Sucul de cartofi cruzi este util in foarte multe afectiuni, motiv pentru care ar trebui inclus in dieta zilnica. Sucul de cartofi cu miere de albine este mai baubil si usor de administrat copiilor. Cartoful are proprietati curative si cosmetice, astfel incat acesta poate fi folosit pentru a trata o varietate larga de afectiuni medicale si estetice. Pentru a ameliora sau preveni anumite afectiuni, se foloseste cartoful fiert, crud sau sucul de cartofi proaspeti.
Cartofii sunt tuberculii comestibili, cu un continut ridicat de amidon de la Solanum Tuberosum, o specie de plante din familia solanaceelor. Ei sunt cultivati pe scara larga in intreaga lume datorita valorii lor nutritive si versatilitatii culinare.
Dimensiunea, culoarea si textura cartofilor difera in functie de soi. De dimensiuni mai mari sunt cartofii maturi, in timp ce cei mici sunt cartofii noi. Pielita subtire poate fi galbena, maro sau rosie, in timp ce partea interna este de obicei alba sau galbena, iar textura variaza de la una ceroasa la una fainoasa.
Desi cartoful nu se consuma in forma bruta, sucul de acrtofi cruzi este benefic si poate fi utilizat pentru multe afectiuni.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Cartoful – proprietati nutritive
Cartofii sunt compusi in principal din amidon, un carbohidrat complex, si sunt practic fara grasimi si colestrol. Ei contin cantitati mari de beta-caroten, vitamina A, C, vitamine din complexul B (B1, B2, B6 si acid folic), potasiu, calciu, fier, magneziu, fosfor, sulf si cupru, precum si cantitati mici de fibre si proteine (aproximativ 2,5 g dintr-un cartof de dimensiuni medii).
Deoarece cele mai multe substante nutritive sunt continute în sau sub pielita, este important sa nu cojim cartofii atunci cand ii stoarcem pentru a folosi sucul si nici cand ii gatim. Se curata doar de partile nedorite. Cartofii noi in special sunt deosebit de bogati cu toate aceste substante nutritive.
Cartoful si sucul de cartofi – Beneficii pentru sanatate
Cartofii sunt hranitori si usor de digerat, astfel sunt potriviti pentru toate varstele. Ei sunt diuretici, cu efect calmant, antispasmodic si ajuta la digestie. Sucul de cartof crud este diuretic, emolient, calmant, cicatrizant al mucoaselor digestive, antiulceros. Recent s-a izolat din tuberculul de cartof un steroid cu proprietati anticonceptionale, un alt steroid cu efect hipotensor, un compus antitumoral si o substanta care inactiveaza virusul hepatic.
Cartoful este indicat in artritism, diabet, obezitate. Sucul de cartofi cruzi obtinut din tuberculi se foloseste cu foarte bune rezultate in gastrite, ulcere gastrice si duodenale, dispepsii, hepatopatii, litiaza biliara, constipatie, hemoroizi, glicoruzie si diabet florid, scorbut. Sucul de cartofi este recomandat zilnic ca tratament al bolilor de plamani, cancer, in afectiuni ale splinei si ficatului, boli de inima, dureri de cap frecvente si dureri menstruale. Extern poate fi utilizat in flecmoane, erizipel, plagi atone, ulcere ale gambei, crapaturi ale pielii, etc.
Feliile de cartofi cruzi, use pe frunte si legate, amelioreaza durerea de cap. Cartoful este recomandat in cazul arsurilor mici de piele. Se rad cartofii cruzi si se aseaza pe arsuri, legati cu tifon. Se folosesc cu succes si pentru arsurile solare. Pentru suprafete mai mari de piele, se aplica sucul de cartofi cruzi.
Consumat in preparate usoare, cartoful este un adjuvant in boli renale, boli ale tubului digestiv, hepatice.
Iata cateva utilizari terapeutice ale cartofului si sucului de cartofi:
Scapa de anemie cu suc de cartofi. Cartofii sunt surse excelente de fier si acid folic, acestea fiind esentiale pentru producerea de celule rosii din sange. Din acest motiv, cartofii pot fi folositi ca ajutor natural in prevenirea sau tratarea diferitelor forme de anemie.
Sucul de cartofi amelioreaza artrita. La fel ca si reumatismul, artrita este o stare inflamatorie. Mineralele, potasiul si sarea organica din cartof il fac un bun antiinflamator. Taie un cartof cu pielita cu tot in felii si pune-l intr-un pahar cu apa distilata. Apa de pe cartof se bea dimineata pe stomacul gol.
Foloseste cartoful crud in arsuri, eruptii cutanate si alte iritatii ale pielii. Atunci cand cartoful crud este aplicat pe piele (taiat in felii sau doar sucul de cartofi), are proprietati antiiritante, calmante si decongestionante. Cartoful poate fi utilizat pentru a trata o mare varietate de iritatii si afectiuni ale pielii, inclusiv arsuri, eruptii cutanate, inrosirea pielii, mancarimi, deshidratare.
Cartoful in constipatie si hemoroizi. Cartofii fierti sau pregatiti la abur promoveaza formarea si trecerea scaunelor moi, hidratate. Astfel cartofii pot fi utilizati in mod eficient ca remediu natural pentru constipatie, curatarea intestinului si pentru a preveni hemoroizii.
Sucul de cartofi se recomanda pentru tensiune arteriala ridicata/hipertensiune. Cartofii sunt surse excelente de potasiu care ajuta la scaderea si stabilizarea tensiunii arteriale.
Scapa de dureri de articulatii si alte tipuri de dureri cu sucul de cartofi. Consumul regulat de suc de cartof crud este un remediu valoros in ameliorarea durerilor de cap si a celor asociate cu artrita si guta. Pentru ameliorarea durerilor de cap, se aseaza felii de cartofi cruzi pe frunte.
Sucul de cartofi in gastrita si ulcer gastric
Probabil cea mai comuna utilizare a sucului proaspat de cartofi cruzi este aceea de a trata gastrita, colita, ulcerul gastric si intestinal datorita proprietatilor sale antiacide si de vindecare. In aceste cazuri, pentru a obtine beneficii maxime de pe urma consumului de suc de cartofi, este recomandabil sa se bea o jumatate de pahar de suc de cartofi de 3-4 ori pe zi, timp de cel putin o luna.
Medicii specialisti dintr-un spital din Munchen au obtinut rezultate foarte bune in tratamentul ulcerului de stomac si de duoden. Ei au administrat bolnavilor sucul de cartofi cruzi. S-a observat ca ameliorarea afectiunilor a fost mai rapida decat cu oricare dintre produsele farmaceutice cunoscute in acea perioada (1952).
Sucul de cartofi cu miere de albine se recomanda pentru afectiunile intestinale. Consumat, actioneaza ca un pansament gastric. Sucul de cartofi are rolul de a imbogati si de a reface flora intestinala. Sucul de cartofi este de asemenea recomandat pentru ameliorarea afectiunilor intestinale ce pot sa apara in urma consumului de antibiotice si alte tratamente medicamentoase.
Sucul de cartofi amelioreaza reumatismul. Zeama sau sucul extras din cartoful crud este un excelent remediu pentru reumatism. Sucul de cartofi este foarte detoxifiant pentru starile toxice. Pentru a obtine efectele dorite, se consuma 2 linguri de suc de cartof inainte de fiecare masa.
Pentru ameliorarea durerilor in sciatica si reumatism, se fac cataplasme cu pasta de cartof. Se prepara din 100 g tuberculi cojiti si taiati marunt la jumate l de apa. Se fierbe pana se obtine o pasta. Aceasta se intinde pe un pansament si se aplica calda pe locul dureros.
Scapa de ochii obositi si iritati cu cartofi cruzi. Cartoful crud este intr-adevar un ajutor util pentru ochii obositi sau iritati. Aplica felii subtiri de cartof crud pe ochi cel putin de 2 ori pe zi. Cercurile intunecate din jurul ochilor vor disparea, precum si iritatiile. Cartoful crud se recomanda si pentru a scapa de iritatiile provocate de flama de sudura. Se aplica comprese cu felii de cartof crud pe ochi pentru a disparea durerea si senzatia de nisip in ochi.
Consuma sucul de cartofi pentru a slabi! Este un mit faptul că, cartofii ingrasa. Este uleiul din cartofii prajiti care cauzeaza cresterea in greutate. Cartofii cruzi sunt o alternativa excelenta pentru cereale si seminte in orice dieta de slabit, datorita continutului caloric mic. Daca vrei sa slabesti, sucul de cartofi cruzi te poate ajuta!
Sucul de cartofi pentru caderea parului. Aplicat extern, sucul de cartofi este un remediu eficient pentru intarirea firului de par.
Cum se face sucul de cartofi?
Tehnica de preparare a sucului de cartofi este usoara. Trebuie insa sa tinem seama de unele recomandari. Se aleg cartofii sanatosi si neincoltiti. Tuberculii pastrati la lumina nu se recomanda pentru prepararea sucului deoarece contin o cantitate mai mare de solanina. Tuberculii de cartofi se spala, se curata de coaja. Se spala din nou si se introduc in apa pentru a nu se innegri.
Sucul de cartofi se obtine simplu. Poti sa folosesti un storcator sau un blender. Daca nu, folosesti metoda traditionala. Pentru a obtine sucul, cartofii se maruntesc dandu-i prin ochiurile mici ale razatoarei. De asemenea, se pot trece de 2 ori prin masina de tocat. Se separa opi sucul de cartofi printr-un tifon curat. Se consuma imediat.
Sucul de cartofi cruzi se foloseste numai proaspat. Nu se pastreaza, motiv pentru care își recomand să folosești un storcător prin presare la rece și să îți faci astfel doar cât ai nevoie, nu mai mult!
Cum se consuma sucul de cartofi cruzi in functie de afectiuni
Pentru tratarea gastritei hiperacide, ulcerului gastroduodenal, litiazei biliare, se consuma sucul de cartofi proaspat, extras din tuberculi. Se beau 2-3 paharele de suc de cartofi pe zi.
Pentru tratarea ulcerelor gastroduodenale, diabetului, cancerului gastric, se bea sucul de cartofi cruzi proaspat extras din tuberculi. Se bea cate jumatate de pahar de suc de cartofi, de 4 ori pe zi, timp de o luna.
Pentru tratarea tumorilor, a hepatopatiilor, litiazei biliare, constipatiei, hemoroizilor, glicozuriei si diabetului florid, scorbutului, se consuma sucul de cartofi proaspat, la care se adauga suc de morcovi sau suc de lamaie. Se bea cate jumatate de pahar, de 2 ori pe zi. Cura dureaza 30 de zile.
Pentru tratarea de insomnii si dureri cronice de cap, se recomanda sucul de cartofi cruzi. Se bea cate jumatate sau un sfert de pahar cu o jumatate de ora inainte de micul dejun si de pranz. Cura cu suc de cartofi dureaza 2-3 saptamani.
Sfaturi de pastrare si consum a cartofilor
Atunci cand alegi cartofii, evita-i pe cei incoltiti sau pe cei cu portiuni verzi. In schimb, alege cartofii noi (de preferat cei mai mici) care sunt recoltati inainte de a ajunge la maturitate. Cartofii noi contin cele mai multe substante nutritive.
Cartofii se pastreaza intr-un loc racoros, intunecos si uscat pentru a evita deshidratarea prematura si germinarea. De asemenea, se evita depozitarea cartofilor in frigider, deoarece continutul de amidon se transforma in zaharuri nedorite. Evita depozitarea cartofilor alaturi de ceapa. Ambele emit gaze care nu sunt favorabile si se vor degrada reciproc.
Verifică cartofii in mod regulat si elimina-i pe cei incoltiti, stricati sau deshidratati pentru a nu-i afecta si pe ceilalti.
Cartoful si sucul de cartofi – Contraindicatii!
Cartofii se numara printre alimentele la care reziduurile de pesticide se gasesc frecvent. Ori de cate ori ai ocazia, alege cartofii organici. In cazul in care nu ai aceasta posibilitate, tine cartofii in apa cu otet de mere si sare de mare pentru a indeparta reziduurile, sau in apa cu bicarbonat. Se utilizeaza apoi o perie de legume pentru a le oferi o buna exfoliere inainte de folosire.
Evita sa consumi cartofii care au incoltit, care au coaja verde sau care s-au deshidratat. Acestia contin solanina care este toxica, cartofii avand un gust nedorit. De asemenea, consumul acestor cartofi poate provoca simptome respiratorii si circulatorii cum ar fi greata, diaree, crampe abdominale, dureri de cap, ameteli.
De asemenea, evita sa consumi cartofii prajiti. Consuma-i cruzi in salate, fierti, preparati la aburi sau la gratar, copti pe plita, fierti in ciorbe sau diverse mancaruri cu legume!
Bibliografie si surse online:
- Universul plantelor, 2006, prof. Doctor Constantin Parvu
- Cum sa folosesti cartofii pentru a vindeca gastrita, ulcerul gastric, reumatismul si pentru a calma durerile de articulatii
- Cartoful – banalitate sau miracol? – 1987, Titus Catelly
Lasă un răspuns