Consuma capsune de gradina pentru o inima sanatoasa – Sucul de capsuni

Timp de citire estimat: 7 minute


smoothie de capsuni

Capsunele si sucul de capsuni de gradina au o influenta pozitiva extraordinara asupra intregului organism. Consumul de capsune vine cu multe beneficii pentru sanatate, cu o stare de bine si cu amintiri ale copilariei. Capsunele cred ca sunt cele mai populare fructe din toata lumea. Exista sute de soiuri de capsuni (Fragaria moschata), care variaza in dimensiune, culoare, gust si textura, dar toate au in esenta aceeasi forma caracteristica de inima cu seminte pe toata suprafata. Capsunele de gradina au un miros intens, aromat si un gust dulce, intens, asa ca nu poti sa le confuzi cu cele importate care apar pe piata inca din timpul iernii.

Desi capsuna este de obicei mentionata ca si fruct, acesta este de fapt un accesoriu, un fruct fals, deoarece pulpa rosie nu se dezvolta din ovarul florii, ci este derivat din partile non-reproductive ale florii. Fructele reale sunt achene, pulpa de diferite culori (galben, verde sau rosu) in care se afla depozitate semintele dure incorporate pe suprafata capsunei.

smoothie de capsuni
Smoothie de capsuni

Coapte bine, capsunele sunt dulci si zemoase. Ele pot fi consumate asa cum sunt, pot fi folosite pentru a orna diferite dulciuri si deserturi sau pot fi consumate sub forma de suc racoritor sau smoothie. De asemenea, sunt folosite pentru prepararea dulcetei, gemului, jeleului, siropului, lichiorului, etc.

Calitati nutritive ale capsunelor

Capsunele contin o varietate de substante antioxidante, inclusiv flavonoide antocianine (care le ofera culoarea rosie), vitaminele C, E si beta-caroten.

Ele sunt de asemenea bogate in fibre alimentare, flavonoide, potasiu, acid folic, vitamine din complexul B (B2, B5, B6), biotina, mangan, iod si zinc. Capsunele au un continut foarte scazut de proteine, zaharuri si calorii, fiind practic lipsite de grasimi si colesterol.

Proprietati ale capsunelor

  • Capsunele sunt diuretic active,
  • Stimuleaza eliminarea acidului uric si a toxinelor din corp,
  • Asupra tubului digestiv au actiune usor laxativa si antioxiurica,
  • Au proprietati hipotensive si efecte diuretic-depurative,
  • Au o actiune favorabila asupra ficatului,
  • Provoaca eliminarea excesului de colesterol din sange,
  • Au actiune tonica si remineralizanta.

Capsunele sunt recomandate in afectiuni hepatice, in litiaza renala, hipertensiune, nefrite, diabet, constipatie cronica, guta, reumatism articular, ateroscleroza, in combaterea oxiurilor.

Se bea ceai din frunze de capsuni sau se consuma pudra din frunze de 3 ori pe zi cate 1 lingurita pentru dezinfectarea cailor urinare si pentru combaterea diareii.

Beneficii pentru sanatate ale consumului de suc de capsuni

Capsuna este un fruct dens, foarte nutritiv, cu o cantitate mare de substante sanatoase, astfel incat capsunele sunt incluse in lista cu super alimente, fiind gustoase si pline de elemente nutritive.

Iata cateva dintre efectele pe care le au capsunele sau sucul de capsuni asupra organismului, asupra sanatatii tale:

  • Capsunii sunt indicati in anemii. Capsunele previn si lupta impotriva anumitor tipuri de anemie, datorita continutului lor ridicat de acid folic, care este esential pentru sinteza hemoglobinei, proteina din celulele rosii responsabile de transportul oxigenului in tot corpul.
  • Capsunele au proprietati anticancer. Capsunele sunt pe lista cu super alimente care ajuta la scaderea ratei decesului ca urmare a cancerului. Acest lucru se datoreaza continutului foarte ridicat de antioxidanti cu flavonoide. Acestia lucreaza sinergic si mai puternic impotriva oxidarii si a daunelor cauzate de radicalii liberi din corpul nostru.
  • Anticoagulant. Capsunele contin o cantitate moderata de acid acetilsalicilic, acelasi ingredient activ din aspirina. Desi cantitatea de acid acetilsalicilic gasita in capsune nu este suficienta pentru ameliorarea simptomelor gripei, aceasta cantitate poate fi de ajutor pentru subtierea sangelui si pentru a preveni formarea de cheaguri, reducand astfel activitatea inimii si imbunatatind functia acesteia.
  • Antiinflamator. Antocianinul este un flavonoid unic care face din capsune un protector foarte puternic impotriva afectiunilor inflamatorii cum ar fi astmul, guta, ateroscleroza, artrita si artrita reumatoida. In acelasi timp, capsunele sau sucul de capsune protejeaza impotriva hemoragiilor intestinale.
  • Se consuma suc de capsuni pentru creier si sanatatea mentala. S-a demonstrat ca, pe langa efectul antianemic, acidul folic din capsuni poate ajuta la imbunatatirea memoriei, creste capacitatea de concentrare si de a procesa informatii. De asemenea, acidul folic previne aparitia unor defecte la nivelul creierului la copii in timpul sarcinii.
  • Sucul de capsuni este recomandat pentru sanatatea sistemului digestiv.
  • Datorita continutului ridicat de vitamina C, capsunele stimuleaza secretia de saliva si de suc gastric, imbunatatind astfel digestia alimentelor bogate in amidon si proteine. In plus, fibra continuta in capsune reduce eficient constipatia si curata colonul, avand un efect benefic de detoxifiere pentru organism.
  • Capsunele au beneficii asupra sanatatii inimii. Antioxidantii din capsune, in special vitamina C si antocianinul ajuta la protejarea arterelor si previn formarea de cheaguri in vasele de sange.
  • Consumul de suc de capsuni intareste sistemul imunitar. Capsunele sunt foarte bogate in vitamina C care joaca un rol cheie in imbunatatirea functiei sistemului imunitar, precum si in prevenirea si combaterea bolilor infectioase, cum ar fi gripa si raceala.
  • Se mananca capsune pentru o buna dispozitie. Consumul de capsuni sau de suc de capsuni stimuleaza eliberarea de serotonina care imbunatateste starea de spirit. De asemenea, aceasta este responsabila pentru starea de relaxare si pentru un sentiment general de bunastare.

Cura cu capsuni

  • Pentru tratarea diabeticilor, se face o cura, prin consumarea in stare proaspata a capsunilor, pana la 300 g zilnic.
  • Contra oxiurilor, se consuma 500 g capsuni dimineata, pe stomacul gol. Nu se mai consuma nimic altceva pana la ora 12.
  • Ca tratament pentru constipatie cronica, nefrite, litiaza renala si hepatica, reumatism articular, guta, intoxicatii alcoolice si tabagice, pletora, tuberculoza, varice, ateroscleroza, se face o cura cu capsune proaspete timp de 7-14 zile, cate 1-1,5 kg pe zi.

Cum se prepara sucul de capsuni

Pentru a consuma suc proaspat de capsune, il poti prepara la storcator. Daca vrei sa consumi si pulpa, iti recomand un smoothie de capsuni preparat in blender, simplu, sau in amestec cu alte fructe sau ierburi.

Capsunele – Sfaturi de consum

Capsunele sunt foarte delicate, iar cele din import majoritatea sunt stropite cu pesticide. Asta pentru a fi protejate de daunatori, asa ca, asteapta cu rabdare productia autohtona.

salata verde cu capsuni

Adauga capsuni taiati sau intregi in salate de fructe sau de legume. Consuma-i cu iaurt, simpli sau cu cereale. Pentru un smoothie delicios si hranitor, capsunele se amesteca foarte bine cu bananele, dar si cu orice alte fructe si legume, dupa gustul si dorinta fiecaruia. De asemenea, iti recomand inghetata de capsuni, care te va racori si iti va oferi o stare de bine generala.

Evita consumul de capsuni cu zahar! Inlocuieste zaharul cu miere de albine, imi vei multumi mai tarziu!

Atentie – Alergie la capsuni!

Capsunele fac parte din alimentele cele mai frecvent asociate cu reactii alergice. Aceasta este doar din cauza agentilor sai antioxidanti foarte puternici. Acestia reactioneaza in contact cu toxinele din organism, declansand reactii corporale cu simptome de urticarie si prurit. Daca ai alergie la capsuni, asta nu inseamna ca trebuie sa le scoti din consum, ci doar sa reduci cantitatea.

Capsunele contin niveluri moderate de oxalati. Astfel persoanele cu antecedente datorate excesului de oxalat de calciu ar trebui sa-si limiteze consumul.

Capsuni sau capsune? Cum e corect?

Din punct de vedere gramatical, corect esta o capsuna – 2 capsune. Un capsun, 2 capsuni se refera la planta in sine. Se pare ca specialistii au acceptat insa la forma de plural si varianta de capsuni, deoarece este cel mai des folosita.

Sa fim sanatosi si voiosi!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

8 răspunsuri la „Consuma capsune de gradina pentru o inima sanatoasa – Sucul de capsuni”

  1. Avatar Ciprian Lospa
    Ciprian Lospa

    Smoothie-ul de capsune este bun atata timp cat este de banane.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Smoothie-ul de capsune este bun atata timp cat este de banane sau si cu banane?

  2. Avatar Aniela Deby
    Aniela Deby

    Citind articolul tău, să știi că m-am pus pe treabă. Și mi-a ieșit un smoothie de toată frumusețea. Foarte bun, eu am pus în el puțin zahăr verde, dar a fost delicios. Cândva am avut alergie la căpșuni, cum a disparut… nu mi-am dat seama niciodată, așa că acum mă bucur de ele cu adevărat!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Ai facut foarte bine!! Si eu am facut in ultimele zile milkshakeuri cu capsuni si banane – imi plac la nebunie. Mai adaug si cate o frunzulita de menta sau melisa. De zahar nu mai e nevoie deoarece bananele sunt destul de dulci.

  3. Avatar Bogdan

    Azi la micul dejun am servit un milk-shake de banane si capsuni cu turtita coapta cu ghee (cea mai sanatoasa alternativa la untul clasic: https://jorjette.ro/cum-se-prepara-ghee-unt-clarifiat/).

  4. Avatar miron

    foarte bune. a nu se compensa cu zahăr!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Asa este, zaharul se poate evita din aceasta ecuatie. Eu folosesc capsunele in milkshakeuri sau pireuri de fructe si folosesc banane, curmale sau alte fructe mai dulci pentru ca preparatele sa fie suficient de dulci, sau miere de albine. Uneori capsunii sunt suficient de dulci si nu necesita altceva.

  5. Imi place la nebunie smoothie-ul de capsuri, preferatul meu!! Iti da asa o senzatie de fresh! 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *