Miezul galben de dovleac grăbeşte purgaţia, dar este calmant şi răcoritor; înmoaie pielea şi atenuează procesele inflamatorii ale mucoaselor; gustul dulce este şi pe placul bebeluşilor şi a copiilor mici, fiind bine digerat de aceştia.
Dovleacul este o legumă cu mai multe feţe; bun pentru mâncăruri, ingredient pentru dulciuri, şi, nu în ultimul rând, medicament. Dar, varietăţile de dovleac l-au făcut dintr-o simplă legumă, un obiect de design în case si grădini. Nu trebuie uitat că de Sf. Andrei la români, bostanul este sculptat în formă de faţă, luminat cu lumânări pentru a alunga spiritele rele.
Dovleacul este originar din America şi a pătruns în Europa în secolul XVI- lea fiind adoptat de europeni ca o legumă de casă. Astfel că, în unele state, precum Belgia, una din mâncărurile tradiţionale este supa de dovleac.
Ce găsim în pulpa bostanului?
Bostanii, Curcubita pepo si Curcubita maxima, se pot folosi în terapeutică şi în bucătărie după ce au fost separaţi de seminţe şi de coajă. Substanţele conţinute în miez sunt lecitina, tirozina, peporezina, fosfor, vitamina A şi B. Datorită acestor substanţe dovleacul are efecte nutritive . Apoi grăbeşte purgaţia, este calmant şi răcoritor. De asemenea înmoaie pielea şi atenuează procesele inflamatorii ale mucoasei asemănător cu lanolina, glicerina şi muşeţelul. Bostanii însă ajută şi la activarea secreţiei urinare şi a eliminării acidului uric.
Dovleac – Adjuvant sau medicament
Datorită substanţelor conţinute, dovleacul este recomandat în unele boli de tipul asteniilor, insomniilor, afecţiunilor cardiace sau diabetul. Ajutând la activarea secreţiei urinare, consumul de dovleac este recomandat în infecţii urinare, insuficienţă renală, dar şi în dispepsii, hemoroizi şi enterite.
Dovleacul conţine vitamina C şi E, antioxidanţi ideali ce protejeaza împotriva cancerului şi a bolilor cardiovasculare.
Pentru constipaţii şi în colite de putrefacţie, dovleacul se fierbe. Astfel, 500 g miez fiert se pasează şi se adauga apa scursă de la fierbere şi se omogenizează amestecul. Acest preparat se consumă într-o zi în două reprize.
Pentru tratamentul insuficienţei cardiace cu edeme se poate consuma un pahar de suc pe zi vreme îndelungată.
În cazul înţepăturilor de insecte se pot folosi cataplasmele din pulpă zdrobită. Aceste cataplasme se schimbă zilnic până la vindecare.
Cum alegem dovlecii pentru mâncare
Cei mai buni şi gustoşi bostani sunt cei de dimensiuni potrivite, uşor turtiţi care au coaja verde, portocalie sau albă. Coaja trebuie să fie fără pete şi necrăpată. Dovlecii se pot păstra câteva săptămâni dacă sunt ţinuţi la rece. Dacă vor fi tăiaţi, atunci trebuie consumaţi în câteva zile.
Dovleacul – Uşor de gătit
Înainte de a fi pregătiţi pentru mâncare, dovlecii trebuie tăiaţi, curăţaţi de seminţe şi bineînţeles spălaţi. Pot fi rumeniţi la cuptor – prin acest procedeu devin mai dulci şi gustul lor este mai pregnant. Pot fi unşi, înainte de a fi introduşi în cuptorul preîncălzit cu ulei de măsline, sare şi piper; sau pot fi umpluţi cu pastă de brânză sau cu orez si ciuperci (sau alte legume / fructe – după gust).
În supele de legume, dovleacul dă un gust deosebit fierturii. Se fierb timp de câteva minute bucăţi de dovleac în supă, apoi se paseză şi se amestecă din nou în supă.
Şi în plăcinte bostanul este un ingredient plăcut şi uşor. Se amestecă cu scorţişoară şi cuişoare măcinate pentru plăcinta, iar ca şi garnitură, recomand dovleac copt cu ceapă tăiată peştişori, stropit cu ulei de măsline şi condimentat cu rozmarin.
Deasemenea, nu treceţi cu vederea florile de dovleac care sunt un nepreţuit deliciu, acestea putând fi umplute cu caşcaval şi făcute pane, sau cu caşcaval şi hamsii. Reţeta o găsiţi aici (scrisă de mine)!
Poftă bună şi să aveţi o sănătate de fier!!
Lasă un răspuns