Petale de trandafir de dulceata – proprietati si retete

Timp de citire estimat: 14 minute


miere cu petale de trandafir de dulceata

Trandafirul de dulceata – (Rosa centifolia, Rosa damascena) este un arbust ghimpos ce vegeteaza pe soluri cu textura lutoasa, permeabile, suficient de calde, bogate in substante nutritive. In popor se mai numeste diul, flori de rug, ghiol, roză, saghis, trandachir, trandafil, trandașir. In prezent se cultiva trandafir de dulceata in gradini sau in cultura intensiva in zone mai fertile. Florile la trandafirul de dulceata – roz-intens, rosii sau purpurii – intens parfumate, infloresc in mai-iulie.

Petalele florilor contin ulei eteric, zaharuri, acid malic, acid citric, pectine, taninuri, vitaminele A, B2, C, K, PP, substante minerale cu K, Ca, Fe, Mg.

Petalele de trandafir de dulceata sunt folosite pentru prepararea dulcetii, siropului, serbetului, lichiorului de trandafir, limonadei, in industria parfumurilor si industria farmaceutica.

Recoltare – Cand se culeg trandafirii de dulceata

Petalele trandafirului de dulceata se culeg manual in faza de deschidere a bobocilor sau cand floarea este complet deschisa. Se taie floarea impreuna cu receptacul. Petalele se folosesc proaspete in diverse preparate sau se usuca la umbra.

Beneficiile florilor de trandafir de dulceata asupra sanatatii

Petalele florilor de trandafir de dulceata au utilizari terapeutice in medicina umana culta si traditionala. Principiile active actioneaza intern antipiretic, antiinflamator, antiseptic, astringent, iar extern – dezinfectant si decongestiv. Ele produc scaderea temperaturii in starile febrile, diminueaza sau inlatura inflamatiile, distrug microorganismele ce se gasesc in tesutul viu si actioneaza eficient impotriva putrefactiilor. Taninurile prezente in petale produc precipitarea proteinelor si realizeaza o actiune hemostatica locala. De asemenea, au insusirea de a elimina congestia.

Petalele florilor de trandafir de dulceata sunt recomandate in diaree cronica, dizenterie, hemoptizie, gripa, astm, angina pectorala, bronșectazie, afecțiuni bucale, in amigdalita, faringita, glosita, afectiuni oculare si vaginale.

Florile de trandafir de dulceata in uz intern

miere cu petale de trandafir de dulceata

Ceaiul de trandafir de dulceata lupta impotriva infectiilor de la nivelul tractului digestiv si intestine. De asemenea, este recomandat pentru ciclu menstrual neregulat. Petalele de trandafir ajuta la eliminarea retentiei de apa din organism si imbunatateste eliminarea toxinelor prin rinichi.

Decoctul de trandafir de dulceata este un remediu natural eficient si tratament pentru infectia vezicii urinare. Petalele ajuta la curatarea ficatului, a vezicii biliare si imbunatatesc fluxul biliar.

Trandafirul de dulceata pentru uz extern

Pentru tratarea afectiunilor bucale si vaginale, se recomanda infuzie din 3-4 lingurite cu petale peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute, apoi se strecoara. Se fac gargare in afectiunile bucale. In ca de scurgeri vaginale neobisnuite se fac spalaturi cu irigatorul.

Pentru tratarea durerilor de ochi, se recomanda apa de trandafir de dulceata preparata prin distilarea cu vapori de apa a petalelor proaspete. Procedeul se mentine pana se obtine o cantitate de distilat egala cu greutatea petalelor folosite. Se spala local, folosind un pansament steril inmuiat in apa de trandafir obtinuta.

Pentru a trezi din lesin, pentru tratarea durerilor de cap, a afectiunilor bucale, in amigdalite, laringite, traheite, angina, se recomanda otet de trandafir de dulceata, preparat din 250 g petale proaspete peste care se toarna 2 l de otet de buna calitate, eventual otet de mere. Se lasa la macerat 8-10 zile. Sticlele sau vasul in care se prepara otetul se agita de 2-3 ori pe zi, pentru uniformizarea extractului. Se strecoara, se filtreaza printr-un tifon sau panza. Se trage in sticle si se astupa cu dop. Se pun cateva picaturi intr-un pahar cu apa si se face gargara. Celor lesinati li se da sa inspire.

Pentru tratarea aftelor in gura si in gat

  • se recomanda pasta de trandafir de dulceata, obtinuta din 10 g petale proaspete, 20 g apa de trandafir de dulceata, 50-70 g miere si 5 g glicerina. Petalele se trateaza cu glicerina, se adauga mierea si se tritureaza bine. Se adauga apa de trandafir pana se obtine o pasta omogena. Se iau mai multe lingurite pe zi.

Pentru tratarea glositei (inflamatia limbii), se prepara un ceai de trandafir de dulceata, din 2 lingurite cu petale peste care se toarna 200 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara si se face gargara de mai multe ori pe zi.

Trandafirul de dulceata este recomandat si in cosmetica, pentru frumusete. Pentru buze uscate si piele uscata, se recomanda un amestec de parti egale glicerina, apa de trandafir si zeama de lamaie. Se omogenizeaza si se aplica pe piele.

Uleiul esential de trandafir de dulceata folosit sub forma de aromaterapie, ajuta la eliberarea stresului, calmeaza tensiunea nervoasa si are efecte benefice in caz de insomnie.

Uleiul esential de trandafir de luna (Rosa damascena) are cea mai inalta vibratie, masurata in Mhz (320) dintre toate uleiurile esentiale. Doar mirosind un trandafir, mirosul are un efect foarte puternic asupra intregului organism, la toate nivelurile.

Sirop de trandafir cu miere

Petalele de trandafir de dulceata se culeg si se pun intr-un borcan de sticla. Peste ele se toarna miere de albine. Se lasa la macerat 5-7 zile, apoi se strecoara. Siropul de trandafiri preparat la rece se pastreaza in frigider.

Sirop de trandafir de dulceata cu miere preparat la rece

Cum se prepara acasa trandafirata sau lichiorul de trandafir de dulceata

Intr o sticla de 5 litri se pun petale de trandafir pana la jumătate, 1 kg zahar și 1 litru de țuică foarte tare. Se agita la fiecare 2 zile. După o luna se mai adaugă 1 l de alcool și zahar după gust! Zaharul poate fi inlocuit cu miere de albine!

Pentru a prepara dulceata, se pot folosi petalele de la trandafirul de luna (Rosa Damascena), trandafirul de dulceata (Rosa centifolia) si  trandafirul de camp (Rosa Gallica).

E timpul pentru o aventură culinară de excepție

Cum sa faci acasa apa de trandafiri - Apa de trandafiri reteta cu petale de trandafiri proaspete
Apa de trandafiri

14 rețete
cu petale de trandafiri

Explorează alte rețete cu trandafiri pentru a putea aduce în viața ta vibrația specială a acestor minunate flori.

Daca vrei sa te bucuri de proprietatile acestor minunatii, achizitioneaza-ti unul sau mai multi trandafiri de dulceata Rose de Rescht la ghiveci!

Bibliografie:

  • Universul Plantelor – Prof. Dr. Constantin Parvu
  • Uleiuri biblice tamaduitoare – Dr. David Stewart

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

5 răspunsuri la „Petale de trandafir de dulceata – proprietati si retete”

  1. Avatar mona
    mona

    Super articole.Astept altele cu interes.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Multumesc mult pentru incredere si interes! Sanatate si numai bine!

  2. Avatar Mariana Cretu
    Mariana Cretu

    aveti ulei de trandafir naturala 100%

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Imi pare rau, insa nu avem nici un fel de produs. Acesta este un articol 100% informational, doar pentru ca cititorii sa afle utilitatea si modul de folosire a petalelor de trandafir de dulceata.

  3. Avatar Giani
    Giani

    Felicitari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *