înnegrite, îngălbenite sau lipite între ele.

Florile să nu fie pătate, decolorate, înnegrite sau cu fructificaţii. Florile de arnică sau podbal să nu fie transformate în puf.

Ierburi să nu conţină nici rădăcini, nici părţi groase sau lemnoase din tulpină.

Unele ierburi sunt cerute special cu rădăcini, ca pătlagina lată sau păpădia.

Alte produse vegetale și pregătirea pentru ambalarea si depozitarea lor:

  • Fructele trebuie să fie uscate bine, fără să fie arse.
  • Scoarţele să nu conţină părţi lemnoase în interior şi să fie tăiate în bucăţi cât mai uniforme.
  • Mugurii să nu fie desfăcuţi şi nici arşi prin uscare.

Ambalarea plantelor medicinale recoltate și uscate

Ambalarea plantelor medicinale se face după uscare, în saci (din material natural sau hartie) sau în lăzi. Altfel plantele se degradează şi pierd o parte bună din principiile active.

Citeste mai intai despre procesul de uscare al plantelor medicinale, proces ce precede ambalarea.

Ambalarea părţilor ierboase se face pe timp noros sau dimineaţa, când nu este prea cald, spre a se evita sfărâmarea lor.

Părţile de plantă uscata se pun în lăzi, saci de hârtie, saci de pânză sau baloturi presate, conform standardului pentru fiecare plantă.

Florile se ambalează în general în saci de hârtie sau în lăzi căptuşite cu hârtie.

Frunzele şi iarba se ambalează în saci sau saltele de pânză. Când se păstrează mai mult timp este bine ca ele să se preseze în baloturi.

Rădăcinile se ambalează în general în saci de pânză, dar pot fi şi ele presate.

Plantele ambalate vor fi etichetate, punându-se o etichetă în interiorul sacului sau ambalajului respectiv, iar una în afară, pe ambalaj. Pe etichetă se trece denumirea plantei, atât cea populară, cât şi cea ştiinţifică, părţile de plantă care sunt ambalate (rădăcini, iarba, frunze, flori) şi eventual dacă vreţi să aveţi o idee, greutatea lor.

Depozitarea plantelor medicinale ambalate corespunzător

După uscare si ambalare, depozitarea plantelor medicinale se face în camere corespunzătoare, deoarece numai astfel se poate asigura o bună păstrare a lor. Încăperea în care se depozitează plantele medicinale trebuie să aibă duşumele sau podea lemnoasă, să fie uscată şi bine aerisită şi să fie destul de mare, pentru ca plantele să poată fi aşezate pe sorturi şi la oarecare distanţă unele de altele.

În încăperi umede, neaerisite, plantele se pot încinge sau mucegăi. Sacii, lăzile sau baloturile presate cu plante medicinale nu se vor aşeza pe pământ sau ciment, ci pe grătare de scânduri, pentru a fi ferite de umezeală.

Plantele medicinale otrăvitoare necesita depozitarea separat de cele neotrăvitoare, la fel şi plantele care au miros puternic, de exemplu odoleanul.

Conservarea plantelor medicinale

Pastrarea si depozitarea plantelor medicinale - cum se depoziteaza plantele medicinale
Încăpere special amenajată cu aerisire prin fentilație, pentru depozitarea plantelor medicinale ambalate în pungi și depizitate în cutii pe rafturi (structuri) din lemn.

După uscare plantele şi organele de plante trebuie păstrate în pungi de hârtie duble, pergaminate, în cutii din lemn, plastic sau carton, etichetate şi depozitate în încăperi curate, uscate, aerisite şi la adăpost de alte mirosuri pentru o buna conservare a principiilor active.

În general se recomandă ca plantele medicinale după ambalare și depozitare să fie reînnoite după 1-3 ani. Se va da prioritate florilor şi frunzelor, în special acelora care conţin uleiuri eterice. Scoarţele, rădăcinile şi tulpinile dovedindu-se a avea o durată de conservare mai îndelungată.

Procesul de recoltare a organelor vegetale ale plantelor medicinale

Uscarea plantelor medicinale pentru păstrarea principiilor active

Bibliografie recomandată despre ambalarea și depozitarea plantelor medicinale

  • Prof. dr. doc. D. Gr. Constantinescu, Farm. dr. Elena Hațieganu, Plantele medicinale (proprietățile lor terapeutice și modul de folosire), Editura medicala, București, 1979, pag. 25
  • Dr. farm. Ștefan Mocanu, Farm. Dumitru Răducanu, Plantele medicinale tezaur natural în terapeutică, Editura militară, București, 1986, pag. 35

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *