Bauturile alcoolice – calitate și noblețe în gust și preparare

Timp de citire estimat: 5 minute


Bauturi alcoolice calitate si noblete

În timp ce dependența de alcool cauzează suferință în viața unora, bauturile alcoolice sunt un produs consumat în toate mediile sociale. Calitatea și naturalețea preparării lor sunt concepte ce evidențiază consumul moderat și echilibrat, în scopuri degustative! Orice alt motiv atribuit consumului de bauturi alcoolice poate crea iluzia consumatorului și să îi afecteze toate corpurile (fizic, mental, sufletește).

Pentru a observa calitatea și naturalețea unui lichid alcoolic trebuie să cunoști procesul de preparare. Pornind de la tehnica preparării, ingredientele din bauturile alcoolice (cu alcool distilat sau fermentat), sunt cele care fac diferența în cocktailuri sau bauturi alcoolice simple ori amestecuri. Alcoolul este substanța cheie care poate dizolva aproape orice produs de natura organică. Astfel avem bauturile alcoolice precum: cornată, dudată, cireșată, vișinată, zmeurată, lavandată, socată și altele.

După proveniența alcoolului, o bautură alcoolică de calitate poate fi de 2 feluri:

  1. Bautură alcoolică obținută prin fermentarea zaharurilor din fructe sau plante.
  2. Bautură alcoolică obținută prin amestecul siropului sau sucului de produs natural cu alcool distilat de pana la 98 de grade.

De ce bauturile alcoolice traditionale nu sunt sănătoase?

Dacă stai în mediul rural și bei țuică sau pălincă zi de zi, capacitatea ta intelectuală se reduce și ajungi să te identifici cu un fel de a fi care nu te reprezintă cu adevărat. Doctorii specialiști recomandă ca bauturile alcoolice tradiționale precum țuică și pălinca de casă să fie consumate cât mai rar spre deloc. De ce?

În procesul de distilarea al alcoolului, există fracționarea părților componente. Nu tot alcoolul este benefic pentru consumul intern la oameni. Etanolul și metanolul sunt două tipuri de alcool consumate de români. Metanolul este un alcool cu depuneri și îmbogățit cu metale grele ori chiar diverse toxine. Prin distilarea multiplă alcoolul alimentar se purifică (se obține etanolul), astfel primele și ultimele cantități obținute în timpul distilării se îndepărtează (metanolul). Știința a specificat prin experimente și observații că metanolul și etanolul vin la suprafată prin distilare, pe rând la temperaturi de fierbere exacte și în cantiți măsurabile.

Istoria distilarii
Jan van der Straet – Distilarea în America prin anii 1500 – 1600

Alcoolul de 98 de grade, este obșținut prin distilări multiple și este alcool etilic sau etanol în proporție de 98% puritate alcoolică. Distilăriile rurale sunt o moștenire dăunătoare pentru că ele provin din neștiință și din dependență. Adevărații creatori ai distilării alcoolului au fost alchimiștii și pasionații de medicină naturistă și științe oculte. O distilărie rurală extrage alcoolul din borhotul fermentat, dar nu îl și separă. Drept dovadă că distilatorii rurali nu-și îndeplinesc sănătos funcția pentru că nu au același motiv de a produce alcoolul ca și alchimiștii.

Să bei alcool cu pasiune sau să îl bei pentru pasiune, nu este același lucru!

Tincurile, maceratele, fermentatele și siropurile alcoolice în retete tradiționale de bauturi alcoolice

Vinul este un macerat fermentat din sirop stors din struguri (must). Filtrarea și decantarea în timp, îi conferă vinului natural trăsături unice. Soiul de struguri folosiți pentru mustul de vin, conferă vestitei bauturi bahice (zeul vinului la daci) trăsături de personalitate. Cunoscând ingredientele și procesul natural de preparare, poți degusta vinul cu o plăcere de degustător.

Orice bautură alcoolică preparată prin procese naturale, reprezintă un produs naturist cu trasături concrete spre vindecare a diverselor afecțiuni fizice (adică tratament naturist).

Procesele naturale prin care se poate prepara un lichid alcoolic sunt: fermentare și macerare.

Bauturile alcoolice calitate si noblete in gust si preparare

Bauturile alcoolice tradiționale preparate prin distilare, fac obiectul unui vast studiu al sănătății consumului lor pe timp îndelungat. Distilarea incompletă, fără termometru și fără cunoașterea timpilor și temperaturilor de distilare, oferă un alcool toxic pentru consum uman. Cantitatea de metanol trebuie să fie 0% într-o bautură alcoolică distilată, ca ea să nu afecteze sistemul nervos central (creierul).

Tincturile sunt bauturile alcoolice din plante preparate fie prin amestec cu alcool de 98 de grade fie prin distilare (tincturile hidroalcoolice). Macerarea plantelor în alcool reprezintă un prim pas spre cupajarea bauturilor alcoolice. Rețete mai cunoscute de amestec de tincturi și macerate de plante ar fi Absinth sau Jagermeister, recomandate ca bauturi aperitive și digestive.

Aroma fructelor amestecată cu alcoolul de calitate, creează o bautură de obicei dulce, des apreciată de degustători. Vișinata și cireșata poate sunt unele dintre cele mai încercate bauturi alcoolice cu sirop de fructe. Rețeta tradițională la acest tip de bautură alcoolică este amestecarea siropului de fruct cu alcool, în proporții echilibrate (ex: 30% alcool de 98 de grade, 35% sirop de fruct și 35% apă de izvor, apă minerala naturală sau apa distilata).

Cum se obține un sirop de fruct de calitate?

  1. Stoarcem fructele în storcător și omogenizăm lichidul cu miere de albine sau sirop de zahăr,
  2. Punem fructele la macerat în miere de albine sau apă cu zahar.

Maceratul de fructe cu miere de albine este un ingredient deosebit care face o zmeurată, o cornata sau o visinată să devină o băutură selectă, nobilă.

Te las cu speranța că vei dori să bei doar bauturi alcoolice de calitate și că vei descoperi gustul înainte de putere și nu te vei lăsa îmbătat de putere ci doar de gust.

Să bei sănătos înseamnă și altceva!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Bauturile alcoolice – calitate și noblețe în gust și preparare”

  1. Un articol despre vinurile preferate? Sau despre parate si felurile de vin cu care se consuma? Faci? 😀

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Asezonarea vinurilor cu preparatele culinare presupune in primul rand experienta si sa cunosti vinul. Sunt atatea soiuri de vin incat nu putem face recomandari decat pe tipuri, dar asta ar fi prea vag, fara o experienta concreta. In general se merge pe combinatia – vinul X cu ce preparat merge – si mai putin preparatul X cu ce vin merge, pentru ca nu poti avea mereu soiul de vin dorit la dispozitie!

      Totusi, nu aveti niste recomandari daca toti ati pus intrebarea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *