Fierul este un mineral vital, esential pentru viata. Acesta este necesar in cresterea si dezvoltarea organismului uman, ajuta la metabolizarea proteinelor si, de asemenea, ajuta la producerea de hemoglobina, mioglobina (proteina majora a celulelor musculare), enzime si eritrocite. Fierul ajuta sangele si muschii sa transporte oxigen si sa elimine dioxidul de carbon. Acest lucru poate fi vazut la microscop in fiecare celula vie. deoarece este atat de important pentru organsim, trebuie sa stim ce alimente bogate in fier sa consumam. In acest articol voi vorbi insa doar de fructele bogate in fier pe care sa le integram intelept in dieta noastra zilnica.
Calciul si cuprul sunt esentiale pentru o buna functionare a fierului in organism si acidul ascorbic (vitamina C) mareste absorbtia lor. Fierul este necesar pentru metabolizarea corecta a complexului de vitamine B. Fructele nu sunt o sursa atat de buna, dar ajuta la absorbtia fierului. Fructele si legumele sunt cele mai bune atunci cand sunt consumate cu alimente cu un continut mare de vitamina C. Acest lucru ajuta la cresterea absorbtiei fierului in organism. Consumul de alimente bogate in fier, in mod regulat poate vindeca deficitul de fier.
Simptome deficit de fier
- anemie
- anemie cronica
- tuse
Beneficii ale unui consum echilibrat de fier
- eradicarea oboselii
- intarirea sistemului imunitar
- lupta impotriva infectiilor
- actioneaza asupra concentratiei
- trateaza insomnia
- regleaza temperatura corpului
- vindeca persoanele cu anemie
Aportul zilinc de fier recomandat
- la copii – de la nastere pana la 6 luni – 10 mg pe zi
- la copii – intre 5 luni si 4 ani – 15 mg pe zi
- femei – 11-50 ani – 18 mg
- femei peste 50 de ani – 10 mg
- femei insarcinate – 30-60 mg
- barbati 10-18 ani – 18 mg
- barbati peste 19 ani – 10 mg
Alimente bogate in fier – 15 fructe
Sa verificam acum lista celor 15 fructe alimente bogate in fier:
Capsunele – consuma capsune proaspete pentru a spori aportul zilnic de fier. Ele sunt o buna sursa de fier si de vitamina C, care ajuta organismul sa absoarba mai mult fier. Acest fruct delicios poate fi consumat in fiecare moment al zilnic, simplu, cu iaurt sau in amestec cu alte fructe.
Caisele uscate – sunt o sursa foarte buna de fier si de multe alte elemente nutritive esentiale. Ele pot fi consumate in mai ulte feluri – crude, uscate, in compoturi sau in dulceturi (cele mai indicate variante sunt primele doua). Caisele uscate au mai multe beneficii decat cele crude deoarece contin cantitati mai mari de fier. Caisele pierd din continutul de apa si zahar in timpul uscarii, insa nu pierd substantele nutritive. Doar o ceasca de caise uscate va ofera 35 % din aportul zilnic de fier necesar.
Sucul de prune – este foarte delicios si este o sursa excelenta de fier.
Ca si capsunele, contine o mare cantitate de vitamina C care ajuta la asimilarea fierului. Pentru cele mai bune rezultate, se consuma zilnic.
Piersicile uscate – include-le in dieta ta pentru necesarul de fier zilnic. Piersicile uscate contin multe alte elemente nutritive si sunt campioanele unui mic dejun delicios si sanatos. Ele pot fi adaugate in amestecuri de cereale, alaturi de alte fructe sau in stare proaspata. Un bol mic de piersici uscate va poate da 9% din doza zilnica recomandata de fier. De asemenea, ele te pot ajuta sa te mentii in forma si sanatos pentru ca au mai putin zahar si mai putine calorii.
Caisele – aceste fructe contin fier – necesar pentru hemoglobina, care actioneaza ca un pigment ce transporta oxigenul in celulele rosii din sange. Deficienta de fier poate provoca anemie, inflamatii, hemoragii etc.
Stafidele contin o cantitate mare de fier. Aceste fructe dulci pot fi adaugate in lapte, sucuri, iaurt, fulgi de ovaz, cereale, salate pentru a avea o dieta echilibrata. Vitamina C ajuta organismul sa absoarba fierul din stafide.
Pepenele rosu este o sursa excelenta de fier.
Pepenele verde sau pepenele rosu poate oferi aceeasi cantitate de fier ca si carnea rosie. Acesta contine vitamina A si vitamina C, fier, zinc, beta-caroten, licopen, potasiu si multe alte minerale. De aceea, consumul de pepene verde ajuta la pierderea in greutate.
Curmalele fac parte din aceste 15 fructe alimente bogate in fier – contin 0,90 mg de fier in 100 grame. Fierul in celulele rosii din sange actioneaza ca purtator de oxigen.
Smochinele sunt o sursa bogata de fier. Aceste fructe actioneaza ca un laxativ si este un substitut delicios pentru mai multe dulciuri. Poate fi consumat si in dulceturi, insa de preferinta crud pentru a profita la maxim de avantaje.
Bananele sunt o sursa bogata si naturala de fier.
Acestea ajuta la stimularea producerii de hemoglobina din sange si ajuta la vindecarea anemiei.
Merele – “Un mar pe zi tine doctorul la distanta”. Un mar contine substante nutritive, fibre, vitamine si minerale, insa, pentru a oferi cantitatea de fier necesara unei zile, trebuie consumat alaturi de alte fructe.
Strugurii contin putin fier care ofera aproximativ 2 % din necesarul zilnic pentru o femeie. Aceste fructe nu asigura o cantitate mare de fier, dar sunt cu siguranta o sursa foarte bogata de alte vitamine si minerale.
Afinele – un pumn de afine poate oferi un 3% din necesarul zilnic al unei femei. Acestea sunt de asemenea o sursa buna de antioxidanti, prin urmare, sunt utile in alte moduri.
Sucul de tamarind este o buna sursa de fier, riboflavina, tiamina si niacina. Acest suc are un gust acru si acid, incercati sa-l consumati cu miere de albine pentru un gust mai potrivit.
Maslinele negre sunt o sursa excelenta de fier. Fierul joaca un rol important in productia de energie a corpului. Este util in producerea carnitinei, un aminoacid neesential, important in folosirea grasimilor. Functionarea corecta a sistemului imunitar depinde de suficienta fierului in organism, care poate fi obtinuta printr-un consum regulat de masline negre.
Pentru mai multe alimente bogate in fier, necesare in alimentatia raw food, cititi articolul Surse vegetale de fier in raw food.
Lasă un răspuns