Socul – Beneficii si proprietati, utilizări și mitologie

Timp de citire estimat: 9 minute


socul vindeca hepatita, racelile si gripa

Socul – in latina Sambucus nigra sau Sambucus canadensis este un arbust sau arboras indigen, intalnit pe soluri fertile, afanate, umede, bogate in humus. Creste in luminisuri si margini de padure, pe langa garduri, de la campie pana in partea inferioara a muntilor.  In popor i se mai spune huler, hoz, iboz, scorpat, soace, sog usuclu. Dacii ii spuneau seoax, seoacs, soac din care a derivat numele de soc (I. Pachia Tatomirescu, 1997).

Druizii au folosit acest arbore atât pentru binecuvântări cât și pentru blesteme. În medicina chineză, frunzele, tulpinile și rădăcinile de soc sunt folosite n tratamentul fracturilor și a spasmelor musculare. Florile de soc tratează răcelile, durerile de gât, febra fânului, artrita, și acționează ca un laxativ ușor. Datorită multiplelor utilizări în problemele de sănătate, este numit “medicamentul pentru piept”.

Socul negru poate fi folosit ca insecticid în grădină sau pentru a respinge insectele să se apropie de față și de corp. In acest scop se face o infuzie de frunze proaspete. Această infuzie poate fi turnată și în găurile șoarecilor și ale cârtițelor. Din fructele de soc se poate face gem, vin, plăcinte și siropuri. În scop medicinal, ele ajută la tuse, colici, diaree, dureri de gât, astm și gripă. Un vârf de scorțișoară adăugată în ceai îl “încălzește” și mai mult.

Socul poate fi cultivat si in ghiveci. Socului ii place solul reavan, afanat, bogat in humus si substante minerale.

Florile de soc in alimentatie

Florile de soc sunt folosite pentru obtinerea unei bauturi racoritoare, numita socata. (vezi cele 2 retete) Socata este o bautura spumanta, asemanatoare sampaniei.

Florile de soc mai servesc la prepararea unor clatite, la fel ca si clatitele de salcam. Din florile de soc se prepara si dulceata, sirop sau jeleu. Mugurii florali murati in otet cu sare dau surogatul de capere. Florile servesc la prepararea sucurilor, siropurilor, vinurilor. Pentru a prepara un sirop din flori de soc la rece, acestea se pot pune la macerat in miere de albine. Aroma extrasa din flori este folosita la innobilarea unor bauturi sau preparate.

Florile se culeg pe timp frumos, dupa ce se ridica roua. Se usuca sau se folosesc proaspete, in functie de necesitati.

ATENTIE! Se recomanda sa se culeaga florile si fructele de soc din locurile cat mai ferite de poluare. Se evita plantele care cresc pe marginea drumurilor, din zonele cu cai ferate si din zonele cu poluare ridicata.

Socul si utilizarile sale – Proprietati si Beneficii pentru sanatate

Florile de soc au proprietati sudorifice, diuretice, laxative, galactagoge, antinevralgice si antiseptice:

  • imprima un efect purificator prin marirea activitatii de secretie a glandelor sudoripare – transpiram mai mult;
  • actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata in timp;
  • favorizeaza evacuarea continutului intestinal;
  • stimuleaza secretia glandelor mamare;
  • distruge microorganismele;
  • amelioreaza sau inlatura durerile cauzate de nevralgii.

Florile de soc sunt indicate datorita proprietatilor benefice ce se resimt in caz de gripa, bronsita, tuse, boli reno-vezicale, furunculoze, abcese, arsuri, flictene (basici cu lichid). Frunzele proaspete de soc zdrobite se recomanda in arsuri si in tratamentul hemoroizilor.

Socul este probabil cel mai bine cunoscut ca si remediu pentru simptomele ce apar in caz de raceala si gripa. Infuzia de flori de soc, care are proprietati antivirale, este cea mai eficientă daca este luată încă de la primele semne de durere în gât, dureri de corp, frisoane sau alte simptome de raceala sau gripa. După ce se lasă să se răcească, adică să nu fie fierbinte, ci doar călduță, se poate face gargara pentru vindecarea gâtului.

O infuzie fierbinte care conține flori de soc, coada soricelului si menta acționează ca un decongestionant si amelioreaza tusea. Florile de soc, de asemenea, ajuta la reducerea febrei prin promovarea transpirației.

Detoxifiere cu ajutorul ceaiului de soc

Infuzia din flori, scoarta si frunze de soc are proprietăți sudorifice si diuretice – cu alte cuvinte, aceasta promovează transpirația și producția de urină. Tinctura de soc are proprietăți usor laxative. De aceste proprietăți, care ajuta organismul sa elimine toxinele, pot beneficia persoanele cu artrita, retenție de apă, probleme ale tractului urinar și constipație. De fapt, socul este un tonic general pentru rinichi.

Incearca infuzia de soc in caz de anxietate si depresie

Infuzia de flori de soc este un binecunoscut remediu folosit de mult timp pentru anxietate sau depresie. Pentru a avea un somn odihnitor, bea o ceașcă de infuzie fierbinte de flori de soc sau fa o baie călduță în care ai scufundat un săculeț cu flori de soc.

Cum sa folosim preparatele socului intern

Soc planta medicinala la uscat

Pentru tratarea nevralgiei sciatice, de trigemen, intercostale, pentru gripa, rinita gripala, in guturai, adenoviroze, cistite si alte afectiuni renale, se prepara o infuzie din 1-2 lingurite flori uscate de soc, peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara si se beau 3-4 cani de ceai pe zi.

Pentru tratarea constipatiei si in cura de slabire, se consuma infuzie din 1 lingurita flori uscate de soc peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se bea seara inainte de culcare. Ceaiul din flori de soc are actiune laxativa, diuretica, sudorifica.

Pentru tratarea hidropiziei (acumularea de lichid in pleura, pericard, peritoneu, articulatii) se recomanda o infuzie din 2-3 lingurite de flori de soc uscate peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara si se beau 3-4 cani de ceai de soc pe zi.

Florile de soc sunt infuzate pentru febră, erupții ale pielii – cum ar fi rujeola și pentru problemele pulmonare.

Un amestec clasic pentru tratarea gripei este cel de flori de soc, coada șoricelului cu mentă. După ce se bea un ceai din acest amestec, se acoperă persoana care are gripă pentru a transpira cât mai mult. Se folosesc 2 lingurițe de soc sau de amestec la o cană de apă fiartă și se lasă să stea 20 de minute – se beau până la 3 cești pe zi.

Citeste si despre beneficiile consumului de fructe de soc!

Socul in tratamentele externe

Pentru tratarea pemfigusului (*1), in arsuri, erizipel, abcese, furuncule, foliculite, contuzii, se prepara o infuzie din 40 g flori de soc la 1 l de apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se fac bai locale si se aplica cataplasme.

Pentru tratarea guturaiului, se face inhalatie. 2-3 lingurite cu flori se pun intr-un vas cu apa in clocot. Se fac doua inhalatii pe zi, din care una inainte de culcare.

Pentru tratarea arsurilor si hemoroizilor, se prepara un suc de frunze de soc, obtinut prin zdrobirea frunzelor. Se fac tamponari locale.

Frunzele de soc se adaugă în unguente pentru afecțiuni ale pielii.

Socul in traditie si în mitologia românească

Mitologia românească vede socul atât din perspectivă pozitivă, cât și negativă.

Unii îl consideră sacru, ceea ce înseamnă că nu este acceptată tăierea și arderea lui. În Banat, bărbații poartă soc la șerpar pentru a fi feriți de spiritele rele. În alte regiuni ale țării, oamenii cred că socul ar ajuta la câștigarea unui proces la tribunal. Suferințe cum sunt răgușeala, frigurile, hepatita se vindecă cu ajutorul socului.

Pe de altă parte, socul este văzut ca tufă a diavolului. La rădăcinile lui, care au forma unui cap de om, locuiește diavolul. De aceea el nu poate fi mutat din loc, ci doar distrus prin foc. Socul este considerat ca un element important în vrăjile de dragoste.

Utilizări magice ale socului

Bagheta magica din lemn de soc poate fi folosita pentru a alunga spiritele rele sau diferite forme ale gândurilor. Muzica ce este cântată la fluierul sau la naiul făcut din lemn de soc are același efect ca și baghetele. Se spune că în seara solstițiului de vară dacă dormi sub un soc, îl vei vedea pe regele zânelor și suita lui.

Florile de soc sunt folosite în ritualuri ce au drept scop îndeplinirea dorințelor. Frunzele, florile și fructele sunt împrăștiate pe o persoană, loc sau lucru pentru a binecuvânta. Florile sunt folosite ca și ofrande. De asemenea se agață la uși pentru a ține la distanță răul. Se poartă cu sine pentru a te feri de tentația de a comite adulter.

Se folosește socul pentru a atrage bani, bogății, dragoste, binecuvântare, purificare, curatire.

Referinte

  • Universul plantelor – Prof. Dr. Constantin Parvu

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *