Pentru transpiratia excesiva în palme sau tălpi, la subrat, dar și în alte părți ale corpului, vă recomand să folosiți salvia și rozmarinul. Transpiratia excesiva are legătură și cu alimentația și funcționarea întregului organism, dar în perioada verii sau în stările de stres, încălzirea corpului favorizează deschiderea porilor și eliminarea apei din organism, o dată cu toxinele si alte substanțe.
Thomas Edison a preamărit virtuţile muncii susţinute printr-o propoziţie ce a căpătat de-a lungul timpului valoare de citat: „Geniul este 1 la sută inspiraţie şi 99 la sută transpiraţie.“ Doar că femeia modernă ar prefera ca în mijlocul unui brainstorming solicitant să nu simtă nici măcar o urmă de sudoare, pielea să-i fie mată şi desigur să miroasă suav a lăcrămioare. „Transpiraţia excesiva poate constitui un important impediment social şi chiar mai mult decât atât pentru unele femei“, spune David M. Pariser, profesor de dermatologie la Eastern Virginia Medical School din Norfolk şi membru fondator al Societăţii Internaţionale de Hiperhidroză.
„Transpiraţia este percepută ca fiind fie murdară, fie o urmare a emotivităţii, fie un atribut masculin.“ Acestea fiind spuse, dorinţa de a stopa cumva procesul transpiraţiei – cea cauzată de căldură ori situaţii stresante – încă ne preocupă asiduu. Acesta este motivul pentru care am decis să investigăm subiectul şi să îţi spunem tot ce trebuie să ştii despre cum să ţii transpiraţia excesiva sub control.
În cele ce urmează vorbim despre acest subiect, dar am preagătit și câteva tratamente naturale recomandate pentru transpiratia excesiva…
În perioada verii corpul poate beneficia din plin de toate tratamentele naturale pe care natura i le pune la dispoziţie. Fructe, flori, frunze, legume, ploaie, soare sau vânt sunt cateva din “ingredientele” anotimpului cald. Un corp aerisit, păzit de bacterii și de praf, sigur ne face să ne simțim extraordinar de bine vara. Pentru început hai sa numim câteva tratamente utile contra transpiratiei dar si contra repercursiunilor ce apar din cauza transpiratiei.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Știai că?
62% dintre femei îşi fac probleme pentru mirosul transpiraţiei lor (şi se tem că alţii o pot simţi), după cum arată un studiu Procter & Gamble, iar aproximativ 3% din populaţie suferă de hiperhidroză, transpiraţia excesivă?
Transpirația și cele mai importante detalii despre ea
Spre deosebire de alte răspunsuri ale corpului la schimbările de temperatură – spre exemplu: pielea de găină, oare cărui scop foloseşte? – transpiraţia îndeplineşte o funcţie vitală. „Transpiraţia e un mecanism care ajută temperatura corpului să scadă “, spune Lyall I. Gorenstein, directorul Centrului de Hiperhidroză al Columbia University Medical Center din New York. „Temperatura ideală a corpului nostru se situează în jurul valorii de 37 de grade Celsius. Atunci când este cald, sistemul nervos stimulează aceste glande să secrete lichid la suprafaţa pielii, unde răceşte corpul în timpul evaporării.“
Dar temperaturile ridicate nu sunt singurele responsabile pentru acest răspuns al corpului nostru. Transpirăm de asemenea şi în situaţii stresante – iar atunci transpiraţia este mai intensă, mai greu de controlat şi mai neplăcută din punct de vedere odoristic. Cele două tipuri de transpiraţie derivă din cele două glande ce o secretă. Pe de o parte se află glandele ecrine care secretă un lichid fără miros, compus în proporţie de 99% din apă, sare (clorură de sodiu) şi cantităţi infime de electroliţi – substanţe care ajută la reglarea balanţei lichidelor din corp – precum şi alte substanţe cum ar fi ureea. Aceasta apare atunci când suntem supuşi unui efort susţinut sau temperaturile sunt mai ridicate decât de obicei.
Celelalte glande, numite glande apocrine eliberează pe lângă apă (în proporţie de 80%) şi o cantitate mult mai mare de lipide şi proteine (aproximativ 20%), care acţionează ca nişte magneţi pentru bacterii. Aceasta transpiraţie apare mai ales atunci când suntem stresaţi, anxioşi şi nervoşi şi este mai urât mirositoare.
Harta transpirației din cap până-n picioare
Oricât am urâ-o, transpiraţia are totuşi rostul ei. „Există probabil un motiv evoluţionist pentru care transpirăm,“ spune Pariser. „Animalele ce au aceste glande le folosesc pentru recunoaştere şi pentru a-şi marca teritoriul.“ Noi transpirăm totuși în zone cheie și pentru asta te invit sa le cunoaștem împreuna pe toate și tratamentele naturiste recomandate pentru transpirația excesivă din acele zone (sau atenuarea efectelor transpirației).
Fruntea, parul și pielea capului
O concentraţie prea mare a transpiraţiei produse de glandele ecrine aflate pe linia scalpului îţi pot îmbâcsi bretonul şi îl pot face să arate groaznic pe timpul verii. O soluţie viabilă?
Hidratează părul atacat de transpirație cu ceai de rozmarin
Părul poate avea parte de un tratament special vara (și nu numai)! Părul este expus soarelui şi astfel se decolorează şi se usucă. Ceaiul de rozmarin întăreşte rădăcina părului şi fiind o plantă aromată, oferă părului un miros plăcut . Deasemenea, vopsirea părului se poate face cu hena, un colorant natural importat la noi din India. Transpiratia excesiva în zona scalpului poate fi reglată cu ceai de rozmarin, iar pentru o senzație revigorantă, de răcoare, putem clăti părul cu ceai din alte plante aromatice precum menta, melisa sau/și fructe de ienupăr.
Axila (popular subsuoară)
Lipsa ventilaţiei şi numărul mare al glandelor sudoripare ecrine şi apocrine concentrate aici sunt responsabile pentru transpiraţia excesivă din această zonă.
Sub sâni
Transpiraţia în această zonă este cauzată de frecarea pielii, ventilaţie slabă şi foarte probabil din cauza lenjeriei din materiale sintetice care menţine umiditatea.
Palmele
Poate că îţi transpiră palmele şi în situaţii de stres dar trebuie să ştii că aici există şi o mulţime de glande ecrine.
Abdomenul
Iată o zonă în care glandele ecrine şi cele apocrine sunt la fel de active. Poţi transpira în această zonă şi din cauza hainelor strâmte care împiedică ca transpiraţia să se evapore.
Tălpile
Asemenea palmelor, şi pe tălpi se găsesc mai multe glande ecrine. O informaţie interesantă? Nu există dovezi că bărbaţii ar transpira mai mult decât femeile în această zonă, spune Gorenstein.
O mască hidratantă pentru corp din ulei de măsline, lămâie şi banană
Se poate opta pe o mască hidratantă pentru corp, ca un pas premergător aplicării unui tratament pentru transpiratia excesiva. Pentru corp eu vă recomand o mască hidratantă 100% naturală. Masca hidratanta făcută din ulei de măsline, lămâie şi banană. Reteta pentru o mască este: 2-3 linguri de ulei de măsline se amestecă cu sucul de la o jumătate de lămâie şi cu miezul de la o jumătate de banană foarte bine pasată. Se aplică pe corp acest amestec şi se lasă să acţioneze 10 minute, apoi se îndepărtează cu apă.
Știai că?
De exemplu, capsaicina din ardeiul iute încălzeşte corpul şi te poţi trezi cu stropi de transpiraţie în această zonă mai ales atunci când mănânci mâncăruri picante?
Transpiratia excesiva combătută cu cele mai puternice plante aromatice: ceai de salvie sau ceai de rozmarin
Frunzele de salvie fac parte din rândul plantelor aromatice și condimentare pentru că au un conţinut bogat de ulei eteric. Cosmetica naturistă utilizează infuzia din frunzele salviei pentru a combate transpiratia excesiva. Tot contra transpiratiei se poate folosi şi ceaiul de rozmarin descris mai sus, cu care se fac spălări locale pe tot corpul.
De reținut că nu vă recomand să opriți transpiratia excesiva, ci doar să liniștiți glandele sudoripare. Actiunea terapeutică trebuie să vină din exterior, dar și din interior. Pentru transpiratia excesiva cronica, sigur trebuie să luați în considerare o modificare în dieta de zi cu zi și să consultați un medic dermatolog pentru a descoperi cauza ta!
Transpiratia nu este o problemă! Chiar dacă transpiraţia la bază nu are miros, ceea ce mănânci poate influenţa acest aspect. „Usturoiul, curry-ul şi cantităţile mari de alcool influenţeaza mirosul corpului tău,“ ne spune dermatologul Jeannette Graf. Este şi cazul brânzeturilor cu mucegai şi al uleiului de peşte. Şi consumul de tutun şi alcool poate spori cantitatea de transpiraţie pe care o secretă corpul tău, spune ea.
Datorită căldurii chiar şi picioarele pot suferi de transpiratia excesiva ceea ce poate favoriza apariția de eczeme. Un tratament eficient contra eczemelor este spălarea lor cu zeamă de tărâţe. Aceasta se prepară din apă şi tărâţe fierte împreună , după care se strecoară . După baie, picioarele se şterg fără a le clăti în apă, iar baia se repetă încă 3-7 zile. Sunt recomandate si băile cu apă de tărâțe, nefiartă. Se pun de cu seară tărâțele la înmuiat în apă. O cană de tărâțe (200g) la 2l de apă. Se strecoară și se spală tălpile fără să se mai clătească. Se repetă tratamentul zilnic timp de cel puțin 7 zile. Este un tratament naturist ieftin și foarte bun pentru picioare.
Rostopasca usucă negii produși de transpirație
Se cunoaste faptul că negii se pot forma în cazul de transpiratie excesiva. Pentru asta vă recomand rostopasca care are o acţiune calmantă, antiseptică şi antispasmotică. Poate fi utilizată cu succes garantat pentru îndepărtarea negilor! Se şterge locul cu alcool medicinal, apoi cu o frunză de rostopască proaspătă, se tamponează negul cu sucul gălbui ce apare în secțiunea plantei. Se pot folosi și părțile tulpinei, nu doar frunzele. Operaţia se repetă câteva zile până când negul se usucă. În mod normal dacă negul nu este prea mare, el se usucă după prima aplicare! Nu rămân semne și nu doare deloc!
Lasă un răspuns