Fructe conservate in miere de albine inseamna sa iei mierea (un produs la origine provenit de la flori) si sa o amesteci cu fructele, rezultatul polenizarii, un moment decisiv din culegerea produselor necesare producerii mierii de albine.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Mierea de albine este în primul rând o substanța dulce produsă de albine, din nectarul florilor sau din secrețiile care provin din părți vii ale plantelor sau care se găsesc pe acestea, pe care le culeg, le transformă și le combină cu substanțe specifice și le înmagazinează în fagurii din stup.
Aceste fructe conservate in miere de albine sunt realizate după o rețetă specială, la final vei avea fructele conservate in miere dar si un sirop aromat rezultat din proces.
Mierea naturala conserva fructele mai bine. Mierea matură este cea indicată, și să vă spun și de ce! Două vorbe vreau să vă prezint înainte de a accesa rețeta.
Fermentarea la fructe conservate in miere de albine
Fermentarea mierii este un proces interesant și deloc nefiresc! Toate tipurile de miere naturală conțin levuri, fiind niște ciuperci microscopice ce produc fermentări alcoolice. Aceste levuri nu se pot înmulți decât dacă conținutul de apă al mierii este suficient de ridicat. O concentrație mare de zaharuri, nu le omoară dar le inhibă dezvoltarea. Adică cu cât mierea e mai dulce cu atât ea va fi proaspătă mai mult timp si va fermenta mai greu.
Fructele conservate in miere de albine au o caracteristică și anume concentrația de apă și zaharuri. La miere, limita între concentrațiile care asigură conservarea și cele care pun în pericol cu fermentarea, este mică. Când apar fructele, ele trebuiesc conservate, nu fermentate!
La o concentrație de 18% apă, o miere conține suficiente levuri ca să fie posibil începutul fermentării. Și fructele în general au destul de multă apă, deci se cuvine creșterea cantității de miere comparativ cu volumul de fructe de conservat.
Temperatura ridicată, alături de concentrația de apă ridicată, sunt factori ce favorizează fermentația. Toate mierile care conțin mai mult de 18% apă, sunt expuse fermentării. Procesul poate fi mai mult sau mai puțin rapid, în funcție de plusul de apă și temperatura de păstrare.
Când condițiile pentru aceste fructe conservate in miere sunt favorabile fermentatiei, vom constata formarea unei spume abundente provenite din degajarea de gaz carbonic.
Fermentările nu sunt neapărat o problemă și nu se produc chiar atât de repede. Totuși, de reținut, chiar dacă sunt mai discrete, ele tot contribuie la degradarea mierii si a fructelor! Mierea si fructele fermentate prezintă mereu o acitidate mai mare decât cea normală, adica inconfundabil.
Dacă pentru reteta de fructe conservate in miere, nu folosesti o miere naturală, matură, produsul rezultat s-ar putea să nu stea prea mult conservat, sau, să nu se conserve deloc!
Rețetă pentru fructe conservate in miere de albine
Ingrediente: 4 kg miere, 1 kg fructe fără sâmburi, 1 rămurică de busuioc sau de rosmarin.
Mod de preparare: fructele de conservat coapte bine, se pun în borcan cu busuiocul şi mierea. Acest borcan se leagă strâns la gură şi se ţine la loc întunecos sau se înfăşoară în hârtie de culoare închisă. Macerarea fructelor se realizează în 6 săptămâni, timp în care borcanul trebuie agitat de 2 ori pe zi-dimineaţa şi seara.
Mai sus am explicat ce este fermentarea, pentru ca noi dorim macerarea fructelor nu fermentarea lor.
După cele 6 săptămâni, fructele conservate in miere sunt gata. Se scot şi se păstrează în borcane de mărime potrivită, închise ermetic. Se pot servi ca dulceaţă sau la diferite preparate din bucătăria fără foc.
Mierea rămasă după scoaterea fructelor conservate se toarnă în sticle de culoare închisă şi se păstrează la loc rece şi întunecos. Se poate folosi la lichioruri, sucuri sau siropuri în bucătăria fără foc și nu numai!
Știu că apicultorii francezi recomandă această rețetă de fructe conservate in miere de albine si busuioc, ea merge aplicată cu cireşe, afine, agrişe, coacăze, dude, zmeura, căpşuni, cătina, gutui, dovleac, morcov, citrice, flori de trandafiri, de nalbă, de urzică moartă, de nufăr și poate si multe altele…
Lasă un răspuns