Schimbările de temperatură, calitatea apei potabile, o imunitate scăzută, stresul şi un consum ridicat de alimente ce conţin aditivi alimentari cu o toxicitate ridicată, toate acestea contribuie la apariţia afecţiunilor renale. Deoarece aceste afecţiuni renale si ale aparatului urinar sunt destul de neplăcute şi incomode, mai ales bolile de tipul cistitelor, trebuie avut în vedere că prevenirea este cel mai sigur mod de a alunga boala.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
În afecţiunile inflamatorii ale rinichilor, căilor urinare şi vezicii urinare este recomandată o dietă bazată pe: porumb, orez, grâu, paste făinoase, legume, brânză, citrice, banane, roşii şi ulei de măsline. La prepararea alimentelor se va evita adaosul sării. Pot fi folosite condimentele aromatizate, însă trebuie evitat ardelul iute.
Litiaza urică
În cazul litiazei urice este recomandat regimul predominant vegetarian. Sunt interzise alcoolul, cafeaua, fasolea boabe, lintea, brânzeturile fermentate, cipercile, ciocolata şi ceaiul chinezesc. Este indicat un consum de 2 l de apă pe zi.
Litiaza exalică
În această afecţiune se poate consuma peşte proaspăt, ouă şi lactate. Sunt excluse sfecla, roşiile, produsele care conţin zaharuri rafinate şi cafeaua, in rest, se consuma cat mai multe fructe si legume.
Litiaza fosfatică şi renală
În litiaza fosfatică este exclus laptele. În litiaza renală sunt folosite toate plantele cu acţiune diureică. Unele dintre ele pot avea acţiune de dezintegrare a calculilor atât în perioadele acute cât şi cele uşoare.
Tincturi în tratarea cistitelor si a altor afectiuni ale aparatului urinar
Cel mai eficient remediu antiinflamator şi diuretic folosit în afecţiunile aparatului urinar este tinctura de ienupăr care este recomandată în tratarea cistitelor cronice şi acute, nefritelor, ureteritelor.
Tinctura de răşină de brad are efect antiseptic, mai puţin iritantă decât tinctura de ienupăr. Soluţia se recomandă a fi diluată în apă sau ceai de 3-4 ori pe zi în cazul cistitelor şi nefritelor însoţite de sângerări.
Ceaiuri din amestecuri de plante pentru afectiunile aparatului urinar
În afecţiunile renale însoţite de edeme este recomandată asocierea în părţi egale a rădăcinii de brusture cu teci de fasole sau frunze de dud. Se prepară un decoct scurt – 5 minute – dintr-o lingură de amestec la o cană cu apă.
Pentru acţiunea diretică, aportul de vitamine şi săruri minerale sunt indicate : măceşele, mugurii de pin, mugurii de plop, fructele de cătină. Din acest amestec se prepară o infuzie din 3-4 linguriţe la 500 ml apă. Se beau 2-3 căni pe zi în cure de cel puţin o săptămână.
În cure îndelungate pot fi folosite in disfunctiile aparatului urinar următoarele plante: coada şoricelului – 20g, coada calului- 20g , frunze de urzică – 30g, frunze de afin – 20g – se infuzează o lingură din acest amestec la o cană cu apă şi se poate bea până la un litru pe zi.
În afecţiunile cu urimie sunt recomandate cure prelungite cu infuzii, decocturi sau tincturi din osul iepurelui, dracilă, păpădie, urzică, răchitan, creţuşcă, soc sau splinuţă.
În cazul cistitelor cu hematurie se poate folosi următorul amestec: frunze de merişor – 30g, silur – 10g, coada şoricelului – 30g, rădăcină de scipeţi – 30g -se prepară un decoct dintr-o lingură de amestec la o cană de apă, se bea în cursul unei zile.
Merişorul are acţiune litrotitică şi dezinfectantă, cu acţiune bacteriostatică asupra stafilococului auriu – este recomandat în toate bolile renale, în special în cele inflamatorii. După o săptămână de tratament este recomandată o pauză de 3-4 zile. Se poate folosi sub formă de infuzie – 2 linguriţe de frunze la o cană cu apă, se beau una, două căni pe zi; decoct din o linguriţă frunze la o cană de apă, se fierbe la foc mic 15 minute, se beau 2 căni pe parcursul unei zile.
Lasă un răspuns