Cum să reducem nivelul estrogenului din organism in mod natural?

Timp de citire estimat: 6 minute


sindrom premenstrual cum sa scad nivelul estrogenului

Vreti sa stiti cum puteti afla dacă aveti un nivel ridicat de estrogen? Primul pas pentru a determina dominanța estrogenului este acela de a merge la medic pentru a vă face testele necesare. În cazul în care rezultatele sugerează ca nivelul estrogenului este destul de ridicat, atunci vă puteți modifica foarte simplu stilul de viață. Puteți face câteva modificări dietetice care vă vor ajuta și vor reduce riscul cancerului la sân și a celorlalte probleme care vin o dată cu excesul de estrogen.

Consumul excesiv de produse ce conțin estrogeni are un efect nefast asupra corpului. O mare cantitate de grăsimi se acumulează la nivelul șoldurilor, a coapselor și a feselor. Dacă este să ne gândim, industria alimentară a cărnii utilizează hormoni pentru a îngrășa animalele pentru ca mai apoi să fie sacrificate. Hormonii fac același lucru și pentru corpul nostru. Dacă este să-i observăm pe bărbați, greutatea și grăsimea lor nu se acumulează la nivelul feselor sau al șoldurilor. Deci, estrogenul în plus în dieta noastră aduce cu sine kilograme în plus.

Care sunt semnele care îmi arată că aș avea exces de estrogen?

  • grăsime persistentă pe șolduri și coapse;
  • sindrom premenstrual intens;
  • dureri de sâni;
  • sângerări abundente la menstruație;
  • o poftă crescută de dulciuri și carbohidrati;
  • retenție de apă în organism;
  • oboseală;
  • dureri de cap cronice;
  • probleme digestive, în special balonare și colon iritat;
  • gândire neclară;
  • ușoară depresie.

Cum eliminăm surplusul de estrogen din organism?

Dieta potrivită pentru a scadea nivelul estrogenului

Cea mai simplă metodă de a opri acest circuit ar fi aceea de a nu mânca orice tip de carne, totul la un loc. Chiar putem să reducem foarte mult consumul de carne, deși acest lucru pentru unele persoane pare a fi o problemă. Din fericire, industria alimentară a aflat de dorința consumatorilor de a folosi câți mai puțini aditivi , așa că acum se găsește în magazine și prin piețe pe la țărani, carne ecologică.

De asemenea, fructele și legumele au și ele aceași problemă, dar din fericire găsim și produse biologice, să le numim așa. E foarte posibil ca să fie mai scumpe, dar atunci când te preocupă propria sănătate…faci orice efort. Planul este acela de a reduce consumul de carne la cel mult de două ori pe săptămână și de a crește consumul fructelor de mare (nici acesta nu trebuie exagerat). Ideal ar fi sa renunti de tot la carne si la produsele animaliere, dar asta vine cu timpul.

Cum reducem nivelul estrogenului in mod natural prin dieta

Alimentele care vor elimina depozitele de estrogen conțin indol 3 carbinol și sulforafan, care se găsesc în legumele cu frunze și în cele crucifere. Aceste legume îmbunătățesc capacitatea ficatului de a metaboliza estrogenul în mai puțin de o săptămână. Mănâncă cel puțin un bol pe zi de varză, broccoli, varză de bruxelles, conopidă, porumb, ceapă, struguri sau ananas, spanac, salată verde. Legumele pot fi consumate crude sau ușor la abur, însă nu trebuiesc lăsate prea mult timp pentru a nu ucide nutrienții de care organismul are nevoie. Asigură-te că bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi pentru a curăța organismul, pentru a-l detoxifia. In urma acestor actiuni, nivelul estrogenului incepe sa scada.

Există alimente care ajută la blocarea estrogenului. Grăsimile din avocado, nuci, măsline, semințe, ajută corpul să producă progesteron, care blochează estrogenul. Femeile pot dubla scăderea lor în greutate dacă la dietă adaugă 30 g de nuci sau semințe. Dacă nu le plac nucile sau semințele, pot consuma în fiecare zi o lingură de ulei de măsline.

Afla mai multe despre cum poti scadea nivelul de estrogen cu ajutorul semintelor de in!

Atunci când încerci să blochezi estrogenul, evită șunca, soia, berea și lemnul dulce.

Exercițiile fizice ajuta

Un program regulat de exerciții fizice de intensitate moderată sau chiar crescută pot să scadă nivelul estrogenului . Exercițiile fizice sunt un instrument foarte bun pentru a menține limitele estrogenului la un nivel normal.

Nivelul estrogenului se va echilibra în urma unui program regulat. Pentru a ne organiza în acest sens, avem nevoie de un stil de viață echilibrat care să ne permită să avem grijă de sănătatea noastră într-un mod holistic.

Putem echilibra nivelul estrogenului chiar și prin plimbări zilnice, fără a depunde prea mare efort fizic. Plimbările oferă o constanță în mișcare, ceea ce duce la modificări metabolice importante în întreg organismul.

Reduceți consumul alcoolului

Cu cât mai rar și mai puțin, cu atât mai bine. Estrogenul e metabolizat și desprins în funcție de ficat. Consumul de alcool poate afecta funcția hepatică, ceea ce face să fie mai dificil pentru ficat metabolizarea corectă a estrogenului. Astfel nivelul de estrogen poate crește mult mai ușor.

Dacă ai probleme cu nivelul estrogenului, ar fi indicat să renunți definitiv la alcool cel puțin pentru o perioadă. Astfel nivelul estrogenului își va putea reveni la normalitate sau cel puțin se va îmbunătăți.

Creșteți consumul de fibre pentru a reduce nivelul estrogenului

Un aport ridicat de fibre solubile și insolubile în dietă ar putea ajuta la reducerea estrogenului. Estrogenii sunt eliminați din organism atunci când sunt “obligați” de acizii biliari. Se pare că ambele surse de fibre, solubile și insolubile, cum ar fi legumele și cerealele integrale par a scădea nivelul de estrogen. Adăugați la dieta zilnică mai multe legume bogate în fibre și cereale integrale, cum ar fi tărâțele de grâu pentru a compensa unele din efectele excesului de estrogen.

Mențineți-vă!

O ultimă modalitate ar fi menținearea greutății corporale la nivelele normale. Femeile care prezintă un exces de greutate tind să aibă niveluri mai ridicate de estrogen. O combinație de exerciții fizice și o reducere de calorii ar putea avea efecte atât în reducerea greutății, cât și a nivelului estrogenului, în plus îți va ămbunătăți calitatea vieții.

Încercați să aveți o alimentație cât mai diversificată! Pentru mai multe informatii, citeste si articolul Cum poate fi crescut nivelul de progesteron scazut la femei?


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

13 răspunsuri la „Cum să reducem nivelul estrogenului din organism in mod natural?”

  1. Avatar petra
    petra

    Am citit comentariile voastre fetelor . Imi place ca va preocupa sanatatea si siueta in acelasi timp. Am si eu o problema. Am 63 ani , la menopauza de 17 ani,mananc legume aburite si carte porc si pui gratar cca 250-gr zilni, fructe.Nu consum alcool decat ocazional, fumez, ma retin de la dulciuri , nu beau sucuri decat apa plata. Extrogenul imi este marit. Nu fac sport, nu am viata sexuala intrucat sunt vaduva si nu ma complic. ACUM SA VA VAD !Doresc sa ma sfatuiti.

  2. Avatar Daniela
    Daniela

    Da, dar nu stiu cat o poti tine mancand ce ai specificat tu. Paste cu ton imi place si mie sa gatesc (dupa reteta italiana clasica) iar peste mananc destul de des si proaspat (locuiesc in Tulcea) in schimb am avut si alte probleme la stomac si nu am voie sa consum lactate mai deloc. Ideea e ca poti consuma anumite alimente o perioda insa trebuie sa mai si schimbi alimentele dupa un timp.

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Categoric, asta am mâncat în ultimele zile, dar asta nu înseamnă că o să mănânc doar aceste alimente, e foarte importantă diversitatea alimentelor…

  3. Avatar Daniela
    Daniela

    E si lipsa somnului pe lista mea, ma apuca ora 2 noaptea si ma trezesc la 8, 8 si un pic – everyday!
    In privinta alimentelor cu e-uri pot spune ca mai toate contin. Sper ca din februarie sa trec la un alt program in care sa dorm mai mult si sa reusesc sa fac macar cateva minute pe zi exercitii.
    P.S. Prietenul meu care lucreaza in domeniul it mi-a instalat AVG 2011, cica la ora actuala e cel mai bun antivirus gratuit.

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Ai specificat foarte bine – GRATUIT. Pune-te în locul lor și răspunde: Câtă muncă ești dispus să faci gratis?

      Și eu fac cam același lucru, adorm târziu, 2 3 4 noaptea, dar mă trezec pe la 12, 13. Majoritatea produselor conțin E-uri, însă nu toate, în principiu când încerc să mănânc mâncare fără E-uri apelez la bunicii mei.

      Apropo că ai întrebat în comentariile trecute noi ce mâncăm, hai să-ți spun cam ce am mâncat în ultimul timp – salate de spanac, cu brocoli, cu salată verde, salată de varză cu morcov, dimineața am mâncat de câteva ori tărâțe amestecată cu smântână (iaurt) și banană, pește, paste cu ton, ouă de la țară, am mâncat nuci, arahide și semințe, am băut lapte cumpărat de la țărani, am băut ceaiuri de mușețel și alte plante culese de mine, am mai consumat fructe: ananas, prune uscate. Astăzi de exemplu dimineața am băut un pahar cu lapte, iar la prânz intenționez să mănânc o porție de linte….
      Cam asta mănânc de câteva zile…

  4. Avatar Daniela
    Daniela

    Nu am facut analize inca insa am vorbit cu un medic specialist care mi-a explicat ce si cum, bineinteles ca mi-a recomandat sa fac si niste analize insa au fost sarbatoriile iar acum muncesc mult, am si examene ca a inceput sesiunea. Stiu ca nu trebuie sa gasesc scuze dar deocamdata nu am ce face pana termin sesiunea). Apropo vezi ca atunci cand accesez site-ul tau AVG antivirus ma avertizeaza ca ai virusi.

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Hmmm…ești prima persoană care îmi spune chestia cu antivirusul…1. AVG nu este un ativirul bun, îți recomand NOD 32.

      Oricum, e mult mai mult decât ceea ce am scris eu în articol, sunt mai mulți factori care contribuie la creșterea estrogenului, printre care se numără stresul, lipsa de exerciții, anticoncepționalele care schimbă funcționalitatea normală a ovarelor (este posibil ca după întreruperea lo să nu-și mai revină), consumul altor medicamente, consumul de alimente pline de E-uri, lipsa de somn, și cred că lista mai poate continua.

  5. Avatar Daniela
    Daniela

    Problema e ca nu prea am timp sa fac exercitii. In afara de week-end cand am treaba de facut in casa nu am alt timp liber. Iar exercitiile din cate stiu eu trebuie facute regulat, nu doar odata asa la intamplare.

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Așa este. Ce vroiam să te întreb, ți-ai făcut niște analize ca să aflii dacă hormonul dominant este estrogenul?

  6. Avatar Daniela
    Daniela

    Intr-adevar un articol foarte documentat. Problema ramane chiar daca nu mai beau alcool, nu mai consum carne mai deloc iar dimineata consum cat mai multe cereale integrale, bine ca nu prea fac exercitii insa nu cred ca sunt atat de importante. Voi cum procedati?

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Diversifici destul de mult ceea ce consumi? Pentru că și acest lucru contează pentru că fiecare aliment vine cu câte ceva… Și să știi că nu e vorba neapărat de exerciții, cât de activitate fizică, care este foarte importantă. Orice detaliu este important.

  7. Avatar Cristina
    Cristina

    Meriti sincere felicitari pentru un articol atat de frumos documentat!!!

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Îți mulțumesc! Știu că e binevenit pentru toate femeile, chiar dacă au sau nu exces de estrogen. Alimentația este o metodă de a te menține în echilibru, ceea ce este ideal pentru noi, femeile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *