Limoncello sau lichior de lamaie ~ Reteta + proprietati si beneficii

Timp de citire estimat: 5 minute


limoncello lichior de lamaie

Limoncello este o reteta traditional italiana. In Italia acest lichior de lamaie se consuma dupa masa pentru o mai buna digestie, sau ca o bautura racoritoare.

Pentru pregătirea lichiorului limoncello, ingredientul esențial este, evident, lamaia, care ar trebui să aiba o forma eliptica, sa fie de dimensiuni medii-mari și cu coaja groasa, bogata în uleiuri esențiale. Pentru a putea intui cateva din beneficiile consumului acestui minunat lichior, afla mai multe despre secretele vindecatoare ale consumului de lamaie.

Uleiul esential de lamaie gasit in abundenta in coaja de lamaie are proprietati antidepresive, anticancerigene, antiseptice, antioxidante, antivirale, astringente. Are efecte revigorante, tonice, de improspatare.

Uleiul de lamaie are beneficii in anemie, astm, raceala si gripa, febra, guta, reumatism, afectiuni ale gatului, dar si altele.

Istoria lichiorului limoncello a trecut prin multe legende si anecdote diferite, iar invenția a fost contestata de Sorrento, Amalfi si Capri – cu toate acestea, cel care a înregistrat prima marca “Limoncello” în 1988, a fost antreprenorul Massimo Canale, și Capri, care susține că nașterea acestui lichior de lamaie este legată de istoria acestei familii. Se pare că această băutură a luat nastere la începutul anilor 900 de la o reteta a bunicii sale, Maria Antonia Farace.

Pregătirea lichiorului de lamaie este simpla, dar trebuie să-l faci cu meticulozitate, și dacă este bine observat, în mai puțin de câteva luni, mirosul decisiv al lichiorului si culoarea galbenă specifica sunt numai bune. Limoncello poate fi savurat de cele mai multe ori ca un digestiv, dar, de asemenea, este delicios într-o salata de fructe sau pentru a insiropa torturile si alte prajituri.

Reteta originala de lichior de lamaie limoncello:

  • 8-10 lamai
  • 1 litru de alcool la 90°
  • 600 gr de zahar / miere de albine
  • 1 litru de apa

Pentru un lichior mai potent, zaharul se inlocuieste cu miere de albine, chiar daca mierea ii confera un alt gust. Daca se doreste sa fie mai dulce, se poate adauga o cantitate mai mare de miere, dupa gustul fiecaruia.

Cum se prepara lichior de lamaie (limoncello) – pasii de lucru

În primul rând, se spală cu atenție lămâile si se usuca bine pe un servet curat.

lichior de lamaie limoncello

Pregătiți alcoolul si un borcan de sticla cu capac suficient de mare. Cu un cuțit sau un curățător de legume,  curatati coaja subțire a lămâilor, având grijă să nu ia partea alba . Puneti cojile în recipientul de sticlă și adăugati alcoolul.

lichior de lamaie limoncello


Acoperiti vasul de sticlă.

lichior de lamaie limoncello

Se lasa cojile de lamaie la macerat in alcool timp de o saptamana (7-10 zile), se amesteca din cand in cand și veți vedea că alcoolul va deveni mai galben si coaja de lamaie ce în ce mai clară.

lichior de lamaie limoncello

După 7 zile, pregătiti siropul de apă cu zahăr. Într-o cratiță se pune apa să se încălzească, apoi se adaugă zahărul.

lichior de lamaie limoncello

Se lasa focul la mic, amestecand pana ce zaharul s-a dizolvat, atunci opriti focul și lăsați siropul să se răcească. Daca se foloseste miere de albine, aceasta se dilueaza in apa la temperatura camerei. Nu se supune procesului termic.

lichior de lamaie limoncello

Se amesteca siropul cu cojile macerate in alcool.

lichior de lamaie limoncello

Se amesteca bine.

lichior de lamaie limoncello


Și iata ca limoncello-ul nostru este gata pentru a fi filtrat. Mai departe, filtram lichiorul de lamaie limoncello cu ajutorul unei site și a unui alt vas mare.

lichior de lamaie limoncello


Și aici este limoncello gata de pus in sticle.

lichior de lamaie limoncello

Limoncello dupa ce este imbuteliat continua sa se transforme. Puteti vedea diferenta de culoare între galben strălucitor la cele doua de pe lateral tocmai făcute, și cea făcută anul trecut sticla din mijloc.

Sucul de lamaie obtinut din lamai poate fi folosit pentru diverse nevoi. Puteti face o limonada sau il puteti consuma cu miere de albine. Datorita continutului ridicat de vitamina C este benefic pentru sistemul imunitar. De asemenea, consumat zilnic ajuta la alcalinizarea organismului.

Daca vi se pare ca lichiorul de lamaie este foarte tare, mai puteti adauga apa pentru a fi diluat. Daca il vreti indulcit, puteti aduga si putina miere de albine in plus.

Sper sa va placa aceasta reteta. Este foarte usor de preparat si are un efect benefic asupra functiilor digestive. Limoncello sau lichiorul de lamaie este o bautura usoara, lejera, cu efecte curative.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Limoncello sau lichior de lamaie ~ Reteta + proprietati si beneficii”

  1. Super reteta doresc sa o incerc si eu!!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      O sa iti placa cu siguranta! Aceasta bautura nu este chiar atat de cunoscuta la noi, insa este foarte des preparata si consumata la italieni.

  2. Pentru ca m-a interesat. sincer mi-a fost de ajutor.multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *