Cum se prepara socata sau sucul de soc – Importanța cultivarii socului

Timp de citire estimat: 5 minute


Reteta socata sau suc din flori de soc cu trandafiri salbatici

Florile de soc se folosesc la prepararea delicioasei băuturi numite socata, bautura racoritoare ce ne amintește de copilărie. Florile mai servesc la prepararea unor clatite (la fel ca si cele de salcam) si a siropului. Mugurii florali murati in otet cu sare dau un surogat de capere. La noi în țară socul crește sălbatic, în toate regiunile. De o perioadă de timp, socul a început să fie introdus în cultură – se cultivă pentru florile și fructele sale. Florile au un parfum caracteristic, plăcut – din ele se extrag arome ce sunt utilizate în diverse amestecuri de băuturi.

Florile de soc contin ulei volatil, zaharuri, mucilagii, vitamina C, rutozid, etil, etc. Acestea au proprietati sudorifice, diuretice, laxative, galactagoge, antinevralgice si antiseptice. Imprima un efect purificator prin marirea activitatii de secretie a glandelor sudoripare, actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata, favorizeaza evacuarea continutului intestinal, stimuleaza secretia glandelor mamare, distruge microorganismele, amelioreaza sau inlatura durerile cauzate de nevralgii. 

Florile de soc, precum si socata, sunt recomandate in gripe, bronsite, tuse, boli reno-vezicale, furunculoze, abcese, arsuri, flictene.

Fructele de soc conțin 51-93 mg %, vitamina C, vitamina A, proteine, săruri minerale, însă au o aciditate scăzută. Din fructele de soc se prepară sirop, suc, jeleu și dulceață.

Socul crește destul de repede când este tânăr. Lăstarii apăruți la plantele tinere ajung la sfârșitul lunii aprilie la aproximativ 70 cm, depășind ca ritm de creștere lăstarii celorlalte specii pomicole. Lăstarii  socului sunt groși, lungi de 1-2 m. Socul înflorește în a doua jumătate a lunii mai, însă nu înfloresc toate florile în același timp.

Socul este o plantă foarte precoce. Înflorește și face fructe încă din anul 2 de la plantare. O tufă viguroasă de soc poate produce până la 100 kg de fructe.

Cand se culeg florile de soc

Florile de soc se culeg pentru a se usca pentru ceai (citeste aici recomandari ale ceaiului de soc) sau pentru a prepara socata, pe timp frumos, dupa ce s-a ridicat roua. Se taie cu foarfeca sau cu cutitul intreaga inflorescenta. Se folosesc proaspete sau se pun la uscat la soare puternic, cu florile in sus, intr-un singur strat. Pe vreme nefavorabila, sa usuca in poduri sau in incaperi bine aerisite.

Cum se prepara sucul de soc sau socata

cum se prepara suc de soc sau socata

La 10 litri de apă, se pune aproximativ 1 kg de zahăr brun (se poate folosi cu incredere si mierea de albine), o lămâie feliată, un boț de drojdie și 10 – 12 flori mari de soc. Se acoperă cu un tifon cât să nu intre muștele si alte insecte și se lasă la fermentat/macerat timp de 7-8 zile. Oricum vă puteți da seama când este gata socata după gust. Uneori e atat de mare pofta incat o degustam inainte de a fi suficient de fermentata.

Se amestecă zilnic, măcar o dată. După ce socata este gata, se păstrează la frigider, însă nu rezistă prea mult timp așa că este indicat să o consumați cât mai proaspătă. Acest suc de soc nu numai ca este racoritor, dar are si efecte benefice asupra intregului organism.

Reteta de socata nr. 2

Se umple un borcan de 10 l cu apa, se adauga 8-10 flori proaspete sau uscate (in caz de flori uscate, se dubleaza cantitatea), 4-5 lamai taiate felii, 1 kg de zahar si 10 g drojdie. Se lasa la fermentat 2 zile, timp in care se amesteca continutul cu o lingura lunga de lemn, de doua ori pe zi. Se trage socata in sticle si se astupa bine cu dop. Se pastreaza la loc racoros si cu gura in jos, eventual infipte in nisip. Bautura este spumanta ca sampania.

Sirop de soc preparat la rece

  • 40 de flori de soc
  • 2 l de apa
  • 2 kg zahar brun sau miere
  • 4 portocale
  • 2 lamai
  • 0,50 g sare de lamaie

Fructele se spala si se taie felii sau cubulete. Toate aceste ingrediente se pun impreuna, se amesteca si se lasa la macerat cateva zile. Dupa 4-5 zile (se amesteca zilnic), se strecoara siropul de flori de soc si se pastreaza in sticle de sticla la frigider. Se dilueaza in apa si se bea ca un suc de soc.

Cum se prepara dulceata de flori de soc?

Simplu – mai intai se culeg florile! Avem nevoie de:

  • 2 kg flori de soc inflorite bine – se spală, se rup de pe codițe
  • zahar,
  • apă,
  • optional, lamaie,

Dupa spalare, scurgeti florile și puneți-le  în oala de dulceață. Adaugati apa peste ele cat sa le cuprinda si le fierbeti 10-15 minute, dupa care le strecurati (optional) . Florile se arunca, iar in infuzia obtinuta se adauga zaharul, in aceeasi cantitate ca si apa (cantitatea de zahar se poate diminua). Se da in clocot până ce se topește zahărul, după care lăsați la foc mic până devine consistentă și considerați că este pe gustul vostru. Puteți adăuga și bucăți de coajă de lămâie tăiate cubulețe, vor fi o surpriză plăcută în borcanul de dulceață.

Reteta de dulceata din fructe de soc o puteti savura in acest articol.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Cum se prepara socata sau sucul de soc – Importanța cultivarii socului”

  1. Avatar Ilotana

    am in curte 3 astfel de plante, care in fiecare primavara-vara se umpe de purici de culoare neagra. Stie cineva care este remediul impotriva acestor purici?

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Salutare!

      Am scris în urma comentariului tău un întreg articol – pesticide naturale ce pot fi preparate acasa. Pentru păduchii negri poţi folosi una din reţetele din articol. Îţi recomand tratamentele cu ceapă si usturoi, cu tutun sau cu cenuşă. Cenuşa are cam aceleaşi efecte cu pământul de diatomee. Pui cenuşă într-o sită sau într-un ciorap şi presari pe toată planta, inclusiv la bază. Eu cu cenuşă am scăpat de păduchii ce mi-au apărut anul trecut pe un copăcel de iasomie. Despre cenuşă am aflat de la bunicul meu care o dădea pe trandafiri şi pe alte plante din gradină.

      Sper să-ţi fie de folos aceste idei. Dacă mai ştii alte reţete, pentru alte insecte decât păduchii negri de frunze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *