Pe la vârsta de 6-7 ani, mama m-a învăţat să împletesc (tricotez), însă pe atunci nu am reuşit să învăţ decât cel mai simplu model faţă – dos, sau un rând pe faţă, un rând pe dos. Nu prea m-a atras prea mult împletitul (cum se tricoteaza),  doar pentru o scurtă perioadă când am făcut hăinuţele unei păpuşele (fustiţă şi vestă), după care a urmat o lungă pauză .

Însă, nu demult, am cunoscut o persoană dragă mie care m-a molipsit cu această artă. Acum am început să „lucrez ” la o „chestie” pe care mi-o doresc de ceva timp, şi anume – ce poartă Shania Twain în următorul videoclip.

Deoarece este foarte dificil să prezint o imagine teoretică, în scurt timp (cateva zile), voi posta o scurtă demonstraţie video pentru cei care sunt interesati să înveţe să tricoteze, plecând din punctul o (aştept mai întâi un semn să văd dacă este cineva interesat…). Este foarte uşor şi cred că o să vă placă, deoarece tricotatul este una din metodele care vă scapă de plictiseală, vă ajută să vă deconectaţi după o zi dificilă…Mai întâi însă vreau să ştiu dacă vă interesează să postez un asemenea filmuleţ – cum se tricoteaza…

Zilele acestea, scotocind printre lucrurile mamei mele, am găsit câteva modele care îmi sunt foarte de folos, şi pe care poate vrei şi tu să le ştii.

Cum se tricoteaza

Bobul de orez

Rândul 1 – un ochi pe faţă, un ochi pe dos;
Rândul 2 – se tricotează ca şi rândul unu, cu singura deosebire că ochiurile se lucrează invers.

Dungi în spirală

cum se tricoteaza

Numărul de ochiuri divizibil cu 6, plus ochiurile pentru margini.
Rândurile 1, 2 şi 3 – trei ochiuri pe faţă, trei ochiuri pe dos.
Rândurile 4 şi 6 – un ochi pe dos, 2 ochiuri pe faţă, două ochiuri pe dos
Rândurile 5, 8, 14 şi 17 se tricotează aşa cum se prezintă ochiurile.
Rândurile 7 şi 9 – un ochi pe faţă, trei ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe faţă.
Rândurile 10, 11 şi 12- trei ochiuri pe dos, trei ochiuri pe faţă.
Rândurile 13 şi 15 – două ochiuri pe dos, trei ochiuri pe faţă, un ochi pe dos.
Rândurile 16 şi 18 – două ochiuri pe faţă, trei ochiuri pe dos, un ochi pe faţă.

Cum se tricoteaza cuib de albine

Se aşează pe un număr de ochiuri cu soţ.
Rândurile 1 şi 3 se tricotează pe faţă.
Rândul 2 – un ochi pe faţă, un ochi dublat.
Rândul 4 – un ochi dublat, un ochi pe faţă.
Rândul 5 – se reia lucrul de la rândul 1.

Cum se tricoteaza căsuţele

Numărul de ochiuri divizibil cu 6, plus ochiurile pentru margini.
Rândurile 1 şi 3 – două ochiuri pe dos, două ochiuri pe faţă, două ochiuri pe dos.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ se tricotează aşa cum se prezintă.
Rândul 5 – alunecaţi două ochiuri pe dos, apoi cu o andrea auxiliară plasată în spate , un ochi pe faţă, două ochiuri pe dos, pe ochiurile în aşteptare alunecaţi un ochi pe o andrea pe faţă, două ochiuri pe dos, un ochi pe faţă pe ochiul în aşteptare.
Rndul 7 – reluaţi de la rândul 1, decalând cu trei ochiuri şi începând cu un ochi pe faţă, patru ochiuri pe dos, două ochiuri pe faţă.

Ochiul de prepeliţă

Numărul de ochiuri trebuie să fie cu soţ.
Rândul 1 – un ochi pe faţă, un ochi alunecat pe dos.
Rândul 2 – şi toate rndurile cu soţ se tricotează pe dos.
Rândul 3- un ochi alunecat pe dos, un ochi pe faţă.

Cuiburi de miere

Motivul se începe pe un număr de ochiuri divizibil cu patru.
Rândul 1 – două ochiuri încrucişate spre drepta, două ochiuri încrucişate spre stâga.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ se tricotează pe dos.
Rândul 3 – două ochiuri încrucişate spre stânga, două ochiuri încrucişate spre dreapta.

Fagure

Numărul de ochiuri trebuie să fie fără soţ.
Rândul 1 – un ochi pe faţă, după care înfingeţi andreaua între al doilea şi al treilea ochi şi trageţi o buclă fără să o lăsaţi să cadă de pe andrea, apoi tricotaţi două ochiuri pe faţă.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ – un ochi pe dos, încă un ochi pe dos, după care faceţi două ochiuri împreună pe dos.

Deoarece este foarte dificil sa prezint o imagine teoretica, in scurt timp (cateva zile), voi posta o scurta demonstratie video pentru cei care sunt interesati sa invete sa tricoteze, plecand din punctul o. Este foarte usor si cred ca o sa va placa, deoarece tricotatul este una din metodele care va scapa de plictiseala…

Pentru mine să tricotez este o mare plăcere, mă relaxez, mă „golesc” de gânduri… Şi, mai mult, ceea ce tricotez poate fi un cadou perfect pentru cei dragi mie.

Update: uitându-mă la căutări, am găsit întrebarea cum se scad ochiuri simple la tricotat. Răspunsul este: se iau câte două ochiuri în loc de unul. Trebuie să fiţi atente să vedeţi câte anume vreţi să scădeţi. Cât despre înmulţitul ochilor, se dă firul de aţă peste andrea (dacă sunteşi pe dos îl învârtiţi spre exterior, dacă sunteţi pe faţă, se învârte spre interior) în aşa fel încât să formeze un ochi nou, apoi se lucreză următorul ochi deja existent.

Update 2: pentru mai mute modele, explicaţii, am publicat următoarele articole:

Garnituri vestimentare din dantelă.

Croşeta de aur.

303 modele pentru croşetat şi tricotat.

Tot ce pot să vă urez este spor la lucru!

Share the Love!

93 de comentarii la „Cum se tricoteaza – modele de tricotat”

 1. Catalina
  Catalina

  ok… astept oricat e necesar pt ca m-am interesat si sunt niste carti foarte interesante.cu rabdare astept momentul.Multumesc anticipat :D te pup(am)

 2. Jorjette

  Am dus cărţile la scanat, dar sunt vreo 400 de pagini şi mi-a spus că durează câteva zile până le scanează. Cu mare drag, în momentul în care voi posta vă voi trimite la toate cele care aţi lăsat comentarii la acest articol câte un email prin care vă anunţ că le-am publicat! Mai durează câteva zile până le voi primi scanate, sper să fie cât mai repede!

 3. Catalina
  Catalina

  draga Jorjette, sunt tare interesata si eu de aceste carti pe care ai spus ca le-ai scanat.eu sunt o viitoare mamica si pt ca stau acasa toata ziua mai ai bucle de timp liber pe care as vrea sa le fructific in a face ceva frumos (si util) pt familia mea. astept raspuns in legatura cu ceartile scanate. ms frumos

 4. aureliamva2006
  aureliamva2006

  Cred k toate doamnele sunt de acord cu mine cand spun k de abia asteptam sa vedem cartile.spor la treaba tuturor.

 5. Jorjette

  Bună dragele mele, am găsit astăzi nişte cărţi foarte interesante pe care le voi scana şi în 2 3 zile le voi pune pe internet pentru voi- „Garnituri vestimentare din dantelă”- de Vasilica Zidaru Popa (1984), Croşeta de aur- de Smaranda Sburlan (1983) şi „303 modele pentru croşetat şi tricotat”- de Doina Silvia Marian (1984)- sunt nişte modele superbe. Abia aştept să vi le dau şi vouă! Eu sunt foarte încântată!!! În momentul în care le voi publica o să vă trimit câte un email la toate . Cu drag!

 6. liliana
  liliana

  Buna,te-as ajuta cu placere dar carticica care am primit-o e mica cat o palma carticelele mici care se tipareau pe vremuri si la calculator nu ma prea pricep,te-as ajuta cu placere eu sunt din Arad

 7. Corina
  Corina

  cum se scade la sub brat? de exemplu la o vesta sau la un pulover unde vine si manecuta

 8. aureliamva2006
  aureliamva2006

  Buna,Jorjette,iti  multumesc k vrei sa ma ajuti.Am gasit multe materiale ptr tricotat,dar eu as vrea o carte ,ceva cu imagini,am vazut mai sus un mesaj al Lilianei,in care spunea k a primit o carte veche de tricotat,crezi k ma poate ajuta cu cateva imagini?asa,pentru incepatori(punctele de baza).[-O<

 9. Jorjette

  Ce anume ai vrea să ştii mai exact? Nu înţelegi cum sunt descrise mai sus sau vrei să aflii altceva?

 10. Aureliamva2006
  Aureliamva2006

  Buna,doamnelor,sunt o tanara mamica casnica si as dori tare mult sa invat sa tricotez,stiu cum se lucreaza un ochi pe fata si unul  pe dos si sa pun ochiurile pe andrele,dar mai departe as avea nevoie de putina documentatie mai explicita.Ma puteti ajuta,va rog?

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *