Plante medicinale pentru afecţiuni frecvente

Timp de citire estimat: 5 minute


hydrastis_canadensis

De secole, utilizarea plantelor medicinale a fost o intreprindere bazată mai mult pe tradiţie, pe experienţa transmisă din generaţie în generaţie şi pe observaţiile personale ale tămăduitorilor. Situaţia nu s-a schimbat radical până în ultimele decenii, când din ce în ce mai multe studii de laborator au început să confirme (uneori să infirme) valoarea terapeutică a leacurilor populare. Ştiinta aduce aproape zilnic noi dovezi care adeveresc un lucru intuit de multă vreme, şi anume că vegetalele într-adevăr au o acţiune puternică şi ne pot ajuta să ameliorăm sau să vindecăm numeroase probleme de sănătate. De asemenea, efectele lor secundare sunt mult reduse faţă de medicamentele de sinteză.

În anumite cazuri, remediile din plante nu pot înlocui produsele farmaceutice chimice. Cercetările indică faptul că, pentru multe boli şi simptome, tratamentele naturiste constituie un tratament mai bun (sau la fel de eficient ca şi cel clasic), care sunt în general mai ieftine sau chiar gratuite (atunci când plantele le culegi singur) şi care rareori generează reacţii adverse serioase.

Nu ne putem aştepta ca în condiţiile unei industrii ce se bazează pe crearea de molecule care să poată fi patentate şi vândute uneori la preţuri exorbitante, fitoterapia să redevină curentul principal. Totuşi, statistici recente arată că, din ce în ce mai des, suferinzii preferă alternative naturale ca medicamente, fireşte acolo unde este posibil. Mai mult, doctorii alopaţi devin interesaţi şi de formele de terapie “blândă”, se familiarizează cu aceste metode, iar studiile de acest gen sunt extinse.

Plante medicinale

aloe-vera
Boswellia serrata
musetel

Care sunt plantele care au cele mai solide dovezi ştiintifice şi ce afecţiuni pot fi tratate cu ajutorul lor? Iată o întrebare la care articolul de faţă va încerca să răspundă.Aloe vera, în caz de arsuri cutanate. Această plantă care adesea decorează încăperile sau balcoanele noastre a primit confirmarea eficienţei în tratamentul arsurilor minore, potrivit unui studiu thailandez. E înţelept să aveţi o aloe la îndemână. Nu necesită îngrijiri speciale, decât să fie udată o dată pe săptămâna şi rareori necesită fertilizare. Dacă din greşeală v-aţi ars cu ulei încins sau aţi atins o oală prea fierbinte, rupeţi o frunză groasă, apoi deschideţi-o; scoateţi sucul interior şi aplicaţi-l direct pe locul lezat. De asemenea, puteţi folosi aloe sub formă de gel, care se găseşte în farmacii şi în magazinele naturiste.Boswellia serrata, contra crizelor de reumatism. Conform unei cercetări realizate de medicii egipteni, un grup de pacienţi cărora li s-a administrat timp de trei luni o combinaţie de Boswellia serrata şi turmeric (Curcuma longa) a raportat o ameliorare substanţială a inflamaţiei în osteoartrita genunchiului, comparativ cu lotul de control, care a primit placebo (o substanţă fără efect terapeutic). Boswellia serrata se poate cumpăra şi sub formă de capsule conţinând extract. Respectaţi indicatiile producătorului.Muşeţel, daca aveti dereglări digestive. Infuzia de muţeţel, poate cel mai cunoscut remediu fitoterapeutic, este utilizată în toată lumea ca leac pentru tulburările digestive şi beneficiază de dovezi ştiinţifice serioase. Are acţiune relaxantă asupra musculaturii netede, combate inflamaţia mucoaselor intestinale şi are proprietăţi antiseptice. Preparaţi ceaiuri din flori uscate de muşeţel şi beţi două sau trei căni pe zi.

Mielarea agnus

Mielarea, pentru sindrom premenstrual. Deşi este numită în alte ţări “arborele castităţii”, principala utilizare a acestei plante este sindromul premenstrual. Un studiu german a certificat ca mielarea, datorită proprietăţilor asemănătoare cu ale hormonilor estrogeni, poate limita severitatea simptomelor acestui eveniment lunar din viaţa femeii. S-au observat efecte benefice la 93% din cele peste 1500 de participante la experiment, dovedindu-se la fel de eficientă ca alte două produse de notorietate (vitamina B6 şi Prozac). Mielarea este nu doar de efect, ci şi sigură în administrare, nenumarate alte studii confirmându-i calităţile dincolo de orice îndoială. Cu toate acestea, se impun minimum trei luni de terapie. Luaţi câte 40 de picături de extract lichid concentrat (diluate într-un pahar cu apă călduţă), sau o capsulă cu pulbere, dimineaţa.

paducelul tonic cardiac

Păducel, pentru insuficienţa cardiacă. Insuficienţa cardiacă se produce atunci când inima bate cu o forţă mai mică decât ar fi necesar pentru a pompa un volum suficient de sânge; persoanele care suferă de această boală obosesc la cel mai mic efort. Mai multe studii au dovedit că tratamentul cu păducel (Crataegus oxyacantha, C. monogyna) are rezultate foarte bune. Astfel, cercetătorii germani au administrat 240 mg extract, timp de trei luni, la un grup de persoane cu insuficienţă cardiacă. La sfârşitul perioadei, au constatat o creştere substanţială a rezistenţei organismului la efort, fapt semnalat de 13 alte studii.

echinacea purpurea primadonna

Echinacea purpurea, împotriva guturaiului şi stărilor gripale. Rădăcina de Echinacea purpurea are o acţiune întăritoare asupra sistemului imunitar, potrivit cercetătorilor americani. Opt din nouă studii recente au dovedit eficienţa remediilor pe baza acestei vegetale în infecţiile aparatului respirator, prin reducerea simptomelor şi accelerarea recuperării. Echinacea este accesibilă sub forma de capsule sau poate fi preparată sub formă de ceai, dar cea mai indicată este tinctura. Se administrează cel mult cinci mililitri de extract alcoolic la fiecare trei ore sau trei capsule conţinând 200 mg parte activă.

hydrastis_canadensis

Hydrastis canadensis, pentru infecţiile sistemului digestiv. Hydrastis canadensis este recunoscut ca un puternic antibiotic natural, fiind adesea prezent în combinaţie cu echinacea în preparatele utilizate împotriva infecţiilor. Totuşi, eficienţa acestui remediu se limitează la tractul digestiv, nefiind util în cazul gripei. Cercetătorii din Chicago au testat planta pentru combaterea Helicobacter pylori, împiedicând înmulţirea ei. Specialiştii recomandă consultarea medicului pentru completarea tratamentului clasic cu antibiotice.

hibiscus

Hibiscus, anti-hipertensiune. Un raport publicat într-o prestigioasă revistă americană de specialitate a confirmat faptul că infuzia de hibiscus (două linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită; două-trei căni zilnic), administrată timp de două săptămâni, scade cu 11% tensiunea arterială, atât pe cea sistolică (prima cifră), cât şi pe cea diastolică (a doua cifră). Deoarece aceasta este o boală cronică, necesită supravegherea medicului; consultaţi-vă cu doctorul de familie în legătură cu orice tratament natural vreţi să îl urmaţi.

izma sau menta

Izma, pentru a preîntâmpina indigestia. În Grecia antică se obişnuia mestecarea câtorva frunze proaspete de mentă după mesele mai copioase, pentru prevenirea indigestiei, lucru certificat şi de cercetările recente. Medicii germani au reuşit să trateze cu succes indigestia persistentă, administrând pacienţilor, timp de o lună, de două ori pe zi, câte 90 ml de ulei de mentă în capsule enterice (care eliberează remediul în intestinul subţire, trecând de bariera acidă a stomacului). Pentru indigestii ocazionale, infuzia de mentă este excelentă. Uleiul de mentă are efect bun şi în sindromul colonului iritabil.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Plante medicinale pentru afecţiuni frecvente”

  1. Avatar ramonika
    ramonika

    Intr-adevar, echinaceea este ideala in lupta impotriva gripei si racelii! In plus, nu are efecte secundare dupa cate stiu eu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *