Angelica – Angelica archangelica (Fam. Umbelliferae)

Angelica archangelica este o planta medicinala destul de bine cunoscuta la noi in tara!

Alte denumiri populare: buciniş.

Descriere. În pământ are un rizom neuniform, de culoare brună, lung de 8-12 cm, gros de 3-5 cm, din care pornesc numeroase rădăcini brune, brăzdate longitudinal, lungi până la 30 cm. Are o tulpină robustă, înaltă de 1-2 m ramificată, de culoare roşiatică, cilindrică, goală la mijloc şi slab brăzdată în partea superioară; apare numai în al doilea an de vegetaţie. Frunzele sunt mari, divizate, dinţate pe margine, având la baza peţiolului o umflătură caracteristică. Florile sunt mici, pe tipul 5, regulate, numeroase, de culoare alb-verzuie, dispuse în umbrele mari globuloase.

Locurile de creştere. Este o specie medicinală vivace, caracteristică florei regiunilor noastre montane, prin păduri, pe lângă râuri, văi şi pâraie.

Angelica archangelica – Recoltare

De la această plantă se utilizează părţile subterane, adică rizomul cu rădăcini (Rhizoma cum radi-cibus Angelicae), recoltate la sfârşitul verii. După uscare acest produs are miros aromat caracteristic şi gust amar-aromat. De la angelica se recolteaza rădăcină, semințele si fructele care sunt folosite pentru a face medicamente.

Principii active : ulei volatil, acizii angelic şi valerianic.

Acţiune farmacologică. Stomahică, tonic-amară, excitantă a poftei de mâncare şi în special în anorexia de natură psihică.

Întrebuinţări. În anorexie (lipsa poftei de mâncare) şi dispepsii.

Preparare şi utilizare. Sub formă de infuzie sau decoct 2—5%; se ia câte o jumătate de cană înaintea meselor principale.

Tratamente cu angelica din tradiţiile populare

Se lua pentru întărirea inimii; ca expectorant şi pentru calmarea durerilor de stomac. Cu decoctul amestecat cu oţet se făceau frecţii şi băi contra durerilor de spate şi reumatismale. Rizomul sau fructele plămădite în rachiu de drojdie se luau contra vătămăturii şi ca tonic gastric.

Angelica este utilizata pentru arsuri la stomac, gaze intestinale (flatulenta), pierderea poftei de mancare (anorexie), artrita, probleme de circulatie, nervozitate si pentru probleme cu somnul (insomnie).

Unele femei folosesc angelica pentru a provoca aparitia menstruatiei. Uneori, aceasta planta este folosita pentru a provoca avorturi.

Angelica este de asemenea folosita pentru a creste productia de urina, pentru a imbunatati sexualitatea, stimuleaza productia si secretia de flegma si ucide microbii.

Unele persoane aplica planta direct pe piele pentru dureri ale nervilor (nevralgie), dureri articulare(reumatism) si afectiuni ale pielii.

In combinatie cu alte plante, angelica este folosita pentru tratarea ejacularii precoce.


Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Spune parerea ta!

 

Sus