Cel mai banal şi cel mai frecvent utilizat, cel mai ieftin şi cel mai acceptat de societate drog este alcoolul, unul din factorii determinanţi ai hepatitelor cronice, cancerelor digestive , accidentelor de circulaţie sau afecţiunilor cardio-vasculare. Dependenta de alcool apare frecvent la persoanele introvertite, care au diverse complexe psihice. Acestea încep prin a bea în mod repetat cantităţi mici de alcool, cu sau fără motiv, având iluzia că pot bea fără a ajunge în stare de ebrietate. Ce înseamnă şi cum poate fi prevenită dependenta de alcool, a fost şi rămâne una din problemele actuale.
Aproximativ 90% din cantitatea de alcool ingerată se transformă în bioxid de carbon şi apă, formă sub care este eliminat prin plămâni, rinichi şi transpiraţie. La nivelul ficatului însă el este metabolizat, rezultând acetaldehida -produs extrem de toxic. De aceea consumul de alcool are efecte de scurtă durată şi efecte de lungă durată asupra organismului.
De scurtă durată este intoxicaţia acută voluntară cu alcool. Un alt efect este intoxicaţia alcoolică supraacută care apare la persoanele ce consumă în scurt timp cantităţi mari de alcool sau la copii. Astfel individul poate intra rapid în stadiul comatos, colaps circulator sever care poate duce la deces.
Alcoolismul cronic determină dependenta de alcool, dezvoltă tulburări neuropsihice, afecţiuni metabolice, scăderea imunităţii şi impotenţă. Ficatul poate fi uşor îmbolnăvit de către alcool. Apoi pot apare tulburări de vedere şi de auz, pierderea coordonării şi a vitezei de reacţie. Nici aparatul cardiovascular nu rămâne neafectat de consumul de alcool: hipertensiune, aritmii, cardioşatie ischemică şi accidente cerebrovasculare sunt numai câteva din afecţiunile care sunt provocate de alcoolism.
Indiferent de vârstă şi de sex, consumul de băuturi alcoolice poate provoca apariţia cirozei hepatice caracterizate de distrugerea progresivă a ţesuturilor hepatice, proliferarea ţesuturilor scleroase şi a nodulilor de regenerare.
Şi în plan subtil consumul de alcool produce modificări; astfel la nivelul aurei se produce o dilatare aurică, persoana se manifestă conform pornirilor afective, devenind pentru început euforic, pentru ca în final să se manifeste violent. Alcoolul nu poate fi considerat antidotul tensiunilor acumulate în plan subtil, ci doar înlocuieşte furia, mânia- toxice endogene cu un toxic exogen
Manifestările alcoolului
Pacienţii cu afecţiuni cronice ale ficatului, dependenţi de alcool, pot prezenta stări de agitaţie, anxietate, mergând până la delirium tremens, formă severă a sindromului de sevraj. Acesta se instalează în perioadele de absinenţă, în care nu beneficiază de tratament de dezintoxicare, tratament psihologic, susţinere din partea familiei.
Cum tratăm dependenta de alcool sau alcoolismul
Primul pas în tratarea alcoolismului şi a tulburărilor funcţionale şi organice generate de acesta este conştientizarea dependenţei de alcool. Tratamentul “antialcool” necesită un efort susţinut din partea pacientului , în sensul evitării anturajului şi obiceiurilor asociate cu consumul de alcool, cafeaua şi tutunul. O alimentaţie echilibrată şi practicarea unui sport în funcţie de starea sănătăţii, sunt alte suporturi în tratamentul alcoolicului. De asemenea psihoterapia, tratamentul homeopatic individualizat în funcţie de particularităţile pacientului, reflexoterapie şi curele de dezintoxicare alopate sau naturiste sunt alte metode pentru ajutorarea unui alcoolic.
Produse naturale în lupta cu dependenta de alcool
Pentru persoanele lipsite de voinţă sau ale căror încercări de renunţare la alcool au eşuat este recomandat tratamentul cu Fito-Antialcool. Produsul care poate fi administrat cu sau fără voia pacientului, fără efecte secundare negative, chiar dacă se continuă consumul de alcool în timpul tratamentului. Acesta induce o indiferenţă faţă de alcool, stimulează pofta de mâncare, înlătură insomnia, agitaţia, ameliorează afecţiunile cardiovasculare şi hepatice.
Tratamentul pe care îl face un alcoolic poate fi asociat cu ceaiuri cu acţiune purificatoare: brusture, păpădie, cicoare, fumariţă, ţintaură, frunze de mesteacăn, sânzâiene.
În caz de dependenta de alcool, se mai poate administra timp de o săptămână câte un pahar de apă de argilă, zilnic.
În funcţie de leziunile organice asociate cu dependenta de alcool, se folosesc plante cu tropism:
- pentru stomac – gălbenele, sunătoare, obligeană;
- pentru ficat – pedicuţă, armurariu, sulfină;
- pentru aparatul cardiovascular – talpa gâştei, păducel, valeriana.
Consumul de alcool afectează tinerii
Consumul de alcool afectează în proporţie îngrijorătoare adolescenţii. Băuturile răcoritoare cu conţinut scăzut de alcool sunt atrăgătoare prin ambalaj şi prin asocierea cu sucuri de fructe. Sunt un real pericol pentru tineri, consumul frecvent al acestor băuturi provocând dependenta de alcool, iar alcoolul, în esenţa lui creşte frecvenţa îmbolnăvirilor, scade randamentul intelectual, distruge relatii, prietenii, familii.
Lasă un răspuns