Perele bogate în zahăr natural – retete cu pere pentru fiecare

Timp de citire estimat: 11 minute


Pere zemoase bune pentru suc de bere

Perele cu continutul lor de zahăr natural sunt o sursă rapidă şi comodă de energie. O singură pară conţine în jur de 70 de calorii, din care cea mai mare parte aduse de zaharurile naturale ale fructului. Perele sunt şi o sursă utilă de vitamina C, deşi sunt necesare trei sau chiar patru fructe pentru a asigura necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. In acest articol vomm vorbi despre beneficiile si proprietatile perelor si vom descoperi cateva retete cu pere.

pere

Perele sau sucul de pere proaspete pentru sănătate

Deoarece perele se numără printre cel mai puţin alergenice alimente şi sunt bine tolerate de majoritatea persoanelor, acestea sunt recomandate ca alimente pentru înţărcare şi pentru dietele de excludere.

Tot perele sunt cele care furnizează potasiu, mineral care reglează tensiunea arterială, dar sunt şi surse bune de pectină şi bioflavonoide, care sunt puternici antioxidanţi.

Cercetări efectuate în Australia sugerează faptul că perele, ca şi merele, protejează împotriva astmului. Perele uscate sunt bogate în calorii şi constituie în acelaşi timp o sursă utilă de fibre. Perele uscate conţin fier şi sunt bogate în acelaşi timp în potasiu.

Există sute de varietăţi de pere, printre care amintim: Comice, Red William, Gold William, Conference, Packham, etc.

Perele în bucătărie – Retete cu pere & preparate din pere

Perele ar trebui să fie la mare căutare. Păstrarea, dar și consumarea perelor este o provocare pentru oricine. Se pot păstra întro formă creativă și utilă, si se pot consuma in diverse combinatii. Eu doresc să iti propun doar cateva retete cu pere pe care sper ca o sa le incerci!

Retete cu pere conservate – Compot de pere

Perele cele mai potrivite pentru compoturi sunt soiurile Untoasa Williams, Untoasa Hardy, Untoasa Bosc și unele dintre soiurile de pere timpurii de vara care se coc la sfarsitul lunii iunie, începutul lui august.

Compotul de pere se poate prepara în două moduri:

  1. Compot de pere cojite:
    • Se spala și se curăță perele
    • Fructele mici se taie în jumatate, iar cele mari în patru și se curăță de seminte.
    • Perele curățate se înnegresc foarte ușor și din acest motiv trebuiesc puse imediat intro solutie de apa sarata (20g de sare de bucatarie la 1L de apă) în care se lasă cel mult 30min-40min.
    • Dacă perele sunt verzi, se pun direct în borcan și se acoperă cu sirop.
    • În cazul în care perele nu sunt bine coapte și au miezul tare, este indicat să fie blanșate timp de 10-15 minute. Blanșarea se face în apă fiartă în care se adaugă 1g de sare de lămâie la 1L de apă. După ce se răcesc fructele se pun în borcan cu sirop.
  2. Compot din pere necojite:
    • Pentru acest tip de compot se preferă perele cu coaja subțire.
    • Se spală perele, se taie și se scoate cotorul și semințele, și se aseaza în borcane.

Pentru a acoperi perele, se folosește un sirop cu diverse concentrații, în funcție de gradul de coacere a perelor și conținutul în zaharuri – 40% pentru perele coapte normal, 50% pentru cele mai verzi și 20% pentru perele răscoapte. Pentru un sirop cu concentrație 20% la 1L de apă se adauga 250g de zahăr (această cantitate de sirop este suficientă pentru 4 borcane pline cu pere). Pentru siropul cu concentrație 50%, la 1L de apă se adaugă 1kg de zahăr (pentru 6 borcane).

Durata sterilizării pentru compotul de pere depinde de soiul de pere și de modul în care au fost pregătite. Perele tari, neblanșate, se sterilizează 35min din momentul fierberii apei. Perele tari, blanșate, se sterilizează 30 min. Perele moi și mici se sterilizează 25 de minute. Din cauza sterilizării prelungite, perele prind o nuanță roz care poate ajunge până la roz închis, iar aspectul exterior al compotului se strică. Perele se colorează și atunci când compotul nu este răcit imediat după sterilizare.

Retete cu pere pentru iarna – Pere murate cu sare

Pentru acest gen de murături se folosesc pere bine coapte, dulci și fără părți lemnificate. Perele murate se prepară astfel:

  • Se spală perele bine și se șterg cu o țesătură de lână pentru a se îndepărta stratul ceros existent pe coaja fructului (operațiune obligatorie altfel lichidul nu poate pătrunde în interiorul perelor).
  • Fructele pregatite astfel se aranjează în borcane mari de sticlă, în oale smălțuite sau în cofe mici.
  • Peste fiecare strat de pere se presară boabe de muștar râșnite mare (500g la 10 kg de pere).
  • Vasele pline cu fructe se lasă 24 de ore la rece.
  • A doua zi se toarnă apă rece  cu sare (1 lingura cu varf la 1 l de apa) care trebuie să acopere fructele cu un strat de 5-6 cm.
  • Se acoperă vasele cu pergamet, se leagă cu o bucată de pânză și se lasă la loc răcoros și uscat.

După aproximativ 25-30 de zile murăturile sunt gata. Perele murate au gust plăcut, dulce-acrișor și se păstrează timp îndelungat.

Retete cu pere și oțet – Pere marinate

Pere marinate

Se aleg perele pârguite, cu aromă puternică, cu pulpă consistentă, se spală, apoi se scurg de apă. Se taie pe lung cu un cuțit inoxidabil și se curăță de coajă, de cozi și de cotoare (sâmburi). Cele care au pielița mai fină pot să nu fie cojite.

Imediat ce au fost cojite, bucățile de pară se pun în apă rece pentru a nu se înnegri. Perele mai tari se blanșează un minut sau două în apă clocotită, în care s-a pus sare de lămâie (2g la 1L de  apă). Fructele din soiuri mai moi nu se blanșează.

Se aranjează feliile de pară în borcane, dupa care se acoperă cu marinată fierbinte: 500g zahăr și 150ml oțet la 1,5 litri de apă. În fiecare borcan se adauga 2 boabe de cuișoare și 0,5g de scorțișoară (1 vârf de cuțit).

Borcanele se închid, apoi se așează în vasul de sterilizat. Se fierb 20 de minute după care se răcesc imediat cu apă rece.

Perele marinate se servesc ca garnituri la diverse mâncăruri. Marinata apoi se poate folosi la diverse sosuri și mâncăruri ca dressing deosebit.

Retete de gătit cu pere

Perele gătite sunt întâlnite în bucătăria orientală și cea asiatică. În china, supele cu ciuperci sunt adesea însoțite de pere. Și peștele este asezonat cu supa cremă de pere peste care fulgii de migdale pun accentul și textura mestecabilă.

Noi vă recomandăm două rețete de bază și vă încurajăm creativitatea:

Supa de pere

retete cu pere - supa de pere

Pentru supa de pere avem nevoie de 500 – 600 g de pere, 1 litru si jumatate de apa, 1-2 cuisoare, 40 g de unt, zahar si sare dupa gust, 150 g smantana. Se spala perele, se curata de coaja si de samburi si se pun cu apa la foc. Cand sunt fierte, perele se trec printr-o sita si se pun din nou la fiert. Dupa ce incepe sa clocoteasca, se adauga untul, cuisoarele, sare si zahar. Dupa vreo 10 minute, supa este gata si poate fi servita cu smantana.

Piure de pere

Piure de pere

Pentru reteta de piure de pere, se folosesc pere bine coapte. Perele se spala, se curata de coaja si de cotoarele cu seminte si se taie in bucati. Acestea se pun intr-o cratita emailata in care se pune un fund perforat sau o farfurie obisnuita pentru a nu se prinde in timpul fierberii. Se adauga putina apa, cat sa se acoperă perele. Se acopera cu un capac.  Perele se fierb incet la foc potrivit pana se inmoaie, după care se pun in borcane.

Borcanele se inchid cu capac, se pun in baie de apa la 80 de grade. Se fierb circa 40 de minute. Acest piure de pere poate fi folosit ca umplutura pentru prajituri, cu adaos de zahar, scortisoara, nuci, mac, alune, etc.

Cum se prepara vin de pere acasa

Deoarece perele au un continut scazut de acizi, vinul de pere are un gust fad, motiv pentru care este indicat sa se amestece cu mere acrisoare. Acestea dau un gust mai proaspat si il fac durabil.

Vin de pere natural
Sursa imaginii: FermentingForFoodies.com

Se spala perele si se dau prin razatoarea mare sau prin masina de carne, apoi se pun la presa. Sucul de pere si de mere poate fi obtinut si cu centrifuga electrica. Sucul de pere obtinut se indulceste cu 200 g de zahar la 1 l de suc, fara a se dilua cu apa. Se toarna sucul de pere indulcit in damigene in asa fel incat 1/10 din volumul vasului sa ramana neumpluta .

Se leaga gura damingenelor cu tifon sau se astupa cu vata si se lasa intr-un spatiu intunecat cu temperaturi de sub 18 grade. Dupa o saptamana, cand prima fermentatie e gata, se strecoara sucul de pere fiind astfel separat de drojdie, si se toarna in damingene ce se astupa cu dopuri cu furtun, al carui capat se scufunda in apa pentru ca sucul sa nu intre in contact cu aerul.

Vin de pere preparat acasa

Dupa aproximativ 5-6 saptamani vinul de pere se separa de drojdie si se toarna in damingene curate care se inchid bine cu dopuri imbracate in parafina.

Tragerea vinului de pere de pe drojdie

Vinul de pere, ca si vinul de mere are un gust placut cand este putin sifonat. Daca se doreste o acidulare naturala, la imbutelierea vinului de pere sau a vinului de mere se adauga in fiecare sticla cate o lingurita de zahar. Sticlele se astupa bine si se depoziteaza in camere racoroase. In urma fermentarii zaharului, vinul se sifoneaza si prinde un gust proaspat, foarte placut.

Sper că ți-au plăcut toate aceste rețete cu pere! Dacă vrei să știi cum se face uscarea perelor acasă, click aici: Uscarea fructelor pe cale naturala acasa – fructele verii, bucuria iernii.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

5 răspunsuri la „Perele bogate în zahăr natural – retete cu pere pentru fiecare”

  1. Avatar Bacos
    Bacos

    Bună aia cu vinul de pere! 🙂

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Daca ai fost atent, am si mentionat in titlu – retete pentru fiecare 🙂

  2. Avatar Maria
    Maria

    ingenioasa idea cu supa de pere!

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Delicioasa supa de pere 🙂

  3. Avatar ramonel
    ramonel

    Perele sunt niste fructe delicioase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *