Gradina cu legume din compost, mulci, piatra si caramida

Timp de citire estimat: 5 minute


gradina cu legume

Gradina cu legume este importanta daca vrei sa ai si sa nu cumperi. Si daca stai la casa, si daca ai pamant in jurul casei, de ce sa nu ai o gradina cu legume la tine acasa? Plante aromatice, plante medicinale, legume, verdeturi, toate au loc in “gradina cu legume”!

O gradina de legume este bogata in difersitate si in calitatea pamantului de cultivat. Am vecini care arunca rumegusul si alte resturi lemnifere, in gropile din drum! Va imaginati ca habar nu au ca pot fi folosite la straturi in gradina cu legume. Va zic imediat cum…

Cel mai bun pamant de cultivat este compostul. Innoit an de an cu un strat de 2-3 cm, iti asigura mereu resursele necesare intro gradina cu legume. Nu folosesc gunoi de grajdi proaspat. Este prea puternic si se pierd calitatile lui! Il folosesc la a prepara compostul, si folosesc compostul – pamantul negru, gunoiul ars, pamant de gradina etc.

Compostul pentru gradina cu legume

Toate resturile menajere biodegradabile pot deveni compost. Iarba cosita de prin jurul casei, resturile vegetale din bucatarie, si orice este biodegradabil (pui care isi rateaza cariera sau oua stricate). Desigur ca sa ai un bun compost pentru gradina cu legume ai nevoie de mai multa calitate de pus in el. Eu adaug gunoi de grajdi si gainat de pasari. Amestec si resturile de la WC ul stapanilor casei (eu si jorjette) si la fiecare 3 ani avem un compost foarte bun pentru straturile din gradina cu legume.

Pentru a prepara compostul pentru gradina cu legume stii cum facem? Punem toate resturile intr-un tarc cu latura de 2m si inaltimea de 1m. Am realizat aceasta ramă din scanduri si lemne fara de trebuinta. Gunoiul acumulat se taseaza, noi tot adaugam, un an de zile. Cat mai divers, in straturi peste straturi, materiale care stiu ca trebuie sa fie in compost. Cand cutia este plina (din experienta noastra 4m patrati pe 1m inaltime adica 4 metri cubi, este suficient pentru gunoiul biodegradabil produs de noi intr-un an) il lasam in repaus 3 ani.

Am o tehnica secreta aplicata in fiecare an, primavara prin aprilie, cand nu mai ingheata afara, intorc compostul. Il sap dintro parte si il intorc pe cealalta. Din 4m cubi de gunoi, dupa 3 ani imi ramane cam un sfert cantitate de compost! Foarte bun si suficient pentru a noastra gradina cu legume!

Cum pregatesc gradina cu legume?

“Eu nu mai sap pamantul!” Asa mi-am zis, cand am auzit pe unii vorbindu-mi de permacultura! Pentru cultivarea in gradina cu legume noi folosim straturile inaltate. Practic pe orice suprafata de pamant pot pregati un strat pentru gradina cu legume. Acopar suprafata delimitata cu cartoane, peste ele pun un start de 4-5 cm de rumegus sau amestec de lemne uscate, tocatura de resturi lemnifere, lucerna sau alte surse bogate în carbon. Peste acest pat asez compostul în amestec cu pamânt de la musuroi de cartita. Cat incape, poate chiar si 20cm caci se lasa dupa cateva luni.

Delimitez staturile cu cei mai rautaciosi butuci care nu se sparg usor cu toporul. Stiu ca ii pot sparge cumva, dar ii pastrez pentru straturile inaltate. Nu tin mult (maxim 2 ani) si de aceea urmatoarea modificare va fi sa ii inlocuiesc cu un material mai rezistent precum piatra sau caramida!

Intretinerea si lucrul in gradina cu legume

Intre straturi avem nevoie de alee. Noi avem una principala pe mijloc si altele laterale mai mici. Toate aleele ne favorizeaza deplasarea cu roaba. Staturile nu sunt late mai mult de 1,5m ca sa putem ajunge la mijlocul stratului de pe o parte sau alta a lui, fara sa calcam prin strat ci din afara lui.

Intretinearea stratului se face clasic, daca nu plivesti plantele de care nu ai nevoie, ele nu pleaca din strat. Uneori vin seminte noi din exteriorul stratului, alteori pur si simplu ma trezesc cu iarba in strat. Cu cat compostul este mai calitativ si mai bogat in substante nutritive diverse, cu atat stratul din gradina cu legume arata mai relaxat, avand in strat doar plantele pe care le-am cultivat. Este adevarat ca furnicile sunt gradinari buni, pentru ca duc seminte de plante de colo colo.

Mulci intre straturi? Pietrisul intre alei va acoperi pamantul si nu va lasa plantele vechi sa mai continue sa creasca. Astfel seminte de buruiana in straturi nu vor mai fi! A doua varianta ar fi mulci de conifere. Scoarta de conifere, pini de brad si alte resturi de sub brazi. As merge pe varianta 2 pentru ca este biodegradabila. Pietrisul daca il aduc in gradina cu legume cine il mai muta daca vreau sa fac modificari in peisaj? Plus de asta, sub brazi nu creste nimic, deci mulci de conifere cu siguranta are randament bun (placut la calcat si in plus mireasma specifica ce va schimba aerul prin gradina)!

gradina cu legume
7 aspecte importante in gradina noastra cu legume

  1. Este important ca toate plantele sa se simta bine si sa creasca la potentialul lor maxim.
  2. Plantele care ajuta, sa nu lipseasca din gradina (cum ar fi coriandrul, un magnet pentru anumite insecte, sau urzica echilibrator de PH, sau plantele aromatice precum lavanda si salvia care protejeaza alte plante de diferiti daunatori)
  3. Spatierea, delimitarea si forma sa corespunda cu un design placut, usor de parcurs. In gradina stai sa te relaxezi sau mergi sa veghezi!
  4. Plantele sunt cele care sunt favorizate, pentru ele exista gradina in primul rand, deci cine are nevoie de lumina are, cine vrea umbra, trebuie sa aiba, cine vrea mai multa apa, trebuie sa primeasca etc.
  5. Nu toate plantele vor tratate la fel, deci nu toate straturile vor avea aceeasi compozitie
  6. Exista straturi speciale! Sunt legume precum radacinoasele care au nevoie de pamant usor, afanat, pentru a-ti oferi radacini lungi si sanatoase. Aceste straturi sunt foarte speciale!
  7. Imi place cicoarea din gradina, cand nici o alta planta nu face flori, ea umple spatiul cu albastrul senin ca al cerului! In gradina cu legume exista si plante “salbatice” si le iubim!

Va doresc spor la gradinarit! Eu ma duc sa pregatesc compostul pentru straturile de anul acesta. Acusi vine Jorjette de la piata si trebuie sa punem ceapa, verdeturile pentru salate si sa vedem ce idei mai are ea!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

9 răspunsuri la „Gradina cu legume din compost, mulci, piatra si caramida”

  1. Avatar Simo
    Simo

    Domnisoara Jorjette, simt un iz de agresiune in raspunsul d-voastra. Nici nu era nevoie sa verific, eu fac permacultura pe straturi inalte de cativa ani buni iar compostul meu e din resturi vegetale, gunoi de grajd… paiele sunt nelipsite din gradina de legume. Nu-mi vorbiti mie de taranii nostri ramasi in evul mediu…Nu inseamna ca e si bine. Taranii nostri isi ingroapa excrementele in gradina din lipsa banilor sau a utilajelor de vidanjare, nicidecum ca rahatul uman ar fi atat de hranitor! Cautati de vedeti cate articole sunt despre excrementele umane si cate despre cele animale, atunci sa vedeti cat de putine sunt pro si cat de multe contra. Dar daca d-voastra stati bine cu stomacul si puteti sa va manipulati excrementele, atunci faceti-o sanatoasa crezand in falsa iluzie ca mancati sanatos!!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Intr-adevar, am fost putin ironica, asa am simtit in momentul respectiv. In principiu nu ma iau dupa articolele de pe net, ci dupa faptul ca totul e un proces natural, totul tine de alchimie. Ca este al nostru sau al animalelor, sincer nu mi se pare a fi o mare diferenta. Eu nu-mi fac griji din cauza agentilor patogeni. Primitiv sau nu, acesta este adevarul pentru mine. Eu nu incerc sa despic firul in patru atunci cand e vorba de compost, ci sa folosesc tot ceea ce am la indemana pentru asta…

      Nu mi se pare firesc sa locuiesc in mediul rural si sa fac compost din toate resturile, mai putin din excremente. Cu ele ce ar trebui sa fac?

      Utilaje de vidanjare? Prefer primitivismul. COnsider ca fiecare stie ce i se potriveste, asa ca fiecare alege ce vrea sa traiasca, constient sau nu…

  2. Avatar Simo
    Simo

    “Amestec si resturile de la WC ul stapanilor casei (eu si jorjette) “…Excrementele umane sunt purtatoare de patogeni periculosi….Eu n-am mai auzit asa ceva…

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Nu ati auzit despre compostul pregatit din resturile umane, insa sunt convinsa ca nici macar nu ati verificat. Chiar si taranii nostri au folosit si folosesc excrementele umane, si nici macar nu le lasa sa se transforme in compost timp de 3 ani…

      In cei 3 ani de transformare a compostului, toate substantele “toxice”, toti agentii patogeni se transforma. Aici este un articol care vorbeste si de modalitatile de compostare a resturilor umane.

      Intr-adevar, in 2018, suna ca o modalitate primitiva de a pregati pamant pentru gradina, insa il prefer pe acesta.

      Daca ar fi sa ne lasam influentati chiar in totalitate de fricile care incearca sa ne manipuleze viata, atunci nu am mai manca aproape nimic, nu am mai consuma multe din produsele pe care le consumam si tot asa…

  3. Avatar Catana Alexandru
    Catana Alexandru

    “Eu nu mai sap pamantul!” este ceea ce mi-a ramas din articolul asta , bun pentru ca in zilele astea plin netul de articole DEGEABA. O sa iti urmez sfatul cu 4-5 cm de rumegus sau amestec de lemne uscate sa vedem ce iasa !

  4. Avatar mariana merca
    mariana merca

    superrrr, idei foarte bune si cred ca poti avea o gradina eco si sanatoasa

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Salut Mariana! Sincer, ecologica sigur va fi gradina noastra, singurul aspect mai special este ca necesita timp! Ma gandesc acum la cei care fac amenajari exterioare, care “confectioneaza gradini” in cateva saptamani sau mai putin. Ei cumpara pamant, cumpara covor de gazon, cumpara toate plantele din gradina… noi le crestem si le inmultim direct in gradina! Daca ai sti ce greu trec 3 ani (cam cat ii ia unui smochin sa iti dea o galetusa de smochine)!

      La noi in gradina cu legume, numai anotimpurile ne mai spun “cat este ceasul” caci plantele nu au alta notiune a timpului.

  5. Avatar Produse de la tara
    Produse de la tara

    Buna treaba!Roade bogate si succes in continuare!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Multumim mult, asemenea! Sa aveti o gradina minunata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *