Cum sa cresti acasa un copac de avocado din sambure

Timp de citire estimat: 9 minute


Cum sa cresti un copac de avocado din samanta

Avocado este fructul unui arbore este cultivat in America de Sud. Fructele acestea sunt unele dintre cele mai minunate roade ale verii. Cu un continut bogat in nutrienti si cu o aroma minunata, fructele de avocado iti pot oferi oricand o gustare pe cinste sau o reteta delicioasa pentru orice moment al zilei. Fructul de avocado are un gust special ce poate fi asortat cu foarte multe alte ingrediente dulci, amare, acre sau sărate.

De fiecare data cand prepari o crema guacamole, o prajitura cu acest delicios fruct sau o simpla salata, incearca sa salvezi fiecare sâmbure pentru a-l transforma intr-un copac. Este surprinzator de usor să cresti propriul copac de avocado dintr-o sămânţă.

cum sa cultivi avocado din samanta

Cum sa cultivi avocado acasa direct din sâmbure

Daca vrei să plantezi acasa avocado, urmează paşii de mai jos şi vei avea rezultate excelente. Singura problemă, să spunem aşa, este faptul că trebuie să ai multă răbdare. Ai nevoie de câteva săptămâni bune de aşteptat până la germinare.

seminte de avocado

Pasul 1 – Curăţă sâmburele de coaja

Ca să începi, trebuie să îndepărtezi cu grijă coaja sâmburelui. La început poţi încerca cu vârful unui cuţit, însă cu mare atenţie pentru a nu tăia sâmburele. De asemenea, să fii atent să nu îndepărtezi pieliţa maro pentru că aceasta are rol de protecţie al seminţei.

Pozitionarea semintelor de avocado

Pasul 2 – Localizează partea de sus si partea de jos a sâmburelui

Unele seminte (Semintele sunt de fapt samburii fructului) de avocado sunt usor alungite, în timp ce altele sunt modelate aproape ca nişte sfere perfecte, dar toate seminţele au un vârf şi o parte de jos. Partea uşor alungita este vârful, iar partea plata este cea de jos. Pentru încoltirea unui sâmbure de avocado este foarte important să ştii care este partea de jos care dă rădăcina, pentru a fi băgată în apă.

Samanta de avocado cum se planteaza pregatirea finala

Pasul 3 – Înţeapă 3-4 scobitori în sambure

Ia 3 scobitori şi bagă-le în samburele de avocado, repartizate uniform în jurul circumferinţei. Aceste scobitori au rolul de schelet şi vor permite ca partea de jos a sâmburelui să se odihnească în apă, deci scobitorile trebuie să fie prinse bine. Se recomandă să fie poziţionate cu vârful puţin în jos, astfel încât o parte mai mare să stea în apă.

Cum se planteaza samburele de avocado asezat in paharul cu apa

Pasul 4 – Pune sâmburele de avocado jumătate scufundat într-un pahar cu apă

Poţi folosi un pahar sau un bol cu apă pe care îl aşezi mai apoi pe un pervaz, la lumina soarelui. Este important să foloseşti un pahar prin care poţi să vezi cât de cât, pentru a putea observa când încolţeşte samburele sau când trebuie să schimbi apa. Multe persoane recomandă să se schimbe apa zilnic, dar din proprie experinţă, am ajuns la concluzia că e mai bine să schimbi apa o dată la 5-6 zile. Asigură-te că schimbi apa în mod regulat, pentru a preveni apariţia mucegaiului,  a bacteriilor şi apariţia unor ciuperci care pot opri germinarea semintei.

cum se planteaza avocado cu radacina principala

Pasul 5 – Aşteaptă să încolţească seminţele de avocado!

Sunt multe articole pe net care ne spun că perioada de germinare poate dura între 2-4 săptămâni, însă din experienţa mea, este nevoie, de obicei, de cel puţin 8 săptămâni pentru a încolţi, aşa că trebuie să ai multă răbdare. Iată însă procesul la care vei asista:

  • Partea de sus a seminţei se va usca şi se va forma o fisură, iar pielea exterioara maro va cădea.
  • Fisura se va extinde pana în partea de jos şi prin crăpătură o rădăcină mică va începe să apară.
cum sa cultivi avocado cu multe radacini
  • Rădăcina va creşte mai mult, şi mai mult ( poate deveni puţin lemnoasă) şi în cele din urmă, un vlăstar mic va apărea în partea de sus a sâmburelui.
  • Să fii atent ca rădăcina să nu cumva să rămână fără apă, pentru că astfel vei rămâne fără plăntuţă.
cum se planteazai Seminte de avocado incoltite

Pasul 6 – Plantează copacelul de avocado în pământ când este înalt de aproximativ 15 cm

Atunci când tulpina atinge înălţimea de 15-20 cm, se plantează într-un sol bogat în humus, într-un vas cu diametrul de 26 cm, lăsând jumătatea superioară a seminţei expusă la lumină. Ghiveciul se plasează pe un pervaz însorit. Copacul de avocado iubeşte soarele. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine!

cum sa plantezi avocado planta de avocado

Pasul 7 – Udarea şi creşterea copacului de avocado

Planta de avocado are nevoie de udări frecvente. Solul trebuie să fie mereu umed, însă nu saturat. Îngălbenirea frunzelor este un semn de prea multă apa, în acest caz lasă pământul să se usuce câteva zile.

Pasul 8 – Ciupeşte frunzele pentru a încuraja ramificarea

Atunci când tulpina ajunge la 30 cm, ciupeşte (îndepărteză) ultimele 2 seturi de frunze. Acest lucru va încuraja creşterea unor muguri laterali şi a mai multor frunze, ceea ce va face planta mai stufoasă. De fiecare dată când planta mai creşte încă 15 cm, ciupeşte ultimele 2 frunze din partea de sus.

Pasul 9 – Soluţionarea problemelor cu insectele

Copacii par să colecteze afide, creaturi care nu se mai satură cu frunzele. Dacă te afli în aceeaşi situaţie, îndepărteză afidele cu un jet usor de apă (cu un dus sau un furtun). Dacă ai îndepărtat micii dăunători, cu ajutorul unui pulverizator, stropeşte planta cu un amestec de apa si o lingurita de ulei de neem. Acest amestec va ţine afidele la distanţă. Verifică planta la fiecare 4-5 zile si daca este cazul, reia procedura.

Pasul 10 – Iernarea copacului de avocado

Copăceii mici pot fi scoşi afara pe tot parcursul verii, dar toamna, dacă temperatura scade sub 8 grade Celsius, trebuie băgaţi la iernat.

Va face vreodată copacul de avocado crescut in casa fructe?

Greu de spus! Uneori copaceii încep să facă fructe după 3-4 ani, alţii după 15 ani, iar alţii nu fac fructe niciodată. Este indicat să creşti mai mulţi copăcei de avocado pentru a ajuta la polenizare. Cu toate acestea, nu te astepta ca fructele să fie la fel cu fructul din care ai luat sămânţa. Avocadele comercializate sunt crescute din ramuri altoite pentru a controla fructele rezultate. Un copac dezvoltat în mod natural poate fi foarte diferit de mamă!

Floare de avocado polenizare
Albina ce polenizeaza floare de avocado

Dacă ai încercat să creşti un copăcel de avocado acasă, poveşteşte-ne experienţa ta! Cu siguranţă ne este de folos.

Sursa articolului

Soiuri si flori de avocado


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

171 de răspunsuri la „Cum sa cresti acasa un copac de avocado din sambure”

  1. Avatar viorel
    viorel

    Am 2 copacei de avocado as dori sa stiu daca rezista cand se vor mari afara la iernile noastre…?

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Am înțeles întrebarea, însă din păcate nu pot să vă dau un răspuns concret. Momentan și noi suntem în stadiu experimental – în acest an am decis să bag copăceii în casă (cel mai mare are aprox 50 de cm), însă la anul vrem ca cel puțin unul să îl lăsăm afară să vedem cum se descurcă. Teoretic este posibil să reziste dacă sunt crescuți de dumneavoastră în aceste condiții de mediu și nu sunt aduși din altă țară, practic, nu stiu.

      Numai bine!

  2. Avatar chiriac vasile
    chiriac vasile

    Salut! In ce consta iernatul?

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      La iernat înseamnă să-l bagi fie în casă, fie în pivniță, asta în cazul copăceilor mici. Ai mei sunt mici și i-am băgat deja în casă (cel mai mare are jumătate de m înălțime, cred că este prea mic să-l las afară, mai ales că este în ghiveci.)

    2. Avatar viorel
      viorel

      Adica sa fie plantati in gradina

  3. Avatar dorina
    dorina

    FOARTE INTERESANT !

  4. Avatar silvia vitelariu
    silvia vitelariu

    a ma doare sufletul sa le cium pus un sambure de avocado într un ghiveci cu muscata…l am schimbat de acolo si arata minunat are aproape50 cm.suni tare fericita ca am acest copac o sa ii ciupesc doua frunzulite din farf dar ma doare sufletul sa le ciupesc…vorbesc mult cu copacelul meu…mii tare drag…voi mai pune si alti copacei de avocado…dupa reteta de mai sus…va multumesc

  5. Avatar cristi
    cristi

    Am pus la apa pe 21 august. Unul are deja radacina de cateva zile . Altul doar a crăpat si altele le-am aruncat pentru ca erau cu susul in jos 🙂 radacina creste vizibil , zilnic.

  6. Avatar Elena
    Elena

    Buna seara! cautand pe net despre avocado asa am intalnit si blogul acesta. Am un sambure de avocado care a fost in apa la incoltit, desi sa zic asa ca de la suprafata varfului de sambure pana in afara a crescut cam jumatate de cm si l-am pus in pamant… are ceva daca nu am asteptat sa creasca pana la 15 cm ? dauneaza pamantul daca planta nu e atat de dezvoltata momentan? sau se poate scoate si sa o repun iar in apa cum era inainte?

    Al meu oricum sta afara in plin soare, sper candva sa faca si fructele peste cativa anisori … de mentionar avocado-ul meu creste pe meleagurile grecesti, asa ca nu duc lipsa de soare aproape niciodata :)) .

  7. Avatar gabi
    gabi

    Am plantat in glastra un sambure de avocado…. nu ma asteptam la nimic, am mai plantat eu samburi de lamai, samburi de mango si nimic. Nici nu stiu cand a iesit planta din pamant (in ghiveciul respectiv mai este o ramurica de muscata)…am constatat cand am plecat in vacanta, si am pus plantele in vase cu apa pe balcon ca am o planta noua… am stiut ca e avocado, e inalta de 30 cm si frumoasa, iar eu fff incantata. Am sa incerc sa-i rup frunzulitele de sus….doar ca nu ma indur.

  8. Avatar Alexandru Vlad
    Alexandru Vlad

    abia am pus (acum 3 zile) un sambure de avocado in apa. l-am decojit putin in partea de jos, si in cateva ore, s-a crapat. Acum vad ca-i da mustati.
    Stiti ceva de altoire ? cand? cum?

  9. Avatar jojolinathomsJohanna
    jojolinathomsJohanna

    Ehehehe, sisule, cum stii tu toate cele ce-mi trec prin cap. Am cumparat zilele trecute un avocado si am descoperit ca samburele era pocnit, adica dadea sa iasa planta din el, asa ca mi-am pus in minte sa caut pe net cum se planteaza. Azi gasesc emailul de la tine… 🙂

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Ce să faci sisule, dacă asta mi-a trecut şi mie prin cap :). Eu deja am rezultate concrete. Sper să încerci şi reţetele cu avocado postate de noi.

      Mie îmi place la nebunie acest fruct, de-abia la sfârşitul anului trecut l-am descoperit datorită unei prietene. Păcat că putem cumpăra doar când mergem la oraş, ceea ce nu se întâmplă prea des.

      Sper să mă ţii la curent cu rezultatele pe care le obţii cu sâmburele de avocado! Te pup!

  10. Avatar g1b2i3
    g1b2i3

    N-am mancat niciodata acest fruct, acum am aflat ce calitati are si poate ca voi planta odata un sambure urmand instructiunile de aici.Multumesc.

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Bine ai revenit, dragă G1b2i3. Acesta este un articol despre cum să creşti un copac de avocado, însă îţi prezint un articol cu 10 retete cu avocado. Sper să îţi placă şi să încerci măcar una!

      Avocadele sunt delicioase, trebuie doar să fie coapte bine. Pentru a-ţi da seama că este numai bun de mâncat, trebuie să strângi fructul puţin în mână şi să-l simţi uşor moale. De obicei la magazin găseşti avocado tare, însă dacă îl laşi o săptămână, 2 într-un bol în bucătărie, singur sau cu alte fructe, o să îţi dai seama când este copt suficient şi numai bun de consumat.

      Cea mai simplă reţetă cu avocado este să tai fructul în două, să scoţi miezul şi să îl întinzi pe pâine şi să presari puţină sare. Ca să fie şi mai delicios, faci o pastă cu avocado, o roşie tăiată, puţin ulei, puţină zeamă de lămâie şi opţional usturoi. Delicios!!

      1. Avatar Dan
        Dan

        Avocado cu paine nu se mananca , niciodata nu trebuie combinate grasimile (ceea ce abunda in avocado) cu carbohidratii simpli din paine . Inutil sa mai zic ca painea din faina alba ar trebui scoasa din orice dieta.

      2. Avatar Jorjette C
        Jorjette C

        Ar fi ideal sa incercam macar sa nu mai mancam paine, insa multi dintre noi. din pacate o fac. E dificil sa renunti la ceea ce deja stii si chiar iti place.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *