Pana sa ajunga la forma pe care o cunoastem noi astazi, ciocolata de casa a parcurs un drum lung. Cunoscuta de mii de ani in America de Sud (sub forma naturala a boabelor de cacao, din care se prepara o bautura amara, similara cafelei, delicatesa rezervata doar persoanelor de rang inalt), ciocolata a patruns in Europa mult mai recent, in secolul al XVI-lea, odata cu descoperirea Americilor.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
La inceput nu a avut prea mare succes in Europa, dar spaniolii au inteles ca preparatul trebuie indulcit si imbogatit cu diferite arome (vanilie, scortisoara) si, mai ales, ca trebuie servit fierbinte. Astfel au creat prima reteta de ciocolata calda. A fost tinuta secreta timp de un secol fata de restul Europei.
Inca nu descoperisera metoda de solidificare a ciocolatei, astfel ca aceasta a ramas pentru mult timp in varianta lichida. Adevarata revolutie in materie de ciocolata a avut loc abia in secolul al XIX-lea , cand s-au petrecut doua schimbari esentiale: descoperirea metodei de solidificare si adaugarea laptelui. Din acel moment ciocolata a inceput sa fie cunoscuta tuturor, nu numai aristocratiei.
Astazi exista nenumarate sortimente de ciocolata, de la cele clasice (neagra sau cu lapte) la cele mai excentrice si mai neconventionale (ciocolata cu piper, ardei, levantica etc). Insa preferata mea ramane modesta ciocolata de casa, cu gust de copilarie.
In nenumaratele mele incercari de a obtine o ciocolata cat mai apropiata de cea din amintirile mele, am descoperit ca pentru o consistenta perfecta este foarte important procesul de preparare al siropului de zahar.
Siropul de zahar pentru ciocolata de casa se fierbe incet, la foc mic, pana se “leaga”, dar nu foarte tare (zaharul nu trebuie sa se caramelizeze). Apoi, untul trebuie sa fie foarte proaspat, laptele praf de buna calitate astfel incat sa se dizolve complet, fara cocoloase si fara sa lase senzatia de nisip in ciocolata de casa.
In functie de raportul cacao/lapte praf, putem obtine o ciocolata de casa mai deschisa la culoare sau mai neagra. Si am mai aflat un lucru: nu exista o reteta prestabilita. Sfatul meu este sa luati o reteta de ciocolata de casa de referinta si sa experimentati pana ajungeti la formula ideala pentru voi. Dar aveti grija: ciocolata de casa provoaca dependenta!
Retete ciocolata de casa
Cea mai cunoscuta reteta de ciocolata de casa este bineinteles ciocolata cu lapte praf.
Ciocolata de casa cu lapte praf
- Pudră de cacao – 5 linguri
- Lapte praf – 1 1/4 cesti
- Unt – 1/4 ceasca
- Zahăr – 2/3 ceașcă
- Apa – 1/2 cana
Laptele praf si pudra de cacao se cer intr-o sita mica, ca sa nu se faca cocoloase.
Intr-un vas se pun la fiert apa cu zaharul, cand ajunge la punctul de fierbere se da focul la mic si se continua fierberea pana siropul ajunge la o consistenta. Se adauga untul si se amesteca bine pana se topeste si se omogenizeaza bine cu siropul. Se opreste focul, se adauga pudra de cacao si laptele praf treptat (cate 2-3 linguri) si se amesteca bine pana crema devine lucioasa. Se toarna amestecul intr-o tava si se netezeste. Se lasa 10-15 minute la temperatura camerei, se baga apoi la frigider alte 10-15 minute dupa care se poate scoate si i se da forma dorita.
Poti adauga nuci zdrobite, 1/2 lingurita de esenta de vanilie in momentul in care se adauga untul. Deasemenea, poti adauga 2 linguri de cafea tare. Poti adauga si scortisoara daca iti place aroma.
Ciocolata de casa fara lapte praf
- Lapte – 150ml (2/3 din o ceasca)
- Pudră de cacao – 220g (2 cesti)
- Unt – 160g (3/4 dintr-o cana)
- Apa – 230ml (1 ceasca)
- Făină – 30 g (1/4 dintr-o cana)
- Zahar-120g (1/2 dintr-o cana) – dacă este posibil, utilizeaza zahăr pudră
Ia cele 220 g de pulbere de cacao (asigura-te ca pulberea e fina) si pune-le intr-un bol. Adauga peste cacao untul taiat in bucatele cat de mici posibile. Acest amestecse pune in blender sau intr-un procesor de alimente si se face o pasta fina. Daca nu ai un blender, poti folosi un mixer.
Într-o oala separat pune 230 ml de apa si adauga crema facuta in pasul anterior. Se incalzeste apa pana devine fierbinte, insa nu pana ajunge la fierbere. Se pune lichidul inapoi in bol si se adauga 150 ml de lapte, 30 g de faina si 120 g de zahar in timp ce lichidul este inca fierbinte. Se amesteca foarte bine pana se omogenizeaza. Ciocolata obtinuta se pune in forme si se pastreaza la frigider cel putin 6 ore, dupa care se scoate cu un cutit din forme si se consuma.
Ciocolata de casa fara zahar (ciocolata de casa pentru diabetici)
- 2 linguri de unt de migdale
- 3 linguri de ulei de nucă de cocos
- 2 linguri de pulbere de cacao neindulcita
- ½ lingurita vanilie
- 1 vârf de cuțit de sare
- 1 lingură de miere de albine
- aproximativ 12 nuci pecan întregi sau maruntite (se pot adauga orice fel de nuci sau fructe confiate)
Cum se prepara ciocolata de casa fara zahar
Se combina toate ingredientele si se pun pe baie de aburi. Se amestecă până când toate se topesc și se omogenizeaza. Se plaseaza cate o nuca pecan în fiecare matriță, se toarna ciocolata peste nucile pecan care vor avea forma dorita. Pot fi inimioare, cubulete, romburi, cercuri, etc. Se congeleaza timp de aproximativ 30 min, apoi se poate pastra în frigider sau la congelator.
Care dintre aceste retete va face cu ochiul? Eu le prefer pe toate, insa cu ochiul, cel mai mult imi face ultima reteta, cea fara zahar.
Lasă un răspuns