Cu siguranță îți amintești de perioada copilăriei, atunci când consumam fructe uscate sub forma de scrijele. Deși cele mai comune sunt scrijelele de cartofi, sigur ai mâncat și scrijele de mere, de pere, de caise și nu numai.
Fructe uscate – Scrijele de mere
Merele dacă la recoltare sunt lovite sau au anumite urme, nu se aruncă, ci se taie felii şi se pun la uscat pe hârtie albă în strat subţire, fie la soare, fie în poduri cu acoperiş de tablă. Bine uscate, se păstrează în pungi de hârtie sau în săculeţe de pânză cu etichetă, în locuri ferite de umezeală. La fel se pregătesc scrijele de pere şi de gutui.
Un mare succes în a face fructe uscate îl are folosirea unui deshidrator de fructe și legume, acesta oferind condițiile necesare întregului proces.
Scrijele de caise
Se aleg numai caisele bine coapte, dar nu trecute din copt, li se scot sâmburii şi se pun la uscat, la soare, cu deschiderea în sus. După uscare se păstrează în recipiente de sticlă bine închise. Iarna se trec prin maşina de tocat cu sită deasă şi se folosesc la diferite preparate din bucătăria fără foc.
La fel se usucă vişinele, cireşele, dudele, cătina, coacăzele, prunele, afinele.
Lasă un răspuns