17 Plante medicinale pentru menopauză – Simptome și remedii naturiste

Timp de citire estimat: 22 minute


Plante medicinale pentru menopauza remedii naturiste în funcție de simptomele menopauzei

Menopauza este o stare fiziologică însoţită de tulburări psihice, digestive, respiratorii, cardiace, care pot fi de natură funcţională şi care pot fi diminuate cu ajutorul unor remedii naturiste. Așadar, vom descoperi împreună o listă de plante medicinale pentru menopauză, de remedii naturiste care îți vor susține sănătatea și starea de bine în această etapă a vieții.

Femeile au folosit din cele mai vechi timpuri plante medicinale pentru a gestiona simptomele menopauzei și pentru a-și îmbunătăți calitatea generală a vieții. Se utilizează plante medicinale pentru menopauză pentru a ameliora simptomele, inclusiv bufeurile, transpirațiile nocturne, modificări ale dispoziției, insomnie, oboseală, disfuncție sexuală și uscăciune vaginală.

Utilizarea ierburilor în menopauză se bazează pe o utilizare tradițională de lungă durată, dintre care unele sunt susținute de dovezi științifice. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la eficacitatea și siguranța terapiilor pe bază de plante pentru gestionarea simptomelor menopauzei.

În medicina tradiţional chineză menopauza este considerată a fi o perturbare la nivelul apei (al doilea nivel subtil al fiinţei) şi beneficiază de remedii naturiste care echilibrează energiile apei, de plante cu tropism genital, plante cu acţiune antihemoragică.

Fiecare cultură din întreaga lume a folosit la un moment dat plantele vindecătoare ca bază pentru nevoile în materie de sănătate. Părțile plantelor care sunt folosite ca ierburi medicinale pot fi frunze, semințe, rădăcini sau flori.

Tipurile de ierburi folosite pentru a gestiona simptomele menopauzei includ: cohosh negru, dong quai, luminița nopții, hamei, ginseng coreean, seminte de in, trifoi rosu, sunatoare si igname salbatică (Dioscorea villosa). Unele ierburi sunt folosite mai specific pentru apetitul sexual scăzut (libidoul), cum ar fi planta de colții babei, maca și iarba țapului, în timp ce altele sunt mai frecvent utilizate pentru insomnie, anxietate și oboseală, cum ar fi roinița, valeriana și floarea pasiunii.

Manifestările psihice care însoţesc menopauza precum: agitaţia, anxietatea, irascibilitatea pot fi diminuate folosind salvie, păpădie, mentă, talpa-gâştei, valeriană, sunătoare şi lavandă.

Ierburile sau amestecurile de plante medicinale pentru menopauză pot fi uscate și combinate cu apă clocotită pentru a face ceai (infuzii sau decocturi), pot fi concentrate în alcool și apă pentru a face tincturi sau extracte sau transformate în tablete și pulberi. Plantele pot fi folosite și extern ca și cataplasmă (ierburi transformate într-o pastă și aplicate pe piele) sau transformate în creme și unguente.

Ce trebuie să știi atunci când alegi suplimente sau plante medicinale pentru menopauză

În prezent sunt disponibile multe remedii naturiste pentru menopauză, sunt diverse amestecuri de ierburi și/sau nutrienți pentru ameliorarea simptomelor. Eficacitatea acestor preparate poate varia foarte mult datorită combinației de plante utilizate, precum și a calității sau cantităților folosite.

Cea mai bună modalitate de a căuta îndrumare cu privire la aceste remedii naturiste, pe bază de plante, este să consulți un medic specialist în domeniul sănătății, instruit în utilizarea medicinei pe bază de plante, cum ar fi un herbalist/naturopat sau un specialist în medicina ayurvedică.

Când cumperi medicamente pe bază de plante sau suplimente pentru menopauză, trebuie să iei în considerare câțiva dintre acești factori:

  • Calitatea și standardul preparatelor din plante medicinale pentru menopauză, inclusiv cele disponibile în farmacii și online, pot varia considerabil;
  • Unele produse pe bază de plante medicinale pentru menopauză pot interacționa cu alte terapii farmaceutice, dar etichetele lor s-ar putea să nu menționeze acest lucru;
  • Cea mai bună modalitate de a folosi remedii naturiste pentru menopauză este sub îndrumarea unui fitoterapeut sau homeopat bine pregătit.

Plante medicinale pentru menopauză în funcție de simptome

Plante medicinale pentru menopauză – bufeuri și transpirații nocturne

Fitoterapia sau terapia pe bază de plante a încercat multe remedii naturiste pentru ameliorarea bufeurilor și a transpirației nocturne la femeile aflate la menopauză. Unele ierburi s-au dovedit a fi eficiente în reducerea bufeurilor, în timp ce altele au doar efect placebo.

Cohoșul negru este poate cea mai amplu cercetată dintre toate ierburile utilizate pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. Această plantă este disponibilă în multe produse diferite, care variază în calitate și eficacitate, și poate fi combinată cu alte ierburi pentru a personaliza o formulă specială pentru bufeuri.

Sunătoarea, singură sau în combinație cu alte plante medicinale pentru menopauză, s-a dovedit a fi semnificativ mai eficientă decât remediile placebo în tratamentul simptomelor menopauzei. În combinație cu cohoș negru sau floarea pasiunii, sunătoarea poate scădea semnificativ intensitatea bufeurilor și îmbunătățește starea de spirit.

Hameiul conține un puternic fitoestrogen ce aduce beneficii în simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile.

Trifoiul roșu conține, de asemenea, fitoestrogeni numiți izoflavone, care ajută la ameliorarea bufeurilor și transpirațiilor nocturne, dar se pare că mai mult la femeile aflate în postmenopauză (după menopauză) decât în perimenopauză (în jurul perioadei menopauzei).

Alte plante medicinale pentru menopauză, cum ar fi dong quai, luminița nopții, ginsengul coreean și semințele de in sunt folosite pentru bufeuri.

Plante medicinale pentru schimbări de dispoziție, oboseală și insomnie

Schimbările de dispoziție pe care le experimentează femeile aflate la menopauză includ iritabilitatea, anxietatea și depresia. Schimbările de dispoziție sunt adesea corelate cu lipsa somnului și oboseala, iar simptomele menopauzei din timpul nopții contribuie cu siguranță la acest lucru. S-a descoperit că unele remedii naturiste duc la ameliorarea acestor simptome ale menopauzei.

Ginsengul coreean este folosit în mod tradițional pentru a ajuta la îmbunătățirea somnului, la diminuarea epuizării fizice și a pierderii rezistenței fizice. De asemenea, crește nivelul de energie și poate îmbunătăți concentrarea. Este una dintre cele mai frecvent prescrise plante medicinale pentru menopauză datorită proprietăților sale hormonale feminine și a capacității sale de a te ajuta să faci față stresului.

Mușețelul este un sedativ blând, iar acțiunea sa relaxantă poate fi utilă pentru a avea un somn mai bun și pentru a diminua nivelul de anxietate. În mod tradițional, hameiul a fost folosit pentru a trata anxietatea, stresul și insomnia asociată menopauzei. Roinița, valeriana și floarea pasiunii pot ajuta în caz de insomnie și pot reduce anxietatea menopauzei.

Sunătoarea este folosită în mod tradițional pentru anxietatea ușoară până la moderată, iritabilitate și stare de spirit depresivă asociate menopauzei.

Plante medicinale pentru modificările vaginale din timpul menopauzei

Cohoșul negru, administrat oral (pe gură) sau local (sub formă de cremă), poate fi util pentru tratarea uscăciunii vaginale.

Semințele de in reduc uscăciunea vaginală printr-o acțiune estrogenică ușoară de „înmulțire” a celulelor vaginale.

Plante medicinale pentru libido scăzut la menopauză

Multe culturi folosesc plante medicinale pentru menopauză ce au reputația de creștere a libidoului. Nu este clar dacă aceste plante stimulează de fapt impulsul sexual sau au un efect hormonal. Ele însă pot acționa ca tonice generale pentru a crește energia și vitalitatea și pentru a susține starea emoțională pentru a te ajuta să îți îmbunătățești dorința sexuală.

Mulți factori îți influențează libidoul, inclusiv relația cu partenerul tău, medicamentele, starea generală de sănătate și bunăstare, imaginea corporală și uscăciunea vaginală care provoacă dureri în timpul actului. Este important să fii atentă la stilul de viață și, în special, la factorii relaționali care pot juca un rol în libidoul scăzut și nu te baza doar pe consumul de plante medicinale pentru menopauză.

Unele dintre plantele medicinale folosite pentru tratarea libidoului scăzut includ ginsengul coreean, colții babei (Tribulus terrestris) și maca.

Ginsengul coreean poate îmbunătăți funcția sexuală și excitația la femeile aflate la menopauză.

Într-un studiu realizat pe 45 de femei aflate în stadiul de postmenopauză, cu libido scăzut, s-a demonstrat că planta colții babei reduce durerea și îmbunătățește dorința sexuală, excitarea, lubrifierea și capacitatea de a atinge orgasmul.

Maca are o reputație de îmbunătățire a funcției sexuale și este una dintre cele mai populare ierburi căutate pentru acest lucru.

Glosar de plante medicinale pentru menopauză (alfabetic)

Cohoșul negru – Actaea racemosa (cunoscut anterior ca Cimicifuga racemosa)

Timp de secole, femeile native din America de Nord au folosit cohoșul negru pentru crampele menstruale și simptomele menopauzei.

Cohoșul negru este cea mai amplu cercetată dintre toate ierburile utilizate pentru ameliorarea simptomelor menopauzei și este disponibilă în multe formule diferite, produse care variază în calitate și eficacitate.

Plante medicinale pentru menopauza cohosul negru

Cohoșul negru nu pare să acționeze ca și hormonul feminin numit estrogen, dar este implicat în modularea căilor estrogenice din organism. De asemenea, poate imita acțiunile neurotransmițătorilor (substanțe chimice naturale ale creierului) serotoninei și dopaminei.

Contraindicații și precauții: cohoșul negru trebuie luat doar atâta timp cât persistă simptomele menopauzei. Este în general bine tolerat, deși poate provoca dureri de cap la unele femei. Durerile de cap se opresc de obicei dacă doza este redusă pentru un timp, apoi se poate crește treptat, din nou.

Planta de cohoș negru este adesea folosită în menopauza timpurie cauzată de tratamentele pentru cancer, în special cancerul de sân, ovarian sau endometrial. Din lista de plante medicinale pentru menopauză, cohoșul negru are cele mai multe cercetări legate de siguranța sa în sprijinul utilizării. Femeile cu cancer de sân sau alte tumori dependente de hormoni ar trebui să discute întotdeauna cu medicul lor înainte de a lua pudră de cohoș negru.

Cohoșul negru a fost asociat cu leziuni hepatice la unele persoane, dar acest lucru este foarte rar. Majoritatea cazurilor suspectate de leziuni hepatice s-a dovedit, de fapt, că NU sunt legate de folosirea acestei plante!

Mielăreaua – Vitex agnus-castus

Această plantă este utilizată foarte des pentru sănătatea femeilor, în special în caz de sindrom premenstrual, iar cele mai multe studii susțin eficacitatea acesteia. Planta poate fi utilă pentru ameliorarea simptomelor la femeile aflate în perimenopauză cu cicluri neregulate. Ar trebui să se consume doar dacă se prescrie de un medic specialist în fitoterapie.

Mielareaua plante medicinale pentru menopauza

Dong quai (Dang Gui) – Angelica sinensis

Angelica sinensis planta medicinala pentru menopauza

Rădăcina de Dong quai (ginseng feminin) este una dintre cele mai utilizate plante tradiționale chinezești pentru sănătatea femeilor, inclusiv pentru durerile menstruale, menopauză și menstruațiile neregulate. În unele cazuri, a fost utilă pentru bufeuri. În mod tradițional, este folosită și în combinație cu alte plante medicinale pentru menopauză, ierburi chinezești, sub formă de pudră sau pastile.

Precauții: Datorită potențialului de efecte estrogenice, se recomandă ca femeile cu cancer de sân să evite consumul acestei plante medicinale pentru menopauză. De asemenea, se acordă o atenție sporită în momentul în care se consumă medicamente anticoagulante (pentru subțierea sângelui), cum ar fi warfarina, heparina sau aspirina, deoarece acestea pot crește timpul de sângerare. Se încetează consumul acestui remediu naturist pentru menopauză cu o săptămână înainte de orice intervenție chirurgicală pentru a evita complicațiile hemoragice.

Uleiul de luminița nopții – Oenothera biennis

Uleiul de luminița nopții provine din semințele plantei cu flori galbene și este o sursă bogată de acizi grași omega-6, acid gama-linolenic și acid linoleic. Acest remediu naturist pentru menopauză este pe scară largă prescris și recomandat pentru tratarea bufeurilor. Combinat cu vitamina E, este recomandat pentru durerile de sân premenstruale.

Ginsengul coreean – Panax Ginseng

Ginsengul remedii naturiste pentru menopauza

Rădăcina de ginseng este o plantă medicinală chinezească „adaptogenă”, care susține rezistența la stresul extern și intern și poate îmbunătăți funcția fizică și mentală.

Poate fi folosită pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, a stresului, a oboselii, a epuizării fizice și a pierderii rezistenței. Face parte din lista de plante medicinale pentru menopauză pentru că susține vitalitatea și concentrarea și îmbunătățește funcția sexuală și excitarea.

Precauții: Ginsengul coreean a fost asociat cu sângerări vaginale în perioada de postmenopauză (sângerări după menopauză). Acest lucru ar putea fi legat de un efect anticoagulant (subțierea sângelui) sau estrogenic al plantei. Se folosește cu prudență de femeile care iau medicamente anticoagulante și va fi întrerupt cu o săptămână înainte de orice intervenție chirurgicală.

Dacă ai hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată) sau consumi cantități excesive de cofeină (în ceai, cafea, cola și băuturi energizante), nu consuma ginseng coreean. În această situație poate agrava infecțiile, așa că cel mai bine este evitat. Ar trebui să-l utilizezi doar pe termen scurt – 2-4 săptămâni.

Hameiul – Humulus lupulus

Florile feminine ale hameiului, în mod tradițional, au fost utilizate pentru a trata tulburările de somn și simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, disfuncția sexuală, anxietatea sau stresul și insomnia asociată.

Hameiul plante medicinale pentru menopauza

Din punct de vedere istoric, s-a observat pentru prima dată că hameiul are un anumit efect hormonal atunci când femeile culegătoare de hamei au experimentat tulburări ale ciclului menstrual. Acum se știe că hameiul conține un fitoestrogen puternic, din acest motiv se numără printre acele plante medicinale pentru menopauză.

Precauții: Există unele dovezi care arată că unul dintre fitoestrogenii găsiți în hamei poate stimula creșterea celulelor canceroase la sân. În acest caz, se evită consumul în caz de cancer de sân.

Iarba țapului – Epimedium grandiflorum

Iarba tapului folosita in simptomele menopauzei

Iarba țapului a fost folosită în medicina tradițională chineză de mai bine de 2000 de ani pentru a crește libidoul la bărbați și femei, precum și pentru a ameliora simptomele menopauzei și sindromului premenstrual. Este o plantă medicinală populară, disponibilă fără prescripție medicală, atât pentru bărbați, cât și pentru femeile care doresc să-și îmbunătățească libidoul și funcția sexuală.

Precauție: Un singur caz creștere a frecvenței cardiace a fost raportat în literatura științifică, asociat cu consumul de iarba țapului.

Roinița – Melissa officinalis

Frunzele de roiniță au fost folosite de mai bine de 2000 de ani în Europa și Orientul Mijlociu pentru a calma digestia, a ușura starea de spirit și a îmbunătăți memoria, precum și pentru insomnie și anxietate. Se consumă în general sub formă de ceai, fie folosind planta uscată, fie proaspătă. La o cană de apă se utilizează 1 linguriță de plantă uscată sau 2-3 lingurițe de plantă proaspătă și se infuzează timp de 5-10 minute. Se beau până la 3 căni pe zi. Pentru a ajuta în caz de insomnie, se combină cu valeriană și se bea cu o oră înainte de culcare.

Roinita plante medicinale remedii pentru menopauza

Seminte de in – Linum usitatissimum

Semintele de in ajuta in menopauza

Semințele de in conțin fitoestrogeni numiți lignani. Bacteriile intestinale acționează asupra lignanilor, permițându-le să aibă un efect estrogenic slab. Deoarece lignanii se găsesc în pereții celulari ai semințelor, trebuie să măcinăm semințele pentru a elibera lignanii. Semințele de in conțin, de asemenea, un acid gras omega-3, acid alfa-linolenic și sunt bogate în fibre alimentare solubile.

Consumul de semințe de in reduc uscăciunea vaginală printr-o acțiune ușor estrogenică de „înmulțire” a celulelor vaginale.

Doza zilnică recomandată de semințe de in măcinate este de 25 g, sau aproximativ două linguri de desert, pe care le poți consuma dimineața pe stomacul gol sau le poți adăuga în smoothie-uri.

Precauții: Deși uleiul din semințe de in este bogat în acizi grași polinesaturați, nu conține lignani fitoestrogenici, așa că este esențial să consumăm semințele pentru a beneficia de fitoestrogeni și fibre.

Odată ce semințele de in sunt măcinate, uleiurile bune se oxidează și sunt benefice doar aproximativ două săptămâni. Prin urmare, evită să cumperi pudră de semințe de in. Ar trebui ca semințele să fie proaspăt măcinate și păstrate într-un recipient ermetic la frigider pentru maximum două săptămâni.

Semințele de in sunt bogate în fibre și pot provoca balonare sau creșterea mișcărilor intestinale la unele femei.

Maca – Lepidium meyenii

Maca a fost folosită de secole în zona munților Anzi pentru a gestiona anemia (scăderea de fier), infertilitatea (dificultatea de a rămâne însărcinată) și dezechilibrul hormonal feminin. Pudra de maca are o reputație de îmbunătățire a funcției sexuale și este folosită și pentru simptomele menopauzei.

Radacina de maca pudra pentru simptomele menopauzei

Floarea pasiunii – Passiflora incarnata

Floarea pasiunii plante medicinale pentru menopauza

Ca și plante medicinale pentru menopauză, se recomandă floarea pasiunii, de la care se folosesc părțile aeriene și frunzele. Consumată sub formă de ceai sau tablete, poate ajuta în caz de insomnie.

Într-un mic studiu realizat pe 59 de femei iraniene, simptomele menopauzei au fost îmbunătățite cu ceai de sunătoare și cu floarea pasiunii în șase săptămâni. Simptomele de furie, palpitații, senzații pe piele (furnicături), starea depresivă și durerea musculară s-au îmbunătățit în primele trei săptămâni, în timp ce intensitatea bufeurilor și simptomele de durerii de cap, slăbiciune și oboseală s-au îmbunătățit în cele șase săptămâni de tratament.

Trifoi roșu – Trifolium pratense

Trifoiul roșu este una dintre cele mai cercetate plante medicinale pentru menopauză. Conține fitoestrogeni numiți izoflavone, care pot avea acțiuni asemănătoare estrogenului în organism.

Trifoiul rosu remediu naturist pentru menopauza

În mod tradițional, florile de trifoi roșu au fost folosite pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele, psoriazisul, dar și pentru tuse.

Despre trifoiul roșu se știe că este benefic pentru bufeuri, poate ajuta la menținerea sănătății oaselor și poate reduce colesterolul LDL (așa-numitul colesterol „rău”).

Precauții: Încă nu se știe dacă trifoiul roșu poate fi consumat de persoanele cu cancer de sân sau endometrial.

Shatavari – Asparagus racemosa

Shatavari planta medicinala pentru femei la menopauza

Shatavari este o plantă tradițională ayurvedică folosită ca tonic general pentru femei. Este o specie de sparanghel comună în India, Himalaya și nordul Australiei. Numele se traduce prin „cea care are o sută de soți”, de unde și reputația sa de plantă medicinală pentru libido. Se știe că ajută la creșterea libidoului și la îmbunătățirea stării generale de bine.

Planta Shatavari conține saponine steroidiene care arată structural destul de similar cu estrogenul. Deși această plantă este una dintre tonicele majore pentru sănătate și cele mai populare plante ayurvedice pentru tratarea afecțiunilor femeilor, modul în care funcționează încă este destul de puțin cunoscut de medicină.

Sunătoarea – Hypericum perforatum

Sunătoarea a fost folosită în mod tradițional pentru simptomele menopauzei de anxietate, iritabilitate, insomnie și depresie. Este o plantă medicinală ce poate fi utilizată pentru bufeuri. Nu posedă acțiuni hormonale și se crede că acțiunea sa antidepresivă se datorează unei combinații de constituenți activi din plantă. Sunătoarea a fost studiată pe larg pentru eficacitatea sa în anxietatea și depresia ușoară până la moderată.

Sunatoarea planta medicinala recomandata pentru o stare de bine in menopauza

Sunătoarea, singură sau combinată cu alte plante medicinale pentru menopauză, este semnificativ mai bună decât efectul placebo în tratamentul simptomelor menopauzei. Este deosebit de eficientă atunci când este combinată cu cohoș negru pentru a reduce bufeurile și pentru a îmbunătăți starea de spirit.

Contraindicații și precauții: Sunătoarea influențează enzimele hepatice care pot reduce sau crește eficacitatea anumitor medicamente. Este una dintre puținele plante medicinale pentru menopauză care a fost studiată în interacțiunea cu diverse tipuri de medicamente. Dacă folosești următoarele medicamente, ar trebui să fii foarte precaută când bei ceai de sunătoare:

  • anticoagulante (medicamente de subțiere a sângelui) cum ar fi warfarina, heparina, aspirina, apixaban și rivaroxaban;
  • digoxină (medicament luat pentru ritmul cardiac);
  • anticonvulsive (medicamente pentru convulsii și epilepsie);
  • medicamente antidepresive, în special inhibitori ai recaptării serotoninei și noradrenalinei;
  • ciclosporină (un medicament care suprima imunitatea);
  • medicamente pentru HIV;
  • metadonă;
  • contraceptive orale;
  • unele medicamente anticancerigene.

Colții babei – Tribulus terrestris

Coltii babei planta medicinala pentru sistemul hormonal

În mod tradițional, această plantă a fost folosită de generații pentru a energiza și îmbunătăți funcția sexuală și performanța fizică la bărbați, însă poate fi utilizată și în îmbunătățirea dorinței sexuale la femeile aflate în postmenopauză. Această plantă medicinală pentru menopauză conține saponine care arată structural similar cu estrogenul și sunt responsabile pentru „activitatea hormonală”.

Valeriana – Valeriana officinalis

Valeriana, sub formă de ceai sau pastile preparate din rădăcina și rizomul plantei, ajută la insomnie. S-a demonstrat că îmbunătățește calitatea somnului la femeile aflate în postmenopauză, dar este necesar un consum regulat de până la patru săptămâni pentru a avea efect. La un număr foarte mic de persoane, valeriana are un efect stimulant (adică te ține treaz), mai degrabă decât unul sedativ.

Valeriana remediu natural pentru oboseala din menopauza

Ignama sălbatică – Dioscorea villosa

Ignama salbatica planta medicinala pentru dureri menstruale

Dioscorea villosa (wild yam) este o specie de viță de vie. Această plantă din America de Nord a fost folosită în mod tradițional pentru a trata colici (crampe abdominale), dureri menstruale, dureri ovariene și artrite. A fost folosită în mod popular în tratamentul simptomelor menopauzei.

Crema de ignamă sălbatică conține diosgenină, o substanță legată de hormonul feminin progesteron. A fost folosită în trecut ca sursă de hormoni pentru pilulele contraceptive orale. Contrar afirmațiilor populare, această substanță nu este convertită în progesteron în organism.

Fitoterapie – Remediu naturist recomandat pentru menopauză

Menopauza, însoţită de diverse tulburări, poate beneficia de remedii naturiste cu produse ale fitoterapiei.

Se recomandă următorul amestec de plante medicinale pentru menopauză și premenopauză: flori de salcâm 20g, flori de soc 20 g, pelin 10g, rădăcină de lemn dulce 20g, rădăcină de cerenţel 20g, boabe de ienupăr 10g.

O lingură de amestec de plante se pune la macerat timp de 24 de ore într-o cană cu apă. După scurgerea timpului acordat macerării, se strecoară maceratul preparat la rece. Se poate pregăti un litru de macerat care se poate păstra la frigider. Se beau 2-3 căni pe zi.

Acest tratament pentru menopauza nu se adresează strict menopauzei, ci vizează diminuarea simptomelor care însoţesc această stare fiziologică.

Plantele care armonizează perturbările care au loc la nivelul lojei apei din organism sunt traista ciobanului, urzica  moartă albă şi creţişoara. Pentru controlul hemoragiilor genitale se folosesc plante cu acţiune antihemoragică : coada-calului, coada-racului şi cerenţel.

Gemotarapie – Remedii naturiste pentru menopauza

Ca mlădiţe ale unor plante medicinale ce pot diminua efectele menopauzei, pot fi utilizate mlădiţele de merişor şi zmeur ca remedii naturiste. Mlădițele de merişor se utilizează câte 30 de picături de 3 ori pe zi, iar cele de zmeur 50 de picături pe zi.

Sunt recomandate ca si tratamente naturiste pentru menopauză, suplimentele nutritive care conţin Ginseng, vitamine, minerale şi oligoelemente pentru prevenirea şi tratarea osteoporozei.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „17 Plante medicinale pentru menopauză – Simptome și remedii naturiste”

  1. Despre extractul gemoterapic de zmeur avem si noi un feedback foarte pozitiv de la clienti.
    Versiunea produsa de Plantextrakt o gasiti aici: https://www.naturisti.ro/cumpara/extract-din-mladite-de-zmeur-rubus-idaeus-4980242
    Acelasi producator are si o combinaţie de extracte gemoterapice din mlădiţe de Zmeur, Mur, Merişor şi Sequoia “adunate” intr-un singur remediu din gama Polygemma, respectiv Polygemma nr. 9 – Femei 50+: https://www.naturisti.ro/cumpara/polygemma-nr-9-femei-50-5288069

  2. cred că trebuie să-l citească soţia când o să aibă timp!

  3. Totusi parerea mea este ca trebuie sa prevenim osteoporoza, si gasisem undeva intr-un articol ca miscarea multa ajuta si previne diverse stari neplacute specifice pentru menopauza. Cel mai bun tratament este prevenirea, si cel mai ieftin

  4. Avatar Luminitza
    Luminitza

    Foarte interesant, multumiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *