Tomatillo ~ Tomata verde de Mexic ~ proprietati, utilizari + 3 retete

Timp de citire estimat: 8 minute


Tomatillo verde si tomatillo mov

Tomatillo, in latina Physalis philadelphica, face parte din familia Solanaceelor si este o surioara mai mica a rosiei. Este verde sau mov, in forma de rosie, acoperita cu un invelis ca de hartie. Aceasta planta este originara din America Centrala. Este ingredientul principal din salsa verde, oferindu-i o aroma usor picanta. Invelisul este adesea inclus in placinta “tamale”, aceasta fiind o reteta traditionala mexicana care are la baza malaiul.

Planta de tomatillo verde cu fruct si floare
Planta de tomatillo verde cu fruct si floare

Planta de tomatillo este destul de rezistenta, iar fructele sale rezista afara pana la primele ingheturi. Ca si crestere, se aseamana foarte mult cu plantele de rosii.  Florile sunt galbene. O planta creste destul de mare si face foarte multe fructe.

Ce gust are fructul de tomatillo?

Tomatillo are o aroma fructata, citrica. Are gustul putin asemanator cu rosia verde, desi este mult mai dulce si fructat. Fructele sunt adesea folosite pentru a prepara salsa si sosuri, dar pot fi consumate si crude. Semintele de tomatillo au la maturitate o tenta usor amaruie.

Proprietati nutritive – Ce contine tomatillo?

Tomatillo contine sodiu, potasiu, carbohidrati, fibre dietetice, proteine, vitamina A, vitamina C, fier , vitamina B 6, B 3 si magneziu. De asemenea, contine substanțe fito-chimice, cum ar fi luteina, zeaxantina și betacarotenul.

100 de grame de rosii mexicane contin 32 calorii. Cu un continut scazut de calorii, pot fi folosite pentru a creste volumul de mancare consumata la o masa, astfel incat sa apara satisfactia fara a creste semnificativ aportul de calorii.

O ceasca cu cubulete de tomă verde furnizeaza corpului vitamina C, 17-21 procente din doza zilnica recomandata. Necesara pentru producerea de colagen, vitamina C sustine sanatatea tesutului pielii, inclusiv repararea organelor, a vaselor de sange si a pielii. De asemenea, sustine sanatatea generala, datorita functiei sale antioxidante, deoarece protejeaza celulele.

Aceeasi cantitate de tomatillo contine aproximativ 10% din necesarul zilnic de fibre. Fibra este un nutrient important in dieta noastra deoarece faciliteaza eliminarea regulata a deseurilor. De asemenea, imbunatateste digestia carbohidratilor, incetinind varsarea lor in intestinul subtire si sange, reducand astfel nivelul de fluctuatii ale zaharului din sange.

Continutul de niacina sau vitamina B3 te ajuta sa sustii metabolismul, deoarece celulele au nevoie de reactii chimice care sa transforme alimentele in energie. De asemenea, sprijina functia tesuturilor, prin promovarea comunicarii celulare. O ceasca de tomatillo cubulete furnizeaza 15% din necesarul zilnic de niacina pentru barbati si 17% pentru femei.

Tomata verde contine 14 compusi fitochimici, numiti anolide. Acesti compusi pot juca un rol important impotriva melanoamelor si cancerului de san, pancreas, esofag sau tiroida. Astfel de compusi se comporta ca niste chimiopreventivi.

Beneficii pentru sanatate ale consumului de Tomatillo

Consumul de tomatillo previne balonarea si gastrita. Are un continut adecvat de fibre dietetice care usureaza digestia si o accelereaza. O digestie optima ajuta la tratarea constipatiei, a gastritei si a balonarii. Fructul este, de asemenea, benefic pentru ulcer si sanatatea colonului.

Tomata verde ajuta in controlul diabetului. Fructul de tomatillo este util in ruperea carbohidratilor in forme mai simple care pot fi absorbite in sange, astfel fiind benefic pentru cei care au probleme cu zaharul.

Consumul de tomate verzi previne aparitia cancerului. Fructul are cantitatile perfecte de substante fitochimice si antioxidanti. Compusi precum anolidele, flavonoidele, vitamina A si C, contribuie la combaterea cancerului, in special a celui oral si de plamani.

Tomata verde intareste sistemul imunitar. Tomatillo contine cantitati considerabile de vitamina C care stimuleaza producerea de celule albe in sange si dezvolta un mecanism de combatere a agentilor patogeni in interiorul corpului.

Este recomandata tomata verde pentru pierderea in greutate. Cu calorii putine, fara grasimi si colesterol, bogata in substante nutritive si fibre, tomata mexicana este recomandata pentru cei ce doresc sa slabeasca.

Tomata verde imbunatateste vederea. Continutul de vitamina A, sursa de betacaroten, previne degenerarea musculara si imbunatateste sanatatea ochilor.

Creste nivelul de energie consumand tomata verde. Cresterea nivelului de energie este datorata prezentei niacinului.

Scade hipertensiunea arteriala cu tomata verde. Tomatillo este bun pentru inima ta deoarece contine o proportie fantastica de potasiu si sodiu. Cu o cantitate adecvata de potasiu si o cantitate mai mica se sodiu, fructul este benefic pentru sistemul cardiovascular, deoarece potasiul actioneaza ca un vasodilatator.

Tomata verde se adauga in salate, se consuma ca orice fruct sau se transforma in suc. Sucul de tomatilo se poate prepara cu ajutorul unui storcator, sau cu ajutorul unui blender.

Retete cu tomatillo sau tomata verde mexicana

Tomatillo contine o varietate de substante nutritive care ofera corpului diverse beneficii pentru sanatate. Tomata verde de Mexic este cunoscuta pentru beneficiile multiple in cazul persoanelor cu diabet zaharat. Ajuta la scaderea tensiunii arteriale, creste nivelul de energie al organismului si poate fi folosita cu succes de catre persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus.

Daca ai aceste fructe deosebite, iti propun sa incerci macar una din aceste 3 retete cu tomatillo: puse la murat, preparate in sosul salsa traditional mexian sau pregatite in dulceata.

Tomatillo la murat sau gogonele murate

Culese cand nu sunt foarte coapte, fructele de tomatillo sunt perfecte de pus la murat ca si rosiile verzi.

Patlagelele mexicane se curata de invelisul extern, se spala si se pun in borcan alaturi de bucati de  morcov, telina radacina, sfecla rosie (va face zeama rozie), usturoi, boabe de piper si mustar. Legumele pot fi taiate si aranjate creativ in borcan. Peste toate, se aseaza o tulpina de marar uscata cu tot cu seminte. Aceasta tulpina tine legumele si gogonelele scufundate in lichid si ofera aroma specifica muraturilor. Mararul joaca un rol de conservant (nu permite dezvoltarea bacteriilor aerobe).

Peste tomata verde si legume se  toarna apa cu sare (eu am pus sare de Himalaya), in concentratie de 1 lingura cu varf la 1 l de apa. Se inchide ermetic cu capac. Se lasa cateva zile la temperatura camerei. Daca moarea face bule, inseamna ca mai trebuie adaugata putina sare. Se trec apoi la pivnita si se consuma in sezonul rece. Daca se doreste sa se consume repede, moarea se adauga fierbinte peste gogonele.

Salsa verde cu tomatillo – reteta pas cu pas

Salsa verde cu tomatillo in borcan

Ingrediente pentru salsa verde:

  • 4 fructe de tomatillo proaspete;
  • 1 ardei iute, jumatate sau chiar deloc, in functie de iuteala dorita (de prepferat jalapeno sau serano);
  • jumatate ceapa;
  • 1 catel de usturoi;
  • cateva frunze de coriandru / patrunjel.

Cum se prepară salsa verde din tomatillo

Se indeparteaza invelisul de pe tomatillo si se clatesc bine fructele.

Se coc apoi la cuptor 10-15 minute pana cand se transforma intr-un verde mai pal.

Se adauga fructele coapte la cuptor in blender alaturi de ceapa, ardei iute, usturoi, tulpinile si frunzele de coriandru si se mixeaza bine. Se verifica intensitatea iutelii si daca se doreste, se mai adauga ardei iute. Se sareaza dupa gust.

Salsa verde, acest sos specific mexican, se poate consuma alaturi de chipsuri din cartofi sau dovleac, cu legume, oua, pe paine sau in orice combinatie doresti.

Dulceata de tomatillo așa cum o fac eu

Dulceata de tomatillo are un gust de nedescris, o textura fina, o aroma unica. Am incercat sa asociez gustul cu o alta dulceata, insa nu am reusit. A devenit una dintre dulcetile mele preferate! Merita sa o incerci!

Am spalat 1 kg de fructe si le-am taiat toate in 4. Le-am pus in blender cu putina apa si le-am transformat intr-un suc fin pe care l-am pus la fiert cu 1 kg de zahar si zeama de la o lamaie. In timpul fierberii, multe dintre seminte s-au ridicat la suprafata, asa ca am putut sa colectez o mare parte.

Cand textura a fost potrivita, am pus dulceata in borcane sterilizate ce le-am tinut sub o patura pana a 2-a zi.

Sursa foto salsa verde


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica ,

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

5 răspunsuri la „Tomatillo ~ Tomata verde de Mexic ~ proprietati, utilizari + 3 retete”

  1. Avatar baltaretu emil
    baltaretu emil

    Tomatele verzi cand ajung la maturitate tot verzi raman.De aici si denumirea de tomatilo-tomata verde mexicana.Ei le fosesc in mare parte la sosuri in combinatie cu avocado.Cele galbene se fac galbene la maturitate.Nu au absolut nici o treaba cu cele verzi.O sa te rog daca ma poti ajuta cu seminte pt cele galbene

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Am avut senzatia ca cele verzi prind o nuanta usor galbuie dupa ce se matureaza mai mult timp…Ti-am trimis un email.

  2. Avatar Baltaretu Emil
    Baltaretu Emil

    Am luat din Mexico seminte de tomatillo verde.Intr-adevar au un gust deosebit.Din pacate galben nu am gasit.Osa te rog daca ma poti ajuta cu cateva seminte.Multumesc

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Pai cele verzi cand ajung la maturitate se fac galbene. Eu am galbene si mov. Daca vrei iti trimit cu mare drag seminte de tomatillo din ambele soiuri. Astept un email din partea ta pe adresa blog@jorjette.ro si comunicam acolo detaliile necesare.

      1. Buna!

        Daca nu este prea tarziu pt seminte, ma intereseaza sa “plantez”. Daca nu se mai poate, as dori 2 rasaduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *