Chimenul (Carum carvi) – este o plantă medicinala bienală rezistentă cu frunze crestate ușor, inflorescență cu flori mici pe la mijlocul verii și capsule care conțin două semințe înguste, curbate. Semintele de chimen sunt un condiment popular, în special în Europa Centrală. Ele sporesc gustul verzei acre, a brânzei și murăturilor și se adaugă atunci când faceți varză călită, pentru a reduce mirosul.
Mai mult, semințele de chimen aromatizează pâinea și unele prăjituri, și sunt consumate crude sau, confiate cu zahăr, numai bune după o masă picantă. Ele îndulcesc respirația si ajută la digestie. Frunzele tocate de chimen se adaugă la supe și in salate, iar rădăcina este gătită ca o legumă.
Chimenul este o plantă indigenă din familia morcovului, cu care se şi aseamănă, mai ales la frunze. Acestea, ca şi la morcov, pornesc direct din colet, sub formă de rozetă. Au foliole opuse, fin decupate şi peţioli lungi, cu un jgheab pe mijloc. Rădăcina, de grosimea unui deget, este cărnoasă, gălbuie, asemănătoare cu cea de păstârnac. Gustul ei este dulceag şi are o uşoară aromă care aduce cu aceea a morcovului, combinată cu a seminţelor chimenului.
Cine cultivă chimen, poate utiliza atât frunzele tinere, ca salată, cât şi rădăcinile fierte, singure, sau împreună cu alte rădăcinoase. Tulpinile mai fragede, ca şi frunzele fierte, pot fi întrebuinţate la fel ca cele de spanac.
Mai apreciate la această plantă sunt însă seminţele. Chimenul semănat în mai—iunie formează la începutul verii următoare tulpini florale înalte de aproximativ 60 cm, purtând în vârf umbrele mari, cu flori mărunte albe-gălbui. Prin iulie se coc seminţele, alungite şi uşor curbate, de culoare cafenie. Sunt relativ mici. Intr-un gram de seminte de chimen intră cam 350 bucăţi şi îşi păstrează facultatea germinativă timp de 3 ani.
Valori nutritionale pentru semintele de chimen
Chimenul este încărcat cu o mare varietate de nutrienți esențiali, dintre care mulți lipsesc în dietele occidentale. Acestea includ fier, zinc, calciu și fibre. Doar 1 lingură (6,7 grame) de chimen oferă:
- Calorii: 22
- Proteine: 1,3 grame
- Grăsimi: 0,9 grame
- Carbohidrați: 3,34 grame
- Fibre: 2,6 grame
- Cupru: 6,7% din DV
- Fier: 6,1% pentru femei
- Magneziu: 5,4% din DV
- Mangan: 4,8% pentru femei
- Calciu: 3,6% din DV
- Zinc: 4,6% pentru femei
În plus, chimenul se mândrește cu o cantitate bogată de antioxidanți care promovează sănătatea, inclusiv limonen și carvonă.
Semintele de chimen – Utilizari
Ele sunt binecunoscute şi larg utilizate, mai ales pentru aromatizarea pâinii de secară în bucătăria germană, dar şi pentru alte produse de panificaţie. Acest obicei s-a răspîndit în toată lumea aşa încât seminţele-fructe de chimen sunt astăzi nelipsite de pe sărăţelele şi covrigeii de casă, ca şi din diferitele varietăţi de pâine produsă industrial. În Olanda se aromatizează cu chimen anumite feluri de brânzeturi şi, la fel ca în cazul pâinii, această practică s-a răspîndit în multe alte ţări.
În Germania, cu seminţele de chimen se mai parfumează unele băuturi, printre care bine-cunoscutul Kummel, care le datorează denumirea (Kummel fiind în limba germană denumirea chimenului). Şi la noi, pe vremuri, exista o băutură alcoolică, foarte populară, a cărei denumire era legată de faptul că la prepararea ei se foloseau seminţele de chimen. Era de culoare gălbuie, lucru ce nu avea legătura cu chimenul şi i se spunea secărică, aceasta fiind una din denumirile populare ale chimenului.
Seminţele de chimen sunt şi azi destul de mult folosite pentru a da aromă unor lichioruri, singure sau împreună cu seminţele altor plante aromatice, cum sunt feniculul, coriandrul, negrilica ş.a.
Cel mai frecvent însă se foloseşte chimenul în diferite preparate culinare, mai cu seamă din legume. Astfel, seminţele de chimen sunt asociate în mod tradiţional cu varza, în special murată, dar şi proaspătă. Sunt cunoscute şi la noi salatele de varză murată cu chimen, ceapă şi ulei, delicioase, atât lângă o friptură, cât şi la iahnia de fasole cu cârnăciori. Mâncarea de varză dulce sau murată, ca să nu mai vorbim de sarmale, dacă este presărată cu seminţe de chimen, înainte de a o pune să se rumenească la cuptor, are o cu totul altă savoare.
Din Transilvania provine o întrebuinţare deosebită a chimenului şi anume la prepararea unei supe care-i poartă numele, foarte gustoasă şi sănătoasă, ţinînd seama şi de proprietăţile terapeutice pe care le au seminţele acestei plante. Ele sunt mai aromate când sunt proaspăt recoltate, fie de prin câmpurile unde plantele cresc spontan, fie din grădina proprie, unde câteva tufe sunt suficiente pentru a satisface nevoile unei familii.
Cand se culege chimenul?
Cultura chimenului este, de altfel, cât se poate de nepretenţioasă. Se răreşte după ce a răsărit şi poate doar să mai fie nevoie de un plivit când plantele sînt mici. Semintele de chimen se recolteaza dimineaţa, pe rouă, în momentul în care aproximativ 30% din ele s-au brunificat. Altfel, cea mai mare parte se pierd, scuturîndu-se singure.
Chimenul in medicina naturista – beneficii pentru sanatate
Chimenul este utilizat pentru probleme digestive, inclusiv arsuri la stomac, balonare, gaze, pierderea poftei de mâncare și spasme ușoare ale stomacului și intestinelor. Uleiul de chimen este, de asemenea, folosit pentru a ajuta oamenii să tusească cu flegmă, să îmbunătățească controlul urinării, să omoare bacteriile din organism și să amelioreze constipația.
Femeile folosesc ulei de chimen pentru a începe menstruația și pentru a ameliora crampele menstruale; mamele care alăptează îl folosesc pentru a crește fluxul de lapte matern.
Chimenul este folosit în ape de gură și în frecări ale pielii pentru a îmbunătăți fluxul sanguin local.
Pe vremuri, se credea că chimenul are proprietatea de a întări vederea şi de a păstra şi chiar îmbunătăţi memoria. Chiar dacă aceste însuşiri nu i-au fost confirmate de ştiinţă, altele, i-au fost descoperite.
Semințele de chimen sunt antiseptice și un eficient vermifug. Acestea au fost folosite la gătit încă din Epoca de Piatră. Semințele sub formă de praf sunt luate în doze de un sfert de linguriță pentru a îmbunătăți digestia și pentru a elimina gazele. Ceaiul de chimen ameliorează crampele menstruale, mai mult, ajută la creșterea naturală a sânilor.
Pentru a face ceai, fierbeți 3 lingurițe de seminte de chimen într-o cană și jumătate de apă timp de 20 de minute (folosiți o rasnita pentru a zdrobi ușor semințele înainte de a le pune la fiert). Consumați câte o cană și jumătate pe tot parcursul zilei, sau pur și simplu mestecați semințele. Se consuma seminte de chimen sau ceai de chimen si pentru diaree.
De la o picătură la 4 de ulei esențial de chimen ajuta la digestie. Pentru bebelușii cu colici, înmuiați aproximativ 30 de grame de semințe în jumătate de litru de apă rece și lăsați timp de 6 ore. Doza este de 1 până la 3 lingurițe pe zi, sau puteți fierbe 3 lingurițe de semințe în jumătate de cană de lapte pentru câteva minute apoi lăsați timp de 10 minute să se infuzeze. Pudra de seminte este umezita pentru a face o cataplasmă pentru vânătăi și pentru durerile de urechi.
Uleiurile esențiale de chimen, distilate din semințe, aromatizează ginul, bomboanele, lichiorul Kumel și apa de gură, parfumează săpunurile și loțiunile după bărbierit.
Ceaiul de chimen – efecte terapeutice, mod de preparare si administrare in functie de afectiuni
Astfel, ceaiul de chimen, asociat în părţi egale cu fenicul şi coriandru, pe lângă că este plăcut parfumat, uşurează eliminarea gazelor din stomac şi intestine, înlăturînd balonările şi colicile. De asemenea, măreşte pofta de mîncare. Chimenul este recomandat femeilor care alăptează pentru că sporeşte lactaţia. Mai este bun şi in caz de bronşite, uşurînd expectoraţia.
Ca simplu ceai aromatic, băut de plăcere şi pentru a parfuma respiraţia, se prepară astfel : la o cană de apă rece se pune o linguriţă seminţe de chimen. Se fierbe încet, pînă dă în clocot. Se strecoară şi se adaugă o linguriţă de miere. Se pot adăuga şi cîteva flori de salcâm lăsându-le să infuzeze înainte de a-l bea.
Pentru tratarea colicilor gastrice si intestinale, in enterocolita, bronsita, pentru stimularea poftei de mancare, marirea diurezei, cresterea cantitatii de lapte matern, se prepara o infuzie din o lingurita jumatate de seminte la 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperita infuzia 15 minute. Se strecoara. Se bea ceaiul de chimen caldut in trei reprize dupa mesele principale.
Pentru combaterea balonarilor, stimularea poftei de mancare se prepara o infuzie din jumatate trei sferturi de lingurita de seminte la 200 ml de apa. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se bea caldut inaintea meselor principale.
Pentru stimularea lactatiei la mame, se fierbe o lingurita de seminte in 1 litru de lapte. Se strecoara. Se bea caldut pe parcursul unei zile.
Chimenul in ritualuri – Utilizări magice
Chimenul este adesea adăugat în poțiunile pentru dragoste pentru a-i păstra pe iubiți fideli. Semințele sunt puse în păpuși și folosite în vrăji pentru a găsi partenerul cuiva. De asemenea, ele sunt puse la copt în pâine sau prăjituri pentru a trezi pofta, senzualitatea. Pune câteva semințe în tortul de nuntă sau aruncă spre mire și mireasă pentru ca ei sa fie mereu impreuna.
Chimenul – retete in bucatarie
Iată acum şi câteva sugestii de utilizare a chimenului în arta culinară.
Sufleu de porumb cu chimen
Ingrediente: 1/4 pachet margarină, 1. 4 ceaşcă făină, 1 ceaşcă lapte, 1 pungă fulgi de porumb, 4 ouă, 1/2 linguriţă sare, 1/2 ceaşcă brânză sau caşcaval ras, 1 linguriţă seminţe de chimen (dacă nu avem fulgi de porumb, facem o mămăliguţă subţire, folosind, în loc de apă, lapte).
Preparare. Se topeşte margarina, se adaugă făina şi se amestecă bine. Se înmoaie fulgii de porumb în lapte şi se adaugă la compoziţia dinainte. Se fierbe până se îngroaşă, amestecînd într-una. Se ia de pe foc. Se bat gălbenuşurile şi se amestecă cu o parte din compoziţia precedentă. Se adaugă apoi restul compoziţiei. Se incorporează sarea, brânza şi chimenul şi la urmă albuşurile bătute spumă foarte tare. Se coace în formă unsă până se întăreşte şi se rumeneşte, aproximativ 45 minute. Este foarte gustos la ceai, lapte sau cafea, pentru micul dejun.
Placinta cu ceapa si chimen
Ingrediente: cocă de plăcintă (1 pachet margarină, 1 ou, 1 iaurt şi făină cât cuprinde), 3 ceşti ceapă tăiată peştişori, 3 linguri de margarină sau altă grăsime, 1 ou, 1/2 ceaşcă lapte, 1 linguriţă chimen, boia de ardei iute şi sare după gust.
Preparare. Se tapisează o tavă cu cocă de plăcintă, în strat mai gros. Se înăbuşă la foc mic ceapa cu margarină, până când ceapa devine translucidă şi gălbuie. Se lasă puţin să se răcorească şi se împrăştie peste cocă. Se bate oul, se adaugă laptele, chimenul, sarea şi boiaua de ardei. Se toarnă această compoziţie peste ceapă. (Este mai gustoasă dacă în loc de un ou se pun trei şi în loc de lapte, smântînă.) Se coace plăcinta la foc iute 15—20 minute, până se rumeneşte uşor. Cu câteva minute înainte de a o scoate de la cuptor se pot presăra deasupra bucăţele de costiţă sau brânză rasă.
Mancare de varza rosie cu chimen
Ingrediente: 1 varză roşie tocată, 1 măr acrişor tăiat felioare sau ras, 1 ceaşcă apă fierbinte, 1 linguriţă sare, 2 linguri oţet, 1 linguriţă zahăr, 1 lingură chimen, 1 cârnat tăiat felii, 1 lingură făină (ultimele două ingrediente sunt facultative).
Preparare. Se dau în fiert în apă sărată varza şi mărul. Se adaugă oţetul, zahărul, seminţele de chimen şi cârnatul. Se fierbe acoperit o oră, la foc moale, amestecând din când în când. Cu 10 minute înainte de a lua vasul de pe foc se presară făină şi se amestecă bine.
Salata de legume si chimen
Ingrediente: 2 morcovi, 1 conopidă mică, 200 g brânză de vacă, 2 ouă, 1/2 pahar ulei, 1/2 lingură sare de lămâie, 2 linguriţe chimen, sare, boia de ardei iute, verdeaţă.
Preparare. Morcovii fierţi se taie rondele. Conopida fiartă se desface în bucheţele şi se lasă să se răcească. Brânză se amestecă cu chimenul. Ouăle se fierb tari. Se separă gălbenuşurile şi se freacă cu ulei şi sare de lămâie. Sosul acesta se amestecă uşor cu morcovii, conopida şi brânză de vacă, adăugând chimenul. Se potriveşte de sare. Se presară cu boia, verdeaţă tocată fin şi cu albuşurile tocate mărunt.
Supa de chimen
Ingrediente : 2 1 apă (în care s-au fiert 5 minute 2 legături zarzavat de supă, 2 cepe, 1 ceaşcă lapte, 1 lingură unt sau ulei, 1 lingură făină, sare.
Preparare. Se fierbe în apă chimenul şi o ceapă tocată. După 20 minute de fiert la foc potrivit se sărează şi se mai fierbe 15 minute. A doua ceapă se toacă şi se căleşte. Se adaugă făina şi se stinge cu lapte. Se lasă să fiarbă 2—3 minute. Se adaugă la supă şi se mai lasă să fiarbă 5 minute ; supa se strecoară şi se serveşte cu crutoane de pâine prăjite în cuptor.
Placinta cu spanac si chimen
Ingrediente: 1 ceaşcă făină, 1 pachet margarină, 1 linguriţă chimen pisat, 10 linguri ulei, 12 linguri sifon, 1/2 kg brânză vacă, 1 ceaşcă spanac fiert şi bine scurs, 2 ouă, 1 linguriţă sare.
Preparare. Uleiul şi sifonul se amestecă cu făină cât cuprinde şi se întinde o foaie. Margarina se amestecă cu 3 linguri făină şi chimen. Se presară bucăţele din această compoziţie pe foaie şi se întind pe toată suprafaţa ei. Apoi foaia se împătureşte pînă ajunge cât o palmă. Se taie în două şi se întinde din fiecare bucată câte o foaie.
Brânză se amestecă cu ouăle bătute şi cu spanacul. Dacă e prea moale se mai adaugă un praf de făină pentru a o îngroşa. Se pune o foaie pe tavă, se întinde umplutura de spanac cu brânză şi se acoperă cu cea de a doua foaie. Se înţeapă cu furculiţa din loc în loc şi se coace până se rumeneşte uşor.
Întrebări frecvente despre chimen
La ce mâncăruri se folosește chimenul?
Folosim chimenul în mâncăruri pentru aroma sa specifică și pentru beneficiile în gastronomie și nutriție. Se folosește pulbere de chimen sau semințe de chimen la diverse mâncăruri: supe, plăcinte, sufleuri, fripturi la coptor, tocănițe, sucuri, saleuri și pateuri, aperitive, preparate cu brânză, preparate cu carne de vânat, miel și iepure.
Să aveti poftă!!
Nu evitati sa folositi chimenul in bucatarie!
Lasă un răspuns