Curmalul este un arbore istoric, cunoscut inca din cele mai vechi timpuri, in Mesopotamia, fiind considerat un arbore sacru. Vechii egipteni il luau ca pe un simbol al fertilitatii, motiv pentru care curmalele se consuma pentru fertilitate. In ceea ce priveste originea, nu se poate spune cu certitudine dar, cel mai probabil, provine din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, intre 15-30 grade latitudine nordica.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Curmalul – Regele Oazelor
Un curmal, in mediul sau natural, poate ajunge pana la 30 m inaltime. Se distinge prin tulpina sa cilindrica, inalta, groasa, cu un diametru de 30-40 cm, frunzele fiind de culoare gri-verzui, penat-compuse, cu foliole rigide, foarte mari, ajungand la 4-7 m.
Poarta denumirea de Regele Oazelor, deoarece isi umezeste picioarul in apa si se inalta spre cerul indepartat, putand atinge, dupa cum am spus anterior, o inaltime de pana la 30 m.
In special este cultivat pentru fructele sale dulci (curmale), dar este folosit si ca planta de decor, in anumite conditii, resistand foarte bine si intr-un apartament.
Iata cateva sfaturi despre cum puteti cultiva in apartament, un curmal in ghiveci:
Pentru apartament, cel mai indicat este sa obtineti o astfel de planta prin seminte. Cumparati semintele dintr-un magazin specializat, puneti-le intr-un vas cu apa calduta si lasati-le 1-2 zile, pana constatati ca se inmoaie; apoi puneti-le intr-un ghiveci mic si asezati-le intr-un loc cald si umed (pana incolteste ghiveciul poate fi invelit pentru extra caldura, dar nu utilizati surse de caldura ce usuca pamantul, oricum trebuie udat zilnic pana la incoltire).
Dupa aproximativ o luna vor incolti, iar dupa aparitia primelor frunze este indicat sa se transplanteze intr-un vas mai mare. In primii doi ani necesita foarte multa lumina si caldura pentru a capata o forma frumoasa.
Pentru cultivarea unui curmal in ghiveci, respectati urmatorele indicatii:
- Aveti grija unde il amplasati, doarece este un mare iubitor de lumina. Astfel, amplasati-l cat mai aproape de fereastra. Vara, poate fi foarte bine amplasat si pe balcon, dar mare grija la frecventa cu care il udati. In aceste conditii, necesita udare zilnica;
- Pastrati o temperature de 20-30 grade C in spatiul in care este amplasat. Daca temperatura este mai mare, cresteti umiditatea din jurul plantei;
- Nu il lasati in bataia curentilor artificiali (aer conditionat, ventilator, etc.) pentru ca se va usca;
- Folositi un ghiveci bine drenat, pentru a evita putrezirea radacinilor;
- Solul trebuie sa fie un amestec egal de pamant din gradina, turba olandeza si nisip grosier. Anual, se impune a se lua doi trei pumni de deasupra solului pentru a fi inlocuit cu un sol nou.
In lume exista foarte multe specii de curmale, numai in Algeria gasindu-se 1300. Se impart in pomi ce produc curmale seci si crumale zemoase, ultimele fiind cele mai cautate.
Romanii, unii din pasiune, altii din interes, au inceput sa cultive si altceva decat legume si fructe clasice si astfel, au inceput sa cultive curmali la noi in tara. Pe semne ca proprietatile curative la curmale sunt deloc de ignorat!
Astfel, un biotop de curmali chinezesti salbatici (Ziziphus jujuba) se gasesc in tara noastra, in Dobrogea, la Ostrov, respectiv la Jurilovca pe langa ruinele cetatii Argamum. S-a demonstrate ca acestia rezista foarte bine la frig si seceta. Localnicii numindui “maslini de Dobrogea”, nu pot asigura originea speciei. Pomii prezinta curmale mici, abundente si sunt rezistenti la perioada iernii.
Tot in tara noastra mai gasim si curmali japonezi (Diospyros kaki).
In Romania exista 3 specii de diospyros (diospyros lotus, diospyros kaki si diospyros virginiana), pe care le gasim in gradinile botanice. Numai diospyros kaki produce fructe comestibile. Curmalii japonezi sunt mai sensibili la ger, dar rezista totusi, la -15 grade C.
In Romania gasim destui producatori ce ofera curmali aclimatizati in ghiveci la preturi intre 45 si 100 de lei pe bucata.
Haideti sa ne referim si la fructe: curmalele, o hrana pentru creier
Fructele poarta numele de curmale, sunt dulci, continand 70% zahar. In plus, sunt si foarte nutritive, datorita continutului bogat in carbohidrati, fier, potasiu, fosfor, magneziu, sulf, calciu si cupru.
Datorita consistentei lor cleioase, sunt contraindicate la copiii mai mici de 1 an, deoarece exista riscuri foarte mari de inec. Pot fi folosite totusi, in cazul copiilor care au implinit 6 luni, pe post de indulcitor.
Prin continutul lor, curmalele aduc o multime de beneficii organismului
Chiar daca au un continut bogat in zaharuri, nu au efecte negative precum bauturile dulci. Sunt foarte recomandate pentru elevii si studentii ce se afla in pragul examenelor, fructoza si glucoza din compozitie, precum si vitaminele din grupul B, facand din curmale cea mai buna hrana pentru creier.
Vitaminele A,B,C din compozitie fac din curmale un adevarat luptator impotriva virusilor, intarind sistemul imunitar al organimul pentru depasirea cu bine a sezonului rece.
Sunt, de asemenea, recomandate in cazul femeilor insarcinate si a celor care alapteaza, compozitia lor diversa imbogatind laptele cu nutrienti necesari dezvoltarii armonioase si sanatoase a copilului nou-nascut, inzestrandu-l cu o imunitate puternica.
Chiar daca reprezinta ceva natural, excesul nu este bun. Este indicat sa nu se consuma mai mult de 15 curmale pe zi, datorita continutului bogat in uleiuri si glucoza, care ar putea face rau in exces.
Pare de necrezut dar, cele mai multe vitamine si microelemente (fier, fosfor, cupru, magneziu, calciu, potasiu si mangan), se gasesc in pojghita aceea subtire care inveleste pulpa fructului. Astfel, evitati pe cat posibil sa o inlaturati.
Curmalele imbunatatesc, totodata, viata sexuala, crescand libidoul si contribuind la tratarea disfunctiilor sexuale. O mana de curmale uscate, puse la inmuiat peste noapte intr-un recipient cu lapte de capra, si consumate dimineata cu pudra de cardamom si miere cresc potenta si fertilitatea.
Prin dulceata lor naturala, curmalele sunt folosite cu succes in retetele raw vegane, in special la prepararea prajiturilor, a deserturilor.
Sunt exceptionale si in combaterea constipatiei, avand un puternic efect laxativ. Cantitatea de substante nicotinice ce se afla in continutul curmalelor trateaza problemele digestive, distrugand bacteriile ce cauzeaza infectii.
Lasă un răspuns