Sucul proaspăt de castraveți este un tonic extraordinar. Sucul de castraveți este o băutură foarte alcalinizantă și hidratantă, bogată în nutrienți precum vitaminele A, C, K, magneziu, siliciu și potasiu. Are capacitatea de a curăța și detoxifica întregul corp, precum și de a ajuta la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi gastrita, aciditatea, arsurile la stomac, indigestia și ulcerul. Este, de asemenea, o modalitate ideală de a hidrata corect organismul, deoarece conține electroliți benefici care au capacitatea de a hidrata celulele și țesuturile, fiind mult mai eficient decât apa de băut.
Sucul de castraveți este, de asemenea, unul dintre cele mai bune diuretice naturale, ajutând la excreția toxinelor prin rinichi și ajutând la dizolvarea acumulărilor de acid uric, cum ar fi pietrele la rinichi și vezică urinară. Are capacitatea de a ajuta la reducerea edemului, balonării și umflăturilor în organism. De asemenea, are beneficii antiinflamatorii minunate de care pot beneficia semnificativ cei cu tulburări autoimune și neurologice, cum ar fi sindromul de oboseală cronică, fibromialgia, migrenele, anxietatea, depresia, zona zoster, eczema, psoriazisul, artrita reumatoidă, scleroza multiplă și lupusul.
Sucul de castraveți este, de asemenea, un remediu excelent pentru scăderea febrei la copii și convalescenți. Între 400 și 600 ml de suc proaspăt de castraveți se recomandă zilnic pe stomacul gol pentru a ajuta la hidratare și recuperarea organismului.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Castravetele – Scurtă descriere și Proprietati nutritive
Castravetele (Cucumis sativus in latina) este un tip de pepene ce provine din aceeasi familie ca si pepenele verde si dovlecelul. Are o forma cilindrica, iar lungimea variaza in functie de soi. Coaja castravetelui este asemanatoare cu cea a pepenelui verde si variaza de la verde la alb. In interior, pulpa foarte suculenta, este de un verde pal. Sucul de castraveti de gradina este adesea consumat intern pentru beneficiile sale, dar si extern, in cosmetica naturista.
Castravetele este o planta tropicala, insa este usor accesibila in cea mai mare parte a lumii. In cele mai multe culturi, castravetele este folosit pentru muraturi.
Castravetele are o cantitate impresionanta de apa (aproximativ 96%) care este in mod natural distilata. Asta o face superioara fata de apa obisnuita. Coaja de castravete contine un procent ridicat de vitamina A, deci nu trebuie indepartata.
Castravetele contine minerale alcaline si este o sursa excelenta de vitamina C si A (antioxidanti), acid folic, mangan, molibden, potasiu, sulf, cantitati mai mici din complexul de vitamine B, sodiu, calciu si fosfor.
Dupa cum se stie, multe persoane folosesc feliile de castraveti pentru ochi. S-a constatat ca acidul cafeic prezent in aceasta leguma ajuta la prevenirea retentiei de apa si atunci cand este aplicat local, ajuta la reducerea cearcanelor si a ochilor umflati.
24 de curiozități despre castraveți [SPOILER]
- Castraveții sunt printre cele mai vechi legume cultivate de om, cu dovezi că erau crescute în timpul civilizației sumeriene din Mesopotamia acum 4.000 de ani.
- Castraveții sunt clasificați ca fructe botanic, deoarece conțin semințe și provin din flori, dar sunt consumați și tratați ca legume în bucătărie.
- Planta de castraveți face parte din aceeași familie cu pepenii și dovlecii, familia Cucurbitaceae.
- Castraveții conțin în principal apă (aproximativ 96%), făcându-i foarte hidratanți și o alegere excelentă pentru zilele calde de vară.
- Există sute de soiuri de castraveți cultivate în întreaga lume, de la castraveți pentru consum proaspăt la cei utilizați pentru murături.
- Castraveții pot fi găsiți în diferite culori, inclusiv verde, alb și galben.
- Planta de castraveți are o creștere rapidă și poate fi cultivată în sol sau în ghivece, fiind o opțiune populară pentru grădinarii amatori.
- Castraveții sunt originari din Asia de Sud și au fost aduși în Europa de către romani, care i-au răspândit pe tot continentul.
- Castraveții au fost utilizați de-a lungul istoriei pentru proprietățile lor medicinale, inclusiv pentru calmarea arsurilor solare și pentru reducerea inflamațiilor.
- În secolul al XVII-lea, castraveții erau atât de apreciați în Franța încât regele Ludovic al XIV-lea a cerut să se cultive castraveți în grădinile palatului său.
- Există și varietăți de castraveți fără semințe, numite castraveți partenocarpi, care sunt crescuți pentru consumul în stare proaspătă.
- Cuvântul “castravete” provine din limba latină “cucumis”, care înseamnă “legumă plantată în grădină”.
- Pe lângă consumul alimentar, castraveții au fost utilizați în cosmetică și îngrijirea pielii pentru efectele lor de răcire și hidratare.
- În unele culturi asiatice, castraveții sunt utilizați în ritualuri religioase și ceremonii speciale.
- Castraveții sunt o sursă bogată de vitamine, minerale (în special electroliți) , inclusiv vitamina K, vitamina C, potasiu și magneziu.
- În lumea antică, castraveții erau considerați un simbol al fertilității și erau utilizați în ritualuri de fertilitate.
- În anumite părți ale lumii, castraveții sunt fermentați pentru a obține diverse tipuri de murături, cum ar fi castraveții murați coreeni sau japonezi.
- Castraveții au fost primul produs vegetal crescut în spațiul cosmic în anul 1973, când astronauții din cadrul misiunii Skylab 3 au cultivat castraveți în spațiu.
- În unele țări, castraveții sunt utilizați în terapii alternative și medicina tradițională pentru a trata diferite afecțiuni.
- Castraveții pot fi preparați într-o varietate de feluri, de la salate și murături la sucuri și smoothie-uri.
- În timpul vechi, castraveții erau folosiți ca remedii pentru combaterea stresului și a oboselii, fiind consumați pentru a îmbunătăți starea de spirit.
- Cuvântul “castravete” este folosit în multe limbi europene, având o origine comună.
- În unele culturi, frunzele de castraveți sunt folosite ca remedii tradiționale pentru diverse afecțiuni.
- Planta de castraveți poate fi cultivată în diferite tipuri de sol, de la solul argilos până la cel nisipos.
Beneficii pentru sanatate ale consumului de castraveti si a sucului de castravete
Cei mai multi oameni nu sunt constienti de imensele beneficii asupra sanatatii a consumului de castravete si ar evita consumul acestuia atunci cand este posibil. Castravetele proaspat ar putea uneori avea un gust fad pentru unii, insa calitatile de reducere a starii de sete si de racire a organismului sunt de netrecut cu vederea. Mai mult, castravetele actioneaza ca un antioxidant atunci cand este consumat impreuna cu alimente prajite sau preparate pe gratar.
Iata o lista cu o parte din beneficiile pentru sanatate a castravetelui:
- Scapa de aciditate cu sucul de castraveti. Alcalinitatea mineralelor din sucul de castraveti ajuta efectiv la reglarea Ph-ului sanguin, neutralizand astfel aciditatea. Sucul de castraveti este un calmant natural in tratamentul ulcerelor gastrice si duodenale.
- Sucul de castraveti recomandat pentru tensiune arteriala. Ca si sucul de telina, cel de castravete poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale datorita mineralelor si a sodiului.
- Tesuturi conjunctive sanatoase cu sucul de castraveti. Excelenta sursa de siliciu, castravetele contribuie la dezvoltarea normala a tesuturilor conjunctive din corpul nostru – oase, muschi, cartilaje, ligamente si tendoane.
- Sucul de castraveti are efect de racire. Pe timp de canicula, bea un pahar de suc de castraveti cu telina deoarece ajuta la normalizarea temperaturii corpului.
- Sucul de castraveti este diuretic. Pentru rinichi, sucul de castraveti este un excelent diuretic, eliminand toxinele prin urinare. Acest lucru ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi.
- Scapa de febra cu suc de castraveti. Sucul de castraveti este bautura perfecta care lupta impotriva febrei.
- Sucul de castraveti recomandat in inflamatii. Castravetele ajuta la eliminarea acidului uric care cauzeaza inflamarea articulatiilor. Atunci cand se consuma castravete in mod regulat, el curata toxinele acumulate la nivelul articulatiilor. Pot aparea dureri deoarece se elimina acidul uric. Aceasta inseamna ca ajuta si in cazul altor conditii inflamatorii, cum ar fi artrita, astmul si guta.
- Sucul de castraveti sustine cresterea parului. Continutul de siliciu si sulf din sucul de castraveti il face deosebit de util in stimularea cresterii parului. Bea suc de castraveti cu morcov, salata sau in amestec cu suc de spanac.
- Sucul de castraveti elimina cearcanele. Unele persoane se trezesc dimineata cu cearcane, probabil datorita retentiei de apa in organism sau din lipsa somnului. Pentru a reduce vizibil cearcanele, se pun pe ochi 2 felii de castravete timp de 10 minute.
- Sucul de castraveti este util in afectiuni ale pielii. Cantitatea mare de vitamina C si antioxidanti din castravete il fac un ingredient important in multe creme de frumusete ce trateaza eczeme, psoriazis, acnee, etc.
- Sucul de castraveti atenueaza arsurile solare. Atunci cand stai prea mult in soare si apar arsuri la nivelul pielii, foloseste suc de castravete direct pe zona afectata, oferind astfel un efect de racorire, dar si de vindecare.
- Sucul de castraveti este recomandat in retentie de apa. Sucul de castraveti restabileste nivelul de hidratare a celulelor organismului, reducand astfel retentia de apa.
Castravetii slabesc – Dieta cu castravete
Cura cu sucul de castraveti, miere, lamaie, radacina de ghimbir si menta ajuta la slabit.
Aceasta bautura este foarte usor de pregatit si ofera beneficii incredibile asupra sanatatii generale a organismului. Lamaia, ghimbirul si castravetele ajuta la eliminarea toxinelor din organism, ajutand la slabit.
Ingrediente pentru limonada cu castravete si ghimbir:
- o lamaie sau lime
- jumatate de castravete mare
- 5 cm radacina ghimbir
- cateva frunze proaspete de menta
- 200 ml de apa
Pentru a prepara aceasta bautura, trebuie tinuta lamaia si castravetele in apa cu bicarbonat pentru 10 minute, apoi spalate sub jet de apa. Se spala frunzele de menta si ghimbirul. Se taie ingredientele in felii, fara a indeparta coaja si se adauga frunzele de menta. Se lasa amestecul sa stea peste noapte. Poate fi consumat in dimineata urmatoare, pe stomacul gol. Se adauga gheata si miere de albine dupa gust.
Cum se prepara sucul de castraveti
Un suc de castravete preparat cat mai simplu, in blender sau in storcator, poate fi consumat in doua feluri:
- intern – de exemplu poti sa bei un pahar de suc de castravete sau îl poți adăuga în sucurile verzi;
- extern – sucul de castravete are proprietati deosebite asupra refacerii pielii si cresterii parului.
Daca nu ai blender sau storcator, poti sa dai castravetii pe razatoare, si cu ajutorul unui tifon storci zeama din ei.
Zeama de la castravete este un element fantastic pentru piele, destul de ieftin si usor de preparat. Atat castravetele, cat si pielea, au acelasi nivel de hidrogen! Din acest motiv este usor pentru castravete sa mascheze toate problemele pielii.
Sucul de castravete ajuta la calmarea si catifelarea pielii. Senzatia racoritoare ce apare dupa aplicare, este cea care te face sa te relaxezi in cel mai scurt timp. Relaxarea se realizeaza datorita substantelor specifice continute de castravete.
Trebuie să curăț castraveții?
Nu, există mulți nutrienți în coaja castraveților. Cu toate acestea, dacă alegi să cumperi castraveți, este important să-i speli foarte bine. Doar dacă simți că e prea mult cu tot cu coaja, poți să o îndepărtezi, deși vei arunca niște nutrienți prețioși.
Pot face suc de castraveți din timp?
Cel mai bine este să bei sucul de castraveți imediat după stoarcere, din acest motiv este recomandat să nu faci mai mult suc decât bei o singură dată. După 15 de minute de la stoarcere, începe să piardă din nutrienți, iar după mai multe ore deja se pierde destul de mult.
Da, poate fi păstrat la frigider, însă dacă îl consumi proaspăt preparat și la temperatura camerei, atunci e mai mult decât perfect și te vei beneficia de toate proprietățile minunate ale acestui suc.
Pot să mănânc doar castraveți în loc să-i transform în suc?
Motivul pentru care facem suc de castraveți este acela că îndepărtarea pulpei duce la obțineerea unor beneficii puternice de vindecare, în special pentru oricine are o boală cronică.
Consumul de castraveți în sine este util și chiar recomandat. Chiar dacă îi incluzi în dieta ta, trebuie să știi că sucul este preparat dintr-o cantitate mai mare de castraveți decât mănânci în mod normal, este mai ușor de asimilat de organism și mult mai potent.
Suc de castravete – Zeama care nu trebuie sa lipseasca din orice tratament de cosmetica naturista
Incearca sucul de castraveti pentru o piele fericita!
Folosind doar suc de castravete poti ajuta in tratarea multor afectiuni ale pielii. Castravetele trebuie sa devina elementul folosit zilnic ca si produs de cosmetica naturista. Zeama castravetelui este un ingredient deosebit in mastile faciale naturiste pe care ti le poti aplica oricand si in amestec cu orice fruct. Pentru ten, sucul de castraveti face adevarate minuni.
Foloseste castravetele in sucurile pe care le bei si in salatele pe care le consumi, astfel contribui pozitiv din toate directiile asupra pielii, asupra intregului organism.
Datorita efectului de racorire, castravetele este ca o bagheta magica pentru cele mai multe probleme care apar la nivelul pielii. Proprietatile de curatare si de hidratare sunt benefice pentru sanatatea pielii, care devine supla si moale. Efectele de vindecare a pielii se pot observa la scurt timp de la aplicarea sucului de castravete direct pe piele, si in timp, ca urmare a consumului intern.
Consumat in mod regulat, sucul de castravete iti va face pielea sa radieze de fericire. Nu fac o reclama la un produs de pe rafturi. Vreau sa te conving ca daca il folosesti proaspat, sub forma de suc sau felii de castravete, el te ajuta enorm in procesul natural de infrumusetare a tenului.
Sucul de castravete pentru o stare de bine!
Te va face pe tine sa radiezi intru totul, deoarece are efecte externe miraculoase, precum si interne. Sucul de castraveti iti confera mai multa energie, pofta de viata si stare de bine, daca este consumat dimineata, cu tot cu coaja.
Daca bei zilnic un pahar de suc de castravete, asta ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Prin procesul de detoxifiere, renunti la toxine si primesti in schimbi minerale si sodiu natural.
Datorita retentiei de apa in organism, pot aparea mai multe efecte neplacute: cearcane, dureri articulare. Consuma suc de castravete in cura de 7, 21, 40 de zile, si vei elimina surplusul de apa din organism, chiar si acidul uric.
Afla care sunt cateva dintre efectele benefice ale consumului de castravete si nu ezita sa il consumi cat mai des posibil, in stare cruda, pentru a beneficia la maxim de calitatile sale!
Daca vrei sa fii frumoasa si luminoasa, atunci aceasta leguma are secretul!
Sfaturi de depozitare si de consum
Alege castravetii care sunt de un verde inchis la culoare si fermi la atingere. Evita-i pe cei galbui si vestejiti. Castravetii mai subtiri au de obicei mai putine seminte fata de cei mai grosi.
Pentru a pastra prospetimea castravetilor, pastreaza-i in frigider. Castravetii feliati trebuie pastrati in frigider intr-un vas etans si consumati intr-o zi, maxim doua.
Pentru a beneficia la maxim de calitatile castravetilor, consuma-i in stare proaspata, cruzi, in salate sau sub forma de suc!
Sucul de Castravete – Contraindicatii
Daca este posibil, cumpara castraveti organici. Altfel risti sa cumperi castraveti ceruiti sau cu pesticide. Daca nu gasesti castraveti bio, curata coaja inainte de consum sau tine-i 10 minute in apa cu bicarbonat de sodiu.
Exista persoane care sunt alergice la castraveti. In special persoanele care au probleme cu fierea au o incompatibilitate cu castravetii, motiv pentru care ar trebui sa reduca consumul acestora.
Sa ne citim cu bine si data viitoare, dar până atunci mai sanatosi sa fim!
Lasă un răspuns