Farmacologia Ayurvedica este o stiinta ce cuprinde mii de remedii naturiste, printre care si preparate curative din plante din farmacia din bucatarie. Medicina ayurvedica utilizeaza proprietatile curative ale pietrelor pretioase, ale metalelor, ale culorilor.
Potrivit textelor ayurvedice clasice, toate substantele din natura poseda proprietati curative daca sunt folosite corect. Aceste remedii ayurvedice nu urmaresc sa combata manifestarile exterioare ale bolii, ci cauta sa restabileasca armonia dintre factorii in dezechilibru, fapt care permite anularea cauzei care a generat boala.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Farmacia din bucatarie cuprinde condimente, legume, fructe, alimente consumate in preparate culinare, dar care sunt si bune medicamente naturale. Din ce avem in farmacia din bucatarie am redus o lista mica, si cred, utila! Explicatiile sunt sprijinite pe informatiile furnizate de farmacologia ayurvedica, nu foarte diferita de farmacologia traditionala romaneasca:
Lucerna
Lucerna o gasim in unele bucatarii, si pentru ca este speciala, o avem in farmacia din bucatarie! Aceasta planta are un gust astringent si putin amar. Ea prezinta proprietati anti- vata si anti- kapha, in plus lucerna are un efect inhibator asupra inflamatiilor. Ea este utila in indepartarea toxinelor din intestinul gros. Lucerna este un analgezic natural si poate fi folosita in boli ca: sciatica, artrita, reumatism, colita, tumori si anemie. Ceaiul de lucerna se recomanda a se consuma inainte de culcare.
Aloe
Cine nu are aloe in casa sa isi procure urgent o planta macar! Este si o planta decorativa ce poate anima farmacia din bucatarie, dar in special este o planta medicinala extrem de puternica in tratarea multor afectiuni. Planta de Aloe lucreaza pentru echilibrarea metabolismului ceea ce o indica in multe cazuri. Se consuma gelul din frunzele de la baza. Planta ca sa fie considerata matura si buna pentru consum, are nevoie de o varsta de cel putin 3 ani.
Aceasta planta medicinala actioneaza ca tonic general pentru ficat, organul ce participa la digestie si distruge toxinele. Actiunea ei este anti- vata, anti-pitta si anti-kapha, astfel incat nici una nu este dereglata de utilizarea ei. Aloe permite restabilirea echilibrului celor trei umori din organism (vata-pitta-kapha).
Gelul proaspat este util femeilor care sufera de crampe menstruale. In cazul acestor simptome, se vor lua una-doua lingurite de gel cu un varf de cutit de piper negru. Doua lingurite de trei ori pe zi pot fi utilizate ca tonic general. Persoanele care sufera de gastrita, ulcer gastric sau duodenal, sau colita ulceroasa vor evita consumul piperului.
Aloe epureaza sangele si este util ficatului, vezicii biliare si stomacului. Ajuta si in cazul gastritelor, tumorilor, colitelor, si este inflamator.
In cazuri de conjunctivita, gelul de aloe poate fi aplicat direct pe pleoapa superioara. Aloe poate fi folosita deasemenea in cazul vaginitelor si a inflamatiilor colului uterin. Pentru irigatii, se folosesc doua lingurite de gel la un litru de apa, la care se mai adauga un varf de cutit de sofran. Irigatia se va prelungi patru zile la fiecare a doua zi, efectul local fiind foarte pronuntat.
Aloe are si proprietati racoritoare, are un efect de eliminare, fiind util in raceli, tuse si congestii, avand efect purgativ usor. Aloe se poate folosi si in cazuri de arsuri, taieturi sau lovituri.Se foloseste impreuna cu sofranul, care faciliteaza procesul de cicatrizare si vindecare.
Aplicatiile locale sunt folositoare si in caz de herpes genital. Pentru calmarea herpesului, se amesteca doua linguri de gel cu doua varfuri de cutit de sofran. Amestecul se aplica local in fiecare seara inainte de culcare, timp de o saptamana.
Pentru arsuri usoare, plagi deschise, se aplica local gel de aloe. Le bandajeaza zona cu tifon si se schimba gelul de aloe la 4-5 ore. Se recurge la acest tratament pana la vindecarea completa a pielii (in functie de gravitatea vatamarii pielii, vindecarea poate dura de la 1 la 3-4 zile).
Asafotida
Aceasta substanta aromatica este rasina unui copac. Asafotida este un condiment indian folosit in bucatarie, dar si un bun medicament natural din farmacia din bucatarie. Ea combate spasmele, este un bun mijloc de detoxificare si un purgativ eficient. Un varf de cutit de asafotida fiert impreuna cu linte imbunatateste digestia. Ea elimina toxinele si poate fi un remediu pentru diferite dureri. In cazul durerilor de urechi, se infasoara o bucatica de vata si se introduce in ureche.
Bicarbonatul de sodiu din farmacia din bucatarie
Daca se adauga fasolei negre sau nautului in timpul fierberii, acestea devin mai “usoare” si procesul de fierbere se accelereaza, neutralizand acizii.
Farmacia din bucatarie ne invata asa: un varf de cutit de bicarbonat de sodiu stins in zeama unei jumatati lamai si adaugat intr-o ceasca cu apa calda aduce usurare in caz de hiperaciditate, balonari si probleme ale digestiei.
O jumatate de ceasca de bicarbonat adaugata la apa de baie imbunatateste circulatia si face pielea mai moale.
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a grabi vindecarea infectiilor de piele, urticariilor si eczemelor, in special a celor aparute la contactul cu apa si detergentii de rufe, si asigura sanatatea si igiena pielii.
Radacina de obligeana (Kalmus)
Aceasta planta medicinala se foloseste ca mijloc de stimulare a secretiilor. Radacina de obligeana prezinta multiple insusiri medicale. Sub forma de pulbere, ea poate fi prizata pentru a combate raceala, sinuzita si durerile de cap. In multe cazuri provoaca stranut, care curata tractul respirator. Potrivit tehnicii Azurveda, obligeana este un mijloc anticonvulsiv si face parte din farmacologia in epilepsie.
Farmacia din bucatarie ne ofera radacina de obligeana, un condiment ce actioneaza asupra structurilor creierului si a functiilor cerebrale superioare, contribuind la largirea si clarificarea constientului.
Radacina de obligeana este cel mai bun antidot impotriva efectelor daunatoare ale marijuanei. Marijuana are un efect toxic asupra ficatului si a celulelor cerebrale, daca insa la marijuana se adauga o cantitate mica de radacina de obligeana, aceasta neutralizeaza complet efectele secundare ale substantelor psihedelice.
Radacina de obligeana se foloseste si pentru imbunatatirea memoriei. In acest scop, se ia un varf de cutit de praf si se administreza, impreuna cu 1/4 pana la 1/2 lingurita de miere, dimineata si seara.
Doua trei cesti de ceai de radacina de obligeana servesc ca si vomitiv. Radacina de obligeana provoaca largirea bronhiilor si combate congestiile in zona pectorala. Ca atare, se foloseste terapeutic in combaterea tusei cronice si astmului.
Uleiul medicinal din radacina de obligeana poate fi aplicat si pe mucoasa nazala, iar extern, la masaje. Masajele cu acet tip de ulei sunt de folos in cazul contractiilor si durerilor musculare si confera o senzatie de prospetime.
Radacina de obligeana stimuleaza circulatia si hraneste tesutul muscular. Daca o aveti in bucatarie, folositi pulberea de radacina de obligeana ca tratament naturist!
Nucsoara
Un condiment nelipsit din bucataria moderna. Nucsoara este aromata, stimulativa, invioratoare, si de asemenea, atata “focul digestiei”; este slab astringenta, dulce si putin iute. Ea trebuie folosita in cantitati foarte mici, presarata in ceai sau peste legume. Nucsoara intareste inima si plamanii, invioreaza spiritul si are efect diuretic. Reduce balonarile abdominale, calmeaza durerile, stimuleaza respiratia si o improspateaza. Nucsoara stimuleaza functiile cerebrale superioare.
Uleiul de ricin
Uleiul de ricin se prepara din planta de ricin (Ricinus communis). Multi confunda uleiul de ricin cu uleiul de castor, dar nu este acelasi lucru!
Uleiul de ricin este un purgativ atat de putin nociv, incat se poate administra si sugarilor ( in acest caz mama va inmuia degetul in ulei si ii va da copilului sa suga). In caz de constipatie, se va lua o ligura de ulei de ricin cu o ceasca de ceai de ghimbir. Acest tonic elimina toxinele si atenueaza balonarile si constipatiile.
Ceaiul pregatit din radacina de ricin se utilizeaza in cazul artritei, a durerilor cronice de spate si a crampelor musculare. Ceaiul are proprietati antireumatice, antiinflamatorii, combate congestiile si este eficace in tratamentul gutei.
Piperul de Cayenne sau piperul rosu
Gatiti cu pier rosu? Farmacia din bucatarie va prezinta piperul Cayenne, un condiment iute, folosit frecvent in bucatarie, si care stimuleaza focul digestiei. Accelereaza circulatia, dilata vasele sanguine si are o actiune sudorifica. Piperul rosu faciliteaza golirea intestinului. Piperul rosu Cayenne este un tratament din medicina ayurveda recomandat pentru a distruge viermii si parazitii intestinali.
Reprezinta un mijloc eficace in sinuzita, raceli, tuse, congestii respiratorii, piperul rosu Cayenne avand efect de curatire a intestinului gros si a glandelor sudoripare. Intern, poate fi administrat sub forma de boabe. Doua boabe de piper rosu luate de doua-trei ori pe zi ajuta la resorbtia hematoamelor.
Scortisoara
Pentru ca prajiturile si vinul fiert au nevoie de scortisoara, farmacia din bucatarie ne ajuta iar. Scortisoara este un condiment cu proprietati afrodisiace, antiseptice si invioratoare. Gustul sau este iute si astringent. Scortisoara ca purgativ, este un mijloc bun de dezintoxicare, caci intareste tesuturile si le mareste capacitatea de functionare.
Scortisoara are si proprietati analgezice. Ea atenueaza perturbarile vata si kapha si poate fi folosita la imbolnavirile pitta, daca se ia in cantitati mici, dar daca se ia in cantitati mari, vor urma perturbari pitta.
Scortisoara, nucsoara, cuisoarele si ghimbirul se folosesc sub forma de ceai in caz de tuse si congestii. Se consuma ceai de scortisoara si cuisoare pentru accelerarea digestiei. Se recomanda folosirea in cantitati mici.
Cuisoarele
Planta aromatica iute si uleioasa, condiment din farmacologia din bucatarie. Ca urmare a consumului ei indelungat, vor aparea perturbari pitta. Cuisoarele sunt utile pentru a controla vata si kapha. Macinate, pot fi folosite ca adaos la fructe si legume. Din cuisoare macinate se poate prepara ceai. Daca la ceaiul de ghimbir se adauga un varf de cutit de cuisoare, se obtine un efect favorabil umorilor vata si kapha.
Cuisoarele sunt un remediu calmant natural. Uleiul de cuisoare se foloseste pentru calmarea durerilor de dinti. In acest scop, se imbiba o bucatica de vata in ulei de cuisoare si se aplica in locul dureros.
Cuisoarele au o actiune favorabila asupra tusei, a congestiilor respiratorii, a racelilor si sinuzitelor. Pentru a calma congestiile, se adauga cateva picaturi de ulei de cuisoare in apa clocotita si se inhaleaza vaporii. Tusea uscata poate fi tratata prin mestecarea unei bucati de cuisor impreuna cu zahar, deoarece cuisoarele sunt iuti si produc senzatia de arsura pe limba.
Coriandrul
Exista doua feluri de coriandru: planta propriu-zisa si samanta uscata. Coriandrul este o planta aromatica, care stimuleaza digestia si poseda proprietati racoritoare. Este un mijloc natural de stimulare a fluxului urinar si poate fi luat atunci cand la urinare apare senzatia de usturime, din cauza nisipului sau pietrelor in caile urinare. In acest scop, boabele de coriandru se pun intr-o strecuratoare, se toarna apa clocotita si se lasa un scurt timp sa “traga”. Acest ceai face urina alcalina, lucru util in prevenirea unor calculi urinari, dar contraindicat in infectiile urinare.
In comert putem gasi tinctura de cilantro sau tinctura de coriandru, care deasemenea este utila in cazuri de balonari, deranjamente de digestie, greata sau voma.
Sucul proaspat de coriandru se foloseste in cazul eczemelor, urticariilor, si dermatitelor. Terciul de planta coriandru se aplica direct pe piele si calmeaza usturimea. Acest mijloc permite si epurarea sangelui.
Chimionul din farmacia din bucatarie
In farmacia din bucatarie avem si chimion. Multa lume il confunda cu chimenul, dar chimionul este alta planta decat chimenul. Desi arata la fel, diferenta dintre chimion si chimen este culoarea. Semintele de chimion sunt mai deschise la culoare!
Chimionul este o planta medicinala aromata, iute si putin amara, care stimuleaza digestia si faciliteaza secretia sucului gastric. Chimionul prajit si macinat este util in cazul bolilor intestinale cum sunt diareea si enterita. In acest caz se ia un varf de cutit de chimion impreuna cu lapte batut. Chimionul alina durerile si crampele abdominale.
Semintele de in
Semintele de in au un efect purgativ si decongestionant. Daca se bea seara o ceasca de ceai de seminte de in, dimineata scaunul va fi fara probleme. Acest remediu favorizeaza si eliminarea toxinelor prin scaun si ajuta in cazul problemelor cum sunt: constipatia, balonarile si durerile abdominale.
Farmacia din bucatarie ne ofera semintele de in care consumate periodic, maresc rezistenta corpului la efort si aduc ameliorare in cazuri de astm si tuse cronica.
Usturoiul
Aceasta planta medicinala contine uleiuri volatile si este aromata, amara si iute. Usturoiul calmeaza si amelioreaza balonarile, faciliteaza digestia, absorbtia elementelor nutritive din intestin si are efecte de “intinerire”.
Usturoiul este un afrodisiac si nu este recomandat celor care practica abstinenta.
Datorita efectului de caldura pe care il provoaca, usturoiul este util in timpul toamnei si a iernii deoarece calmeaza durerile in incheieturi si tonifica organismul in fata racelilor. Cei cu tensiune arteriala scazuta li se recomanda un consum modest de usturoi.
Usturoiul din farmacia din bucatarie are proprietati antireumatice si antiseptice. Poate fi folosit si in cazul tusei uscate sau a congestiilor. Este un remediu in cazul durerilor de cap produse de sinuzite si in cazul durerilor de urechi: in aceste situatii, se pun 3-4 picaturi de ulei de usturoi in ureche sau se umple urechea cu ulei seara si se inchide cu un tampon de vata. Pana dimineata, durerea dispare. Aduce ameliorare in durerile de dinti si gingivite. Dintii si gingivitele se pot masa cu ulei de usturoi.
Medicina din bucatarie ne ofera Ghimbirul
Planta aromatica, folosita atat proaspata cat si uscata; este un excitant si un calmant pentru durerile abdominale. Ghimbirul proaspat contine mai multa apa si are o actiune mai blanda, iar ghimbirul macinat are un efect mai puternic. Ghimbirul este sudorific, neutralizeaza toxinele, accelereaza procesele de digestie si absorbtia hranei din intestine.
Ghimbirul are o actiune calmanta in inflamatiile gatului, racelile simple, congestii respiratorii si sinuzite. Din radacina macinata de ghimbir si apa calda se obtine un ceai care se poate bea cu miere.
Un bun stimulent al apetitului este si un varf de sare cu o jumatate de lingurita de ghimbir proaspat macinat. Ghimbirul este unul dintre cele mai bune remedii naturale in problemele de tuse, guturai si inflamatii ale gatului.
In cazul durerilor de cap se face o pasta dintr-o jumatate de lingurita de ghimbir cu apa si se aplica pe frunte. Pasta provoaca o usoara senzatie de arsura, fara a ataca pielea.
Consumul de ghimbir, ajuta la curatirea intestinului, stimuleaza scaunul, elibereaza energiile stagnante, stimuleaza circulatia sangelui si calmeaza durerile. In cazul durerilor musculare se recomanda o baie cu ghimbir.
Ceapa
Farmacia din bucatarie ne ofera ceapa, iute si aromata specific, ce are un efect de incalzire. Vaporii ei contin amoniac, irita ochii si provoaca astfel curgerea ochilor si a nasului. Ceapa excita simturile, deci daca cineva se simte slab si ametit, sa inspire vaporii dintr-o ceapa .
Ceapa faciliteaza difestia. Ceapa fiarta este dulce si mai putin iute. Aplicata sub forma de terci pe un furuncul, ajuta la coacerea acestuia. Febra mare si crampele abdominale pot fi combatute prin aplicarea unei cepe crude tocate, invelita intr-o panza, pe frunte sau pe abdomen.
Farmacologia ayurvedica in epilepsie, in cazul unor accese de epilepsie acute, recomanda a se folosi ceapa pentru a fi inspirata pe nas. Deasemenea, ceapa se foloseste pentru scaderea nivelului de colesterol din sange si este un bun tonic pentru inima.
Ceapa provoaca incetinirea pulsului. O jumatate de ceasca de zeama proaspata de ceapa, amestecata cu doua lingurite de miere, ajuta in caz de tuse, astm, crampe, greata si senzatie de voma.
Sarea
Nu vorbesc despre ultimul aliment-medicament din farmacia din bucatarie, dar pentru aceasta lista, inchei cu cel mai cunoscut, sarea!
Cei mai multi o folosesc pentru a schimba gustul alimentelor, a mancarii, dar aceasta are si proprietati medicinale, fiind folosita in cantitati mici la prepararea mancarurilor. Sarea ajuta in cazul balonarilor si a umflarii abdomenului. Ea curata gura, favorizeaza eliberarea secretiilor tractului digestiv si usureaza digestia. Se poate folosi in cazul umflaturilor externe. In aceasta situatie, sarea se incalzeste intr-un vas, se pune intr-un saculet sau o bucata de panza si se pune pe umflatura. Sarea este un mijloc natural de combatere a durerii si se poate folosi pentru aplicatii externe. Nu se recomanda in cazul abceselor dentare sau a ranilor infectate. Favorizeaza drenarea lichidelor.
Saramura (apa saturata de sare) este foarte buna in raceli, febra. In acest caz, se prepara saramura dizolvand treptat sare intrun vas cu apa pana cand sarea nu se mai dizolva. Se fac bai la sezut, bai la picioare, cu apa cat se poate suporta de fierbinte.
Va doresc vindecare placuta si o viata usoara. Sper sa aveti mai multa incredere in voi si sa folositi farmacia din bucatarie!
Lasă un răspuns