Un atac de panica nu te poate ucide. Afla cum poti sa il previi!

Timp de citire estimat: 10 minute


dieta pentru a reduce un atac de panica

În general, simptomele unui atac de panica apar brusc, fără nici o cauză aparentă. E important să știi care sunt acestea pentru a le gestiona cu ușurință.

Stii care sunt simptomele si semnele unui atac de panica la adulți, adolescenți și copii?

Simptomele unui atac de panica pot include

  1. bătăi puternice ale inimii (palpitații);
  2. dureri în piept;
  3. stomac deranjat;
  4. amețeli, greață;
  5. dificultăți de respirație, o senzatie de sufocare;
  6. furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor;
  7. frisoane;
  8. tremur și agitație;
  9. senzații de vis sau distorsiuni perceptuale;
  10. teroare, un sentiment că ceva inimaginabil este pe cale să se întâmple și nu ești în stare să te împotrivești sau să faci ceva;
  11. o nevoie de a scăpa;
  12. nervozitate în legătură cu posibilitatea de a pierde controlul și de a face ceva jenant;
  13. frica de moarte.

Deși durata unui atac de panica poate varia destul de mult, de obicei durata depaseste 10 minute și este una dintre cele mai dureroase momente sau stări pe care o persoană le poate experimenta. Simptomele atacului de panică se pot asemana foarte mult cu cele ale unui atac de cord . De obicei, cei mai mulți oameni care au un atac de panica vor avea și altele.

O serie de alte probleme emoționale pot avea ca simptom un atac de panica. Unele dintre aceste boli includ tulburările de stres posttraumatic ( PTSD ), schizofrenia și intoxicațiile sau renuntarea la anumite medicamente sau droguri.

Plante medicinale pentru atacurile de panica si anxietate

O serie de studii au confirmat deja că mușețelul , sunătoarea și rădăcina de valeriană por reduce considerabil simptomele unui atac de panica sau a stării de anxietate. Aceste plante sunt eficiente în cazurile ușoare de anxietate și nu vor fi de foarte mare ajutor în cazurile de atac de panica acut.

Ceaiul de mușețel este recomandat datorită efectului său sedativ, în special în cazul în care anxietatea îți dereglează somnul. Sunătoarea este și ea indicată sub formă de infuzie, datorită efectului de relaxare a sistemului nervos. Valeriana este indicată atat sub formă de infuzie, însă cele mai bune
efecte vor fi obținute cu tinctura de valeriana (sau extract hidroalcoolic) care poate fi consumată alături de un ceai la alegere (30-40 de picături întro cană de ceai).

Suplimente si vitamine pentru atac de panica

Cercetătorii au descoperit că magneziul este necesar pentru a disipa efectele stresului traumatic, care poate apărea de la episoade intense de frică sau anxietate. Magneziul ajută la anularea atacurilor de panica prin crearea unor noi modele de răspuns a creierului, fără a fi influențate de teamă sau anxietate.

Dacă ai posibilitatea, fa un test de sânge și verifică dacă nu cumva ai un deficit de magneziu. Dacă ai, ia în considerare administrarea unui supliment de magneziu. Ai putea fi surprins de rezultate!

Acizii grași Omega 3 se pare că reduc efectele de stres și anxietate. Consumă mult alimente bogate în omega 3: pește, semințe de cânepă, lapte proaspăt (nefiert, nepasteurizat), brânzeturi, ouă, orez sălbatic, nuci, semințe de in, fasole.

GABA este prescurtarea de la acidul gamma-aminobutiric, și rolul său în organism este de a calma nervii din sistemul nervos central. Stresul pe termen lung poate interfera cu producția acestui neurotransmitator, și, în caz de deficiență, poți experimenta un comportament maniacal, alcoolism, anxietate sau nepăsare. Alte simptome ale deficitului de GABA includ: dureri de cap, palpitații și libido scăzut. În acest caz, este foarte indicat să consumi cât mai multe alimente care cresc producția de acid gamma-aminobutiric: nuci, banane, broccoli și spanac, citrice si tărâțe de orez. De asemenea, consuma cât mai mult ceai verde.

Elimină alimentele care declanșează un atac de panica

Multe persoane raportează cafeina ca fiind un declanșator de panică mare. Alții spun că glutamina este mai puternică. Este posibil să ai o sensibilitate sau alergie la anumite alimente, care pot provoca atacurile de panica. Cu siguranta unele alimente fac atacurile de panică sa se manifeste mai puternic.

O modalitate bună de a afla este aceea de a scrie un jurnal alimentar – o listă cu alimentele pe care le mănânci în fiecare zi. Vezi dacă există vreo posibilă legătură între dietă și atacurile de panica sau anxietate. Dacă găsești vreo legătură, elimină sursa și vezi ce se întâmplă (însă nu te aștepta ca minunea să apară după o zi după ce ai eliminat acel aliment din alimentație).

După cum am spus mai sus, cofeina este una dintre cele mai des intalnite cauze ale unui atac de panica si anxietate. Consumul de cofeina creste tensiunea arteriala, bataile inimii si supune corpul unei intregi stari de agitatie. Prea des se intampla sa cautam o doza de energie care vine de la o ceasca de cafea. Ne fortam sa lucram mai mult, si mai mult si nu mai lasam timp corpului sa se odihneasca sau sa se curete.

Cafeina este cel mai utilizat drog legal la scara larga, si consumul ei este in crestere. In ziua de azi este foarte normal sa vedem cum oamenii consuma multa cafea si alte bauturi energizante (nu ma refer la cele preparate din fructe proaspete care au un efect revitalizant asupra intregului organism) pentru cateva ore de maxima energie.

Oricum ar fi, acest consum zilnic nu este prea sanatos, in special pentru persoanele sensibile la cresterea adrenalinei. Cel mai indicat ar fi sa elimini cafeaua daca esti predispus la atacuri de panica si anxietate. Nu faci decat sa torni gaz pe foc. Cafeaua poate fi foarte usor inlocuita cu un ceai. Daca in prezent consumi cantitati mari de cafea, ar fi indicat sa scazi doza si sa renunti treptat, astfel incat organismul sa se adapteze la schimbare si sa nu intre in stare de soc.

Elimina zaharul, alcoolul si alimentele bogate in amidon

Zaharul este un alt declansator al unui atac de panica destul de frecvent. Cele mai multe produse de patiserie si nu numai contin foarte mult zahăr . Creșterea și scăderea zahărului din sânge poate declanșa anxietate si atacuri de panica . Indicat ar fi sa eviti dulcegariile și sa gasesti un mod mai sanatos de a stimula energia, cum ar fi fructele care aduc un aport important de zahăr natural .

De asemenea, ar trebui să se evite consumul de alcool . Alcoolul se transformă în zahăr, crescand si scazand nivelul de glicemie si lasand in urma o stare de nervozitate care se pastreaza chiar si în ziua următoare .

Alimentele bogate in amidon pot , de asemenea, fluctua nivelul zahărului din sânge, de aceea este indicat un consum cat mai scazut al alimentelor cu un continut ridicat de amidon, cum ar fi cartofii, orezul , pâinea și pastele.

Alimente care ajuta persoanele ce se confrunta cu un atac de panica

Anxietatea și atacurile de panică au fost întotdeauna considerate a fi condiții psihice , asa-i?

Greșit . O noua cercetare a constatat ca anxietatea și depresia pot proveni de fapt din intestin. De aceea, atât de mulți oameni suferă de Sindromul de colon iritabil și de anxietate , în același timp . O dieta sanatoasa va fi cu siguranta , si repet, cu siguranta , un mod de a depasi starile de anxietate si atacurile de panica .

Știm cu toții ce inseamna o dieta sanatoasa, deci, fara scuze! Redu consumul de zahar, grasimi, carne – cat de mult poti, și consuma cat mai multe legume și fructe.

O dieta echilibrata nutritiv ajuta la reducerea simptomelor specifice unui atac de panica. Un atac de panica este un episod de frica intensa, care vine brusc, de multe ori fără nici un motiv aparent. Schimbarile de dieta pot ajuta, de asemenea, la prevenirea sau la minimalizarea simptomelor.

dieta pentru a reduce un atac de panica

Dieta echilibrata si potrivita pentru persoanele care au atacuri de panica

Fructele si legumele sunt principalele surse de antioxidanti – substante nutritive care ajuta organismul sa se protejeze de boli si infectii . In concluzie, fructele si legumele ar trebui sa fie cea mai importanta sursa de hrana zilnica.

Cerealele integrale sunt boabele care și-au păstrat proprietatile nutritive , fibrele și conținutul de proteine în timpul procesării alimentelor. Ca urmare , cerealele integrale se digera mai lent decât produsele din cereale procesate, cum ar fi faina alba. De asemenea, au un impact pozitiv asupra nivelului de zahar din sange. Ai in vedere acest lucru si introdu in dieta ta cereale integrale, fulgi de ovăz , orezul brun , quinoa, orz decojit si tarâte.

Produsele lactate , cum ar fi laptele (nefiert) , iaurtul si branza , sunt surse importante de calciu , vitamina D si proteine. Acestea ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange . Produsele lactate conțin, de asemenea, triptofan, un aminoacid care ajută creierului sa produca substanțe chimice asociate cu o stare de calm.

Terapiile de relaxare utile in caz de atac de panica

Masajul , yoga , reiki , meditația – sunt nu doar o modalitate de distracție, ci si o metoda de relaxare. Dacă poți beneficia de un masaj de relaxare cel putin o dată pe săptămână atunci este perfect . Meditația este foarte utila. Dacă ai timp pentru ea, este deosebit de eficace atat in caz de atac de panica, cat si in alte afectiuni.

Toate aceste terapii ajuta printr-o stare de comfort psihic. Ajuta la eliberarea unor hormoni – cum ar fi serotonina, care sunt responsabili cu o stare de bine, de fericire. Aceste tehnici au beneficii uimitoare asupra starii generale de sanatate. Ajuta corpul sa faca fata la momentele stresante, astfel prevenind atacurile de panica .

Tehnici de respiratie care te ajuta sa previi un atac de panica

Exista exercitii specifice de respiratie si tehnici care pot fi foarte utile atunci când te simți anxios. Practicarea lor zilnica poate reduce într-adevăr simptomele specifice unui atac de panica. Incearca macar! Ai exemplu in continuare 2 tehnici de respiratie destul de simple.

Tehnica de respiratie

Iata o tehnica foarte simpla de respiratie. Este usor de retinut, pentru data viitoare cand un atac de panica bate la usa ta. Aceasta te va scuti de tensiunea din zona gatului si a pieptului. Inspira pe nas – moderat (o respiratie nu foarte adâncă) – încet. Fa o pauză și ține aerul in interior pentru doar o secundă. Apoi lăsa-l sa iasa incet pe gura. Secretul sta in expiratie. Aceasta trebuie sa fie cat mai lung posibila.

Fii atent la fiecare secunda a expiratiei – mai ales la acel moment in care procesul s-a terminat si apare acel moment tăcut, înainte de inhalatia următoare. Pe măsură ce repeti acest lucru pentru a doua oară – priveste in jurul tau si la ceea ce se intampla in jur – in liniște. Poți repeta acest lucru de 3-5 ori, până când simti ca întregul corp este relaxat.

Exercitiu de respiratie

Un alt exercitiu mai avansat de respiratie pentru când ai nevoie de el. Acesta se face stând pe un scaun, cu spatele drept si mainile libere în poală. Închide ochii si inspira pe nas încet și profund, până numeri mental pana la 4. Împinge afară abdomenul atunci când inspiri, astfel incat să se umple cu aer mai intai plămânii. Țineți respirația, timp in care numeri pana la 7. Apoi expira ușor pe gura pana ajungi sa numeri pana la 8. Este ușor să-ti amintesti acest exercitiu astfel: 4-7-8! Poți face 10 – 12 runde ca pentru un începător. Acest exercitiu iti va relaxa mintea, muschii si iti va echilibra emotiile.

Limiteaza timpul petrecut pe Facebook si pe alte retele sociale pentru a evita un atac de panica

Este OK să utilizezi Facebook-ul pentru a păstra legătura cu prietenii, din când în când. Dar, când Facebook devine “o dependenta” (cei care sunt dependenti se stiu deja), este dificil de observat modul în care sunt “promovate” sentimente de singurătate, incredere in sine scazuta, gelozie, insecuritate și sentimente de inadecvare. Toate vor conducere la o stare de anxietate.

Limitarea timpului pe Facebook este una dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta mentala in general.

Iti doresc sa te eliberezi de orice frica si sa fii fericit, asa vei scapa de atacurile de panica, anxietate, depresie si alte probleme!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

8 răspunsuri la „Un atac de panica nu te poate ucide. Afla cum poti sa il previi!”

  1. Atacul de panica l-am simtit pe pielea mea , incepind de la virsta de 12 ani cind a trasnit la noi in casa sa declansat, a trasnit in casa si la o saptamana a trasnit a doua oara, evident eram in casa, a doua oara cind a trasnit eram pe pat si se afla o priza de curent linga pat, cind a trasnit a iesit o flama din priza si m-a atins flama pe picior, am fost paralizat pe partea stinga a piciorului timp de vreo ora dupa care mi-am revenit, acesta a fost socul care ma pus pe ,, butuci,, am urmat un tratament cu vitamine si mi-am revenit, vitaminele au fost: A,B,C,D, si de asemenea lecitina mi-a recomandat medicul. Au trecut de atunci anii si nu am mai avut nici un atac de panica pina cind am plecat militar, militaria in Bucuresti anul 1976 -78 am prins cutremurul din martie 77, acela ma pus din nou pe ,, butuci,, pentru ca eram obligati sa lucram cu cadavre pe la institutul medicolegal, pe sub darimaturi si m-a slabit psihic enorm, am avut in perioada armatei o singura data atac de panica si am trecut cu bine de armata, m-am eliberat si in urmatorul an trecind pe un pod peste un riu a trecut un camion si s-a balansat podul, atunci eu am crezut ca e cutremur, si nu a durat decit citeva secunde si sa declansat atacul de panica, dar de data aceasta cu o intensitate foarte puternica si de durata, am crezut ca mor, ma tinea atacul 10 – 15 minute ma lasa, si dupa 30 minute din nou, asa sa repetat timp de citeva zile in care nu am mai rezistat si m-am prezentat la medic, am urmat tratamente doar cu vitamine A B C D si de asemeni ginsengtonic, cred ca ginsngtonic sau radacina vieti cum se mai spune m-a pus pe picioare , dar trebuie sa fie ginsengtonic original, nu pirat !

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Multumim pentru ca ti-ai povestit experienta ta cu noi. Deci, suplimente cu vitamine si ginseng tonic au fost ajutoarele tale. Eu raman la aceeasi parere, atacul de panica este o reactie a organismului in cazul unor stimuli exteriori. Reactia devine violenta si pune stapanire pe sistemul nervos central astfel se creeaza panica. Atacul de panica survine in urma unor traume emotionale si ele se aplica gradat, pas cu pas, pe fondul unui stil de viata defectuos, unde alimentatia nu este bogata si diversa. Chimic vorbind, si cand te gandesti la mare si cum te scalzi in apa si cum te lovesc valurile, produce o anume reactie chimica in creier. In lipsa unor anume minerale, enzime, vitamine din organism, nu esti capabil sa indeplinesti anumite functii pe care altii sunt capabili sa o faca. In cazul tau Andrei eu cred ca toata viata te-a pregatit pentru a suferi de atacuri de panica. Inainte de 1990 nici nu se prea vorbea de diete si alimentatie sanatoasa. Medicamente naturiste? Nici vorba! Prea putine solutii aveai! Acum insa, parca totul este mai clar, mai deschis, mai divers. Alege un stil de viata sanatos, o alimentatie bazata pe fructe si legume, si nu vei suferi. Cu fiecare compromis te duci mai aproape de suferinta. Chiar si faptul ca stai intrun oras aglomerat plin cu masini si respiri un aer toxic sarac in oxigen, este un compromis pe care il faci ca sa te imbolnavesti curand!

      Multa sanatate!

  2. de ucis nu te ucide,dar e naşpa ptr. cei din jur!

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      “e naspa” si pentru cel care sufera de atacul de panica. Este o suferinta puternica, si doar cu pace si liniste interioara se poate depasi. Dar unii pot incerca si calea medicamentoasa daca nu vor terapii neconventionale.

  3. Avatar Cristea

    Buna seara. Costy, inainte de a ajunge la un psiholog, consulta medicul de familie. El trebuie sa stie unde sa te trimita. Trebuie eliminate eventualele afectiuni, daca se dovedeste ca nu ai nimic organic, ramane doar factorul psihologic. Poate sa fie somatic si atunci doar un psiholog te poate ajuta sa descoperi ce este si sa te invete sa treci peste. Sanatate!
    Imi poti scrie pe psih.cristinacristea@yahoo.com

  4. Avatar alexandra
    alexandra

    foarte bun articol!

  5. Avatar costy stoica
    costy stoica

    Ma numesc costy am 40 de ani am avut doua saptamani de stres si nervi incordati la maxim si am ramas cu dureri de cap si vederea afectata mi-am pierdut si echilibrul putin,am ameteli am avut atacuri de panica repetate si de atunci au trecut 6 luni si nu mi-am revenit inca sunt ingrijorat im-i amoarte de la sprancene in jos ochiul sting si coboara pe langa nas pe partea stanga pana la buza,cred ca mi sa afectat si vederea si nu mai sunt eu cel dinainte,miam facut si tomografie la cap mi sa spus ca totul este normal si ca nu am nimic, miam facut analize la sange au zis ca nu am nimica nu stiu ce sa mai fac pentru ca nu ma simt bine,de atunci am probleme si cu somnu adorm foarte greu cateodata iau cate un diazepam ca sa pot sa dorm ,dorm 4-5 ore si ma trezesc si nu mai pot sa adorm stau treaz dimineata plec la sevici ma simt obosit nu am chef de munca nu sunt concentrat la meseria care o fac mai sunt si electrician lucrez cu curentu .Va rog daca ma puteti ajuta cu un tratament sau sa-mi spuneti ce trebuie sa fac.VA MULTUMESC…

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Jorjette ti-a pregatit aici un articol destul de stufos si bine documentat. Parerea unui specialist se pare ca deja o ai, eu ti-as recomanda cu incredere sa iti verifici alimentatia. Nu prea cred faza cu analiza la sange si cum ca nu ai nimic. Este imposibil!

      Consulta un nutritionist pentru ca ceea ce ai patit se pare ca are cauze in lipsa unor minerale si vitamine din organism. Stresul a fost cel care a declansat problema dar nu este cauza! Elimini stresul dar trebuie sa iti intaresti organismul.

      Sistemul tau nervos este afectat de mult timp. Alimentatia slaba, bazata pe mancare gatita in procent prea mare. Consumi alimente gatite, trebuie sa te astepti sa nu asimilezi mare lucru. Deci…

      Semipareza pe partea stanga indica si o calitate proasta a irigarii creierului. Cu magneziu nu stai bine, cu vitamina c nu stai bine, si plus de asta, stilul tau de viata nu te ajuta. Ai spune ca daca esti o fire calma este bine, dar stii sigur ca acumulezi tensiune si uite ca atunci cand paharul se umple corpul tau are de suferit. Probleme se discuta nu se tin spre acumulare. Daca ai probleme cu cineva este bine sa te confrunti sa nu lasi sa escaladeze pana de doboara.

      Cel mai bine ca sa lupti cu nervii si cu stresul te ajuta un psiholog (terapii fara medicamente). Si ca sa nu ti se agraveze starea fizica, cel mai bine te poate ajuta un nutritionist. Nutritionistul are nevoie de analize la sange, urina, fecale. Tomograful este optional!

      Reciteste acest articol si incearca sa consumi plantele recomandate in articol. Valeriana te calmeaza si ajuta la o buna functionare a creierului. Totusi nu lua de bun ce se discuta aici ci consulta un nutritionist sau un medic homeopat. Daca sunt specialisti nu ar trebui sa te trimita repede la cea mai apropiata farmacie dupa suplimente ci ar trebui sa te studieze profund inainte sa iti recomande ce sa faci!

      Imi pare rau pentru situatia in care te afli, daca erai mai precaut si mai atent cu tine, nu se ajungea aici! Sper ca esti in tara, ca in Spania te costa mult o consultatie la nutritionist! Nu avem voie sa iti spunem ce sa faci pentru ca nu suntem specialisti pe aici. Si sfaturi multi pot da, dar nu ca cei care te vad si te consulta pe viu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *