Clisma în postul cu apă – Ghid practic despre cum să faci clismă acasă procedura pas cu pas

Timp de citire estimat: 20 minute


Clisma este denumirea medicală asociată procedurii de spălătură intestinală. O clismă este o procedură care implică injectarea unui lichid, sau ocazional a unui gaz, în rect prin anus, fie pentru a administra medicamente, fie pentru a elimina conținutul colonului. Irigarea colonului este o procedură similară care implică administrarea unui flux continuu de lichid timp de minute până la ore pentru a elimina complet conținutul colonului.

Pentru a ne împrieteni cu această procedură, propun să cunoaștem câte ceva despre clismele ce se practicau în trecut. Putem să ne familiarizăm cu ustensilele folosite și cu recomandările empirice notate în referințe de specialitate.

Pentru cei care practică postul cu apă sau pentru cei care au nevoie de această procedură, la final aveți ocazia să aflați cum se face clisma acasă, pas cu pas.

Istoria clismelor – De ce și cum a apărut necesitatea de clismă

Clismele au fost populare de-a lungul timpului. În trecut, când oamenii nu puteau lua medicamente pe cale orală și înainte ca medicația intravenoasă să fie ceva firesc, era disponibilă o singură cale de administrare, adică cu ajutorul clismei! Cu toate acestea, astăzi, există controverse majore legate de eficiența clismelor.

Utilizarea clismelor este o terapie cu o istorie lunga

Oamenii folosesc clismele de mii de ani. Cea mai veche înregistrare a folosirii clismei provine din Egipt, menționată în Papirusul Ebers, un document scris în urmă cu mai bine de 3.500 de ani. De-a lungul timpului, oamenii au avut multe motive pentru a folosi clisme, cum ar fi pentru a oferi hrană celor care nu pot mânca, după ingerarea de substanțe toxice, pentru curățarea ritualică sau religioasă și în încercarea de a remedia diverse afecțiuni digestive.

Rolul principal al clismei, mai ales începând cu anii 1700, a fost curățarea intestinelor folosind o soluție pentru clismă pe bază de apă. Clismele au fost adesea suprautilizate. În secolul 1 d.Hr. Celsus a remarcat că „dacă intestinele sunt purjate violent sau slăbite prea des, pacientul slăbește”.

În Marea Britanie, în anii 1800, autoadministrarea clismelor a devenit un obicei obișnuit pentru mulți bogați, ducând la dependență și leziuni ale rectului.

De-a lungul timpului, s-au folosit multe tipuri de aparate pentru administrarea clismei. Civilizațiile antice și triburile de indieni, africani și americani foloseau pentru clismă tulpinile goale de stuf, tărtăcuțe, coarne și alte dispozitive naturale. Primele ilustrații ale designului clismei sunt medievale și arată un dispozitiv simplu cu un tub atașat la vezica unui porc, care e acționat ca un bec cu acțiunea pompei. Clismele sau clysterele cu seringă cu piston simple au fost folosite până în anii 1400 și au continuat să fie folosite până în anii 1800. Începând cu anii 1600, clismele au fost concepute în principal pentru autoadministrare acasă.

Și în trecut, dar și în prezent, se folosea și se folosește clisma înainte de operații pentru a curăța tractul intestinal de reziduuri.

Dintr-un dosar medical prezent într-o revistă medicală veche din America, reiese că “se administrează o doză de ulei de ricin cu două nopți înainte de operație și o clismă în dimineața următoare. Cu șase ore înainte de operație, intestinul este spălat cu soluție salină până când este limpede. Cu o oră și jumătate înainte de operație, se administrează o injecție de morfină și atropină. Pacientul ar trebui să fie pus pe masa sau patul pe care urmează să fie anesteziat. Ar trebui să rămână întins liniștit într-o cameră întunecată pentru următoarea jumătate de oră și apoi să primească injecția rectală”. (United States Naval Medical Bulletin Vol. 14, Nos. 1-4, 1920by U.S. Navy. Bureau of Medicine and Surgery)

Simptome și beneficii ale clismei cu apă

Procedura de curățare intestinală vine și cu diverse simptome de balonare, crampe și rareori stare de vomă.

Clisma este adesea folosită ca și laxativ, dar și pentru hidratare. În acest sens, este recomandată clisma în procesul de detoxifiere a organismului, pentru întinerirea întregului organism, în caz de constipație, în tratamentul hemoroizilor, dar și a multor altor afecțiuni.

Care este diferența dintre o clismă și hidrocolonoterapie?

O clismă de curățare poate fi făcută ca o procedură pe care ti-o poți face singur. Poți achiziționa tot ce ai nevoie pentru o clismă dintr-o farmacie sau online.

Hidrocolonoterapia sau irigarea colonului este o procedură medicală care este efectuată de obicei de un specialist. În acest caz se folosesc echipamente specializate pentru a se iriga colonul.

Hidrocolonoterapie

O clismă de curățare este destinată să atingă doar colonul inferior, de obicei până la punctul de scaun constipat, în apropierea rectului. Hidrocolonoterapia în schimb, este capabilă să curățe mai în profunzime deoarece în irigarea colonului se utilizează un volum mult mai mare de apă decât în cazul clismei de curățare.

Clisma în timpul postului cu apă

Înainte de postul de 35 de zile doar cu apă, eram convinsă că nu este necesară clisma, însă acest post mi-a schimbat total perspectiva. Eram convinsă că al nostru corp va găsi singur modalitatea cea mai bună de a elimina deșeurile.

Clisma in timpul postului

Cu toate acestea, în timpul postului cu apă am simțit să fac 2 clisme cu apă. La finalul postului, după cele 35 de zile, m-am trezit cu o constipație destul de urâtă, în contextul în care eu am început alimentația cu sucuri presate la rece. Constipația s-a lăsat chiar și cu sângerări, ceea ce e clar că au fost reziduri în corp din care s-a extras apa și ele s-au întărit pur și simplu, negăsind nici o cale să fie eliminate. Cel puțin așa a fost în cazul meu și a fost destul de dureros.

În prezent consider că e o greșeală să nu faci clisma în postul cu apă, greșeală pe care eu nu vreau să o mai repet! Lipsa clismei în postul cu apă duce la absorbția toxinelor în întregul organism, poate duce la constipație, procesul de curățare este îngreunat, mirosul este intens pentru mai mult timp, gustul neplăcut și gura încărcată tot pentru mai mult timp.

Să spunem că în afara postului nu este necesară clisma decât în anumite cazuri medicale, însă, în mod normal, prin mișcarea intestinală, sunt împinse reziduurile aproximativ în ordinea în care au intrat.

În timpul postului cu apă, noi alegem să nu mai introducem alimente și reziduurile nu au de ce să fie împinse. În unele cazuri se întâmplă după un număr de zile să fie o eliminare sau mai multe, însă nu se întâmplă în toate cazurile, de aceea este indicat să ajutăm noi cum putem mai bine, prin clismă sau prin hidrocolonotarapie.

În privința curățării corpului, știe el ce e mai bine de eliminat și de unde, noi doar ne oprim din a-i mai da din resurse și îl ajutăm cum putem. Îl hidratăm cu apa pe care o bem și pe cea cu care ne curățăm intestinele.

Rolul clismei cu apă în timpul postului cu apă este acela de a curăța colonul și intestinele de reziduuri, dar și de impuritățile adunate aici, impurități care s-au lipit pe intestine și care provoacă adesea diverse dezechilibre în organism. Datorită acestor impurități este posibil ca în timpul procedurii să apară dureri la nivel intestinal datorită hidratării și desprinderii acestora de pereții intestinali. Medicii și specialiștii recomandă ca în prima săptămână a postului cu apă să se facă clisme zilnic, dimineața și seara, până în momentul în care apa pe care o introduci iese la fel de curată după clismă.

De ce le este frică oamenilor sa-și facă clismă cu apă?

Am observat că, în prezent, clisma este o procedură adesea ignorată sau chiar respinsă. Consider, ca și în cazul meu, că această respingere vine din necunoștință, din frică și din lucrurile pe care le-am auzit până în prezent despre subiectul respectiv.

De exemplu, înainte să îmi fac clismă, eu deja auzisem despre faptul că aceasta îmi strică flora intestinală. Neavând cum să verific, am acceptat această idee, fără a mă gândi că de fapt reziduurile intestinale mă pot afecta mult mai mult.

Deoarece este o tehnică cât de cât incomodă, oamenii preferă să o evite, însă, în special în timpul unui post cu apă, trebuie să luăm în calcul tot ce este mai bine pentru noi și să nu mai alegem lucrurile care sunt confortabile, ci să alegem ceea ce este benefic!

Deci, fără frică, alege să faci clisma cu apă atunci când ții un post cu apă, chiar dacă aceasta este doar de o zi! Așadar, cum ne recomandă și Evanghelia eseniană a păcii, să ne curățăm mai ales în interior unde murdăria este mult mai mare: “Așadar adevăr vă spun, lăsați îngerul apei să vă boteze înăuntru deasemenea, pentru a putea deveni liberi de toate păcatele trecutului, și pentru ca și înăuntru să deveniți curați precum spuma râului care sclipește în lumina soarelui.”

Ce fel de apă folosim pentru clismă?

Apa folosită pentru clismă trebuie să fie apă filtrată, apă fără impurități sau toxine, deoarece acestea pot fi foarte ușor asimilate de corp în timpul clismei. Din acest motiv, cea mai bună apă pentru clismă pe care o recomand este apa filtrată sau apa pură de izvor, energizată solar (lăsată în lumina solară, în sticlă de sticlă, câteva ore). Apa pentru clismă trebuie să fie călduță, astfel încât să nu fie un șoc termic și întreg procesul să decurgă cât se poate de normal!

În funcție de locul în care trăiești, îți recomand să alegi cea mai bună apă pentru tine! Tot timpul e recomandat să alegi ce e mai bun pentru a preveni și pentru a nu fi necesar să tratezi! Dacă nu ai o sursă de apă bună, atunci un filtru de apă te va ajuta foarte mult și chiar te va ajuta să economisești pe termen lung, asta pe lângă starea optimă de sănătate care nu poate fi cumpărată, ci întreținută.

Apa alcalină cu filtru de apă
Finaqua

Filtrul de apă de la Finaqua este un dispozitiv de filtrare a apei care poate fi instalat sub chiuveta de bucătărie sau în linia principală de aprovizionare cu apă a casei. Acesta utilizează mai multe etape de filtrare pentru a elimina impuritățile și contaminanții din apa potabilă, precum clorul, sedimentele, metalele grele, pesticidele și alte substanțe chimice. Finaqua oferă o gamă variată de filtre de apă, precum și accesorii și kit-uri de instalare pentru a satisface nevoile diferitelor gospodării. Filtrele de apă de la Finaqua sunt proiectate să ofere o sursă de apă potabilă sigură, curată și de calitate în orice moment.

Finaqua uno

Finaqua UNO

1 flux de apă – 4 stadii de filtrare

  • apă alcalină prin creșterea pH-ului cu 2.5 puncte
  • îmbogățită cu minerale
  • antioxidantă, cu un ORP de -600 mV
  • microstructurată
  • apă ionizată natural

100 Lei REDUCERE

Comandă prin jorjette.ro și primești 100 de lei reducere!

Finaqua skino

Finaqua SKINO

Are o durată de viață de 30.000 de litri

  • fără clor și metale grele
  • fără sedimente
  • fără bacterii și pesticide
  • Fără miros de amoniac și sulf
  • hidratează celulele, te revigorează și energizează

50 Lei REDUCERE

Comandă prin jorjette.ro și primești 50 de lei reducere!

Finaqua duo

Finaqua DUO

2 fluxuri de apă – 6 stadii de filtrare

  • apă alcalină
  • antioxidantă
  • microstructurată
  • apă cu pH neutru pentru
    sugari/bebeluși sau persoane care
    urmează tratamente

150 Lei REDUCERE

Comandă prin jorjette.ro și primești 150 de lei reducere!

Cum se face o clismă acasă în 8 pași

Atunci când vrei să îți faci singur clismă cu apă, la tine acasă, în primul și în primul rând trebuie să ai la dispoziție un kit special pentru clismă. Nu este scump și te ajută foarte mult! Am auzit în schimb că sunt persoane care își fac clisma cu capul de duș, ceea ce nu este deloc igienic în primul și în primul rând pentru organism!

Clisma in timpul postului cu apa

Ar trebui să urmezi întotdeauna instrucțiunile furnizate de kitul pentru clismă. Fiecare model de trusă pentru clismă disponibilă pe piață este diferit, însă îndrumările generale sugerează următorii 8 pași de urmat când faci clismă singur acasă:

Durata procedurii: 15 minutes

Umple săculețul cu soluția pentru clismă

Umple săculețul din material pentru clismă (al meu are 2 l) cu soluția pe care alegi să o utilizezi (apă, ceai, apă ușor sărată). Soluția lichidă folosită se recomandă a fi ușor călduță (se testează pe piele sau cu degetul, trebuie să fie suportabilă senzația). Agață-l pe un suport pentru prosoape, raft sau dulap situat la înălțime.

Lubrifiază tubul pentru clismă

Cantități mai mari de lubrifiant vor face inserarea tubului în rect mai confortabilă și mai ușoară. Se poate folosi un lubrifiant sau un ulei care să facă posibilă introducere cu ușurință și fără durere.

Întinde-te pe un prosop pe podeaua băii

Întinde-te pe o parte pe prosop și trage-ți genunchii sub abdomen și piept. Aceasta este poziția recomandată în instrucțiuni. Personal eu folosesc o altă postură pentru clismă. Îngenunchez pe propop și pun fruntea pe podea, ca și cum aș face o metanie.

Introdu ușor tubul lubrifiat în rect

Odată ce tubul este introdus, dă drumul la robinet și lasă ușor conținutul pungii de clismă să curgă în corp cu ajutorul gravitației.

Când sacul este gol, scoate încet tubul

Este posibil să nu fii pregătit să faci clismă din prima cu 2 l de apă, așa că dacă simți că este suficient, poți să oprești robinetul oricând.

Clătește și dezifectează tubul folosit

După folosire, tubul se clătește și se fierbe pentru a fi folosit data viitoare.

Lasă sacul la uscat și păstrează-l în ambalajul original

Sacul scurge de lichidul rămas și se lasă să se usuce. Se păstrează în ambalajul în care vine în kit.

Așteaptă până îți vine să ieși la toaletă

Odată ce sacul este golit și tubul este îndepărtat, continuă să stai întins pe o parte până când simți nevoia să folosești toaleta. Acest lucru durează de obicei câteva minute, dar ar trebui să te ridici cu grijă și să mergi la toaletă de îndată ce simți nevoia.

Cost estimat: 50 RON

Necesități:

  • kit pentru clismă
  • Ceai

Ustensile:

  • ulei
  • prosop
  • kitul pentru clismă

Materiale: plastic

În unele cazuri, ți se poate recomanda să efectuezi o clismă de retenție. Aceasta necesită să menții lichidul timp de 30 de minute sau mai mult. Acest lucru poate ajuta la creșterea șanselor de succes.

Dacă nu ai instrucțiuni atât de specifice, pune-te pe toaletă în momentul în care simți nevoia. Stai pe lângă baie pentru următoarele ore. Este posibil să ai nevoie să folosiți toaleta de mai multe ori.

De asemenea, timp de câteva ore este recomandat să nu faci efort sporit. Presiunea crescută asupra tractului gastro-intestinal poate provoca accidente.

Doare atunci când faci clismă?

O clismă nu ar trebui să provoace durere, dar dacă îți faci clismă pentru prima dată, este posibil să ai un disconfort minor. Acesta este rezultatul obișnuirii corpului cu senzația și nu cu clisma în sine. Durerea severă poate fi un semn al unei alte probleme, ceea ce ar necesita un consult din partea unui specialist.

Hidro colono terapie

Cum se simte o clismă?

O clismă poate fi inconfortabilă. Introducerea unui tub în rect și umplerea colonului cu lichid nu este cel mai natural act, dar nu ar trebui să fie dureros. Este posibil să îți simți greutate în abdomen și în tractul gastrointestinal inferior. Acesta este rezultatul afluxului de lichid.

De asemenea, poți simți contracții musculare ușoare sau spasme. Acesta este un semn că clisma funcționează. Le spune mușchilor tractului gastro-intestinal să împingă scaunul din corp.

Clisma cu cafea

Clisma cu cafea a devenit populară pentru prima dată în anii 1920, când un om de știință german, Max Gerson, a susținut că clismele cu cafea sunt mai eficiente decât clismele cu soluție salină standard, deoarece cafeaua ar fi absorbită rectal și ar putea ajuta la stimularea ficatului. Se presupune că acest lucru ar detoxifia organismul și ar putea chiar ajuta la vindecarea cancerului. Cu toate acestea, este important de menționat că, în ultimul secol, nu există studii care să arate că clismele cu cafea pot îmbunătăți sănătatea.

Clisma cu cafea

Personal, consider că nu există avantaje să folosești cafeaua pe cale rectală, în special în timpul unui post cu apă, mai ales că se absoarbe cofeina în momentul în care noi suntem în repaus. Dacă vrei să te bucuri de cafea, cel mai bine este să te bucuri și să o bei cu moderație atunci când este timpul ei. Cred că cea mai bună opțiune pe care o avem este clisma cu apă și în special clisma cu apă căldă, încălzită în mod natural și energizată de soare!

Clisma – Contraindicații și posibile efecte secundare

  • Deși clismele îți pot curăța intestinul gros, ar trebui să iei în considerare riscurile și să știi ce anume implică o clismă.
  • Clisma poate întrerupe echilibrul natural al corpului. Clismele pot perturba bacteriile intestinale și pot distruge echilibrul electrolitic al corpului, însă, tocmai pentru că ne aflăm într-un proces de curățare, alegem să facem clisma, știind că echilibrul va fi refăcut în curând, în mod natural.
  • S-au observat tulburări electrolitice la diferite tipuri de clisme, cum ar fi clismele cu spumă de săpun și la cele care conțin minerale.
  • Alte rapoarte notează că utilizarea excesivă a clismelor poate duce la deshidratare severă.
  • Soluțiile pentru clismă pot dăuna intestinului, dar și postului cu apă.
  • Clisma cu sucul de lămâie, clismele cu oțetul de mere și clismele cu cafea sunt foarte acide, iar dovezile științifice care să sugereze eficacitatea sau siguranța lor lipsesc.
  • Cele mai puțin iritante dintre toate opțiunile, apa sau soluția salină – apa sărată care imită concentrația de sodiu a corpului tău – sunt folosite în primul rând pentru capacitatea lor de a extinde colonul și de a promova mecanic defecarea.
  • Clismele cu sare Epsom pot să vină în timpul postului cu apă cu o supradoză de magneziu, ceea ce nu ne dorim. Aciditatea poate dăuna intestinului și pot să apară arsuri rectale, inflamații, chiar infecții.

Din acest motiv, recomand în timpul postului cu apă clismele simple, clismele doar cu apă filtrată, soluție salină sau apă distilată. Apa distilată nu este apă fiartă, ci este apă purificată, doar H2O fără alte substanțe și se obține prin procesul de distilare.

Atenție, nu se face clismă cu apă și săpun!!! Nu este recomandat să adăugi săpun în clisma cu apă. Clismele cu apă sunt folosite în general pentru a curăța și hidrata colonul, iar adăugarea de săpun poate irita mucoasa rectală și poate provoca disconfort. Dacă dorești să faci o clismă cu apă, utilizează doar apă caldă sau apă cu adaos de soluții saline speciale recomandate de medic sau farmacist. Este important să consulți un profesionist medical pentru mai multe informații și instrucțiuni corecte în legătură cu efectuarea clismei cu apă.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *