Florile lavandei sunt folosite sub forma de ceai, sirop de lavanda, suc sau lichior de lavanda pentru starile de neliniste, nervozitate, insomnie si depresie. De asemenea, sunt utilizate pentru o serie de probleme digestive, inclusiv meteorism (umflarea abdomenului cu gaze in cavitatea peritoneala sau intestinala), pierderea poftei de mancare, varsaturi, greata, gaze intestinale (flatulenta) si stomac deranjat.
Lavanda (Lavandula) este o floare romantica pe care orice gradinar si-o doreste in gradina. Chiar daca este o planta nativa mediteraneana, o iubitoare de habitat uscat si insorit, toti incercam sa o aducem in gradini, in speranta ca se va adapta. Florile si uleiul de lavanda sunt folosite frecvent in medicina.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Lavanda – Beneficii pentru sanatate
Unele persoane folosesc lavanda pentru afectiuni dureroase, inclusiv pentru migrene, dureri de dinti, entorse, rani si dureri articulare. De asemenea, lavanda este folosita pentru acnee, cancer si pentru a provoca menstruatia. Intern se recomanda florile de lavanda si pentru cefalee, afectiuni cardiace cu substrat nervos, boli de rinichi si ficat, tulburari digestive, balonari abdominale, reumatism, anxietate, afectiuni ale cailor respiratorii, tuse, tuse convulsiva si laringita.
Lavanda este aplicata extern pe piele in caz de pierdere a parului (alopecia areata), pentru dureri, dar si pentru a respinge tantarii si alte insecte. Extern este indicata si pentru raceala, gripa si stari febrile.
Unii adauga flori de lavanda sau emulsie de ulei volatil in apa de baie pentru a trata tulburari de circulatie si pentru a imbunatati sanatatea mentala. Prin inhalare, lavanda (uleiul de lavanda) este folosita in aromoterapie pentru insomnii, dureri si agitatie. In alimente si bauturi, lavanda este folosita ca si componenta de aroma, dar si terapeutica.
Uleiul esential de levantica are efecte sedative care ajuta la relaxarea anumitor muschi si determina normalizarea functiei cardiace, prin reglarea starii de excitabilitate a unor receptori interni.
In industria de prelucrare, lavanda este folosita in produse farmaceutice si ca ingredient de parfumare in sapunuri, cosmetice, parfumuri si decoratiuni. Cu totii stim mirosul de lavanda din produsele de igiena cu care ne alintam uneori.
Cand se recolteaza florile de lavanda?
Inflorescentele se recolteaza in prima jumatate a zilei, cand contin cea mai mare cantitate de ulei si, respectiv, principii active. Nu se indeasa in cosuri, ci se transporta imediat la locul de extragere a uleiului sau la cel de uscare.
Lichior din flori de levantica – cum se prepara acasa lichior de lavanda
Ingrediente pentru lichior de lavanda: flori de levănţică, alcool de 90°, 600 g miere naturală, 700 ml apă (cantitatea de alcool si de flori e la alegerea ta, in functie de cat de concentrat doresti sa fie lichiorul. Tot ce trebuie sa stii e ca florile trebuie sa fie acoperite de alcool)
Mod de preparare lichior de lavanda: florile, recoltate când sunt înflorite în proporţie de 75%, se taie mărunt, se pun într-o sticlă de 500 ml si peste ele se toarnă alcoolul. Se închide ermetic si se înfăşoară în hârtie de culoare închisă. Se lasă la macerat 16-18 zile, timp în care se agită sticla de 2 ori pe zi. Se strecoară şi se amestecă cu siropul, care a fost preparat cu apa încălzită până la 38°C şi mierea de albine.
Se poate face lichior de lavanda si cu tuica sau vodca. In acest caz, nu se mai adauga apa si se diminueaza cantitatea de miere de albine. Se lasa la macerat florile in alcool si dupa ce se strecoara, se amesteca cu miere de albine, dupa gust.
Acest lichior de lavanda este util în tratamentul migrenelor, reumatismului, cefaleei, stărilor de anxietate, in afectiuni dureroase, dureri articulare, consumându-se câte 3 linguri pe zi.
Cum sa prepari acasa sirop de lavanda
Ingrediente necesare pentru sirop de lavanda:
- 2 cesti de apa
- 2 cesti de zahar brun
- 2 -4 linguri de flori proaspete de lavanda
Mod de preparare sirop de lavanda
- Amesteca toate ingredientele intr-o cratita, la foc mic, pana se dizolva zaharul.
- Dupa ce amestecul atinge punctul de fierbere, lasa-l pe foc 5 minute.
- Indepartezi apoi cratita de pe foc si lasi sa se raceasca 30 de minute.
- Dupa cele 30 de minute, pune din nou la foc, iar cand incepe sa fiarba, opresti si torni siropul de lavanda in borcane sterilizate si le sigilezi cu capace.
- Acest sirop de lavanda este perfect pentru inghetata, tarte cu fructe, limonada, ceaiuri sau cocktailuri.
Sirop de lavanda cu miere de albine
Se poate prepara sirop de lavanda cu miere de albine. Pentru un sirop de lavanda mai intens, se pun florile de lavanda la macerat direct in miere de albine naturala. Siropul de lavanda astfel obtinut se pastreaza in recipient de sticla in loc uscat, racoros si aerisit. Se foloseste ori de cate ori este nevoie. Acest sirop de lavanda poate fi folosit cu tot cu flori sau se poate strecura.
Se consuma sirop de lavanda ca indulcitor sau ca remediu natural pentru afectiunile enumerate mai sus, la beneficii.
Cum se prepara acasa suc de lavanda – Reteta lavandată
Sucul de lavanda este aromat, usor acidulat si extraordinar de racoritor. Se prepara simplu, la fel ca si socata(vezi reteta) Din acest motiv l-am si numit lavandata.
Pentru prepararea sucului din flori de lavanda se foloseste un borcan de sticla. La un borcan de sticla de 5 l se pune jumatate de kg de zahar sau miere de albine, 1-2 lamai feliate, un bot de drojdie si o mana buna de flori de lavanda sau chiar mai mult. Florile se culeg dimineata, dupa ce se ridica roua. Se amesteca bine si se acopera borcanul cu un tifon. Se lasa sa stea intre 3 si 7 zile intr-un loc calduros si se amesteca zilnic. Cand e suficient de acidulat, se strecoara in sticle si se pastreaza la frigider! Se serveste ca un suc racoritor, de vara!
Spor la degustat delicatesuri preparate din flori de lavanda! Incearca si tu reteta de sirop de lavanda, lichior si lavandata.
Lasă un răspuns