Cum ne afectează stresul in viata de zi cu zi

Timp de citire estimat: 4 minute


cum ne afecteaza stresul

Stresul poate avea un impact serios asupra sanătăţii mai ales dacă este vorba despre stres cronic. Stresul afectează inima şi vasele de sânge, sistemul nervos şi sistemul imunitar. Poate cauza dificultăţi de concentrare, schimbări de dispoziţie, anxietate.

Cum ne afecteaza stresul

Deasemenea poate determina agravarea unor boli preexistente cum ar fi afecţiunile coronariene, diabetul sau astmul bronşic. In timp poate duce la depresie, tulburări de comportament în relatiile cu cei din jur, rezultate nesatisfăcătoare la locul de muncă sau la şcoală.

În timpul stresului, organismul secretă un hormon ce accelerează frecvenţa cardiacă şi consumul de energie. Toate organele (inima, vasele sanguine, creierul, sistemul imunitar, plămânii, sistemul digestiv) se pregătesc să înfrunte pericolul. Este ceea ce se numeşte răspuns la stres de tip “luptă sau fugă”. Acest răspuns poate fi de o intensitate diferită, de la nesemnificativ la foarte intens în funcţie de fiecare situaţie în parte. Atunci când situaţia stresantă este depăşită, funcţiile organismului revin la normal.

Unele tipuri de stres sunt normale şi chiar necesare pentru a face  viaţa interesantă şi provocatoare. Răspunsul la stres poate fi benefic atunci când este necesară o reacţie rapidă. Deasemenea poate interfera cu abilitatea de a executa unele manevre complexe. Dacă apar prea multe situaţii stresante într-un interval de timp, atunci pot apărea alte probleme de sănătate, chiar şi depresia. Vestea bună este că există din ce în ce mai multe metode de relaxare şi prevenire a stresului cotidian.

Legătura dintre stres şi cancer

Stresul – Dr Barry Betman argumentează:

“Cu toate că genomul uman a fost inventariat, speranţele referitoare la folosirea manipulării genetice în tratarea şi eradicarea cancerului sunt mult mai mici decât se anticipa până acum. Predispoziţia genetică pare a contribui la riscul de apariţie a cancerului sub 50 % (42 % pentru cel de prostată, 35 % pentru cel colonorectal şi 27% pentru cel de sân  ). De o deosebită importanţă: apariţia şi evoluţia cancerului sunt conectate la un stil de viaţă necorespunzător (fumat, dietă greşită, consumul exagerat de alcool, stres/suprasolicitare ), precum şi expunerea la factori chimici sau de mediu nociv, infecţiile virale şi mutaţiile genetice întâmplătoare.”

Analizând 45.000 de gemeni (din Suedia, Danemarca şi Finlanda), riscul de a avea cancer (prostată, sân sau colonorectal) la gemenii identici a fost de 11-18% de a avea acelaşi tip de cancer până la vârsta de 75 de ani. Pentru gemenii diferiţi sau pentru fraţi riscul de a face cancer este mai mic, de numai 3-9%.

Legătura între eficienţa tratamentelor pentru cancer şi stresul în  perioada tratamentului

Dr Barry Bitmann prezintă noile descoperiri de o deosebită importanţă în înţelegerea legăturilor între eficienţa tratamentelor de cancer şi stresul în  perioada tratamentului. În cadrul Departamentului  de Şiinţe şi Tehnologii Biomedicale ale Universităţii Udine din Italia s-a realizat următorul experiment în 2 etape:

-La 2 grupe de şoricei li s-au injectat celule tumorale pe plămâni şi s-a examinat starea lor după 21 de zile. Grupul de control nu a fost tratat cu nimic. Grupul experimental a primit timp de 6 zile pudră alimentară conţinând  Cytoxan (un citostatic foarte eficient în tratarea cancerului de plămân la om). Rezultatul a confirmat eficienţa tratamentului deoarece toţi cei 10 şoricei din lotul martor (care nu au primit tratamentul ) au dezvoltat tumori detectabile . Niciunul din cei  10 şoricei din lotul experimental nu au prezentat nimic la microscopul stereo de examinare.

S-au luat alte 2 loturi a câte 17 şoricei cărora li s-au oferit condiţii optime de viaţă (fără nici un fel de situaţie stresantă). Fără înghesuială, cu un ciclu optim de lumină şi întuneric, la temperatură optimă, alimentaţie la ore fixe cu minim de intervenţie din partea experimentatorilor. Ambelor loturi le-au fost injectate celule tumorale de plămâni  şi ambele grupe au primit timp de 6 zile pudra de Cytoxan.

Lotului experimental i s-a aplicat timp de o oră pe zi în fiecare din cele 6 zile ale tratamentului un stres minor. Li s-a legat de un picioruş câte o mică plăcuţă de plastic. În lotul martor 4 din cei 17 şoricei au fost complet vindecaţi, iar supravieţuirea ultimilor a fost prelungită. In lotul experimental efectul benefic al tratamentului cu Cytoxan a fost complet anulat  deoarece niciunul din cei 17 nu s-a vindecat. Supravieţuirea lor a fost identică cu un al 3-lea lot care nu a primit nici un tratament.

Rezultate ale experimentului

Aceste ultime cercetări confirmă cercetările anterioare din 1998 şi 1994 ce au demonstrat efectul stresului de reducere a limfocitelor de tip T şi o creştere  substanţială a riscului de metastazare.

Idei de cercetare: expunerea pacienţilor la anumite situaţii de stres – lipsa mâncării, a banilor, probleme apărute la locul de muncă şi oferirea unui alt grup de pacienţi cele mai bune condiţii, în acelaşi timp administrându-se tratamentul…


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

11 răspunsuri la „Cum ne afectează stresul in viata de zi cu zi”

  1. Eu cred că stresul vine din mintea mea, e creat din mine, aşa că în proporţie de 90% îl pot contracara. Încerc întotdeauna să văd partea plină a paharului şi lucrurile frumoase din jurul meu… Cam astea sunt.

  2. Avatar Cristescu Bogdan
    Cristescu Bogdan

    Şi eu care mă stresam cu întrebarea cum de îţi creşte traficul …

  3. Şi care sunt tehnicile tale? Adunăm mai multe tehnici la un loc… Şi eu am mai multe…O să scriu mâine un articol detaliat, adică atunci când o să mă trezesc…

  4. Ar fi o idee. Eu am tehnicile mele, dar poate ai tu unele mai bune.

  5. Adică îmi sugerezi un viitor articol -metode de ţinere la distanţă a stresului…

  6. Avatar vreauultimulloc
    vreauultimulloc

    Acum sa vedem cu sa nu ne stresam.

  7. Eu am auzit ca zapada face bine la combaterea si prevenirea stresului ! :))

  8. Avatar Jorjette

    Sunt convinsă că asta face, în concluzie sunt stresată  că nu ninge.. 🙂

  9. Foarte bun articolul. De aia nu trebuie să ne stresăm din toate nimicurile şi să zâmbim 😀

  10. Avatar Jorjette

    Mulţumesc. Păi de asta, dar mulţi uită că stresul nu face bine la sănătate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *