Retete cu nuci verzi, frunze de nuc, coji şi miez – Lichior de nuci verzi

Timp de citire estimat: 14 minute


Tinctura - lichior de nuci verzi

Prepara acasa lichior de nuci verzi cu miere de albine si alte retete cu miez de nuca, frunze de nuc si chiar coji. Afla mai intai pentru ce sunt bune nucile si cum se administreaza tratamentele naturale cu nuci.

In decursul timpului, s-a constatat că daca mananci nuci, prin conţinutul lor sunt într-adevăr un remediu pentru memorie, un energizant de excepţie, dar şi un medicament în vindecarea unor boli. Nu trebuie uitat că frunzele de nuc şi mugurii nucului sunt leacuri utilizate în medicina tradiţională. În Evul Mediu, nuca era recunoscută pentru calităţile ei în vindecarea bolilor mintale. Forma acestui fruct – forma de creier – contribuie la acest renume. Chiar şi în medicina coreeană tradiţională, Su-Jok, nuca este considerată ca fiind una dintre seminţele elementului lumină.

Fiind foarte hrănitoare, nucile au şi valoare terapeutică bine definită. Le sunt recunoscute atât proprietăţile laxative, cât şi antidiareice, virtuţi antitoxice la nivelul pielii şi al circulaţiei limfatice şi, de asemenea, o acţiune vermifugă, în special asupra teniei.

Frunzele și cojile de nuci verzi – Proprietăți și beneficii pentru sănătate

Frunzele si pericarpul fructelor au utilizari in terapiile traditionale si moderne. Principiile active pe care le contin actioneaza bactericid, astringent, usor hipotensiv, hipoglicemiant, calmant, cicatrizant, emolient, antitoxic, antidiareic, tonic-stomahic, antisudoral, antigactogog, antireumatismal.

Principiile active ale frunzelor si cojilor de nuci:

  • impiedica inmultirea bacteriilor,
  • produc o strangere a tesuturilor, a capilarelor sanguine si a orificiilor, imprimand o actiune hemostatica,
  • realizeaza o usoara scadere a tensiunii arteriale,
  • scade concentratia de glucoza din sange,
  • diminueaza excitabilitatea nervoasas, inlaturand spasmele musculare,
  • favorizeaza procesul de cicatrizare si vindecare a ranilor,
  • relaxeaza tesuturile si determina scaderea starilor inflamatorii,
  • inlatura toxinele din organism,
  • stimuleaza digestia
  • actioneaza impotriva transpiratiei
  • suprima diareea si inlatura inflamatiile acute ale intestinului,
  • diminueaza si opreste secretia de lapte mamar

Frunzele de nuc intra in compozitia ceaiului antidiareic si a ceaiului dietetic.

Când se culeg frunzele de nuc, mugurii și nucile

Frunzele de nuc se recolteaza cu mana in mai-iunie. Coaja verde a fructelor se recolteaza in august-septembrie. Mugurii se culeg primavara.

Nucile se culeg toamna, cand crapa coaja de pe ele.

Tratamente cu coji de nucă, frunze și mâțișori – Beneficii pentru sănătate

Pentru eliminarea sarurilor din organism (depurativ) si ca tonic stomahic, se prepara:

  • tinctura din 90 g coji verzi de nuca la 1/2 l de alcool de 96 de grade. Se lasa 8 zile la macerat, timp in care sticla se agita zilnic. Se strecoara in sticle inchise la culoare. Se iau 1-2 lingurite pe zi,
  • tinctura din 200 g matisori la 1 l de tuica. Se lasa 7-10 zile. Se strecoara. Se beau 1-2 cescute inainte de masa.

Pentru tratarea starilor catarale ale tubului digestiv, diareei rebele, oprirea hemoragiilor banale, in litiaza renala si inconstinenta urinara, pentru combaterea oxiurilor si limbricilor, ca antidont in intoxicatiile cu compusi de mercur, se recomanda:

  • infuzie din o lingurita jumatate cu coji de nuci verzi, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-20 de minute. Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.

Pentru combaterea aterosclerozei, se consuma ulei de nuca, cate o lingura pe zi.

Pentru combaterea diareei, hiperglicemiei si ca depurativ, se face o infuzie din 2-3 linguri pulbere de frunze uscate peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se beau 2-3 linguri pe zi.

Pentru tratarea diareei, in diabet zaharat, rahitism, combaterea transpiratiei excesive si ca tonic pentru convalescenti, varstnici si copii, se prepara:

  • infuzie din 1 lingurita frunze de nuc maruntite peste care se toarna 200 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.

Pentru tuse de orice tip, se prepara un ceai concentrat din 10 nuci la 1 litru de apa. Se lasa nucile cu tot cu miez si coaja sa fiarba pana ce cantitatea de lichid scade la jumatate. Se strecoara. Dupa ce se raceste se amesteca cu miere de albine si se consuma la nevoie.

nuci
Nucile sunt un remediu pentru memorie, un energizant de excepţie şi un medicamet care vindecă.

Cum se prepara lichior de nuci verzi

Tinctura din coji verzi de nuca sau din nuci verzi poate fi transformata intr-un delicios lichior de nuci verzi. Dupa prepararea tincturii, aceasta se amesteca cu un sirop de apa amestecat cu miere de albine. Lichiorul

Personal, am cules 15 nuci verzi, le-am spalat si cu un cutit si le-am curatat coaja verde in borcan. Daca nucile sunt fragede, se pot taia si adauga in alcool cu totul. Am adaugat alcool cat sa stea putin deasupra cojilor. Se lasa cojile sau nucile verzi la macerat in alcool timp de 8 zile. In fiecare zi se agita borcanul. Dupa cele 8 zile se strecoara si se amesteca cu un sirop de miere de albine cu apa. Se mai lasa la macerat inca vreo cateva zile, dupa care poate fi baut lichiorul de nuci verzi rezultat.

Daca alcoolul este slab, se amesteca doar cu miere de albine. Eu am pus alcool de 96 de grade, motiv pentru care o sa-mi opresc o mica cantitate intr-o sticluta pe post de tinctura, iar restul o sa-l diluez cu apa si miere, astfel incat sa fie o bautura placuta. La jumatate litru de tinctura de nuci verzi am adaugat aproximativ 500 ml apa in care am pus miere de albine dupa gust.

Tratamente cu frunze de nuc in uzul extern

Pentru cicatrizarea ranilor si refacerea tesuturilor, se prepara unguent, din 15 g frunze proaspete maruntite, macerate 7 zile in 100 ml de ulei, dupa care se tin 3 ore la foc slab, pe baie de apa. Se strecoara. Se adauga 15 g ceara de albine. Se tine inca jumatate de ora pe baia de apa, apoi se omogenizeaza. Cu aceasta crema cu frunze de nuc se ung ranile.

Pentru indepartarea negilor, acestia se freaca usor cu suc de nuca verde, de 3 ori pe zi, timp de 3-4 zile.

Pentru tratarea reumatismului, se fac bai cu decoct obtinut din frunze de nuc sau cu decoct obtinut prin fierberea cojilor verzi ale nucilor. In unele zone, frunzele de nuc sau cojile verzi ale nucilor se fierb cu floarea de fan Decoctul obtinut se adauga apei de baie.

Pentru tratarea racelii, in multe sate se practica abureala cu frunze de nuc. In timpul fiertului sau imediat dupa, se inhaleaza aburul degajat.

Pentru tratarea leucoreei, se fac spalaturi vaginale cu infuzie din 4 linguri frunze uscate maruntite peste care se toarna 200 ml de apa. Se lasa acoperita 115-20 de minute. Se strecoara. Se fac 2 spalaturi caldute pe zi.

Retete cu nuci pentru sănătatea ta

 În cosmetică, nucile pisate sunt foarte bune pentru curăţarea tenului. Două trei nuci mari se pisează şi se amestecă cu câteva linguriţe de apă călduţă până se albesc şi formează o pastă. Această pastă se aplică 10 minute pe faţă şi pe decolteu, şi, cu mişcări circulare se masează pielea. La sfârşit se clăteşte tenul cu ceai de muşeţel. Pasta de nuci are efecte benefice asupra tenului: ajută la sanguinizarea pielii, o curăţă în profunzime de toate impurităţile şi de stratul de piele moartă pregătind faţa şi gâtul pentru aplicarea altor tratamente sau a unor creme hidratante.

Sucul proaspăt de nucă este utilizat de către medicina populară în tratamentul pecinginilor. Se iau câteva nuci proaspete  şi se mixează, apoi se storc cu ajutorul unui tifon şi se pun comprese pe zona în afectată.

Amestecul de migdale, nuci şi infuzie de paie de ovăz este utilizat în tratamentul adjuvant al litiazei urinare.

Pasta de nuci cu miere este un energizant de excepţie. Se ia o mână bună de nuci şi se amestecă în mixer cu o lingură de miere de albine polifloră. După 2-3 minute se consumă pasta obţinută cu înghiţituri mici.

Dulceaţa din muguri de nuci şi miere de albine

Se obţine din:

  • 200g muguri de nuc,
  • 250 g miere de albine,
  • 500 ml apă.

Se amestecă mugurii cu apa într-un vas, se fierb la foc domol până se obţine o pastă asemănătoare peltelei. Se amestecă continuu apoi se lasă să se răcească. Când este rece se adaugă mierea de albine. Compusul se păstrează la întuneric şi la rece, în sticle de culoare închisă. Amestecul din muguri de nuci are rol în stimularea poftei de mâncare şi accelerarea metabolismului.

De asemenea creşte rezistenţa sistemului imunitar. Este utilizată în oboseli, astenii, lipsa poftei de mâncare şi slăbiciune. Se consumă cu măsură: la copii o linguriţă pe zi, înainte de masa de dimineaţă, iar pentru adulţi trei linguri pe zi înainte de mesele principale. Cura se ţine timp de o lună de zile. Se face o pauză de o lună, după care se reia încă o lună. Trebuie menţionat că preparatul este activ cu cât este mai proaspăt. Este contraindicat în diabet şi stări febrile.

Ceaiul de nuc şi miere de albine se face din frunze de nuc proaspete sau uscate

Se prepară decoct din 400 ml apă fierbinte fiartă la foc mic cu frunzele de nuc până scade la jumătate. Se lasă în vasul în care a fost preparat până se răceşte apoi se adaugă o lingură de miere de albine de salcâm la 100 ml ceai obţinut.

Acest ceai se utilizează timp de şapte zile (se face în fiecare zi ceai proaspăt), timp în care se beau trei pahare pe zi, înainte de mesele principale. Seara se pot aplica şi comprese muiate în acest amestec pe suprafeţele de pe corp care transpiră cel mai mult. Acest preparat are acţiune asupra circulaţiei sanguine şi a funcţionării glandelor sudoripare. Ceaiul de nuc cu miere are valabilitate 2-3 ore după preparare la temperatura camerei  şi 2-3 zile în frigider, apoi devine toxic. Contraindicaţiile acestui remediu sunt în diabet, ulcer duodenal, hipertiroidie.

Ceaiul din miez de nuca se bea pentru tratarea durerilor de ficat. Se beau 1-2 cani pe zi.

Să nu uităm de extraordinarul lapte de nuci – un adevărat dezmăţ culinar

Cum se prepară laptele de nuci? Foarte simplu. Se pune un pumn de miez de nucă la înmuiat de seara până dimineaţa (cel puţin 12 ore). Apa în care au stat nucile la înmuiat se aruncă, se clăteşte miezul rămas şi se pune în blender cu puţină apă. Se face o pastă lichidă, după care se completează cu apă şi se adaugă 2-3 linguri de miere de albine, după gust. Se poate strecura, eu însă prefer laptele cu tot miezul de nucă. Opţional, după pofte şi dorinţe, se pot adăuga diverse arome (scorţişoară, vanilie, mentă, etc ). Dacă îţi place laptele de nuci, atunci poţi să încerci şi laptele de migdale, laptele de caju, laptele de alune…se prepară în acelaşi mod!

lapte de nuci cu vanilie

Sosuri cu nuci – retete raw-vegane preparate cu miez de nuca

Miezul de nuca macinat poate fi folosit in prepararea unor sosuri foarte gustoase si sanatoase. Cele 3 retete de sos cu nuci fac parte din bucataria fara foc sau din dieta raw-vegana.

Sos cu nuci şi apilarnil

Ingrediente: 100 g nuci măcinate, 3-4 linguri cu ulei, 1 ceşcuţă cu suc de roşii, 1-2 linguri cu tărâţe, 2 linguri cu cremogen, 1 căpăţână de usturoi, 1 linguriţă cu pulbere din seminţe de gogoşari, 1/2 linguriţa cu pulbere din plante aromatice, 1/2 linguriţă cu pulbere de alge, 1 linguriţă cu apilarnil (afla ce este apilarnilul si cum se foloseste), 1 legătură mică de verdeţuri de sezon sau câteva flori comestibile.

Mod de preparare: nucile se amestecă cu tărâţe, cremogen, usturoiul bine pisat, apilarnil, sucul de roşii, apoi se adaugă uleiul, care se toarnă ca la maioneză câte puţin. Deasupra se presară verdeţuri tăiate mărunt şi flori tăiate fâşii.

Sos cu nuci si aromă de ienupăr

Se prepară ca la reţeta cu nuci şi apilarnil, folosind aceleaşi ingrediente, în afară de pulberea de plante aromatice care se înlocuieşte cu 1/4 linguriţă cu pulbere de ienupăr (citeste mai multe despre beneficiile ienuparului).

Sos de nuci macinate cu polen

Se prepară ca la reţetele de mai sus, folosind aceleaşi ingrediente, în afară de apilarnil care se înlocuieşte cu polen. Nucile pot fi înlocuite cu alune, arahide, castane comestibile, seminţe de floarea soarelui sau de dovleac, boabe de soia, etc.

Nucul, nuca – mituri, semnificatie si legende la români

Nucul nuca nuci mituri

Nucul in general poate reprezenta rezistenta datorita scoartei destul de rezistente. Nucile in general sunt un simbol a fecunditatii si in mod special sunt un puternic simbol a masculinitatii. Cele mai puternice simboluri pe care nucul ni le ofera sunt sexualitatea si tenacitatea. Nucile sunt de fapt o reminiscenta a barbatiei.

Este sezonul toamnei, este vremea să se culeagă nucile. Cum mereu există o poveste, de data aceasta din cultura românească extragem câteva idei despre nuca si despre nuc.

Se spune că la începutul lumii, când Adam și Eva au fost alungați din rai, erau foarte singuri. Eva visă că dacă ea și soțul ei vor mânca fiecare câte două nuci, vor căpăta însușirea de a se înmulți. Urmând sfatul din vis, avură copii.

Nucul nu se plantează, deoarece omul, care ar face acest lucru, ar muri când copacul va fi la fel de gros ca gâtul lui. Cu toate acestea, se poate planta un nuc, dacă în jurul puietului se desenează un cerc care trebuie să fie atât de mare încât copacul să nu-l poate atinge prin creștere într-o viață de om.

Cel care arde lemne de nuc va avea dureri de dinți.

Într-o scorbură de nuc se ascunde primul smoc de păr al unui copil, pentru ca acestuia să-i crească părul frumos și lung. În prima baie a unei fete trebuie să se pună o nucă pentru ca ea să aibă un piept frumos și nu prea mare. Și în apa cu care omul se spală la Crăciun, trebuie să se afle o nucă pentru ca el să fie sănătos. O infuzie de frunze de nuc curăță sângele.

Mai mult sau mai puţin credibil pentru unii, având în vedere că aşa se spune, ceva ceva tot există. Mie oricum îmi plac foarte mult nucile.

Bibliografie despre nuc si nuci:

  • Universul Plantelor – prof.Dr. Constantin Parvu;
  • Elena Nita Ibrian – Bucataria fara foc. Hrana vie in 238 de retete;
  • Gandirea magico-religioasa la romani – Dictionar – Ion Talos

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

7 răspunsuri la „Retete cu nuci verzi, frunze de nuc, coji şi miez – Lichior de nuci verzi”

  1. Avatar Mircea
    Mircea

    Stimata Doamna,
    Imi plac articolele tale.
    Iata o reteta de lichior de nuci verzi :
    Aperitiv (lichior) din nuci verzi si miere
    Necesar pentru un vas ( damigeana ) de 20 litri:
    – 60 nuci verzi
    – 2,5 l tuica
    – 14 l cabernet sau alt vin rosu demidulce
    – 2 kg miere de albine
    – 1 portocala taiata in 4
    – 6 cuisoare
    – 1 baton de vanilie
    Preparare:
    Intr-un borcan de 5 l se pun nucile taiate in 4 si peste ele se adauga tuica (palinca)
    Se astupa si se lasa la macerat 7 zile, timp in care lichidul devine verde inchis.
    Se strecoara si se adauga mierea, amestecand pentru dizolvare.
    Se pune intr-o damigeana de 20 litri apoi se adauga restul ingredientelor.
    Dupa o saptamana se poate degusta !

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Multumim frumos pentru aceasta super reteta de lichior de nuci verzi. O sa o incerc la anul, cand o sa fie vremea nucilor verzi! Intr-adevar, e un lichior ceva mai special.

  2. Avatar Bogdan Cristescu
    Bogdan Cristescu

    Sarbatori dulci in familie cu prajitura cu nuci si cafea.

    Lapte, nuci crocante, zahar din belsug, cafea solubila si… inca un motiv pentru care sarbatorile ar trebui asteptate in tihna!

    Ai nevoie de doua oua, o cana de zahar si una de faina, o lingura de unt, un pahar cu lapte, un betisor de vanilie si un strop de rom. A, si sa nu uit praful de copt!

    Asta este blatul. Pentru crema, un pachet de unt, nuci din belsug, un pahar cu zahar, si desigur, cafea solubila.

    Treaba sta in felul urmator si incepe bineinteles cu blatul, care prinde contur daca bati bine ouale cu zaharul pana se contopesc intr-o spuma dulce, pe care o completezi apoi cu untul si cu faina, cu praful de copt si cu laptele.

    La final, se stropeste cu rom din belsug, ca intr-o spelunca din porturile magrebiene si se lasa sa se odihneasca.

    Intre timp, te ocupi de crema. Incepi prin a macina nucile si prin a pune de cafea (tare sa stea lingurita dreapta in ibric). Daca ai pisat nucile, toarna cafeaua oparita peste ele si lasa-le sa se inmoaie, impreuna cu nitel unt.

    Pregateste o forma pentru dat la cuptor, unge-o cu unt. Toarna aluatul intr-un vas si amesteca-l cu crema, apoi lasa-l la cuptor o jumatate de ora, la foc mediu. Dupa ce l-ai scos, poti sa ornezi cu nuci intregi pe deasupra si du-l repede la frigider.

    Stiti prajitura asta?

  3. Avatar addicted
    addicted

    Prefer sa le mananc. 😀 Stiu ca le poti folosi in N tratamente dar imi plac prea mult…

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Si mie imi plac sa le mananc, in special cand incep sa se decojeasca – atuci sunt innebunita dupa ele. Si asa imi plac foarte mult, si in prajituri, si oricum ar fi ele. Eu am noroc, locuind la tara, avem destule nuci.

  4. Avatar Pescuit
    Pescuit

    Perfect pentru mesele de dupa sarbatori 🙂

  5. Avatar Anca
    Anca

    Tare 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *