Cardamomul ~ 22 beneficii uimitoare pentru piele, păr și sănătate

Timp de citire estimat: 13 minute


Cardamomul condiment 22 beneficii

Cardamomul (Elettaria cardamomum) – această plantă perenă are flori albe cu dungi violet și fructe verzi aromatice. Păstăile cu semințe sunt un condiment destul de scump, fiind vândut ca întreg, verzi sau uscate la soare. Semințele sunt digestive și antispastice, iar rizomii sunt folosiți în caz de oboseală și febră. Uleiul esențial de fructe aproape coapte este folosit în lichioruri și parfumuri. Semințele sunt un simbol al ospitalității.

Ce este cardamomul?

Cardamomul este un condiment obtinut din semintele obtinute de la planta de cardamom. Condimentul este originar din India, Nepal si Indonezia. Pastaile de cardamom sunt mici, triunghiulare, in sectiune transversala si in forma de fusuri.

Numit regele mirodeniilor, cardamomul este al treilea condiment cel mai scump din lume, depasit de sofran si de vanilie. Plus de asta, este un condiment ce vine in diferite tipuri.

Care sunt diferitele tipuri de cardamom?

Cele doua tipuri principale sunt cardamomul verde si cardamomul negru.

Cardamomul verde, cunoscut ca si cardamomul adevarat, este cel mai intalnit soi. Este folosit pentru a aromatiza preparatele culinare. Se adauga in amestecurile de curry si pentru a aromatiza preparatele pe baza de lapte. Cafeaua si ceaiul sunt condimentate si cu cardamom.

Cardamomul negru este originar din Himalaya de Est si este cultivat in cea mai mare parte in Sikkim, Nepalul de Est si in anumite parti din Bengalul de Vest din India. Este maro si usor alungit.

Se foloseste in mancaruri pentru savoare. Se adauga in amestecurile precum curry si biryani. Este, de asemenea, un ingredient esential in amestecul de condimente garam masala.

Semintele maro inchis sunt cunoscute pentru valorile lor medicinale, in special datorita continutului de nutrienti (uleiuri volatile, calciu, fier, etc.).

Se gaseste si sub forma de cardamom macinat. Semintele sunt strivite pentru a obtine pulberea de cardamom.

Care este istoria cardamomului?

Utilizarea cardamomului dateaza de cel putin 4000 de ani. Considerat unul dintre cele mai vechi condimente din lume, a fost folosit in Egiptul antic pentru proprietatile sale medicinale. De asemenea, a facut parte din ritualuri si imbalsamari.

Romanii si grecii au folosit acest condiment pentru aroma sa intensa. Vikingii au descoperit-o in timpul calatoriilor si au readus-o in Scandinavia.

In prezent, Guatemala este cel mai mare producator a acestui condiment, din lume. Se crede ca a provenint initial din Munții Ghats de Vest, din Sudul Indiei.

Care sunt beneficiile consumului de cardamom?

Cardamomul ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive si poate preveni aparitia unor afectiuni grave, precum cancerul. De asemenea, ajuta in tratamentul diabetului si este util sa faci fata depresiei. Poti sa incluzi cardamomul in dieta ta sau sa consumi lapte de cardamom (numit si lapte elaichi) pentru a beneficia de minunatele sale proprietati.

Imbunatateste sanatatea digestiva

Conform unui studiu indian, cardamomul poate fi utilizat in bucatarie nu doar pentru aroma sa, ci si pentru imbunatatirea digestiei. Condimentul stimuleaza, de asemenea, metabolismul, avand in vedere proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii.

Cardamomul este folosit, de asemenea, pentru a stimula cresterea secretiei de acid biliar in stomac, ajutand continuarea digestiei si metabolizarea corespunzatoare a grasimilor. De asemenea, condimentul previne alte afectiuni gastro-intestinale, cum ar fi refluxul gastric, arsurile la stomac, diareea, etc.

Promoveaza sanatatea inimii

Proprietatile sale antioxidante au efecte benefice asupra inimii. Cardamomul contine fibre care pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol.

De asemenea, ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Pentru scaderea tensiunii, adauga un varf de pudra de cardamom si o lingurita de coriandru la o ceasca de suc de piersica proaspat stors.

Cardamomul negru pare sa functioneze mult mai bine decat varul sau verde atunci cand ne raportam la sanatatea inimii.

Un studiu realizat pe pacienti cu boala cardiaca ischemica a concluzionat ca acestia au avut profilele lipidice, nivelul de antioxidanti si activitatea fibrinolitica imbunatatita dupa ingestia cardamomului negru.

Conform unui raport al Scolii Medicale Harvard, cardamomul este unul dintre ingredientele pe care expertii in afectiunile cardiace le includ, de obicei in cinele lor.

Are proprietati diuretice

De pe urma proprietatilor diuretice ale cardamomului pot beneficia persoanele cu hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca si epilepsie. Ajuta, de asemenea, la detoxifiere.

Ajuta la combaterea depresiei

Conform unui raport de sanatate, consumul de cardamom te poate ajuta sa faci fata depresiei. Doar adauga cateva de seminte in ceaiul pe care il bei zilnic. Pentru rezultate cat mai bune, consuma ceai cu cardamom in mod regulat.

Combate astmul

Cardamomul joaca un rol important in combaterea simptomelor astmului, cum ar fi respiratia suieratoare, tusea, respiratiile scurte si senzatia de blocaj la nivelul pieptului. De asemenea, combate inflamatiile prin calmarea membranelor mucusului.

Cardamomul poate fi utilizat pentru a trata astmul, bronsita si numeroase alte probleme respiratorii.

Imbunatateste sanatatea orala

Cardamomul poseda proprietati antimicrobiene care imbunatatesc considerabil sanatatea orala. Gustul intepator al cardamomului stimuleaza fluxul salivar. Acest lucru poate ajuta la prevenirea cariilor dentare.

Cardamomul poate functiona bine si in tratarea respiratiei urate. In special cand alegi sa consumi un amestec de condimente – seminte de anason, cardamom si fenicul – respiratia mirositoare nu va mai fi o problema.

Imbunatateste apetitul

Un studiu realizat in Polonia evidentiaza utilizarea cardamomului pentru tratarea lipsei de apetit. Chiar si uleiul de cardamom poate fi utilizat ca stimulent al apetitului.

Cardamomul poate ajuta si in tratamentul histoplasmozei – afectiune in care unul dintre simptome este lipsa poftei de mancare.

Scade nivelul tensiunii arteriale

Conform unui studiu indian, acest condiment scade eficient tensiunea arteriala. Pur si simplu include cardamom in supe si tocanite, sau in alimentele coapte, in sucuri sau smothie-uri pentru a mentine nivelul tensiunii arteriale sub control.

Poate trata sughitul

Cardamomul are proprietatea de a relaxa musculatura, iar aceasta poate ajuta la ameliorarea sughitului. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi o lingurita de pulbere de cardamom in apa fierbinte. Se lasa la macerat aproximativ 15 minute. Se strecoara si se consuma incet.

Ajuta la ameliorarea durerii in gat

Un amestec de cardamom, scortisoara si piper negru poate face minuni in tratarea unei dureri in gat. In timp ce cardamomul calmeaza durerile de gat si reduc iritarea, scortisoara ofera protectie antibacteriana. Piperul negru imbunatateste asimilarea celor doua ingrediente. Poti lua 1 gram de cardamom si unul de scortisoara, 125 de miligrame de piper amestecate cu o lingurita de miere de albine. Se consuma de 3 ori pe zi.

De asemenea s-a descoperit ca acest condiment reduce greata si previne varsaturile.

Previne aparitia cheagurilor de sange

Potrivit Institutului central de Cercetare Tehnlogica Alimentara din India, cardamomul contine multe componente care ajuta la eliminarea cheagurilor de sange. Cu toate acestea, lipseste o cercetare adecvata al acestui aspect.

Care sunt beneficiile cardamomului pentru piele?

Baneficiile pentru piele pot fi atribuite proprietatilor sale antibacteriene si antioxidante. Condimentul ajuta la ameliorarea alergiilor pielii si imbunatateste textura acesteia. Poate fi folosit si ca ingredient pentru curatare.

Imbunatateste aspectul pielii

Unul din beneficiile cardamomului este ca iti poate oferi o piele frumoasa. Uleiul esential de cardamom ajuta la indepartarea petelor, oferind astfel un ten curat.

Poti achizitiona produse de ingrijire a pielii care contin cardamom sau ulei esential. Sau poti pur si simplu sa amesteci pudra de cardamom cu miere de albine si sa aplici amestecul ca si masca de fata.

Imbunatateste circulatia sangelui

Cardamomul contine vitamina C care este un puternic antioxidant. Imbunatateste circulatia sangelui in tot corpul.

Trateaza alergiile cutanate

Cardamomul, in special soiul negru, are proprietati antibacteriene. Aplicarea unei masti cu pulbere de cardamom negru si miere pe zona afectata poate ameliora simptomele.

Este folosit pentru parfum

Cardamomul este adesea folosit in produsele cosmetice pentru a da parfum. Datorita aromelor sale deosebit de picante, dar si dulci, cardamomul, cat si uleiul de cardamom sunt utilizate in parfumuri, sapunuri, geluri de corp, pulberi si alte cosmetice. Parfumurile in stil oriental si alte produse parfumate folosesc adesea cardamomul ca ingredient, pe langa alte uleiuri esentiale.

Ofera beneficii terapeutice pentru piele

Cardamomul poate fi utilizat in produsele de ingrijire a pielii, in scopuri antiseptice si antiinflamatorii, pentru calmarea pielii. Sapunurile faciale au in compozitie cardamom pentru a oferi o senzatie de incalzire a pielii.

Functioneaza ca agent de mascare a mirosurilor neplacute

Mirosul puternic a cardamomului poate indeparta mirosurile neplacute. Acest lucru il face sa fie folosit in anumite produse cosmetice care includ anumite ingrediente cu miros neplacut.

Cardamomul este adaugat la aceste produse pentru a masca mirosul neplacut, pastrand in acelasi timp beneficile produselor cosmetice.

Este folosit pentru ingrijirea buzelor

Uleiul esential de cardamom este adesea adaugat in produsele cosmetice ce se aplica pe buze, cum ar fi balsamurile de buze, atat pentru gust, dar si pentru a face buzele netede.

Se poate aplica uleiul diluat cu un ulei purtator pe piele si pe buze inainte de culcare si se spala dimineata.

Ajuta la curatarea pielii

Cardamomul negru ajuta la eliminarea toxinelor care ar putea dauna pielii. Daca mesteci seminte de cardamom, acesta detoxifica corpul, oferind astfel o piele mai curata si mai sanatoasa.

Care sunt beneficiile cardamomului pentru par?

Cardamomul poate contribui la imbunatatirea cresterii parului si la tratarea problemelor scalpului.

Hraneste scalpul

Proprietatile antioxidante ale cardamomului hranesc scalpul si imbunatatesc sanatatea acestuia. Condimentul hraneste foliculii de par si imbunatateste rezistenta parului. Te poti spala pe cap cu apa de cardamom. Amesteci pulbere de cardamom cu apa si o utilizezi inainte de samponare.

Proprietatile antibacteriene ale condimentului trateaza infectiile scalpului, daca este cazul.

Imbunatateste sanatatea parului

Imbunatatirea sanatatii scapului inseamna un par puternic, cu un aspect sanatos. Condimentul intareste radacinile parului, ofera stralucire si luciu parului tau.

Acestea au fost o parte din beneficiile cunoscute ale consumului de cardamom. Un simplu condiment iti poate transforma sanatatea, cu conditia sa il folosesti in mod regulat.

Cum se foloseste cardamomul la gatit?

Cardamomul este un condiment foarte apreciat in intreaga lume. Poate fi utilizat in intregime, dar si macinat, simplu sau in amestecuri de curry. Se foloseste pentru a condimenta o varietate foarte larga de mancaruri, salate, deserturi si bauturi. Urmeaza o serie de sfaturi pentru utilizarea cardamomului ca ingredient folosit in bucatarie.

  1. In India, cardamomul este unul din principalele ingrediente ale amestecului garam masala, o combinatie de condimente utilizate atat in preparatele vegetariene, cat si non-vegetariene. Este, de asemenea, un ingredient important in prepararea pudrei de curry, utilizate frecvent la gatit in India.
  2. Cardamomul poate fi adaugat in ceai sau cafea pentru a-i oferi o aroma placuta si racoritoare. Poti adauga niste cardamom in cafeaua macinata inainte de preparare.
  3. Pastaile de cardamom cu tot cu coaja se adauga la gatit. Coaja se inmoaie si se integreaza in timpul gatitului, in timp ce semintele infuzeaza mancarea cu esente si arome racoritoare.
  4. Pe langa aromatizarea unor mancaruri savuroase, poate fi utilizat si in deserturi pentru a le oferi o aroma distinctiva. In tarile scandinavice este folosit pentru aromatizarea tuturor tipurilor de produse din patiserie si a painii, in loc de scortisoara.
  5. Semintele de cardamom macinate pot fi folosite pentru aromatizarea supelor, pateurilor, tocanitelor, piureurilor si a mancarurilor cu orez. Poti incerca sa folosesti pudra de cardamom in budinca de orez de casa, ingetata, frisca, sau poti sa o presari peste o salata de fructe prospete.
  6. Poti prepara o salata de citrice – grapefruit si portocale, o indulcesti cu miere si o asezonezi cu suc de lime si cardamom.
  7. Lamaile pot fi pastrate in cardamom. Acestea pot fi utilizate intr-o varietate larga de feluri de mancare. Intr-un borcan se taie felii de lamaie, se adauga o lingurita de sare de mare, cateva pastai de cardamom, frunze de dafin. Se adauga suc de lamaie cat sa umple borcanul. Se lasa amestecul sa stea aproximativ 3 saptamani. Se agita zilnic pentru a amesteca sarea.
  8. Lassi este o bautura racoritoare destul de populara in India. Pudra de cardamom poate fi adaugata in bauturile lassi pentru a le oferi un gust distinct. Lassi poate fi preparata combinand iaurt, lapte, zahar brun si pudra de cardamom, amestecand aceste ingrediente intr-un mixer timp de 2-3 minute. Se serveste in pahare si poate fi garnisit cu pulbere de cardamom si fructe uscate sau proaspete tocate.
  9. Orezul basmati gatit in stil indian este un preparat savuros ce se aromatizeaza cu condimente intregi, inclusiv cu cardamom.

Cum sa alegi si sa pastrezi cardamomul in conditii optime

Alegerea si pastrarea semintelor de cardamom sunt o parte importanta pe care trebuie sa o cunosti. Daca nu le pastrezi cum trebuie, acestea pot sa fie afectate de mediul in care sunt pastrate.

Alegerea cardamomului

Atunci cand cumperi cardamom, alege-l pe cel verde deoarece are o aroma complexa, potrivita atat pentru mancarurile dulci, dar nu numai. In plus, daca ai posibilitatea, alege pastaile in locul cardamomului macinat. Cauta pastai mici care au o nuanta de verde. Ar trebui sa miroasa ca o combinatie de pin si flori.

Daca ai nevoie de cardamom macinat, ti-l poti macina acasa intr-un mojar sau cu o rasnita. Cu toate acestea, cardamomul macinat isi pierde aroma rapid, de aceea macina doar cat ai nevoie. In pastaie, condimentul isi pastreaza aroma timp de un an sau chiar mai mult. Deschiderea pastailor sau macinarea semintelor determina pierderea rapida a aromei cardamomului datorita pierderii rapide a uleiurilor esentiale.

Cardamomul este un condiment scump, de aceea alte condimente sunt adesea adaugate cardamomului macinat pentru a reduce din costuri.

Depozitarea cardamomului

Depozitarea corecta a cardamomului este de o importanta primordiala pentru a-si pastra gustul si aroma si pentru a-i prelungi perioada de valabilitate.

Cel mai bun mod de a pastra cardamomul este sub forma de pastai, intr-un recipient etans, intr-un loc rece si uscat. Pastaile de cardamom uscate trebuie pastrate in recipiente rezistente la umiditate, departe de lumina directa a soarelui.

Acum, stii sa alegi tipul potrivit de cardamom si sa il depozitezi corect.

Reteta de ceai cu cardamom

Aceasta este o idee mai complexa de ceai preparat cu pudra de cardamom. Daca doresti, iti poti prepara un ceai simplu, doar cu pudra de cardamom si il poti aromatiza dupa propriul gust.

  • 1 lingurita ghimbir macinat
  • jumatate lingurita de cardamom macinat
  • un varf de lingurita de piper si cuisoare macinate
  • 1 bat de scortisoara
  • 3 cani de apa
  • 2 pungi de ceai negru
  • 2 cani si jumatate cu lapte
  • 2 linguri de miere de albine
  • 2 lingurite de coaja de portocala

Cum se prepara ceaiul cu cardamom

Intr-un bol mic se combina ghimbirul, cardamomul, cuisoarele si piperul. Separat se umple o cratita cu apa si se fierbe. Se pun pungile de ceai si scortisoara in apa. Se da la foc mic focul si se adauga condimentele. Se lasa sa se infuzeze pentru 5 minute. Se scot plicurile de ceai si scortisoara si se adauga laptele. Se lasa pe foc cat sa fie caldut. Se ia de pe foc si se adauga mierea de albine. Se toarna ceaiul in cani si se presara cu coaja de portocala.

Vrei sa afli cateva lucruri interesante despre cardamom?

Stiai ca cardamomul a fost introdus pentru prima data in Guatemala in 1914, iar astazi, aceasta este in prezent cea mai mare producatoare de mirodenii?

Cardamomul, turmericul si ghimbirul apartin aceleiasi familii botanice – Zinziberaceae.

Nu trebuie sa arunci pastaile care acopera semintele. Le poti folosi asa cum sunt.

Cardamomul alb nu este o varietate de cardamom, ci este cel verde inalbit.

Te intrebi de unde poti sa cumperi cardamom?

Atat semintele macinate cat si semintele simple sunt disponibile de achizitionat in supermarketuri la sectiunea de condimente. Pastaile intregi in schimb se gasesc in magazinele de specialitate, in magazinele naturiste.

Cardamomul are si efecte secundare – Contraindicatii

Nu se recomanda in sarcina si alaptare

Desi consumul de cardamom in cantitati normale este sigur, administrarea condimentului ca si medicament poate avea unele efecte nedorite in timpul sarcinii. Pentru a fi in siguranta, consuma-l doar in cantitati mici in alimente.

Se evita consumul de cardamom in cazul colicilor biliare

Daca ai calculi biliari, evita consumul de cardamom. Semintele de cardamom sunt cunoscute pentru declansarea colicilor biliare.

Utilizările cardamomului in ritualuri

Puțin picant, uleiul esențial de cardamom aduce o energie potrivită pentru experimentarea unei energii mai profunde. Se arde pentru vrăji de dragoste. Semințele se adaugă în vinul încălzit pentru a aprinde rapid dorințele corporale, sau se adaugă în plăcintele cu mere coapte.

Uleiul esential de cardamom in aromaterapie

Uleiul esențial de cardamom se utilizează în cazurile de greață, tuse, dureri de cap, ca tonic digestiv, pentru cazurile de dispepsie, oboseală mentală, tensiune nervoasă, anorexie, colici. Calătăți cheie ale uleiului – reconfortant, răcoritor, înălțător, calmant.

Resurse:


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Cardamomul ~ 22 beneficii uimitoare pentru piele, păr și sănătate”

  1. Avatar dante
    dante

    Multumesc pentru informatzii O zi frumoasa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *