Ceaiul negru – beneficii pentru sanatate

Timp de citire estimat: 3 minute


ceaiul negru - beneficii pentru sanatate

Ceaiul negru – Black Tea (numit si ceai rosu de chinezii Hongha) este obtinut prin lasarea frunzelor sa se oxideze complet natural, chiar inainte de a fi uscate. Frunzele sunt lasate sa se usuce pana la 18 ore in ladite de lemn, apoi se ruleaza si se intind in incaperi reci si umede, obtinandu-se astfel culoarea neagra. Ceaiul negru isi pastreaza aroma astfel pentru  mult timp.

Ceaiul chinezesc negru este de mai multe tipuri:

  • Lapsang Souchong este de origine din provincia Fujian; acesta este afumat si are o aroma puternica.
  • Keemun este de culoare rosu-portocaliu; are o  aroma echilibrata de fructe cu note de pin si flori; este prezent in ceaiul negru English Breakfast.
  • Dian Hong este un ceai din provincia Yunnan; are un gust catifelat, dulceag, nu este astringent.

Ceaiul Indian se prezinta astfel:

  • Ceai negru Assam: este cultivat la nivelul marii; in urma infuziei rezulta un ceai tare, puternic aromat, cu gust de malt si cu o culoare intensa. Se foloseste si in amestecurile English Breakfast, Irish Breakfast si Scottish Breakfast.
  • Darjeeling este foarte apreciat, infuzia este limpede, de culoare deschisa, variind de la auriu la rosiatic; este un ceai floral, astringent, cu note fructate.
  • Nilgiri este un ceai foarte aromat, parfumat, savuros.
  • Ceylon are culoarea intensa, maro-rosiatica, gustul aspru, intens aromat.

Ceaiurile aromatizate sunt Earl Grey si Rose Congou ( ceaiul negru este lăsat la oxidat împreună cu flori de trandafir).

Ceaiul negru – Beneficii pentru sanatate

Ceaiul negru este recunoscut pentru calitatile sale de exceptie. El ne ajuta la mentinerea sanatatii, la infrumusetare; ajuta la indepartarea petelor de pe piele (se aplica comprese cu ceai negru pe suprafata patata, se lasa sa actioneze si apoi se indeparteaza); ne scapa de cearcane, de senzatia ochi umflati, ne catifeleaza pielea, ne ofera un bronz natural (punem in cada cu apa 7 pliculete de ceai negru, le lasam 15 minute). Compresele cu ceai negru hidrateaza buzele. Persoanele cu par saten-brunet pot sa-si clateasca parul cu infuzie de ceai negru, oferindu-i stralucire si luminozitate.

Ceaiul negru ajută la scăderea nivelului de cortizol, care e cunoscut sub numele si de hormonul stresului.

Dovezile stiintifice confirma faptul ca ceaiul negru protejeaza organismului impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului. Ajuta la curatarea canalului digestiv, fiind emulsificator pentru grasimi, ducand in acelasi timp si la reglarea greutatii corpului. Are si actiune diuretica utila celor care au probleme cu rinichii. Este un ceai antiadipos, laxativ si stimulent respiratori. Este recomandat persoanelor hipotensive, fiind un excelent stimulator cardiac.

Ceaiul negru are in compozitie multe vitamine si saruri minerale, dintre care cea mai importanta este vitamina C. Un consum zilnic de 2 – 3 cesti asigura un aport important de vitamine precum: B1, B2, B6, acid folic. Ceaiul negru poate inlocui cu succes cafeaua, fiind un excelent stimulent intelectual si fizic.

Daca bem o cana de ceai negru in fiecare zi putem preveni si trata ateroscleroza. Frunzele din care este facut ceaiul negru (Camellia sinensis) contin ingrediente precum catechine, polifenoli si flavonoizi care influenteaza neurotransmitatorii din creier, utili in combaterea stresului. Ceaiul negru contine mai multa cofeina decat ceaiul verde, insa mai putina decat cafeaua, din acest motiv poate inlocui cu succes cafeaua de dimineata. Daca il bem in exces, putem avea parte de insomnii, putem fi agitati sau nervosi.

Polifenolii continuti de ceaiul negru inhiba enzimele, impiedica formarea placii bacteriene si aparitia cariilor. Astfel daca ne clatim gura de cateva ori pe zi cu ceai negru indepartam riscul infectarii placii dentare.

O poezie inchinata ceaiului negru:

Ceaiul negru fara rozmarin
autor:necunoscut

In negura intunecoaselor castele
in ceaiul negru fara rozmarin
o ceata de lumina se revarsa
doi pui de curcubeu,doar tu si eu,

ne invatam ce este bine sau ce rau,
ne invatam ce e sa fii sau sa nu fii,
noi doi tot incercam din rasputeri
sa izbutim la fel de buni sa fim,
Doar tipete incete promovau
Dorinta de-a trai sau a muri
Doar lacrimi sure
Umbre mate
lacrimi vii
Ne indrumau la fel de buni sa fim.

Autor: Lupaşcu Daniela


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

9 răspunsuri la „Ceaiul negru – beneficii pentru sanatate”

  1. Avatar deea
    deea

    as vrea sa incerc si yo baia cu ceai negru pentru colorarea pielii….dar as vrea sa stiu…nu lasa pielea patata????ast un raspuns plllssss….:*:*:*

    1. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      Nu lasă pielea pătată căci în apă el se va amesteca uniform. Cu alte cuvinte dacă ai pielea curată el va pătrunde în tegument, uniform. Încearcă să speli bine pielea(să o clăteşti bine după spumat) înainte de a te îmbăia în cada cu ceai negru, pentru a evita ca în zonele unde pielea este mai grasă să nu pătrundă sau să pătrundă mai mult. Adică să nu pătezi pielea!

  2. Avatar Jorjette
    Jorjette

    Nota 7.

  3. Avatar Paul Padurariu
    Paul Padurariu

    Spune sincer, ai tradus textul asta? Nu ma injura daca nu e adevarat, dar… acesta este un articol de 50 euro?
    Nota 6.
    Daca vroiai sa faci un articol despre ceaiuri, puteai face o analogie intre mai multe feluri de ceaiuri, verde/negru/alb… sau ceva, o idee noua!

  4. Avatar Laurentiu
    Laurentiu

    Vinul rosu si femeia frumoasa = fericirea zeilor.

    Doar asa, si numai asa, va putea fi “mânuţa” sus pentru tine 😉

  5. Avatar Cristescu Bogdan
    Cristescu Bogdan

    Va să zică în loc de solar şi de spa, merge şi ceaiul negru, acasă! Problema e că ceaiul negru, bun, se găseşte mai greu. În farmacii şi magazine se comercializează foarte multe prostii. Un ceai bun este unul care a fost făcut în procedeul natural, pe care şi tu l-ai descris mai sus.

    Eu personal, nu mai cumpăr ceaiuri de la magazin sau farmacii. O dată pentru că ceaiul la plic este făcut din mărunţirea plantelor încât nu poţi să îţi dai seama ce plante sunt şi al doilea motiv e pentru că la fel ca cei de la weed shop-uri, producătorii de ceaiuri la pliculet, macină plantele mărunt, plante crescute în sere, fără potenţă, crescute la foc automat, apoi peste ele varsă substanţe chimice sau doar extracte din plante, la nivele ce aproape că nu sunt sesizabile de organism. Cu alte cuvinte, chiar dacă ceaiul este benefic pentru organism, băut din plicuri de la magazin sau farmacii, te va face să te îndoieşti de metodele naturiste de tratare a bolilor, tocmai pentru că afaceriştii nu îţi oferă plante naturale ci prelucrate industrial, de li se pierd toate calităţile.

    Natura niciodată nu-ţi dă un prospect unde vezi un tabel cu cât la sută şi câte miligrame de substanţe şi vitamine, contine o plantă ce o culegi. Ci totul depinde de cât de bine cunoşti tu natura, azi planta poate fi mai potentă, peste 3 luni poate să fie mai puţin potentă.

    Oricum, mânuţa sus pentru tine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *