Dovleceii de gradina, cunoscuti si sub numele de zucchini (termen italian), apartin speciei Cucurbita pepo. Exista doua variante de culoare ale dovlecelului – verde si galben. Zuchinii sunt adesea confundati cu castravetii datorita formei, dar ei au o textura mai aspra si mai uscata. Dovleceii pot fi consumati cruzi sau gatiti. Sucul de dovlecei este cel mai usor de asimilat de organism, motiv pentru care este indicat in dieta zilnica pentru beneficiile sale.
Dovleceii sunt cultivati pe scara larga in tari precum Japonia, China, Italia, Argentina, Egipt, Romania, etc. Potrivit oamenilor de stiinta, acestia provin din America Centrala si Mexic. Se cultiva pe tot parcursul anului, insa cea mai optima perioada este intre lunile mai si iulie.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Dovlecei sau zucchini – proprietati nutritive
Sa nu subestimezi nici o clipa aceasta leguma! Vei fi surprins de faptul ca, din punct de vedere nutritional, dovleceii sunt o sursa bogata de vitamina C, K si cateva din vitaminele B.
Plini de minerale, sunt bogati in potasiu, magneziu, cupru, mangan, fosfor si zinc. Exista de asemenea, mici cantitati de fier in zucchini, colina si proteine.
Dovleceii si sucul de dovlecei – Beneficii pentru sanatate
Datorita proprietatilor si calitatilor nutritionale, dovleceii sunt recomandati in dieta zilnica atat ca remediu pentru diverse afectiuni, cat si pentru a oferi corpului resursele necesare vietii. Mananca cat mai multi dovlecei cruzi sau consuma sucul de dovlecei pentru a beneficia de vitaminele si mineralele prezente.
Sucul de dovlecei este recomandat pentru aciditate crescuta! Alcalinitatea mineralelor din sucul de dovlecei ajuta eficient la reglarea pH-ului sanguin al organismului, neutralizand aciditatea. Sucul de dovlecei este, de asemenea, un bun tratament al ulcerului gastric si duodenal.
Sucul proaspat de dovlecei este un bun antiinflamator. Bogat in vitamina C si in beta-caroten, sucul de dovlecei ajuta la intarirea sistemului imunitar, aparand corpul de raceala si gripa. In plus, dovlecelul are proprietati antiinflamatorii care ajuta la prevenirea si reducerea osteoartritei, astmului si artritei reumatoide.
Sucul de dovlecel ajuta la racorirea organismului. Este recomandat in special in perioada verii pentru a echilibra temperatura corpului. Cand este prea cald afara, bea un pahar de suc de dovlecei cu telina.
Scapa de febra cu suc de dovlecei. Proprietatea sucului de dovlecei de a regla temperatura corpului il face o bautura perfecta pentru momentele cu febra.
Sucul de dovlecei este diuretic. Ajuta la eliminarea toxinelor prin urinare. Acest fapt ajuta la dizolvarea pietrelor de rinichi.
Dovleceii sunt recomandati pentru sanatatea ochilor. Beta-carotenul, precursor al vitaminei A, gasit in sucul de dovlecei, este important pentru mentinerea sanatatii ochilor si pentru imbunatatirea vederii. Poti folosi si feliute proaspete de dovlecei pentru a le aseza pe ochi, pentru a scapa de pungile de sub ochi.
Pentru o buna functionare a inimii, bea suc de dovlecei sau mananca dovlecei cruzi. Datorita continutului ridicat de potasiu, sucul de dovlecei este excelent pentru sanatatea inimii. Potasiul din sucul de dovlecei ajuta la reducerea efectelor nocive ale sarii si la reglarea tensiunii arteriale.
Consumul de dovlecei are un efect benefic asupra sanatatii generale a corpului. Fibrele dietetice din dovlecei ajuta la promovarea sanatatii generale, mentinand sistemul digestiv sanatos. Celelalte substante nutritive pe care le contine sucul de dovlecei, cum ar fi vitamina A, magneziu, acid folic, cupru si fosfor, pot asigura o buna functionare a intregului sistem.
Starea de sanatate a tractului urinar si a prostatei la barbati are de beneficiat de pe urma consumului de dovlecei cruzi. Dovlecelul are proprietati eficiente in tratarea unei afectiuni la care sunt predispusi barbatii, numita hipertrofie prostatica benigna. Simptomele acestei afectiuni pot provoca disfunctii urinare si sexuale.
Dovleceii si sucul de dovlecei este foarte util pentru sanatatea pielii. Daca pielea este uscata, cel mai probabil este deshidratata. Consumul regulat de suc de dovlecei restabileste nivelul de umezeala la nivelul pielii, lasand-o stralucitoare si cu un aspect tanar. Sucul de dovlecei poate fi aplicat si extern pentru aceleasi efecte.
Sucul de dovlecei este recomandat persoanelor cu diabet. Sucul de dolvlecei este bun in scaderea glicemiei la diabetici. Prezenta complexului de vitamine B il face sa fie o alegere potrivita pentru diabetici. Diabetul se dezvolta in momentul in care organismul nu reuseste sa metabolizeze si sa regleze nivelul de zahar din sange. Diabetul poate fi de mai multe tipuri, insa dovlecelul s-a dovedit a fi foarte eficient in special pentru diabetul de tip 2. Prezenta vitaminelor B, a zincului si a magneziului ajuta la descompunerea zaharurilor din organism. Abundenta de fibre si pectina din sucul de dovlecei sunt vitale in reglarea nivelului de zahar din sange.
Sucul de dovlecei te ajuta sa slabesti! Daca vrei sa incepi o cura de slabire, iti recomand sa introduci si dovleceii pe lista de alimente permise. Cu ajutorul dovleceilor te poti simti satul, fara sa pui in greutate. O ceasca cu felii de dovlecel are aproximativ 19 calorii. Bucura-te si de sucul de dovlecei care ajuta la curatarea organismului si la reinnoirea celulara! Sucul de dovlecei slabeste, nu ingrasa!
Cum se prepară Sucul de dovlecel
Pentru a face suc de dovlecei, nu e nevoie de foarte mult efort. Poti obtine sucul de dovlecei cu ajutorul unui storcator prin presare la rece ca cel pe care urmează să ți-l recomand, sau poti folosi un blender.
Daca nu ai aceasta posibilitate, atunci da dovleceii pe razatoarea mica si mai apoi scurge-i foarte bine! Pulpa ramasa o poti folosi pentru a prepara o budinca (gaseti reteta in linkul de mai jos).
Sucul de dovlecei se bea imediat dupa preparare.
Modalitati de consum al dovleceilor
Poti sa prepari suc de dovlecei, asa cum faci si cu castravetii. Sucul de dovlecei este foarte racoritor. Poti prepara suc de dovlecel cu mere si cu miere de albine sau il poti combina cu alte legume sau fructe.
Dovleceii sunt foarte versatili si pot fi folositi in multe feluri. Bucura-te de ei cruzi, maruntiti sau feliati, adauga-i in salate sau transforma-i in spaghete din dovlecei. Poti de asemenea sa-i gatesti pe gratar, sa-i faci la cuptor sau sa-i adaugi in diverse tocanite sau preparate culinare.
Descopera cateva retete cu dovlecei si modalitati prin care ii poti conserva pentru iarna.
Pentru a obtine beneficii maxime de la aceasta leguma, consuma dovleceii cat mai proaspeti cu putinta!
Dovlecelul – Contraindicatii
In dovlecei se gaseste o cantitate mica de oxalat. Persoanele care au probleme cu rinichii ar fi indicat sa limiteze consumul de dovlecei, insa nu sa-i excluda.
Bibliografie si surse online:
- Plante medicinale, 2006 – Profesor Doctor Constantin Pârvu
- Adauga zucchini in dieta ta zilnica pentru a te bucura de beneficiile lor pentru sanatate
Lasă un răspuns